Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.12.2011, 00:35:00
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Nu fiti asa de drastici cu Raoul. Traim intr-o tara libera deci si libertatea de expresie este tot libera. Problema e ca in 89 am dat jos un comunist si a ajuns in fruntea tarii tot un...COMUNIST...crescut la sanul comunistului pe care tocmai in daduseram jos (vorba romanului: ce se naste din pisica soareci mananca)! Tot esalonul 2 al PCR au infiintat FSN-ul. Si atunci unde e schimbarea in bine pe care au sperat-o toti romanii? Faptul ca poti sa cumperi o carte sau sa asculti ce muzica vrei e mult prea putin. Culmea e ca tinerii nu prea mai citesc! Si nici nu prea mai sunt bani pt asa ceva. Degeaba ai libertatea de a cumpara ce doresti daca nu ai posibilitatea financiara de a le obtine.Te uiti in vitrina si oftezi. Tinerii talentati ne pleaca in Canada sau in alta parte, iar cei care raman sunt exploatati de patronii (bisnitarii) nostrii pe niste salarii de mizerie.Parintii isi parasesc copii pt a munci in strainatate, iar copii lasati in grija bunicilor cresc cum cresc. Toate aceste se intampla sub privirea parinteasca a iubitului nostru stat neocomunist care NU face NIMIC pt a opri dezastru tarii.Nu cred ca pt toate acestea au iesit romanii in strada in 89.Iar la 4 ani votam cum votam, si mereu avand de ales intre o "vipera" sau o "cobra" (sper ca intelegeti aluzia)Cred ca astea sunt unele din motive pt care prietenul Raoul e asa de revoltat. Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 28.12.2011, 00:38:06
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Eliade a fost un nume interzis in Romania,asa ca nu vad cum ar fi putut exista in bibliotecile romanilor?!
Primele publicatii ale lui Eliade au aparut prin 1991,desigur ca mai existau si editii vintage,dar probabil ca circulau mai ilegal decat crack coccaine :)
Adevarat, nu toate cartile le-am avut in romana.
1984 circula in engleza (desi probabil exista si tradus). La fel si cartile lui Huxley (dar cred ca existau si in romana).
Desi sunt destul de sigura ca macar Maitreyi l-am avut in romana (ca-mi amintesc ca parintii ascunsesera o serie de carti considerate neadecvate.. printre care Maitreyi si Cioran.. ca urmare au fost printre primele citite, ca m-au facut curioasa).
Stiu ca unele erau tiparite la masina de scris si multiplicate (tot ce aveam literatura latinoamericana).

(Cititul era chiar o activitate. Imi amintesc ca atunci cand parintii aveau musafiri discutau destul de mult despre carti. Cred ca aceea echivala cu libertatea pt ei)

Last edited by anna21; 28.12.2011 at 00:41:21.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2011, 00:40:46
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Raoul, tu nu intelegi. Ai indignat prin faptul ca ai spus ca cei care au murit la revolutie nu au nici un merit, nu sunt eroi etc...
Nu e adevarat Ana,reciteste posturile mele Am aratat chiar cum au fost "rasplatiti" in iunie '90... In fine.

Citat:
Acum.. ca este bine sau mai rau, eu nu stiu. Sunt subiectiva. Cred ca este mai rau.
Corect. Nu stiu de ce unora le e greu sa recunoasca.
[/quote]

Citat:
Eliade a fost un nume interzis in Romania,asa ca nu vad cum ar fi putut exista in bibliotecile romanilor?!
Primele publicatii ale lui Eliade au aparut prin 1991,desigur ca mai existau si editii vintage,dar probabil ca circulau mai ilegal decat crack coccaine :)
Ma omori cu Eliade al tau. Cine l-a citit? Sa fim seriosi... Tara are atatea probleme,ii mai arde cuiva de ce a scris el? Oamenii nu au locuri de munca,nu isi pot lua o casa,nu au ce manca,crezi ca la Eliade se gandesc ei?? De parca daca ai citit altceva si nu Eliade esti mai prost. Eu am citit colectia lui Jules Verne - carti comuniste - cu ce ma afecteaza? Trebuie neaparat sa citesc editiile dupa '89? Sau sunt considerat mai incult decat unul care in loc de Jules Verne a citit Eliade? Ai un mod ciudat de a privi lucrurile.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2011, 00:43:14
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul

