Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.08.2011, 09:49:42
LaPetiteMoc LaPetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 18.08.2011
Locație: sub cerul lui Dumnezeu
Religia: Ortodox
Implicit

Cred ca am mai scris pe undeva. La Catedrala "Notre Dame de Paris" in prima vineri a fiecarei luni, la ora 15, incepe o slujba comuna (catolici, ortodocsi, protestanti) pentru cinstirea Coroanei de Spini a Mantuitorului. Fiind in trecere prin Paris, am avut ocazia sa ma inchin la Coroana de Spini (am facut si fotografii, insa niciuna nu a iesit clara, desi am un aparat de calitate). Acolo m-a socat prezenta femeilor preot (nu stiu nici acum din ce grupare erau). Haine negre, unghii rosii, coafate la ultima moda (pariziana!), rujate strident, machiaj gros. Toti din jurul meu aveau senzatia ca ceva nu e firesc in prezenta lor acolo - printre cardinali, calugari ortodocsi si pastori. Discutam cu cei din jurul meu (catolici si protestanti deopotriva) si ne intrebam de ce exista femei preot. Daca Iisus ar fi dorit femei preot, nu alegea 12 Apostoli (doar barbati) in jurul Sau sa Ii fie urmasi in raspandirea Evangheliei. Maria, Sfanta Fecioara, nu a predicat, ci este in toate Evangheliile o prezenta puternica si discreta. Sfanta Fecioara este mai degraba simbolul rugaciunii si a modelului viu de viata dusa in dragoste pentru Domnul si Fiul ei.
Vechi 26.08.2011, 10:06:29
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LaPetiteMoc Vezi mesajul
Cred ca am mai scris pe undeva. La Catedrala "Notre Dame de Paris" in prima vineri a fiecarei luni, la ora 15, incepe o slujba comuna (catolici, ortodocsi, protestanti) pentru cinstirea Coroanei de Spini a Mantuitorului. Fiind in trecere prin Paris, am avut ocazia sa ma inchin la Coroana de Spini (am facut si fotografii, insa niciuna nu a iesit clara, desi am un aparat de calitate). Acolo m-a socat prezenta femeilor preot (nu stiu nici acum din ce grupare erau). Haine negre, unghii rosii, coafate la ultima moda (pariziana!), rujate strident, machiaj gros. Toti din jurul meu aveau senzatia ca ceva nu e firesc in prezenta lor acolo - printre cardinali, calugari ortodocsi si pastori. Discutam cu cei din jurul meu (catolici si protestanti deopotriva) si ne intrebam de ce exista femei preot. Daca Iisus ar fi dorit femei preot, nu alegea 12 Apostoli (doar barbati) in jurul Sau sa Ii fie urmasi in raspandirea Evangheliei. Maria, Sfanta Fecioara, nu a predicat, ci este in toate Evangheliile o prezenta puternica si discreta. Sfanta Fecioara este mai degraba simbolul rugaciunii si a modelului viu de viata dusa in dragoste pentru Domnul si Fiul ei.
Cu prima ocazie o sa merg si eu sa vad despre ce este vorba. Nu seamana deloc cu femeia preot pe care o cunosc eu care este exact contrariul a cele descrise. Si nu am auzit pe nimeni aici sa ii comenteze prezenta. Ceea ce imi intareste si mai mult concluziile la care am ajuns. Dar astept sa am ocazia sa vad cu ochii mei despre ce este vorba la Paris pentru ca eu le banuiesc pe evangheliste.
Vechi 26.08.2011, 10:11:45
Banned

Implicit @Adriana3

Din mesajul meu ai selectat doar pata de culoare, nu si argumentul.

Domnul sa te ocroteasca!
Vechi 26.08.2011, 10:36:49
Banned

Implicit

Citat:

Domnul sa te ocroteasca!
Te inseli. Este chiar dimpotriva, am o teorie cu machiajul la femei (cauza lui) si cochetaria exagerata in general, pe care vreau sa o verific. Preotul femeie pe care il cunosc nu-i deloc asa ci exact opusul. Cei care se imbraca in negru sunt pastorii protestanti si evanghelistii, iar la acestia din urma exista si femei si barbati care celebreaza. Aici am cunoscut o singura evanghelista care de fapt este catolica la baza, deci dintr-o biserica discriminativa in esenta, si ieri era singura care ar corespunde descrierii facute mai putin unghiile rosii si hainele negre caci eram pe strada nu la slujba.
Vechi 26.08.2011, 13:31:34
Banned

Implicit

Citat:

Domnul sa te ocroteasca!
Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Te inseli. Este chiar dimpotriva, am o teorie cu machiajul la femei (cauza lui) si cochetaria exagerata in general, pe care vreau sa o verific. Preotul femeie pe care il cunosc nu-i deloc asa ci exact opusul. Cei care se imbraca in negru sunt pastorii protestanti si evanghelistii, iar la acestia din urma exista si femei si barbati care celebreaza. Aici am cunoscut o singura evanghelista care de fapt este catolica la baza, deci dintr-o biserica discriminativa in esenta, si ieri era singura care ar corespunde descrierii facute mai putin unghiile rosii si hainele negre caci eram pe strada nu la slujba.
Tot nu ai inteles:
- "pata de culoare" = femeile acelea preot
- "argumentul" = Sfanta Fecioara, Nascatoarea de Dumnezeu nu a predicat (asadar, nu avem nicio femeie in Evanghelii chemata de Iisus la harul predicarii, al preotiei)
Vechi 26.08.2011, 14:06:59
Banned

Implicit

Citat:
Tot nu ai inteles:
- "pata de culoare" = femeile acelea preot
- "argumentul" = Sfanta Fecioara, Nascatoarea de Dumnezeu nu a predicat (asadar, nu avem nicio femeie in Evanghelii chemata de Iisus la harul predicarii, al preotiei)
Argumentul este al tau sau al preotilor si pastorilor de care ziceai ca s-ar mira?

