Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 18.03.2011, 01:52:08
Melissa
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Leurda

Citat:
În prealabil postat de raisa2006 Vezi mesajul
Mie imi plac mult salatele, sunt sanatoase si pline de vitamine!
De ex iarna prefer salata de sfecla cu hrean, merge la aproape orice fel de mancare.
Vara e mai usor de facut orice fel de salata ,dar ....cu ulei de masline.
O salata descoperita recent , mi a placut foarte mult si v-o recomand si voua
Aveti nevoie de
doua portocale,(pot fi si mai acre,in salata nu se simte)
o ceapa
o salata verde (optional)
masline verzi 100g
sare ,ulei de masline
Se taie portocalele felii, se presara cu sare , se adauga ceapa taiata , salata verde,maslinele si la final uleiul de masline. Nu e nevoie de otet. E o salata hranitoare, foarte gustoasa si poate fi facuta si iarna. Merita incercat!
Eu sincer nu ma vad mancand portocale cu ceapa..

Acum a aparut leurda,care este foarte sanatoasa si este un excelent purificator al organismului.
Leurda,pentru cine nu stie, este usturoiul salbatic, se mai numeste "ai de padure" aici in Ardeal ( ai este usturoi).


Denumirea stiintifica de Allium Ursinum este corelata cu observatiile popoarelor nordice ale Europei, care sustineau ca aparitia frunzelor de leurda era mult asteptata de ursi, pentru a o consuma ca medicament purificator dupa lungul repaus din perioada hibernarii. De altfel, popoarele germanice o denumeau "usturoiul ursului", "usturoiul tiganului" si "ceapa vrajitoarei".

Are rol esential in curatirea sangelui.

Proprietatile terapeutice ale leurdei reliefeaza, in primul rand, rolul depurativ, respectiv capacitatea de curatire a sangelui, ficatului, stomacului si intestinelor, mult mai activa decat usturoiul.
Pentru aceasta actiune, se recomanda ca, in fiecare primavara, sa se faca o cura de 4 saptamani, cu frunze proaspete (de remarcat ca, prin uscare, frunzele isi pierd din proprietati). In plus, sunt evidente efectele antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge si stimulatoare ale peristaltismului intestinal si ale contractiilor uterine.

Prin consumul intern, leurda actioneaza favorabil in numeroase afectiuni maladive:

- in bolile gastrointestinale are efecte in diaree acuta si cronica, dizenterie, indigestii, insuficienta biliara, colici abdominale, balonari si in distrugerea viermilor intestinali, inclusiv limbrici;
- in afectiuni cardiovasculare curata sangele de substante toxice, reduce hipertensiunea arteriala, intervine in ateroscleroza coronariana, hematurie, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, evitand aparitia trombozei si tromboflebitei prin fluidificarea sangelui si prin dizolvare a placilor de colesterol;
- in bolile aparatului respirator este benefica la persoane cu bronsite, tuberculoza pulmonara si infectii la nivelul cailor respiratorii superioare (gripe, raceli);
- in afectiunile sistemului nervos intareste memoria prin marirea capacitatii de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ametelile de dimineata, starile depresive, tensiunea la nivelul capului si starile de anxietate (frica) si de neliniste;
- in boli renale curata rinichii si vezica urinara, favorizeaza urinarea si elimina excesul de acid uric, foarte daunator la bolnavii de guta.

Prin uz extern, leurda are bune efecte in combaterea reumatismului degenerativ, eczeme, herpes, rani greu vindecabile, scrofuloza si alte boli cronice de piele. Cataplasmele cu frunze sunt indicate contra furunculilor (buboaielor).

Frunzele proaspete, excelente in salatele de primavara

Avand un excelent rol purificator, prin eliminarea deseurilor toxice din ficat si din sange, precum si un important rol fortifiant al intregului organism, leurda este recomandata intr-o cura benefica de primavara.

Leurda se poate folosi sub multiple forme:

- frunzele proaspete se consuma primavara, intr-o cura de 3-4 saptamani, fiind amestecata cu diferite preparate culinare: salate de cruditati, supe, ciorbe, piure (in asociere cu urzica vie), galuste, chiftele, perisoare, cartofi, tocane cu carne, avand atat rol decorativ cat si condimentar foarte gustos, in locul usturoiului;
- taiate marunt, frunzele se consuma ca aperitiv in amestec cu frunze de patrunjel verde; se pun pe felia de paine cu unt, margarina, branza sau cascaval ras, adaugand cimbrisor, boia de ardei si piper macinat;
- salata din frunze proaspete, consumata inainte de mesele principale pe tot sezonul de primavara, are un rol evident in oprirea procesului de imbatranire;
- in stare uscata, frunzele se presara pe diferite mancaruri, in amestec cu patrunjel si ceapa, avand efect de condiment deosebit de gustos.