Ma omori cu Eliade al tau. Cine l-a citit? Sa fim seriosi... Tara are atatea probleme,ii mai arde cuiva de ce a scris el? Oamenii nu au locuri de munca,nu isi pot lua o casa,nu au ce manca,crezi ca la Eliade se gandesc ei?? De parca daca ai citit altceva si nu Eliade esti mai prost. Eu am citit colectia lui Jules Verne - carti comuniste - cu ce ma afecteaza? Trebuie neaparat sa citesc editiile dupa '89? Sau sunt considerat mai incult decat unul care in loc de Jules Verne a citit Eliade? Ai un mod ciudat de a privi lucrurile.
Off topic: ar trebui sa citesti Eliade, chiar merita!
Reply With Quote
Vechi 28.12.2011, 00:53:48
ioan cezar
Guest

Implicit

S-a vorbit mult, in anii 90, despre "rezistenta prin cultura". Toata presa evoca nenumarate aspecte ale acestei forme de lupta impotriva comunismului, impotriva mortii spiritului, impotriva depersonalizarii, iar cartea Parintelui Steinhardt "Jurnalul fericirii" este o incununare stralucita a acestui gen de literatura.
Unii dintre noi, care apucaseram pe atunci sa ne formam buna obisnuinta a lecturii, ne mai intalnim si astazi sa dezbatem o aparitie editoriala, sa comentam o pagina dintr-o carte sau un rand dintr-o revista. Si, lucru emotionant, se aduna in jurul nostru tinerii, un pic mirati, un pic curiosi, un pic fascinati si par a lua aminte... si revin mereu-mereu, vorba cantecului...
Astazi lumea e mai agitata ca oricind, peste tot. Ritmul problemelor depaseste pe cel al solutiilor... Resimtim cu totii stresul, parca nu se mai termina odata... Si, firesc pe undeva, in momente de slabiciune, esti ispitit sa evoci, fie si o clipa, viata de altadata... Dar te trezesti repede din visare, amintindu-ti totodata si altele... ca un dus rece, de gheata...

Revenind la topic, nu pot sa evit observatia ca oamenii aceia tineri, martirii din decembrie, au visat ca noi vom fi liberi. Ca si Hristos, care S-a rastignit pentru noi, oamenii, ca noi sa fim liberi si puternici, prin Duhul, sa ducem o viata binecuvantata, sa ne bucuram de ea si sa ne mantuim.
Ca si in cazul Jertfei Mantuitorului, si jertfa martirilor nostri din decembrie ne pune in fata uneidecizii de fiecare zi, de fiecare clipa: ce alegem? cum alegem sa traim? pe Cine alegem sau pe cine...
In masura in care alegem sa traim dupa cuviinta, sa ne straduim mereu sa inmultim talantul, sa ne pregatim pentru a veni la Cina - inseamna ca, pentru fiecare in parte, Jertfa nu a fost zadarnica. La fel ca in cazul jertfei martirilor din 89.
Insa daca facem pasul in lateral sau inapoi, daca optam sa traim ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic, daca alegem de buna voie lantul robiei, daca ne place, in primul rand la nivel individual si al familiei noastre si la locul de munca (pentru cei care il au), sa asteptam ca altii, mereu altii si altcineva sa ne rezolve problemele... atunci jertfa lor si Jertfa Lui, pentru noi a fost zadarnica. Ne lipsim singuri de multe si mari bunatati.
El si ei au facut ceea ce aveau de facut. Acum e randul nostru.
Suntem ademeniti mereu de tot felul de lucruri, din afara si dinlauntru, suntem impiedicati sa ne urmam drumul, suntem uneori chinuiti de-a binelea, persecutati etc. Nu e usor ce traim azi. Dar cand a fost usor? Cand si cine a facut o treaba cu adevarat buna, pana la capat, fara jertfa, fara o portie mai mica sau mai mare de durere?
Noi romanii il avem in folclor pe Manole, ii avem si pe altii... Similar, fiecare popor are modelele lui de barbatie, de traire cu adevarat omeneasca. Dar Model ca al nostru, noi "Poporul lui Dumnezeu", nu are nimeni! Vedeti in ce postura privilegiata ne aflam, asadar! Si inca, nu Il avem doar ca model, ci si ca Izvor permanent de Putere, ca sprijin efectiv pentru fiece clipa si situatie de viata. Sa ne folosim de El! Sa nu ne rusinam, pentru ca El Insusi ne-a cerut-o, din dragoste!
E limpede ca nu ne putem sustrage de la confruntarea cu viata, oriunde am fi si oricine am fi. Spunea poetul, intru linistire si imbarbatare la moartea lui Fulger "o lupta-i viata/ deci te lupta".
Trebuie sa fim foarte netrebnici sau netrebniciti ca sa pierdem orice nadejde, doar pentru ca suntem presati din toate partile. Au fost si mosii nostri presati, chinuiti, torturati si ... au invins! Vom fi si noi invingatori (termenul care imi statea pe limba in postarea Yasminei) cu ajutorul lui Dumnezeu.
Cat despre dezbinarile noastre, boala nationala de azi, Biserica a pretuit intotdeauana ascultarea si comuniunea.
Uniti in Hristos, romanii vor face fata tuturor vitregiilor. Fara Domnul suntem pierduti, e limpede, oricum am pune problema. Asadar, fratilor si surorilor, sa ne bucuram de libertatea oferita noua de Hristos Domnul si de ucenicii lui, martirii din inchisori, cei din decembrie 89, si sa tinem cu toata demnitatea aproape, randuri strinse, in acelasi duh de credinta si de rugaciune, straduindu-ne fiecare si impreuna sa Il convingem pe Dumnezeul nostru sa stea la masa noastra comuna si astfel vom invinge greutatile veacului acestuia. Asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu! AMIN+
Reply With Quote
Vechi 28.12.2011, 00:55:38
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

