Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
De unde și până unde "toți catolicii" ? În Răsărit s-a folosit la început azima, apoi azima a circulat multă vreme în paralel cu pâinea dospită. Asta nu e nicio problemă din punct de vedere catolic, e materie liturgică și nu dogmatică, fiindcă nu mai suntem sub vechiul legământ. Dar, ca să ajungi să susții că Însuși Cristos a folosit pâine dospită, să ajungi să pliezi Cuvântul Domnului până la punctul în care "ziua întâi a azimilor" devine "ziua de pregătire a azimilor" ca și când din textul "prima zi de cartofi" am putea înțelege "ziua de pregătire a cartofilor" în loc de "prima zi de mâncat cartofi" să ajungi să spui că Apusul a folosit vreme de un mileniu pâine dospită și apoi a inovat DUPĂ Schisma Orientală, mi se pare cam mult.
Ca să lămurim odată această controversă: intrați odată într-o biserică armenească și vedeți ce fel de pâine folosesc ei. Veți vedea că folosesc azimi. Sper că mă veți scuti de ipoteza vreunei "influențe papistașe" în cazul armenilor, care s-au despărțit de Biserica Catolică înainte cu câteva secole de despărțirea ortodocșilor. În prezent, numai ortodocșii și copții ortodocși folosesc pâine dospită. Armenii folosesc azimi. Și maroniții tot azimi folosesc. Dar dv, prin "Răsărit", pesemne că înțelegeți "zona de influență a Constantinopulului". Din simpla cercetare a materiei euharistice în diverse tradiții, vă puteți da ușor seama cine a inovat și cine a rămas la tradiția apostolică și patristică.
|
Interesant. Cum se explica folosirea painii dospite de copti? Au fost si ei influentati de Constantinopol? Incep sa ma intreb de ce romanii ii idolatrizeaza oarecum pe greci?
Cat despre prima zi a azimilor este corect, numele a fost atribuit zilei in care se pregatea Pastele si in care se ardea painea dospita. Este ziua de 14 Nissan pana astazi la evrei. Iar Cina a fost mancata cand s-a facut seara, deci in 15 Nissan.