Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 11.04.2011, 10:09:45
cocorel cocorel is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 11.02.2011
Mesaje: 200
Implicit dulceata de gogonele verzi cu miez de nuca

Se aleg gogonele din cele lungi,ovale.Se oparesc un minut in apa clocotita,se scot,se curata de pielita si se taie capacele de la codita iar pe acolo se scoate partea aia gelatinoasa iar in fiecare din cele 4 cotloane se introduce cate un miez de nuca(un sfert de miez).Se fierbe un sirop din zahar cu apa si cand e fiert pe jumatate se pun si gogonelele cu bucatele de lamaie.Nu stiu eu bine cantitatile bine ca doar ajutam la introdus miezul de nuca dar e delicioasa si deosebita si cred si ca-i specific romaneasca.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 16.04.2011, 23:56:39
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

La atatea retete minunate lipseste doar o reteta buna de paine.
Are cineva o reteta buna de paine? Multumiri anticipate.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 17.04.2011, 21:38:46
dorinastoica14
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
La atatea retete minunate lipseste doar o reteta buna de paine.
Are cineva o reteta buna de paine? Multumiri anticipate.
Eu fac adeseori pâine de casă. Cumpăr de la țară grâu, îl ducem la moară, cernem făina pe care o ținem undeva la câldură.
Cu 1kg de fâină și un cubuleț de drojdie fac două pâini. Dizolv drojdia în puțină apă caldă și rastorn peste făina în care am fâcut o gropiță. Pun o linguriță de sare și încep să frământ. Folosesc cam !/4 l apă la 1 kg de făină. Frământ bine aluatul și când e aprope gata pun un cubuleț de margarină sau ulei și mai frământ în continuare. Fac o cruce pe aluat și las să crească 1/2 oră. Împart aluatul în 4 și fac suluri pe care le împletesc câte două și le pun în tavile unse cu ulei sau cu margarină. Mai las să crească 1/2 oră și apoi le bag la cuptoul încins.
Când scot cele două pâini de la cuptor și din tavă le țin cam o oră învelite într-un ștergar ca să se înmoaie coaja.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 08.05.2011, 04:01:15
anna21 anna21 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.451
Implicit probata..

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Eu fac adeseori pâine de casă. Cumpăr de la țară grâu, îl ducem la moară, cernem făina pe care o ținem undeva la câldură.
Cu 1kg de fâină și un cubuleț de drojdie fac două pâini. Dizolv drojdia în puțină apă caldă și rastorn peste făina în care am fâcut o gropiță. Pun o linguriță de sare și încep să frământ. Folosesc cam !/4 l apă la 1 kg de făină. Frământ bine aluatul și când e aprope gata pun un cubuleț de margarină sau ulei și mai frământ în continuare. Fac o cruce pe aluat și las să crească 1/2 oră. Împart aluatul în 4 și fac suluri pe care le împletesc câte două și le pun în tavile unse cu ulei sau cu margarină. Mai las să crească 1/2 oră și apoi le bag la cuptoul încins.
Când scot cele două pâini de la cuptor și din tavă le țin cam o oră învelite într-un ștergar ca să se înmoaie coaja.
.. si adaptata.
Trebuie mult mai multa apa (cam jumatate de litru la 1 kg faina). Si cu ulei in loc de margarina.
Si tot mi se pare ca a iesit deasa.. e inca in faza experimentala :).
(azi incerc varianta cu masline).

Ma bucur ca datorita acestui thread am ajuns sa fac paine. Mi se pare un lucru placut :).
Reply With Quote
  #5  
Vechi 08.05.2011, 07:50:21
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Dacă faceți pâine cu măsline, în uleiul pe care îl folosiți puneți un cățel de usturoi pisat. Iese ceva, cum să spun ? Nebunie !
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
  #6  
Vechi 08.05.2011, 08:53:08
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 18.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit

Am facut si eu paine cu masline,usturoi,rozmarin si cimbru-pot sa spun ca daca este zi de post,aceasta paine este suficienta ea insasi :)
De asemeni,am mai incercat si cu ardei iute taiat felii si parmezan sau...rosii uscate felii!!!
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
  #7  
Vechi 08.05.2011, 21:33:21
mirabela mirabela is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.03.2009
Locație: germania
Religia: Ortodox
Mesaje: 487
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
.. si adaptata.
Trebuie mult mai multa apa (cam jumatate de litru la 1 kg faina). Si cu ulei in loc de margarina.
Si tot mi se pare ca a iesit deasa.. e inca in faza experimentala :).
(azi incerc varianta cu masline).

