![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Intr-adevar, este altfel cand pleci la o varsta mai matura. Si poate o fi altfel in tarile nordice ca in Germania si in Belgia, nu stiu. Nici Romania actuala nu o cunosc bine. Eu am fost adolescenta acolo in vremea lui Ceausescu. Dar uite, sa iti spun totusi cum a fost experienta mea cu Germania: mi-a fost foarte greu sa ma adaptez pentru ca intotdeauna, si in Romania am fost mai pe margine in societate, nu eram niciodata cu gasca principala. Multi ani am trait foarte retrasa si m-am ocupat mai mult de studii si mers la biserica. Dar stii ce s-a intamplat? Tocmai prin biserica ortodoxa germana (de care ziceam) am ajuns sa ma integrez mai bine si in societate in general. Acolo am cunoscut nemti cu care m-am inteles bine si am inceput sa inteleg mai bine Germania. Pe urma am inceput sa ma deschid si sa ma imprietenesc si cu colegii de lucru (de la facultate) si sa ii apreciez asa cum erau ei. De la biserica la care mergeam, am ajuns sa fac parte dintr-o orgaizatie de tineret care iar m-a facut sa cunosc multa lume si sa ma integrez.. Si tot asa. Deci, in mod paradoxal, nu cred ca m-am integrat in felul in care zici tu, ca am acceptat valorile occdenetale pur si simplu. Eu asta tot incerc sa zic: ca exista multe cai. Nu imi plac generalizarile ca 'vestul este apostat', 'Romania este mai spirituala' etc. Pentru a te simti acasa la tine in vest, desi vii din est, nu este neaparat nevoie sa urmezi masele. Ce imi place mie in vest este ca exista mult mai multa intelegere pentru 'originalii' ca noi (si nu numai), pentru grupuri si grupulete de oameni care nu vor sa traiasca ca majoritatea. Asta cred ca este o valoare occidentala. In Romania, daca nu ma insel, snobismul social este mult mai puternic: daca nu esti ca majoritatea, esti privit dintr-o parte, mai degraba.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
1. Tu nu esti mai bun decat noi. 2. Tu nu ai ce ne invata pe noi. etc. Cine a uitat cum este Romania, sa mai mearga pe acolo si sa vada. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sa nu generalizam! As fi putut si eu sa gandesc ca tine daca viata ma ducea in alt mediu social sau alt loc din Germania. Dar viata, sau mai degraba Dumnezeu, m-a facut sa cunosc ortodoxia germana de care e vorba aici, si sa cunosc si nemti (si apoi belgieni) cu care sa ma pot imprieteni, cu care sa pot avea in comun multe lucruri. De altfel, am trait in medii destul de cosmopolite, am intalnit oameni de multe nationalitati, nu numai nemti si belgieni. Iar tu ai fi putut gandi ca mine daca cunosteai alti localnici decat cei pe care i-ai cunoscut.
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii) Last edited by Fani71; 07.03.2011 at 01:45:36. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu tin legatura destul de stransa cu Romania. Am aceeasi experienta cu Fani: in occident este mai usor sa fii altfel decat in Romania. Citat:
Si da, bisericile sunt pline, dar in general situatia e asa: biserica e plina cu 200-300 de oameni, dar cartierul are 10 000. Deci in esenta, rata celor care merg duminica de duminica la biserica in Romania nu este cu mult mai mare decat a celor care merg duminica de duminica in occident (cam 2-3% parca). Sigur, situatia manastirilor este mult mai buna in Romania, sunt calugari tineri, sunt active, sunt traditionale, este foarte bine.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sunt sigura ca in perimetrul tau, Fani, totul este in regula; dar in afara acestui perimetru e la fel de safe? Eu ma refeream in spusele mele la acel perimetru largit, la intreaga zona sau tara. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Anumite lucruri nu se schimba, daca sunt parte din fondul sufletesc al poporului. Dealtfel romancele au alt temperament decat nemtoaicele, sau decat englezoaicele. Dar seamana cu femeile din alte popoare latine. In Spania am avut impresia ca ii cunosc personal pe oameni, atat de asemanatori cu romanii sunt. Noesisaa, in locul tau as fi mai ingrijorata de populatia catolica, de numarul celor care merg dintre ei la biserica, avand in vedere ca insusi Papa Benedict XVI. isi facea ganduri in lucrarea Fe et Futuro despre numarul in scadere al preotilor si enoriasilor anului 2000. Si se pare ca a avut dreptate. Dar ca o speranta a spus: vor fi mai putini, dar mai credinciosi. Tot este o speranta! Iar Romania isi duce Crucea, asa cum a facut-o de multi ani si Domnul are grija de Biserica. Bisericile sunt pline de nu ai unde sa ingenunchezi; dar se construieste intr-una si nu ramane nimeni pe afara, in clipa in care se hotaraste sa ia drumul Bisericii. Slava Tie, Dumnezeule, slava Tie! |
|
||||
|
||||
![]()
Bun, deci am inteles, totu-i roz in Romania. Femeile cochete si aranjate (una saraca care hotaraste sa nu se vopseasca cand are fire albe, vai, vai), bisericile pline, e bine.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Multumesc de urari. Post binecuvantat si tie! :) In ceea ce priveste botezul, mi-am cam facut o idee de cum sa procedez: asa cum procedeaza si Dumnezeu cu noi - stie ca cel mai bine ne este in Imparatie langa El insa nu ne obliga/forteaza pe niciunul sa mergem acolo ci ne lasa pe noi sa alegem. Vointa libera a omului este darul cel mai de pret, dupa cel al vietii, asa ca nu vreau sa il fur unui eventual copil. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu stiu ce a facut Luther, dar daca pentru el poate exista credinta fara fapte, pai pica bine faptul ca traim vesnic ca asa o sa ai ocazia sa il intrebi cum sta treaba cu filozofia. Credinta fara fapte, nu-i credinta, ci este (pseudo)stiinta. Oricine poate citi Biblia si poate spune ce scrie in ea, asta nu inseamna ca si crede daca nu face ceea ce cere Domnul. Asa cum si diavolul STIE ca exista Iisus, dar nu are CREDINTA ca si trebuie sa faca ceea ce zice El. Stiinta este una, credinta alta. Iar diavolul stie multe lucruri, este foarte inteligent, doar cu credinta sta tare prost. Revenind la oameni, cel care crede se va mantui prin credinta sa in Iisus, pentru ca aceasta credinta il va determina sa infaptuiasca porunca Domnului, adica sa iubeasca, sa aiba faptele iubirii semenului, iar prin iubirea de semenul sau il iubeste de fapt pe Dumnezeu. Si astfel, dupa moarte trece imediat la viata fara a mai fi judecat (Ev. Ap. Ioan). Este cazul sfintilor care se afla acum in Cer. Restul, cei care nu au avut credinta in Iisus sau nu au avut fapte, asteapta judecata finala. Faptele (de iubire) fara credinta nu mantuiesc pentru ca altfel Iisus a venit degeaba daca ne putem mantui prin merit propriu. Vor conta insa la Judecata de Apoi pentru toti cei care n-au crezut din diverse motive. Alte fapte (care nu sunt facute din iubire) n-au valoare pentru mantuire, cu sau fara credinta. Last edited by Adriana3; 07.03.2011 at 15:31:56. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
La fel si Romania: zace la pamant ranita de talhari, iar noi, in loc sa o ajutam, de cate ori se iveste ocazia ii mai tragem un sut in coaste, doar doar o pieri. Nu, Noesisaa, nu putem spune ca e bine, dar Dumnezeu nu va lasa sa piara o tara ca Romania, care a dat si inca mai da atatia sfinti. Si daca tot ne-am indepartat de ea si nu ajutam cu nimic la schimbarea in bine a lucrurilor, macar sa nu mai dam cu pietre. E si asa destul de jefuita si ranita. Daca nu putem face bine, macar sa nu facem rau. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Manastire germana in constructie | spre_rasarit | Generalitati | 0 | 31.01.2012 13:58:29 |
Ortodoxia si Ispasirea | Pestisorul de Aur | Dogmatica | 20 | 18.12.2011 02:46:06 |
Ortodoxia | dobrin7m | Dogmatica | 64 | 25.09.2011 20:23:28 |
ORTODOXIA | cosmin_lovin | Despre Biserica Ortodoxa in general | 73 | 14.08.2008 13:43:58 |
Ortodoxia | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 33 | 03.11.2007 14:59:22 |
|