Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.01.2012, 14:28:44
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
În completare, iată ce spune Cel din Betleem și e adevărat. Ia și citește:

Citat:
"A zis acestea, și după aceea le-a spus: Lazăr, prietenul nostru, a adormit; Mă duc să-l trezesc. Deci I-au zis ucenicii: Doamne, dacă a adormit, se va face bine. Iar Iisus vorbise despre moartea lui, iar ei credeau că vorbește despre somn ca odihnă. Deci atunci Iisus le-a spus lor pe față: Lazăr a murit." (Ioan 11,11-14)
Si ortodocsii spun despre morti ca au adormit si totusi nu cred ca "dorm" dupa moarte. In plus apostolii stiau ca Lazar e pe moarte. Daca apostolii ar fi avut credinta ca dupa moarte sufletate "dorm" nu ar fi avut reactia asta si ar fi intrebat la ce somn se refera.

Această comparație a morții cu somnul nu este singulară în Scripturi. Comparațiile următoare demonstrează potrivirea somnului ca o figură prin care să se prezinte moartea:

1. Somnul este o stare de inconștiență: „Morții nu știu nimic” (Ecl. 9,5.6).

2. Somnul este o odihnă de toate activitățile exterioare ale vieții: „În locuința morților, ... nu mai este nici lucrare, nici chibzuială, nici știință, nici înțelepciune” (Ecl. 9,10).

3. Somnul face cu neputință gândirea conștientă: „Suflarea lor trece, ...și ...le pier și planurile” (Ps. 146,4).

4. Somnul continuă până când cineva este deșteptat: „Așa se culcă și omul și nu se mai scoală cât vor fi cerurile, nu se mai deșteaptă” (Iov 14,12).

5. Somnul împiedică asocierea la activitățile celor care sunt trezi: „Niciodată nu vor mai avea parte de tot ce se face” (Ecl. 9,6).

6. Somnul face nelucrătoare emoțiile sufletului: „Și dragostea lor, și ura lor și pizma lor, ...au pierit” (Ecl. 9,6).

7. Somnul vine în chip normal și inevitabil pentru toți: „Cei vii... știu că vor muri” (Ecl. 9,5).

8. Somnul face să înceteze orice laudă adusă lui Dumnezeu: „Nu morții laudă pe Domnul” (Ps. 115,17; Isaia 38,18).
Si care sunt dovezile din aceste versete? Nici una. Sunt exemple din Ecclesiastul 9, care este o oda adusa vietii. Omul viu in contrapartida cu mortii. Si se vorbeste de atributele celor vii pe care mortii nu le au, adica faptul ca motii nu se pot manifesta.
In Psalmii ca planurile mortilor pier. Asa si? Ce planuri isi poate face mortul?
Mortii nu lauda pe Domnulul? Cum sa laude gura mortului pe Dumnezeu?

Cum sa folositi argumente de genul "Cei vii stiu ca vor muri" pentru a sustine ca sufletul nu e constient dupa moarte. Argumentul asta nu poate sa tina nici la un copil de 5 ani.
Vechi 01.01.2012, 23:44:11
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Si care sunt dovezile din aceste versete? Nici una.
Sunt dovezi cu privire la analogia pe care o face Biblia între moarte și somn. Nu e "niciuna", ci sunt multe! Eu am dat doar câteva exemple din VT. mai sunt altele în NT făcute (analogiile) de Hristos și de apostoli.

Citat:
Sunt exemple din Ecclesiastul 9, care este o oda adusa vietii.
Sunt exemple din Eclesiastul, Iov, Psalmi și Isaia. Nu vă faceți că nu le vedeți!

Citat:
In Psalmii ca planurile mortilor pier. Asa si? Ce planuri isi poate face mortul?
Vă spun eu ce planuri... de fapt vă spune propria Biblie Ortodoxă:

"Ieși-va duhul lor și se vor întoarce în pământ. În ziua aceea vor pieri toate gândurile lor." (Psalm 145,4 - versiunea Sinodală)

Astfel arată "morții cei vii": niște "vii" fără gânduri (dacă vă puteți imagina astfel de vii). Adică starea conștientă încetează la moarte. Biblia nu acordă niciun sprijin dogmei ortodoxe a unei stări conștiente între moarte și înviere și respinge hotărât o astfel de învățătură!