Ma bucur ca datorita acestui thread am ajuns sa fac paine. Mi se pare un lucru placut :).
500 gr faina si 300 ml apa, 25 gr drojdie proaspata(la maia pun putin zahar, sare si o lingura faina). nu tb framantat mult, important e sa fie aluatul elastic. dupa ce a crescut( aluatul framantat il pun intr-un vas de plastic mai mare, in cuptor, unde e ferit de curent). cand aluatul e crescut il impart in 3 bucati, doua egale si unul mai mic. fiecare bucata o intind fasie. apoi le impletesc in 5. e o minunatie de paine !
Reply With Quote
  #8  
Vechi 17.04.2011, 23:13:19
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.419
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cocorel Vezi mesajul
Se aleg gogonele din cele lungi,ovale.Se oparesc un minut in apa clocotita,se scot,se curata de pielita si se taie capacele de la codita iar pe acolo se scoate partea aia gelatinoasa iar in fiecare din cele 4 cotloane se introduce cate un miez de nuca(un sfert de miez).Se fierbe un sirop din zahar cu apa si cand e fiert pe jumatate se pun si gogonelele cu bucatele de lamaie.Nu stiu eu bine cantitatile bine ca doar ajutam la introdus miezul de nuca dar e delicioasa si deosebita si cred si ca-i specific romaneasca.
Dulceata din asta nu am gustat dar am mancat mai demult dulceata de nuci verzi. Foarte, foarte buna. Cred ca si aceasta descrisa de tine, draga cocorel, e foarte gustoasa.
__________________
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele?
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
  #9  
Vechi 18.04.2011, 00:32:20
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 18.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit

Dulceata de nuci verzi este intr-adevar o delicatesa,alaturi de cea de petale de trandafir sau cea de smochine cu migdale...eeeeei vrabia...

In alta de idei,daca este cineva interesat de o reteta de paine cu lapte batut,dati-mi de stire si am s-o postez(nu este romaneasca).
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
  #10  
Vechi 18.04.2011, 15:14:08
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Multumesc, Dorina, pentru reteta. Si eu fac painea aproximativ la fel, dar nu pun ulei. Data viitoare voi pune putin ulei sau margarina, sa vad cum iese. Aluatul tau seamana mult cu cozonacul si trebuie sa fie bun.

Yasmina, esti binevenita cu reteta ta de paine cu lapte batut, caci Postul e pe terminate si vom putea consuma si lactate.
Am auzit ca se poate folosi zerul de la lapte la facutul painii. Am incercat odata, dar nu am tinut cont ca zerul, in care se tine branza e sarat... si mi-a iesit o paine buna ca consistenta, dar f sarata.

Mi-a spus cineva, ca untul/margarina se poate pune peste painea coapta, dar fiebinte. Da un gust bun cojii.

In general coc painea pe o placa de ceramica, speciala pentru copt pizza.
si faina folosita are importanta, precum si nucile, semintele pe care le adaugam in aluat. Mie imi place painea cu mieji de floarea soarelui.

Coaja de paine devine mai putin groasa daca folosim un pulverizator cu apa de indata ce s-a format coaja. Iar cand se scoate din cuptor se mai stropeste odata, inainte de a o pune in stergar.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Istoria Bibliei romanesti Alustor Intrebari utilizatori 3 09.10.2012 15:48:27
Fototeca ortodoxiei romanesti cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 2 09.02.2012 13:08:09
costume populare-traditii romanesti lore86 Generalitati 9 18.12.2011 12:22:37
Pastorale ale IPS Mitropoliti ai Bisericilor Ortodoxe Traditionale razvan.mn Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 7 20.04.2010 21:14:32
23 canale romanesti pentru cei din strainatate patinina34 Stiri, actualitati, anunturi 4 10.08.2009 20:26:26