Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.02.2011, 18:24:29
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Daca suntem nascuti cu anumite limitari, nu inseamna ca nu suntem liberi. Ma refer in particular la libertatea de a prefera sa fim mai langa Dumnezeu sau mai departe de El.
Tocmai preferinta de a sta departe de Dumnezeu este cea mai clara dovada a lipsei noastre de libertate. Doar scrie, ca libertatea nu este data ca acoperire pentru rau.
Din cate am inteles, suntem liberi, atunci cand nu suntem robi ai pacatului si a celui rau. Cat timp suntem in slujba celui rau, prin ascultarea de acesta, constient sau nu, nu putem fi liberi.
Libertatea invocata de oamenii moderni, nu este decat tot o minciuna a diavolului, care ne da doar iluzia libertatii. Adevarata libertate o primim de la Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 18.02.2011, 23:41:37
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Daca suntem nascuti cu anumite limitari, nu inseamna ca nu suntem liberi. Ma refer in particular la libertatea de a prefera sa fim mai langa Dumnezeu sau mai departe de El.

Este evident ca exista fiinte care nu vor sa se supuna legilor divine, drept pentru care li s-a creat o lume proprie, "intunecata", unde sa-si manifeste libertatea.

Sa nu facem filosofie pe tema libertatii absolute; pe mine ma intereseaza numai cazul in care cineva ar fi predestinat sa nu poata niciodata sa se inalte spre Dumnezeu, din varii motive.

Deci: sunt copiii sau oamenii nebotezati predestinati la Iad?
Discutia pe care o propui este destul de ampla , adica despre teoria predestinatiei in ortoodxie. Eu nu am sa o prezint in amplu ci doar in concluzie : nu exista predestinatie in ortodoxie . Daca ar exista aceasta ar avea repercursiuni grave asupra trasaturilor dumnezeirii : ar fi un D.zeu nedrept , inegal cu toti oamenii, vanitos si incorect.
Dar revenind , nici un om nu depinde doar de el insusi in ceea ce priveste mintuirea . de mintuit ne mintuim impreuna . Cu judecata particulara este un pic diferit in ceea ce inseamna atitudinea fiecaruia dar cind vine vorba de mintuire atunci in mod frateste ne intereseaza si cel de linga noi, aproaopele nostru .
Si atunci , incepind cu embrionul de 7 zile din pintecele mamei , apoi foetusul , copilul nou nascut, pruncul in toata adolescenta si copilaria lui , omul matur si cel de la senectute este dependent intotdeauna pt. mintuire de altul .Nu mai mult decit a aminti ca mintuirea/credinta vine prin auz, auzind si invatind de la altii !
Mai clar , mama poarta grija pruncului in vederea mintuirii pina acesta ajunge adult. Nu putem , ortodocsi fiind, aplica nebunia protestanta spunind ca eu nu-mi botez copilul deoarece eu il las pe el sa aleaga atunci cind va fi mare ceea ce crede el ca este bun pt. el . De ce nu putem ? Pt. ca noi ortodocsi fiind deja stim adevarul despre viata vesnica, stim care este cel mai bun lucru din lumea aceasta si acelasi il dorim si pt copilul nostru . Este clar si fara dubii ! Nu marturisim noi la fiecare incheiere de liturghie ca ,, ...am vazut lumina cea adevarata ,am primit duhul cel ceresc, am aflat credinta cea adevarata, nedespartitei sfintei Treimi inchinindu-ne , ca aceasta ne-a mintuit pre noi". Sau mintim cind juram acestea ? Daca el se mintuieste sau nu depinde deci de ea. Nu exista nici o predestinatie in toata povestea aceasta , toti avem aceleasi sanse de mintuire numai ca unele mame sunt crestine adevarate iar pe altele le-a invatat sata planingul familial ajungind in felul acesta sa puta de mindria prin care se masoara cu D.zeu insasi in sensul ca daca vrea ea, da nastere la o viata iar daca nu , nu si gata ? Dupa ce ca D.zeu i-a facut marea cinste omului de a deveni cocreator cu el la nasterea unei noi vieti, omul se ridica din mindrie deasupra Lui si ii spune : chiar daca voiesti tu, eu nu vreau, si nu mai naste prunci decit pe vrute . Bine, sexul il vrea pe larg, pina vomita de el, dar prunci , nu ! Vai de cei (mai intii barbatii care-si accepta asemenea neveste) care procedeaza astfel . Cind v-a veni ziua judecatii nu se vor numara cu bineplacutii Tatalui ! De ce ? Pai nu ne invata Hristos : daca ati facut aestea unora ca acestia (prunci, ca la ei s ereferea cind a formulat astfel) mie mi-ati facut, pe deoparte ! Pe de alta , tu ai obligat pe Hristosul din tine, primit la sfinta taina a botezului si a impartasaniei, sa se opuna nasterii de prunci dimpreuna cu tine, ori noi stim clar ca El se autodefineste : ,,Eu sunt Calea , Adevarul si Viata ! Mai credeti ca cele si cei care fac acestea se vor mintui ? Daca inca mai credeti sa incercati sa scrieti voi o carte despre mintuirea femeii moderne si vedeti cum iese ! Acestea , despre nasterea de prunci neconditionata, nu ati citit-o la batrinul Cleopa sau cum se comporta el cind venea la el o mama avortoare sau opritoare de a da viata pruncilor ?
Spunea fratele Cristi despre judecarea prin legea firii (toate legile enumerate de el sunt cuprinse in legea harului care este atotcuprinzatoare),ei , credeti ca o mama din aceasta tagma nu isi da seama in sinea ei ce face atunci cind lupta impotriva unei noi vieti, ca face lucruri impotriva firii iar ca firea este lucrarea lui D.zeu insasi ? Ca urmare lupta impotriva lui D.zeu insasi . Ba da , stiu , iar pt. ca stiu, indoita le este pedeapsa care este comparabila cu a ucigasului !

