Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.05.2011, 13:33:02
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Intrebati-l pe Sfantul Ioan Gura de Aur, ale carui citate le-am dat mai sus si le dau din nou, el va va lamuri:

"In acelasi timp, Iisus Hristos, voia sa-l intareasca pe Petru, si sa-i arate ca pata lepadarii lui era deja stearsa: pentru aceasta ii incredinteaza lui grija conducerii fratilor sai...""Caci chiar Petru nu indraznea atunci sa-L intrebe, si care-i facea semn altuia ca sa intrebe pentru el, care primeste atunci conducerea fratilor sai, si care nu numai nu-si incredinteaza interesele sale altuia, ci care chiar il intreaba pe Stapanul sau pentru altul."

Acum ati inteles cum e cu favoritismele ?
Mai bine sa ma intrebe si pe mine, ca eu am raspuns de vreo 4-5 ori la aceste citate, dar asta e.
Vechi 10.05.2011, 13:39:57
Senior Member

Implicit

Alt articol catolic, pe care l-am dat si acum trei luni: "A existat asadar o continuitate neintrerupta intre traditia apostolica a invierii si inaltarii la cer a sfintei Fecioare Maria." http://www.desteptarea.ro/inaltarea-...are-maria.html

Iata din acelasi articol si una din "dovezi", de fapt e dovada dogmei ortodoxe, nu catolice:
"Stramutarea ei la cer este atestata inca din secolul al II-lea de un ucenic al apostolului Ioan, Leuciu. Studiile recente despre scrierile apocrife, ca si sapaturile arheologice din Palestina au confirmat scrierea lui Leuciu, Transitus Mariae, un panegiric iudeo crestin care se citea la mormantul Sfintei Fecioare Maria din Ghetsemani, cu ocazia sarbatorii inaltarii sale la cer. In acest document iudeo-crestin din primele secole ale erei crestine, se spune ca Sfanta Fecioara a murit la Ierusalim la cativa ani dupa moartea lui Isus ca Isus a venit cu un alai de ingeri si a luat sufletul Mariei, ducandu-l la Arborele Vietii ca apostolii au ingropat-o pe Maria la Ghetsemani, infruntand cu acea ocazie o prigoana a iudeilor ca dupa patru zile Isus a aparut din nou Mamei sale si a poruncit arhanghelului Mihai sa poarte la cer si trupul Mariei pentru a-l reuni cu sufletul sau."
Vechi 10.05.2011, 13:45:07
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Mai bine sa ma intrebe si pe mine, ca eu am raspuns de vreo 4-5 ori la aceste citate, dar asta e.
"Primatul papal" asta e mai ceva decat "cuiul lui Pepelea".
Nu s-au inteles in prvinta lui nici in primul mileniu... daramite dupa Marea Schisma. Totusi pana la Marea Schisma Sfintii Parinti au mentinut comuniunea deplina in Biserica lui Hristos. Epsicopii Romeni, Papii, au avut roluri decisive in apararea ortodoxiei in primul mileniu. Din nefericire incepand cu filioque... lucrurile nu au mai fost asa
Vechi 10.05.2011, 13:55:38
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
"Primatul papal" asta e mai ceva decat "cuiul lui Pepelea".
Nu s-au inteles in prvinta lui nici in primul mileniu... daramite dupa Marea Schisma. Totusi pana la Marea Schisma Sfintii Parinti au mentinut comuniunea deplina in Biserica lui Hristos. Epsicopii Romeni, Papii, au avut roluri decisive in apararea ortodoxiei in primul mileniu. Din nefericire incepand cu filioque... lucrurile nu au mai fost asa
Dar eu ma raspuns exact la ceea ce spunea Sf. Ioan Hrisostom si faptul ca acele citate sunt luate din context. http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=128
Vechi 10.05.2011, 14:02:23
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Dar eu ma raspuns exact la ceea ce spunea Sf. Ioan Hrisostom si faptul ca acele citate sunt luate din context. http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=128
Dumneavoastra ati raspuns, eu am raspuns raspunsului dumneavoastra.

Am aratat clar, fara urma de indoiala, ca citatele dumneavoastra se refereau la aprecierile personale, de natura generala, ale Sfantului Ioan despre importanta si sfintenia apostolilor, pe cand citatele mele se refera la talcuirea pe care o da Sfantul Ioan episodului din Evanghelie in care Hristos ii spune lui Petru: "Paste oitele mele".

Cu alte cuvinte, simplu si pe intelesul tuturor:

In citatele dumneavoastra, Sfantul Ioan spune: "Pavel e cel mai intelept (sau cel mai mare sau cel mai sfant) dintre apostoli",

iar in citatele mele Sfantul Ioan spune: "Hristos i-a incredintat lui Petru conducerea fratilor sai"

Daca sustineti ca au fost scoase din context, va rog sa sustineti aceasta acuzatie si sa prezentati intreg contextul. Dumneavoastra recunoasteti ca n-ati citit omilia, prin urmare nu vad pe ce va sustineti acuzatia, dar eu am dat link catre textul intreg al omiliei, in limba romana, in volum editat si tiparit de ortodocsi.
Vechi 10.05.2011, 14:11:51
Banned

Implicit

Ceea ce m-a frapat in mod deosebit la descrierea pacatului stramosesc in ambele catehisme, atat cel catolic cat si cel ortodox, este urmatoarea asemanare:

