Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.01.2012, 22:57:08
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Clar prima conditie il exclude pe Anton de Padova.
Dimpotrivă. Biserica Catolică ține învățătura ortodoxă, iar Sf. Anton a ținut-o și el. Prin urmare....

Încă ceva, ca să nu uit: Ați rămas dator cu o definiție. Ceea ce s-a expus sunt criteriile de canonizare în BOR, dar nu ați spus ce este un sfânt.

Last edited by Erethorn; 20.01.2012 at 23:03:56.
Vechi 20.01.2012, 23:15:39
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Dimpotrivă. Biserica Catolică ține învățătura ortodoxă, iar Sf. Anton a ținut-o și el. Prin urmare....

Încă ceva, ca să nu uit: Ați rămas dator cu o definiție. Ceea ce s-a expus sunt criteriile de canonizare în BOR, dar nu ați spus ce este un sfânt.
Conform BO nu a tinut-o. Si cum discutia pe acest topic nu este despre care este Biserica lui Hristos (desi nu am o problema in a discuta pe acesta tema; de altfel v-am recomandat in acest sens cartea celui pentru care aveti evlavie adica a Sf Nectarie), ci despre relatia ortodocsilor si atitudinea lor fata de Anton de Padova, ajungem la concluzia ca acestia conform invataturilor Bisericii din care fac parte nu ar trebui sa il cinsteasca si nici sa se roage lui.

Eu cred ca e destul de evident tinand cont de criteriile de canonizare ce este un sfant: este un om cu merite deosebite, care a murit in credinta ortodoxa (si nu ma refer la confesiune, ca sa nu aduceti ulterior exemplu sfintilor primelor secole) caruia Dumnezeu i-a acordat una dintre puterile de la punctul doi al criteriilor de canonizare.
Vechi 20.01.2012, 23:20:31
Banned

Implicit

Na, începem să ne înțelegem.

Acuma, din punct de vedere catolic, un sfânt este un om despre care Biserica învață că se află în Rai, cu Dumnezeu.

O să vedeți că, de fapt, și din punct de vedere al Bisericilor Ortodoxe Răsăritene, din care faceți parte, tot așa e.

Iată de exemplu, cei 14.000 de Sfinți prunci uciși de Irod:

http://www.crestinortodox.ro/diverse...od-128032.html

Sunt sfinți ? Sunt.

Sau Sfântul Dismas, tâlharul din dreapta Domnului.

Îndeplinesc oare aceștia cele trei criterii ?
Vechi 20.01.2012, 23:39:31
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Na, începem să ne înțelegem.

Acuma, din punct de vedere catolic, un sfânt este un om despre care Biserica învață că se află în Rai, cu Dumnezeu.

O să vedeți că, de fapt, și din punct de vedere al Bisericilor Ortodoxe Răsăritene, din care faceți parte, tot așa e.

Iată de exemplu, cei 14.000 de Sfinți prunci uciși de Irod:

http://www.crestinortodox.ro/diverse...od-128032.html

Sunt sfinți ? Sunt.

Sau Sfântul Dismas, tâlharul din dreapta Domnului.

Îndeplinesc oare aceștia cele trei criterii ?
Esentiala este prima conditie pe care o indeplinesc. Au murit in dreapta credinta. Pruncii au murit pentru Hristos. Cum au facut asta constient copii mai mici de 2 ani este una din tainele pe care le stie doar Dumnezeu. Iar talharul l-a marturisit pe Hristos.
Pentru ca au suferit moparte martirica nu este obligatoriu criteriul 3.
Iar al doilea criteriu practic include orice traire sfintitoare. Talharul si-a inchinat viata (cat ii mai ramasese) celei mai desavarsite trairi morale si religioase, dar a si aparat dreapta credinta si pe Hristos in fata ponegrelilor celuilalt talhar, iar pruncii au a suferit moartea martirica pentru dreapta credinta.

Si oricum ati lua-o in nici un caz nu e sfant un om care nu marturisea dreapta credinta.
Vechi 20.01.2012, 23:46:59
Banned

Implicit

Citat:
Si oricum ati lua-o in nici un caz nu e sfant un om care nu marturisea dreapta credinta.
Corect, dar, din punct de vedere al Bisericii Catolice, această Biserică este și ortodoxă, adică mărturisește dreapta credință.

Acuma, vis-a-vis de definiție: biserica ne învață ca sfânt este acela care este, cu certitudine, mântuit. Biserica Ortodoxă Română învață, după cum ne arată domnul Cătălin 2, că împăratul Traian a fost mântuit.

Întrebare: Împăratul Traian este sfânt sau nu ?
Vechi 21.01.2012, 10:38:40
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Corect, dar, din punct de vedere al Bisericii Catolice, această Biserică este și ortodoxă, adică mărturisește dreapta credință.
Cineva ca sustine ca nu exista purgatoriu, ca Duhul Sfnat putcede doar de la tatal sau ca papa nu e vicarul lui Hristos si nu este infailibil marturiseste, dvps al BC, dreapta credinta?

Citat:
Acuma, vis-a-vis de definiție: biserica ne învață ca sfânt este acela care este, cu certitudine, mântuit. Biserica Ortodoxă Română învață, după cum ne arată domnul Cătălin 2, că împăratul Traian a fost mântuit.

Întrebare: Împăratul Traian este sfânt sau nu ?
Nu evit intrebari. Am sa caut pentru stiu la ce ma refer, dar ca raspunsul sa fie cat mai corect si documentat, nu am sa raspund acum pentru ca nu am timp.
Eventual pentru ca este o alta discutie voi deschide si un nou totpic pe acesta tema.
Vechi 21.01.2012, 11:04:33
Banned

Implicit

Citat:
Cineva ca sustine ca nu exista purgatoriu, ca Duhul Sfnat putcede doar de la tatal sau ca papa nu e vicarul lui Hristos si nu este infailibil marturiseste, dvps al BC, dreapta credinta?
Dumneavoastră îmi cereți acum mie, un romano-catolic, să aplic criteriile de canonizare ale BO la aprecierea posibilei stări de sfințenie a unui om născut în BO ceea ce nu are sens, pentru că, după cum am arătat, din punct de vedere al BC, sfânt este cel care s-a mântuit, indiferent de alte criterii.

Foarte pe scurt: învățătura BC îmi permite să mă rog la Dumnezeu prin intermediul oricărui sfânt creștin, inclusiv unul care a făcut parte dintr-o Biserică Ortodoxă răsăriteană, aflată în stare de schismă cu Sfântul Scaun. Ceea ce nu mi se permite este să aduc cult public, adică instituționalizat în cadrul Bisericii.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Este postu SF.Anton? elenaf Generalitati 52 31.03.2016 11:51:28
biserica catolica versus biserica ortodoxa sovidiu Biserica Romano-Catolica 36 08.06.2013 23:58:51
Biserica ortodoxa siriana dmb Despre Biserica Ortodoxa in general 18 17.01.2009 22:58:33
Biserica Ortodoxa Secreta mathly24 Alte Religii 27 28.11.2008 18:29:08
Postul Sfântului Anton mycateo Generalitati 2 06.06.2008 00:51:40