In concluzie , unde este predestinarea protestanta in ortodoxie ? Sau altfel spus vedeti cum D.zeul ortodocsilor , plin de calitati drepte nu se aseamana cu dumnezeul protestantilor care se reliefeaza a fi nedrept, neiubitor in aceiasi masura a zidirii, vanitos. Sau cu alte cuvinte vedeti cum defapt nu este unul si acelasi D.zeu desi protestantii se dau de ceasul mortii ca si ei sunt tot crestini, adica au auzit cuvintul lui D.zeu si il marturisesc ?
Nici nu mai era nevoie sa facem aceasta precizare ci era nevoie sa rostim crezul si sa vedem cum sta biserica industriala protestanta vis-a-vis de Adevar . Diferenta ca de la cer la pamint .
Desigur , cine vrea poata sa creada in marele arhitect, in demiurg, in Rabona , Ra, Buda , Mont Blanc, Nicagaura (adica , cascada Niagara) , in fratele vint sau in fratele lup (conform Francisc de Asissi) si in orice alta nebunie de pe pamint iar pe Hristos sa il tagaduiasca ca ar fi Dumnezeu adevarat din D.zeu adevarat !
Avem libertatea sa credem in orice dar nu avem nebunia sa cerem haos !
Cu mintuitul este insa ceva deosebit, lucru tare greu . Ne-o spune insusi Hristos in toate evangheliile : cu multa sila se cistiga imparatia cerurilor, ingusta este calea mintuirii si larg este drumul pierzarii ; imparatia cerurilor se aseamana cu 10 fecioare in care 5 erau bune si 5 nebune (chiar daca ai virtuti in tine , precum fecioria, daca nu sti lucra cu ele degeaba le ai , ba din contra intrii cu judecata la pilda talantilor) s.a.m.d.

Vorba lui Cristii : este atit de frumoasa ortodoxia iar Hristos atit de bun cu cei care sunt binecuvintatii Tatalui (,,... nu cei ce-mi zic mie Doamne, Doamne, vor intra in imparatia cerurilor, ci cei ce fac poruncile Tatalui Meu ! Care porunci ? ,,...toate cite v-am poruncit voua" !) incit mare este bucuria ca te numesti ,,robul Domnului" !

Last edited by zaharia_2009; 20.02.2011 at 12:14:50.
Reply With Quote
Vechi 22.02.2011, 16:36:06
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Zaharia, as vrea sa ne citezi macar un sfant parinte care sa zica raspicat ca copiii nebotezati sau avortati merg in iad.
Sau este vorba de sfantul Zaharia avant la lettre?
Repet, nici parintele Cleopa, care are si vorbe mai aspre si dure, nu spune asa ceva. Spunec ceva cam aproape de limburile catolice (care de altfel nici la ei nu sunt dogma, ci teologumen). Sau ca este o taina.
Vechi 22.02.2011, 16:53:48
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Zaharia, as vrea sa ne citezi macar un sfant parinte care sa zica raspicat ca copiii nebotezati sau avortati merg in iad.
Sau este vorba de sfantul Zaharia avant la lettre?
Repet, nici parintele Cleopa, care are si vorbe mai aspre si dure, nu spune asa ceva. Spunec ceva cam aproape de limburile catolice (care de altfel nici la ei nu sunt dogma, ci teologumen). Sau ca este o taina.
Desi majoritatea parintilor spun aceasta (majoritatea insemnind toti care ating acest subiect din suma totala a parintilor ) eu am sa va citez acum un parinte arhicunoscut care se refera la toti cei care nu au primit sfintul botez ortodox si care deci, nu fac parte din sfinta biserica ortodoxa : SPRE LUARE AMINTE :

