Citat:
În prealabil postat de Lucian008
Poate nu am fost suficient de explicit: Eu nu contest faptul ca Sf Duh este a 3-a Persoana a Sf Treimi. De fapt eu nu ma bazez pe parerile mele personale, ci pe invatatura Bisericii. Eu doar spun ca nu reiese acest lucru din acest verset. Mai mult fara a cunoasta adevarul si analizand doar aces verset as inteleze ca este vorba de o creatie a Lui Dumnezeu. Inca o data nu va bazati pe ceea ce stiti si credeti, ci doar cititi versetul si nu cred ca vi se va parea ca se vorbeste despre a 3-a Persoana a Sf Treimi. Si totusi pentru ca este totusi a 3-a Persoana a Sf Treimi, acest lucru nu se poate baza decat pe Sf Traditie.
|
Și cu toate acestea înțelegerea dumneavoastră s-ar axa tot pe o prejudecată, căci de unde ar reieși faptul că Duhul Sfânt e o "creație". Textul în cauză nu spune și nu sugerează așa ceva.
Eu spun că Duhul Sfânt este a treia Persoană a Dumnezeirii pe baza Scripturii. A treia în sensul că nu am găsit decât trei Persoane ce-și pot atribuie rolul de Dumnezeu, și nu în sensul de o anume ierarhizare a Lor.
Dacă ar fi să mă iau după Sfântra Tradiție, aș putea crede că Sf. Maria este a 4-a persoană a Dumnezeirii după rolul exagerat care i se atribuie în opera mântuirii și chiar a Creației (inadecvata titulatură
Theotokos).