Eu am aflat dedesubturi de la chiar cei implicati. Cand s-a trecut la votarea daca sa existe femei preoti/pastori la unele culte care acum au asa ceva, nu atat clerul masculin s-a opus cat laicii si mai ales femeile. Barbatii din cler dimpotriva, au fost ei cei care au recunoscut capacitatile colegelor lor femei ca altfel nu le-ar fi acceptat in veci. Opozitia puternica este mai ales in randul mirenelor si asta incerc mereu sa descopar: de ce? Explicatia data mie de preotul ortodox grec, care la fel mi-a zis ca pe el nu il deranjeaza sa aiba colege preot, mi se pare cea mai adevarata: el a zis ca femeile sunt mai narcisiste din cauza sensibilitatii lor mai mari si din cauza asta nu ar suporta o femeie deasupra lor. Din pacate asa este, narcisismul femeii deriva tocmai din sensibilitatea ei mereu lovita fara crutare sub diverse forme, si acest narcisim o face sa nu suporte femeile care sa le fie superioara, ar fi culmea umilintei pentru ele. Iar acest lucru se reflecta nu numai in biserica ci si la locul de munca. Si viceversa este valabila: acolo unde exista femei preot fara nici o lupta interna, nu sunt probleme nici la locul de munca cu rautatea feminina. Ori narcisismul unei femei se vede foarte repede cu ochiul liber...

Last edited by Adriana3; 26.08.2011 at 14:10:16.
Vechi 26.08.2011, 10:59:48
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Cu prima ocazie o sa merg si eu sa vad despre ce este vorba. Nu seamana deloc cu femeia preot pe care o cunosc eu care este exact contrariul a cele descrise. Si nu am auzit pe nimeni aici sa ii comenteze prezenta. Ceea ce imi intareste si mai mult concluziile la care am ajuns. Dar astept sa am ocazia sa vad cu ochii mei despre ce este vorba la Paris pentru ca eu le banuiesc pe evangheliste.
Nu inteleg deloc de ce vrei neaparat sa fie femeie preot (sau sa fii tu). Nici eu nu sunt si majoritatea barbatilor nu sunt preoti! Uite si un alt aspect la care poate nu te-ai gandit, o femeie trebuia sa nasca la un moment dat, acolo unde era un singur preot nu ar mai fi avut cine sa slujeasca in acest timp.
Oricum, ca sa fie cineva preot in BO trebuie sa aiba invataturile BO, altfel e caterisit.
Vechi 26.08.2011, 11:27:44
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Pacat ca va lungiti in discutii fara sens. Redresarea trebuie sa inceapa cu Biserica, insa nu se cere o reforma a vietii bisericilor, ci o reforma a vietilor personale, nu "formele" trebuiesc schimbate, ci fondul launtric al fiecarei persoane.

Unii spun ca ortodocsii sunt conservatori, fundamentalisti, traditionalisti, indoctrinati, au o multime de "forme"... asa sa fie! Formele nu-s simboluri arbitrare, ci manifestari reale ale Imparatiei lui Dumnezeu, care s-au dezvoltat in cursul multor secole. Pentru unii totul trebuie redus la esenta sau la imitarea unei spiritualitati inghetate intr-o perioada de 30 de ani , pentru ortodocsi totul trebuie dus la implinire, totul trebuie exprimat, caci totul e o 'icoana'. Pentru unii imparatia se retrage in sufletul oamenilor,pentru ortodocsi ea tasneste si in afara prin multidudinea de forme. Este de datoria noastra de a pastra intotdeauna vie realitatea spirituala pe care o exprima formele. Nu toate aceste traditii sunt explicit descrise in Scriptura, dar ele au o anumita justificare scripturala. Unii spun ca n-au nevoie de “forme”, ortodoscii sunt mai umili si recunosc lor le sunt de folos. Cine nu doreste sa faca parte din aceasta biserica, e liber sa-si faca una proprie, cu regulile lui, cu randuiala lui, nu sa le-o distruga pe a altora, doar pentru ca el nu reuseste sa se integreze si resmite un sentiment de frustrare sau de excludere. Avem de invatat si de la alte Biserici, cum ar fi dragostea pentru Scriptura sau educatia religioasa temeinica, de aceea avem nevoie in primul rand de o reforma a vietilor personale.

Last edited by ioanna; 26.08.2011 at 11:38:06.
Vechi 26.08.2011, 11:40:38
Savonarola Savonarola is offline
Banned

Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Cine nu doreste sa faca parte din aceasta biserica, e liber sa-si faca una proprie, cu regulile lui, cu randuiala lui, nu sa le-o distruga pe a altora, doar pentru ca el nu reuseste sa se integreze si resmite un sentiment de frustrare sau de excludere.
aici te inseli. cine nu doreste sa faca parte din Biserica e liber nu sa isi faca alta, ca Hristos a facut Biserica si nu niste oameni ca Luther, Calvin sau altii, si prin urmare aceia se exclud de la sine din Biserica lui Hristos si isi fac niste SECTE, nu biserici. alea nu sunt biserici, ci secte. Biserica este numai una ORTODOXA: UNA, SFANTA, CATOLICA SI APOSTOLICA. restul e tacere
Vechi 26.08.2011, 11:47:02
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

@savonarola
Noi, ortodocsii, suntem in interiorul Adevarului lui Hristos. Daca unii nu pot sa accepte "formele" ortodoxiei si se desprind, formandu-si alta "biserica", e deja problema lor daca se mai misca in interiorul Adevarului sau daca au iesit in afara lui, noi avem certitudinea noastra si ne este suficient.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38