,,D.zeu , Preamilostivul , prin credinta ortodoxa, faptele bune si darul Sau , lucreaza mintuirea sufletelor crestinilor ortodocsi .
Credinta ortodoxa este aceea pe care o tine Una Sfinta , Soborniceasca si apostoleasca Biserica a Rasaritului , iar fara ea, , adica fara credinta ortodoxa, niciodata si nicidecum nu este cu putinta nimanui a se mintui . Credinta ortodoxa fara fapte bune moarta este , precum si faptele cele bune fara credinta ortodoxa sunt moarte.
Iar cel ce vrea sa se mintuie , trebuie sa uneasca in totdeauna credinta ortodoxa cu faptele cele bune dar si sa aibe fapte bune intru credinta ortodoxa " .
Sfintul Paisie Velicikovski, ,,Cuvinte si scrisori duhovnicesti" vol. I; 1998.

Ceea ce am facut eu acum este de a raspunde unui moft, unui lucru care de la sine inteles este sau daca vei consulta ,,Catehismul ortodox". Toti crestinii ortodocsi stiu acest raspuns , eu am raspuns celor straini de invatatura ortodoxa . Pt. acestia pina in veac v-a fi nevoie sa le raspundem si sa-i invatam !
Vechi 22.02.2011, 19:53:50
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Desi majoritatea parintilor spun aceasta (majoritatea insemnind toti care ating acest subiect din suma totala a parintilor ) eu am sa va citez acum un parinte arhicunoscut care se refera la toti cei care nu au primit sfintul botez ortodox si care deci, nu fac parte din sfinta biserica ortodoxa : SPRE LUARE AMINTE :

,,D.zeu , Preamilostivul , prin credinta ortodoxa, faptele bune si darul Sau , lucreaza mintuirea sufletelor crestinilor ortodocsi .
Credinta ortodoxa este aceea pe care o tine Una Sfinta , Soborniceasca si apostoleasca Biserica a Rasaritului , iar fara ea, , adica fara credinta ortodoxa, niciodata si nicidecum nu este cu putinta nimanui a se mintui . Credinta ortodoxa fara fapte bune moarta este , precum si faptele cele bune fara credinta ortodoxa sunt moarte.
Iar cel ce vrea sa se mintuie , trebuie sa uneasca in totdeauna credinta ortodoxa cu faptele cele bune dar si sa aibe fapte bune intru credinta ortodoxa " .
Sfintul Paisie Velicikovski, ,,Cuvinte si scrisori duhovnicesti" vol. I; 1998.

Ceea ce am facut eu acum este de a raspunde unui moft, unui lucru care de la sine inteles este sau daca vei consulta ,,Catehismul ortodox". Toti crestinii ortodocsi stiu acest raspuns , eu am raspuns celor straini de invatatura ortodoxa . Pt. acestia pina in veac v-a fi nevoie sa le raspundem si sa-i invatam !
Nu mi-ai raspuns la intrebare.
Sf. šPaisie nu zice aici de copiii avortati. Zice de oameni maturi (ca numai ei pot avea fapte)

Ai citit cartea sfantului Grigore de Nyssa despre pruncii morti inainte de vreme?
Vechi 22.02.2011, 20:59:30
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu mi-ai raspuns la intrebare.
Sf. šPaisie nu zice aici de copiii avortati. Zice de oameni maturi (ca numai ei pot avea fapte)