127. Cum se mosteneste pacatul stramosesc?
Aceasta este o taina mare.
- Ortodocsii,

Totuși, transmiterea păcatului originar este un mister pe care nu-l putem înțelege pe deplin.
- catolicii.
Vechi 10.05.2011, 14:21:01
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
Ceea ce m-a frapat in mod deosebit la descrierea pacatului stramosesc in ambele catehisme, atat cel catolic cat si cel ortodox, este urmatoarea asemanare:

127. Cum se mosteneste pacatul stramosesc?
Aceasta este o taina mare.
- Ortodocsii,

Totuși, transmiterea păcatului originar este un mister pe care nu-l putem înțelege pe deplin.
- catolicii.
Doresc sa discutam la nivel teologic dogmatic profund, pentru slava Adevarului si pentru a ne imbogatii cunostintele. Sfintii Parinti, Parintele Dumitru Staniloae explica foarte clar pacatul stramosesc si modul de transmitere.

Lasam catehismele care evident ca nu au valoare dogmatica. Am gasit si eu niste ineptii si elucubratii prin niste carti ortodoxe scrise de preoti sau calugari obscuri de am ramas cu gura cascata.
Vechi 10.05.2011, 14:26:34
Senior Member

Implicit

Citat:
Dumneavoastra ati raspuns, eu am raspuns raspunsului dumneavoastra.

Am aratat clar, fara urma de indoiala, ca citatele dumneavoastra se refereau la aprecierile personale, de natura generala, ale Sfantului Ioan despre importanta si sfintenia apostolilor, pe cand citatele mele se refera la talcuirea pe care o da Sfantul Ioan episodului din Evanghelie in care Hristos ii spune lui Petru: "Paste oitele mele".

Cu alte cuvinte, simplu si pe intelesul tuturor:

In citatele dumneavoastra, Sfantul Ioan spune: "Pavel e cel mai intelept (sau cel mai mare sau cel mai sfant) dintre apostoli",

iar in citatele mele Sfantul Ioan spune: "Hristos i-a incredintat lui Petru conducerea fratilor sai"

Daca sustineti ca au fost scoase din context, va rog sa sustineti aceasta acuzatie si sa prezentati intreg contextul. Dumneavoastra recunoasteti ca n-ati citit omilia, prin urmare nu vad pe ce va sustineti acuzatia, dar eu am dat link catre textul intreg al omiliei, in limba romana, in volum editat si tiparit de ortodocsi.
Si eu am mai raspus apoi de vreo patru ori. Dar o sa raspund si a sasea oara.
Sf. Petru si Pavel sunt numiti capeteniile Apostolilor (conducatorii, sefii).
Apoi Sf. Petru, Ioan si Iacov sunt cei dintai intre Apostoli, varful ucenicilor.
Despre Sf. Pavel: cârmaciul Bisericii[127], vasul alegerii, trâmbița cerească, călăuza miresii lui Hristos (adică a Bisericii)“[128].

Asadar chiar mai mult decat ce spune despre Sf. Petru.
Nu e o acuzatie, pentru ca dvs. ati luat aceste citate dintro sursa catolica, nu le-ai inventat dvs.
Eu am spus ca pe scribd nu se vad decat cateva omilii, dar am luat omiliile de pe newadvent: http://www.newadvent.org/fathers/240188.htm
De exemplu: "He was the chosen one of the Apostles, the mouth of the disciples, the leader of the band."
Am spus ca sunt scoase din context in sensul ca si despre alti Apostoli spune sfantul aceleasi lucruri, nu ca nu sunt in acea omilie.

P.S. Pastor al oilor e orice preot, ca urmare a transmiterii de la Apostoli.

Last edited by catalin2; 10.05.2011 at 14:28:59.
Vechi 10.05.2011, 14:34:37
Banned

Implicit

Citat:
Asadar chiar mai mult decat ce spune despre Sf. Petru.
Nu e o acuzatie, pentru ca dvs. ati luat aceste citate dintro sursa catolica, nu le-ai inventat dvs.
V-am spus deja de 5 ori ca le-am luat dintr-o sursa ortodoxa. Ma faceti mincinos in fata ?!

Citat:
Am spus ca sunt scoase din context in sensul ca si despre alti Apostoli spune sfantul aceleasi lucruri, nu ca nu sunt in acea omilie.
Cautati acum in toata opera Sfantului Ioan Gura de Aur si gasiti-mi un singur pasaj in care scrie despre alt apostol ca "HRISTOS I-A INCREDINTAT CONDUCEREA FRATILOR SAI"
Vechi 10.05.2011, 16:53:14
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
Cautati acum in toata opera Sfantului Ioan Gura de Aur si gasiti-mi un singur pasaj in care scrie despre alt apostol ca "HRISTOS I-A INCREDINTAT CONDUCEREA FRATILOR SAI"
De fapt, ortodocșii de acum nu mai cred în ceea ce Sf Ioan Gură de Aur a crezut. Sfântul a crezut și a afirmat că "Hristos i-a încredințat conducerea fraților săi", dar ortodocșii nu cred acest lucru și afirmă contrariul. Deci, Bisericile ortodoxe mai au numai o parte din credința Sfinților Părinți.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Subiect închis

Tags
primatul papal, roma, vatican