Citat:
Mortii nu lauda pe Domnulul? Cum sa laude gura mortului pe Dumnezeu?
Asta întreb și eu... poate ne explicați dvs. cum poate un mort fără gură și fără gânduri să laude pe Dumnezeu?! Îl lăudăm noi viii pe Dumnezeu, darămite "sufletele" morților ar trebui s-o facă! Că doar i-a scăpat Dumnezeu de necazurile și greutățile acestui pământ... Vreți să spuneți că sunt mai ingrați decât ateii? Nț... nț...

Nu domnule, cei morți dorm inconștienți în mormintele lor și nu laudă pe nimeni!

"Nu morții Te vor lăuda pe Tine, Doamne, nici toți cei ce se coboară în iad" (Ps. 113,25 - versiunea Sinodală)

Nu vă mai osteniți să-mi replicați că e normal ca-n Iad să nu se cânte laude la adresa Domnului. Nu e vorba de "Iad" în sensul de Infern, de locul în care sunt torturate "sufletele" morților, ci e vorba de locuința morților, sau cum plastic spune originalul ebraic al acestui psalm cei ce se pogoară în [דוּמָה] tăcere...

Auzi domnule ce mai zice Biblia dumitale:

"Că locuința morților nu Te va lăuda și moartea nu Te va preaslăvi; cei ce se coboară în mormânt nu mai nădăjduiesc în credincioșia Ta. Cel viu, cel viu Te laudă, ca mine astăzi..." (Isaia 38,18.19)

Cei morți nu doar că nu mai laudă, dar nici nu mai nădăjduiesc! Tragică situație pentru un mort-viu! Să nu mai aibă vorbe, gânduri, simțăminte...

Citat:
Cum sa folositi argumente de genul "Cei vii stiu ca vor muri" pentru a sustine ca sufletul nu e constient dupa moarte. Argumentul asta nu poate sa tina nici la un copil de 5 ani.
Folosesc argumentul așa cum îl exprimă antitetic înțeleptul Solomon:

"Cei vii știu că vor muri, dar cei morți nu știu nimic..." (Ecl.9,5)

Știți ce mă intrigă pe mine? Acest argument "ține" la un copil de 5 ani căruia i s-a explicat că nenea a murit, el nemaivorbind cu vecinul pus pe năsălie. Pe când ortodoxul pe care-l considerăm matur și integru în gândire, deși Biblia lui Ortodoxă îi spune clar (vezi versetele de mai sus), continuă să facă temenele în fața icoanei sfântului X, adresându-i rugi de mijlocire!
Vechi 02.01.2012, 00:50:29
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:

"Ieși-va duhul lor și se vor întoarce în pământ. În ziua aceea vor pieri toate gândurile lor." (Psalm 145,4 - versiunea Sinodală)
Oooooooooooo. Nu va trageti singur presul. Folositi versete care argumenteaza despartirea sufletului de trup?
Vechi 02.01.2012, 01:04:52
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Oooooooooooo. Nu va trageti singur presul. Folositi versete care argumenteaza despartirea sufletului de trup?
Nu e preșul meu... e temelia dumneavoastră de nisip pe care v-ați clădit dogma nemuririi sufletului! Acolo scrie ruach/pneuma, nu nephesh/psiche, respectiv duh, nu suflet mai pe românește... citiți atent!
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre moarte si pomenirea mortilor AnnaEnache Intrebari utilizatori 42 13.06.2012 09:43:28
SA VORBIM DESPRE URA,PEDEAPSA SI MOARTE. bitza Generalitati 28 20.03.2011 02:05:27
Despre viata de dupa moarte georgian_osa Din Noul Testament 30 14.03.2010 18:49:29
Marturii despre moarte Iustin44 Generalitati 14 31.03.2009 23:59:56
despre randuielile de la moarte cuiva si parastase mara2008 Generalitati 1 20.05.2008 15:07:31