Ai citit cartea sfantului Grigore de Nyssa despre pruncii morti inainte de vreme?
Nu credeam sa ma confrunt cu asemenea parere ! Nu este clar ca parintele a vorbit de toti cei care nu sunt ortodocsi ? Mici sau mari , femei sau barbati, bruneti sau blonzi , cu ochi verzi sau caprui , albastrii , negrii ?
Ce este intrebarea aceasta absurda ? Pai ce suntem tolomaci ? Trebuie sa vina cineva sa ne bage litera cu litera cuvintul in minte si sa ne inverte ce sa intelegem dintro propozitie ? Singuri nu mai suntem in stare sa intelegem un text la simpla citire ?
Cred ca sunteti pusi pe glume proaste si la acestea nu raspund ! Ca sa fim doctori sau profesori sau ingineri sau psihologi, mama ce ne mai pricepem , dar sa intelegem ceea ce citim nu mai suntem in stare ?
Credeti cumva ca sfintul Paisie Velicikovski nu a auzit si nu a studiat pe sfintul Grigorie de Nyssa? Sau aveti parerea ca ortodoxia este dihotomizata dupa cine stie ce criterii ? Cred ca glumiti !
Desi voi nu glumiti, voi faceti cu buna stinta ceea ce faceti . Si nu de acum ci o faceti persuasiv si inca de la inceput !
Numai tie ti se pare cum ca m-as eschiva eu in vreun fel !
Eu am postat clar ceea ce m-ai intrebat ! Nu-ti convine , am mai spus , sa scrieti voi o carte despre cum vedeti voi mintuirea soferilor de autobuz, a avortonilor , a mamelor opritoare de a da nastere pruncilor , a sclavilor hawaieni cu a sa practica woodu, despre budisti, scientologi , new-age-isti , s.a.m.d. si acea invatatura sa va lege pe voi , atita timp cit veti voi voi insiva .
Textele si invatatura ortodoxa este clara , nu are echivoc de nici un fel si nu necesita sa fie talmacite , asta s-a intimplat de mult deja !

NB : ti-am boldit in text exact de ceea ce aveai nevoie ca sa pricepi , de ce te faci ca nu intelegi ? Explicatia cu faptele este una suplimentara , alaturi de credinta ortodoxa; este un bonus , ca sa spun asa, dat pe linga aprecierea credintei . De ce iti este asa de greu ca sa pricepi ? Ma surprinde greutatea cu care te descurci pe un tex ce contine idei principale clare amestecate insa cu idei secundare !
As vrea sa-ti pun o intrebare tare delicata, care la un moment dat te-ar putea viza pe tine . Pe mine nu ma intereseaza strict persoana ta dar vazindu-te cum marturisesti ortodoxia mi-a aparut in minte aceasta intrebare ?
Daca acrezi ca poti suporta o intrebare tare delicata , intima chiar, te rog sa-mi spui ca sa te chestionez !

Last edited by zaharia_2009; 22.02.2011 at 21:06:04.
Reply With Quote
Vechi 23.02.2011, 09:45:17
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Am inteles, Zaharia.
Dumnezeul milei, al dragostei, care adopteaza natura umana, care moare pe cruce pentru om, care se sfasie de dragul umanitatii, care a zis 'Dumnezeu nu voieste moartea pacatosului, ci sa se intoarca si sa fie bun,
acest Dumnezeu, dupa tine, creaza cel putin de trei ori mai multri oameni decat se nasc vreodata (tu ca medic stii ca multi zigoti se pierd chiar inainte de niodare, fara ca femeia sa isi dea seama) pe care ii destineaza din start IADULUI? adica nefericirii vesnice, departarii absolute de EL.

Poti sa scrii cate pagini vrei si sa-mi dai cate citate vrei din cati parinti vrei, asta miroase a predestinare protestanta.
Eu in tr-un astfel de Dumnezeu NU CRED si nici nu am de gand.
Credem fiecare in alt Dumnezeu - adica, avem religii diferite, tu si cu mine.

Nu ai raspuns: ai ictit acea carte a sfantului Grigore de Nyssa? Eu nu am intrebat daca a citit-o sf. Paisie. El acolo nu isi punea problema, macar, daca acesti copii ajung la Dumnezue, ci de ce Dumnezeu ii creaza daca nu sunt sortiti sa traiasca.
Vechi 23.02.2011, 11:37:40
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Am inteles, Zaharia.
Dumnezeul milei, al dragostei, care adopteaza natura umana, care moare pe cruce pentru om, care se sfasie de dragul umanitatii, care a zis 'Dumnezeu nu voieste moartea pacatosului, ci sa se intoarca si sa fie bun,
acest Dumnezeu, dupa tine, creaza cel putin de trei ori mai multri oameni decat se nasc vreodata (tu ca medic stii ca multi zigoti se pierd chiar inainte de niodare, fara ca femeia sa isi dea seama) pe care ii destineaza din start IADULUI? adica nefericirii vesnice, departarii absolute de EL.