Citat:
Off topic: ar trebui sa citesti Eliade, chiar merita!
Sincer sa fiu am auzit si eu ca merita citit,nu neg asta. Chiar nu. Insa am altele pe cap acum,crezi ca asta e primul lucru la care ii arde unui om sa se gandeasca? Atatea griji,probleme,viata asta grea,oare nu am altceva mai bun de facut decat sa citesc Eliade??

PS chiar mi-a placut (si imi place) lectura

Last edited by Raoul; 28.12.2011 at 01:02:50.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2011, 01:03:33
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
Yasmina, e drept ca Eliade a inceput sa circule masiv dupa Revolutie. La fel si un alt scriitor preferat al meu, Panait Istrati.
Dar exista un anumit ritm de publicare, cu o anumita cenzura, si inainte de 89.
Iata, eu am citit (de cate ori merg acasa la mama dau o raita prin biblioteca si mangai acele carti din adolescenta mea...), carte din librarie, "Nuvele" de Mircea Eliade, "Romanul adolescentului miop", "Profetism romanesc" si "Noaptea de Sanziene" prin 87-88, la recomandarea unei profesoare de limba si literatura romana. La fel Panait Istrati, am citit aproape tot inainte de Revolutie.
Asa a fost.
E drept, apoi au aparut editii masive, complete, adnotate, splendid prefatate etc.
Deci exista si in vechiul regim un minim de acces, pentru cei dornici si ... norocosi.
Dar acum nu mai avem nici o scuza! Suntem coplesiti de carti si informatii... Sa putem noi duce, asta e acum problema! :)
Reply With Quote
Vechi 28.12.2011, 01:16:15
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
Din nou numai acuze (la adresa mea) si discutii pe langa,nimic concret,niciun contraargument la exemplele mele,nimic! Haideti fratilor sa ducem o lupta egala,asa mi se pare corect! Si parintele Arsenie Boca a spus ca va fi mai rau dupa '89,de ce nu vreti sa-l credeti? Eu am spus ca 90% din ce avem e de pe urma comunistilor,de ce nu ziceti nimic despre asta?

@Yasmina,daca e asa simplu in Romania de ce ai fugit? Hai in tara si ia-o aici de la zero,sa vad in cat timp strangi bani pentru o garsoniera! Sau cumva ai de la mama si tata?? Lasati-ma cu foametea de pana in '89 ca mai multi mor de foame acum! Ma uit la batranii nostrii cum traiesc aproape toti cel putin 70 de ani,sunt curios generatiile post-decembriste la ce varsta o mierlesc,ca doar e belsug acum,nu? Nu vedeti padurea de copaci!!!
Nu inteleg sintagma si indemnul de a ma intoarce in Romania?!?!
Decizia de a pleca a fost luata demult,de copil pe vremea erei interzise.Apoi chiar daca situatia mea a fost relativ buna in comparatie cu marea majoritate a romanilor(dupa ce am ajuns la aceasta situatie cu grele sacrificii,prin investitie in munca si in educatie)tot mi-am dorit sa plec.
Am avut si motive personale,adica subiective;asa ca nu are rost sa dezbatem aceste aspecte vizavi de situatia economica actuala din Romania.Cand am plecat aveam un salariu de 16 mil.+bonusuri si apartament cu 2 camere(acum 6 ani).
O alta prietena a mea,a plecat cam in aceleasi conditii,a lasat apartamentul sorei ei.Cand ceva nu mai face sens,nu apartamentele iti tin de cald,iti poti gasi un acoperis oriunde sub soare!