Sucul de leurda combate reumatismul degenerativ.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 18.03.2011, 02:45:12
georgeta florica's Avatar
georgeta florica georgeta florica is offline
Member
 
Data înregistrării: 22.02.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 49
Smile mai bun si mai sanatos

Sa va impartasesc ideea mea ,poate traznita:)) dar merita sa incercati si voi,iese o salata buna pentru o mancare de post .In ziua cand este piata ,cumpar rosii mai verzi si le pun pe geam la soare ,in cateva zile sunt coapte si au un gust foarte bun( fratele meu imi spune ca mancam salata cu rosii energizante):))
__________________
Averile comune pot fi furate, dar bogatiile adevarate nu. In sufletul fiecaruia se afla lucruri pretioase care nu pot fi luate.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 18.03.2011, 02:54:30
andreicozia andreicozia is offline
Banned
 
Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.806
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
aici in Ardeal ( ai este usturoi).


.
Ai, ai , ai! ! !..sa intelg ca inseamna :
Mai usturoiato, mai!

Vezi ca ti-am raspuns de vre-o doua ori insa vad ca nu le primesti....comunistii astia cenzureaza tot ce misca :)))
Reply With Quote
  #4  
Vechi 18.03.2011, 03:19:52
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Primavara e buna salata de gâusor.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 18.03.2011, 06:20:40
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 18.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Primavara e buna salata de gâusor.
salata de grausor?ce este aceasta?daca doriti sa ne dati mai multe detalii,posibil si preparare...
multumesc!
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 18.03.2011, 06:26:47
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 18.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit @Melissa

Draga Melissa,leurda este chiar o delicatesa primavara,are o aroma anume in salatele de laptuca sau spanac si crescand salbatic,prin fanete si paduri poti sa-ti inchipui ca este 100% organica!
Mama(care este ardeleanca)are o reteta proprie de placinta-rulada cu urda,marar,ceapa verde si leurda - o nebunie...
Din pacate,eu nu gasesc leurda aici
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
  #7  
Vechi 18.03.2011, 10:53:41
Melissa
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Draga Melissa,leurda este chiar o delicatesa primavara,are o aroma anume in salatele de laptuca sau spanac si crescand salbatic,prin fanete si paduri poti sa-ti inchipui ca este 100% organica!
Mama(care este ardeleanca)are o reteta proprie de placinta-rulada cu urda,marar,ceapa verde si leurda - o nebunie...
Din pacate,eu nu gasesc leurda aici
Ahaaaaa..acuma inteleg io de ce mama ta e o scumpa...(din ce ai povestit)..

Sa stii ca si eu am mancat placinta cu loboda si leurda..Am mancat si cu urda,dar era doar cu marar si smantana..Super bune oricum..Excelente chiar!

Eu pun in toate salatele acum leurda..Sunt sanatate curata! Esti fresh dupa o salata din asta!
Reply With Quote
  #8  
Vechi 18.03.2011, 10:55:02
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.10.2006
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.395
Implicit

http://stirileprotv.ro/stiri/romania...la-romani.html

http://stirileprotv.ro/emisiuni/roma...ea-a-ii-a.html
__________________
"Intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii." (Ioan 13,35)
"Va spun ca pentru orice cuvant desert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteala in ziua judecatii." (Matei 12,36)

Reply With Quote
  #9  
Vechi 19.03.2011, 03:15:16
anna21 anna21 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.451
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Draga Melissa,leurda este chiar o delicatesa primavara,are o aroma anume in salatele de laptuca sau spanac si crescand salbatic,prin fanete si paduri poti sa-ti inchipui ca este 100% organica!
Mama(care este ardeleanca)are o reteta proprie de placinta-rulada cu urda,marar,ceapa verde si leurda - o nebunie...
Din pacate,eu nu gasesc leurda aici
Poate merge sa folosesti chives..
Nu are chiar aceleasi proprietati, dar in usa nu se gaseste nici macar usturoi verde.. doar chives (e tot din familia usturoiului).
Reply With Quote
  #10  
Vechi 20.03.2011, 01:05:34
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 18.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Poate merge sa folosesti chives..
Nu are chiar aceleasi proprietati, dar in usa nu se gaseste nici macar usturoi verde.. doar chives (e tot din familia usturoiului).
Da draga Anna,am sa incerc in salata si chives,desi cand am mancat cu cartofi copti seamana mai mult cu ceapa verde,adica cum zici tu si cu o aroma de usturoi cumva...
Azi sunt fericita ca am gasit untisor\grausor,sub numele de upland cress(daca stii water cress,seamana cu untisorul,tot din familia lor)
Am fost pt prima data la un magazin Whole Food,si tare m-am bucurat,am gasit o gramada e chestii care imi lipseau chiar zeama de varza :))
Uita-te pe net dupa locatii,poate ai unul chiar langa casa!
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum trebuie sa mancam pentru a fi sanatosi absolutep0wer Generalitati 27 03.04.2015 15:03:44
Otrava pe care o mancam anna21 Generalitati 108 14.02.2012 06:20:29
Mai mancam porc ...sau.. sunsray Spiritualitatea ortodoxa 22 13.12.2011 09:55:36
Cum sa ai un ficat sanatos dupa o vara de excese absolutep0wer Generalitati 1 31.08.2010 09:09:11
Un copilas are nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru a fi sanatos! cosminelu2006 Umanitare 2 11.06.2009 14:37:54