Poti sa scrii cate pagini vrei si sa-mi dai cate citate vrei din cati parinti vrei, asta miroase a predestinare protestanta.
Eu in tr-un astfel de Dumnezeu NU CRED si nici nu am de gand.
Credem fiecare in alt Dumnezeu - adica, avem religii diferite, tu si cu mine.

Nu ai raspuns: ai ictit acea carte a sfantului Grigore de Nyssa? Eu nu am intrebat daca a citit-o sf. Paisie. El acolo nu isi punea problema, macar, daca acesti copii ajung la Dumnezue, ci de ce Dumnezeu ii creaza daca nu sunt sortiti sa traiasca.
Tainele lui D.zeu sunt taine ... si atit ! Noi nu stim de exemplu ce este inafara universului in care traim noi, universul planetar. Nu ne-a dezvaluit aceasta deoarece nu ne este noua necesar pt. a trai si a ne mintui in momentul acesta.
Nu ne este necesar sa stim de ce celulele umane se divid asa cum se divid si nu altfel . Nu avem nevoie de asemenea cunostinte in momentul de fata . Nu stim, de asemenea, ce s-ar fi intimplat daca Adam si Eva nu ar fi mincat din pomul cunoasterii in sensul de cum s-ar fi perpetuat specia umana . Adica precis, in ce mod s-ar fi inmultit oamenii .
Nu stim f. multe lucruri, in special despre cele care nu impieteaza asupra traiului duhovnicesc si a mintuirii .
Inca unul din lucrurile pe care nu le stim este , de asemenea , ce se intimpla cu copii avortati spontan (desi o asemenea mama , conform canoanelor , nu se impartaseste 1 an de zile ) sau cu zigotii care nu se nideaza in mucioasa uterina in mod spontan si natural, adica de la D.zeu. Stim ca acesti zigoti reprezinta finte deoarece au viata in sine (prorocul Eremia il slavea pe D.zeu zicind : ,,Tu cel ce pui duhul omului intru zamislire") dar nu stim ce se intimpla cu ei , unde merg , unde ajung , de ce procedeaza D.zeu in felul acesta ? Stim insa ce se intimpla si unde ajung avortonii care ajung in starea de avortoni sau de zigot impiedicat sa se implanteze in uter de catre insasi mama sa, adica prin vointa umana si nu divina . Dar este posibil ca numai prin rugaciunea unor sfinti sau puteri ceresti nebanuite de noi ca ei sa ajunga pina la urma in rai, precum paginul imparat Nerva Traian, dar asta dupa judecata generala a omenirii cind prin judecarea pacatelor proprii se va arata si rasfringerea negativa asupra altora nevinovati .Dar asta se va intimpla doar la ceasul la care v-a voi D.zeu si nu oricind . De aceea a si interzis Hristos sfintului Grigorie , papa de Roma ca sa se mai roage el , si prin pilda lui si altora, pt altii care nu fac parte din biserica ortodoxa . Realitatea lucrurilor si invataturile parintilor bisericii si a scripturii sunt f. clare numai ca trebuiesc intelese cu sufletul si nu neaparat rational , aritmetic. !
Nu toate intrebarile din lumea aceasta au si raspunsuri adevarate deoarece D.zeu desvaluie omului in mod treptat adevarurile si doar cele necesare pt. mintuire .
Stim insa de la El, ca orisicare om care nu respecta tot ce ne-a poruncit el , incepind cu botezul(intrarea in biserica ortodoxa) si sfirsind cu ultima porunca transmisa direct sau prin sfinti sau prin sfintii de la sfintele sinoade , nu se vor mintui .
Nu este vorba despre nici o teorie a predestinarii in ortodocsie deoarece nimeni nu garanteaza ortodocsilor ca toti care fac parte din aceasta biserica se vor mintui, dar este garantat ca pt. a avea sansa mintuirii trebuie sa faci parte din biserica ortodoxa . Dar daca nu faci parte din ea atunci nici macar nu mai ai conditia minima si obligatorie de a purcede la mintuire !
Faptul ca imi spui ca eu sustin o teorie a predestinarii in ortodocsie imi arata ca habar nu ai in mod absolut precis cum suna teoria predestinarii si ce implicatii are asupra sustinatorilor .
Intentiile tale, desi delicate, cu grija , cu menajamente, nu desvaluiesc decit ecumenismul putrid care nu-ti da pace ! Un om de stiinta sau citit sau instruit sau cum vrei sa-l consideri nu da dovada de inalta cultura si credinta cind promoveaza ecumenismul ci credinta dreapta. Ia sa iei spre studiu comportamentul, atitudinea si marturisirea savantului arhicunoscut si numit Sf. Vasile cel Mare ! Studiindu-l cu inima vei descoperii valorile ortodocsiei pe care le-ai pierdut pe drum si vei avea un model de maestru desavirsit ! In felul acesta te vei lamuri !