Stai linistit,ca eu o iau de la zero oriunde,in orice tara,in orice conjuctura,sunt luptatoare de cand ma stiu.Imi plac lucrurile grele,complicate,provocarile.
Cu conditia ca Domnul sa fie cu mine,daca nu este nu voi reusi nimic!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2011, 01:19:57
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
Nu fiti asa de drastici cu Raoul. Traim intr-o tara libera deci si libertatea de expresie este tot libera. Problema e ca in 89 am dat jos un comunist si a ajuns in fruntea tarii tot un...COMUNIST...crescut la sanul comunistului pe care tocmai in daduseram jos (vorba romanului: ce se naste din pisica soareci mananca)! Tot esalonul 2 al PCR au infiintat FSN-ul. Si atunci unde e schimbarea in bine pe care au sperat-o toti romanii? Faptul ca poti sa cumperi o carte sau sa asculti ce muzica vrei e mult prea putin. Culmea e ca tinerii nu prea mai citesc! Si nici nu prea mai sunt bani pt asa ceva. Degeaba ai libertatea de a cumpara ce doresti daca nu ai posibilitatea financiara de a le obtine.Te uiti in vitrina si oftezi. Tinerii talentati ne pleaca in Canada sau in alta parte, iar cei care raman sunt exploatati de patronii (bisnitarii) nostrii pe niste salarii de mizerie.Parintii isi parasesc copii pt a munci in strainatate, iar copii lasati in grija bunicilor cresc cum cresc. Toate aceste se intampla sub privirea parinteasca a iubitului nostru stat neocomunist care NU face NIMIC pt a opri dezastru tarii.Nu cred ca pt toate acestea au iesit romanii in strada in 89.Iar la 4 ani votam cum votam, si mereu avand de ales intre o "vipera" sau o "cobra" (sper ca intelegeti aluzia)Cred ca astea sunt unele din motive pt care prietenul Raoul e asa de revoltat. Doamne ajuta!
Da, Stefan, e de inteles, motivele acestea le avem fiecare, cred, traim cu totii in aceeasi tara, iar romanii plecati sunt si ei cu sufletul acasa, nu toti dispretuiesc Romania si pe romani. Stim cu totii care sunt necazurile, traim sub acelasi cer!
Dar nu ajuta sa ne lamentam si sa fim nostalgici. Nici sa criticam steril. Aceasta e o capcana! E un doliu prost traversat. Doar ne sleieste si mai mult de puteri, ne umple de deznadejde, de furie, de cercuri vicioase (bautul - sport national, TV-ul si altele...)
Problemele sunt acum, noi traim acum si suntem cumva in postura lui Robinson pe insula: trebuie sa facem ceva, sa gasim solutii, sa muncim (iar aici intra si studiul), sa inventam, sa ne unim fortele si sa cerem statornic si din tot pieptul ajutorul lui Dumnezeu!
Altfel pierim, sufocati de mizeriile din afara si de lamentatiile dinlauntru...
Reply With Quote
Vechi 28.12.2011, 01:35:04
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Da, Stefan, e de inteles, motivele acestea le avem fiecare, cred, traim cu totii in aceeasi tara, iar romanii plecati sunt si ei cu sufletul acasa, nu toti dispretuiesc Romania si pe romani. Stim cu totii care sunt necazurile, traim sub acelasi cer!
Dar nu ajuta sa ne lamentam si sa fim nostalgici. Nici sa criticam steril. Aceasta e o capcana! E un doliu prost traversat. Doar ne sleieste si mai mult de puteri, ne umple de deznadejde, de furie, de cercuri vicioase (bautul - sport national, TV-ul si altele...)
Problemele sunt acum, noi traim acum si suntem cumva in postura lui Robinson pe insula: trebuie sa facem ceva, sa gasim solutii, sa muncim (iar aici intra si studiul), sa inventam, sa ne unim fortele si sa cerem statornic si din tot pieptul ajutorul lui Dumnezeu!
Altfel pierim, sufocati de mizeriile din afara si de lamentatiile dinlauntru...
nu spune nimeni ca trebuie sa ne lamentam. Altfel pierim ca natie! Nimeni nu ne da nimic, cu totii trebuie sa punem umarul pentru propasirea acestei tari. Dar mai intai ar trebui sa scapam de aceste lipitori care "sug sangele poporului" (vorba lui Tipatescu-O scrisoare pierduta) de 20 de ani.Doamne ajuta!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne rugam pentru colega noastra Lilith23 ! Melissa Rugaciuni 74 27.06.2011 19:59:40
Pentru o innoire a Sfantului Botez in Biserica noastra ortodoxa kesarion_breb Biserica Ortodoxa Romana 0 22.07.2010 22:22:06
Pentru Vasilica colega și prietena noastră de pe forum cristiboss56 Umanitare 1 23.06.2009 12:10:02
Semnati pentru libertatea de expresie alexandra28again Generalitati 34 27.01.2009 21:43:27