Desigur , doar daca voiesti si iubesti ortodocsia !!!!!

Cosimt la ceea ce afirmi : noi doi nu avem aceiasi credinta desi eu sigur fac parte din biserica ortodoxa !

Last edited by zaharia_2009; 23.02.2011 at 12:04:17.
Reply With Quote
Vechi 23.02.2011, 13:10:12
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:
Discutia pe care o propui este destul de ampla , adica despre teoria predestinatiei in ortoodxie. Eu nu am sa o prezint in amplu ci doar in concluzie : nu exista predestinatie in ortodoxie . Daca ar exista aceasta ar avea repercursiuni grave asupra trasaturilor dumnezeirii : ar fi un D.zeu nedrept , inegal cu toti oamenii, vanitos si incorect.
Dar revenind , nici un om nu depinde doar de el insusi in ceea ce priveste mintuirea . de mintuit ne mintuim impreuna . Cu judecata particulara este un pic diferit in ceea ce inseamna atitudinea fiecaruia dar cind vine vorba de mintuire atunci in mod frateste ne intereseaza si cel de linga noi, aproaopele nostru .
Si atunci , incepind cu embrionul de 7 zile din pintecele mamei , apoi foetusul , copilul nou nascut, pruncul in toata adolescenta si copilaria lui , omul matur si cel de la senectute este dependent intotdeauna pt. mintuire de altul .Nu mai mult decit a aminti ca mintuirea/credinta vine prin auz, auzind si invatind de la altii !
Mai clar , mama poarta grija pruncului in vederea mintuirii pina acesta ajunge adult. Nu putem , ortodocsi fiind, aplica nebunia protestanta spunind ca eu nu-mi botez copilul deoarece eu il las pe el sa aleaga atunci cind va fi mare ceea ce crede el ca este bun pt. el . De ce nu putem ? Pt. ca noi ortodocsi fiind deja stim adevarul despre viata vesnica, stim care este cel mai bun lucru din lumea aceasta si acelasi il dorim si pt copilul nostru . Este clar si fara dubii ! Nu marturisim noi la fiecare incheiere de liturghie ca ,, ...am vazut lumina cea adevarata ,am primit duhul cel ceresc, am aflat credinta cea adevarata, nedespartitei sfintei Treimi inchinindu-ne , ca aceasta ne-a mintuit pre noi". Sau mintim cind juram acestea ? Daca el se mintuieste sau nu depinde deci de ea. Nu exista nici o predestinatie in toata povestea aceasta , toti avem aceleasi sanse de mintuire numai ca unele mame sunt crestine adevarate iar pe altele le-a invatat sata planingul familial ajungind in felul acesta sa puta de mindria prin care se masoara cu D.zeu insasi in sensul ca daca vrea ea, da nastere la o viata iar daca nu , nu si gata ? Dupa ce ca D.zeu i-a facut marea cinste omului de a deveni cocreator cu el la nasterea unei noi vieti, omul se ridica din mindrie deasupra Lui si ii spune : chiar daca voiesti tu, eu nu vreau, si nu mai naste prunci decit pe vrute . Bine, sexul il vrea pe larg, pina vomita de el, dar prunci , nu ! Vai de cei (mai intii barbatii care-si accepta asemenea neveste) care procedeaza astfel . Cind v-a veni ziua judecatii nu se vor numara cu bineplacutii Tatalui ! De ce ? Pai nu ne invata Hristos : daca ati facut aestea unora ca acestia (prunci, ca la ei s ereferea cind a formulat astfel) mie mi-ati facut, pe deoparte ! Pe de alta , tu ai obligat pe Hristosul din tine, primit la sfinta taina a botezului si a impartasaniei, sa se opuna nasterii de prunci dimpreuna cu tine, ori noi stim clar ca El se autodefineste : ,,Eu sunt Calea , Adevarul si Viata ! Mai credeti ca cele si cei care fac acestea se vor mintui ? Daca inca mai credeti sa incercati sa scrieti voi o carte despre mintuirea femeii moderne si vedeti cum iese ! Acestea , despre nasterea de prunci neconditionata, nu ati citit-o la batrinul Cleopa sau cum se comporta el cind venea la el o mama avortoare sau opritoare de a da viata pruncilor ?
Spunea fratele Cristi despre judecarea prin legea firii (toate legile enumerate de el sunt cuprinse in legea harului care este atotcuprinzatoare),ei , credeti ca o mama din aceasta tagma nu isi da seama in sinea ei ce face atunci cind lupta impotriva unei noi vieti, ca face lucruri impotriva firii iar ca firea este lucrarea lui D.zeu insasi ? Ca urmare lupta impotriva lui D.zeu insasi . Ba da , stiu , iar pt. ca stiu, indoita le este pedeapsa care este comparabila cu a ucigasului !

In concluzie , unde este predestinarea protestanta in ortodoxie ? Sau altfel spus vedeti cum D.zeul ortodocsilor , plin de calitati drepte nu se aseamana cu dumnezeul protestantilor care se reliefeaza a fi nedrept, neiubitor in aceiasi masura a zidirii, vanitos. Sau cu alte cuvinte vedeti cum defapt nu este unul si acelasi D.zeu desi protestantii se dau de ceasul mortii ca si ei sunt tot crestini, adica au auzit cuvintul lui D.zeu si il marturisesc ?
Nici nu mai era nevoie sa facem aceasta precizare ci era nevoie sa rostim crezul si sa vedem cum sta biserica industriala protestanta vis-a-vis de Adevar . Diferenta ca de la cer la pamint .
Desigur , cine vrea poata sa creada in marele arhitect, in demiurg, in Rabona , Ra, Buda , Mont Blanc, Nicagaura (adica , cascada Niagara) , in fratele vint sau in fratele lup (conform Francisc de Asissi) si in orice alta nebunie de pe pamint iar pe Hristos sa il tagaduiasca ca ar fi Dumnezeu adevarat din D.zeu adevarat !
Avem libertatea sa credem in orice dar nu avem nebunia sa cerem haos !
Cu mintuitul este insa ceva deosebit, lucru tare greu . Ne-o spune insusi Hristos in toate evangheliile : cu multa sila se cistiga imparatia cerurilor, ingusta este calea mintuirii si larg este drumul pierzarii ; imparatia cerurilor se aseamana cu 10 fecioare in care 5 erau bune si 5 nebune (chiar daca ai virtuti in tine , precum fecioria, daca nu sti lucra cu ele degeaba le ai , ba din contra intrii cu judecata la pilda talantilor) s.a.m.d.

Vorba lui Cristii : este atit de frumoasa ortodoxia iar Hristos atit de bun cu cei care sunt binecuvintatii Tatalui (,,... nu cei ce-mi zic mie Doamne, Doamne, vor intra in imparatia cerurilor, ci cei ce fac poruncile Tatalui Meu ! Care porunci ? ,,...toate cite v-am poruncit voua" !) incit mare este bucuria ca te numesti ,,robul Domnului" !
Ca de obicei, asistam la o frumoasa monstra de cuvinte incrucisate. Nici nu stie omul ce sa mai inteleaga, fiindca pe de o parte unele ganduri sunt adevarate vorbe de duh, in timp ce altele par sa vina din cu totul alta sursa. Nu mai zic de "privirea de peste umar" care face din intreg mesajul o poliloghie dezarmanta.
As face "analiza pe text" dar sunt convins ca asta deranjeaza pe toti nu numai pe tine.
Daca exista sau nu o predestinare as aminti doar atat : "scris este!" Restul, creada fiecare ce vrea! Ca omul, prin credinta si cu voia lui Dumnezeu, poate muta muntii din loc, poate schimba firea lucrurilor, asta este cu totul alta problema. Amintiti-va de Iona (daca nu cumva ni se pare ca cele scrise in vechiul testament sunt baliverne de adormit copii! )
Din cate se intelege mai sus, dupa parerea ta, toti cei care au gresit (tu stii bine ca a fost cu buna stiinta, ca doar nu erau tolomaci !!) nu mai au dreptul la mantuire. Dar esti atat de contradictoriu ca lumea chiar tinde sa creada ca tu ai totusi o mica problema. Avem atatea pilde cu desfranata, cu vamesul, cu fiul risipitor, cu talharul de pe cruce si alte mii si mii de intamplari povestite de sfintii parinti, incat varianta imposibilitatii mantuirii pentru cei care au gresit canva (cu sau fara de voie, dar de cele mai multe ori din naivitate si putina credinta) pentru tine este clara si fara echivoc. Nu conteaza ca omu’ se caieste, nu conteaza ca se roaga mereu si are sufletul facut tandari pentru pacatele sale. Tu stii una si buna : "Multumesc, Doamne, ca nu m-ai facut ca vamesul asta pacatos. Ca eu iti respect oranduielile si-ti aduc zeciuiala si bineinteles ca merit un loc la masa ta, cat mai aproape de Tine, ca sa pot intinge in aceeasi strachina!!"
Eu zic ca nu ne este noua dat sa stim cine se mantuieste si cine nu. Pilda celor 10 fecioare are o conotatie cu totul diferita fata de cea care o dai tu. Nebunia are un sens, iar intelepciunea altul. Acolo nu spune ca 5 erau fecioare si 5 desfranate, ci nebune, naive, aiurite, cu gandul dupa lucruri lumesti si trecatoare. Intelepciunea vine in timp, daca Dumnezeu vede un cat de mic gand de indreptare. Iti tot aseaza in fata intamplari, iti mai coboara pragul de sus, doar-doar vei da zdravan de el, ca sa-l vezi pe cel de jos. Nu e obligatoriu sa-l vezi, dar El ti-l tot arata. Daca te incapatanezi si pui mana pe topor, in loc sa spui "Doamne, ce m-as face fara grija Ta cea mare?", atunci e normal sa nu mai putem vorbi de mantuire. Daca insa am dat "nebunia" la spate, inainte de venirea mirelui, cred ca sunt toate sansele ca oricine sa fie invitat la ospat, indiferent de neam, fiindca cararile care duc spre Dumnezeu sunt inguste, dar multe, iar la un moment dat toate se intersecteaza intre ele. Daca avem sansa sa ne nimerim la raspantie, sau prin piete, cand se va face strigare pentru ospatul cel mare, si vom avea grija sa lepadam din timp straiele ponosite ale pacatelor, si sa le imbracam pe cele de sarbatoare ale Adevarului lui Dumnezeu, cred ca vor cina laolalta si dintre protestanti si dintre catolici si dintre ortodocsi, iar cei carora li s-a tot facut invitatie speciala, dar au considerat ca pot vorbi de la egal la egal cu cel ce face invitatia si deci mai pot negocia cate ceva, ar putea avea o crunta dezamagire, in ciuda increderii prea mari pe care o au in virtutile lor.
Dumnezeu este unic si nu are calitati drepte si calitati strambe! Dumnezeu este Tatal creator pentru fiecare fiinta de pe acest pamant. Pilda bunului samaritean este extrem de relevanta in acest sens. Ce conteaza ca preotul sau levitul pazeau cuvantul scris, daca nu intelegeau nimic? Samariteanul nici nu era din neam ales, insa facea voia lui Dumnezeu.
Dar… ca de obicei, vorbim frumos, vorbim din carti, vorba vrednicului de pomenire, Parintele Cleopa : "Tipic-tipic, dar la inima nimic!"
Reply With Quote
Vechi 23.02.2011, 13:54:22
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
Stim insa de la El, ca orisicare om care nu respecta tot ce ne-a poruncit el , incepind cu botezul(intrarea in biserica ortodoxa) si sfirsind cu ultima porunca transmisa direct sau prin sfinti sau prin sfintii de la sfintele sinoade , nu se vor mintui .
"Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu."

Conditia botezului este accesul in Imparatia lui Dumnezeu. Aici nu zice nimic despre mantuire. Talharul de-a dreapta era botezat? Zice undeva ca Zaheu era botezat impreuna cu cei din familia lui cand Hristos i-a confirmat ca "astazi s-a facut mantuire casei acesteia"?

Pentru ce oare dupa Judecata va fi un Cer nou si un Pamant nou? Oare acest Pamant nou va fi un fel de muzeu pe care-l vor vizita cei din Ceruri sau va fi locuit de catre cei blanzi? Cine sunt deci cei care vor locui pamantul?

Citat:
Nu este vorba despre nici o teorie a predestinarii in ortodocsie deoarece nimeni nu garanteaza ortodocsilor ca toti care fac parte din aceasta biserica se vor mintui, dar este garantat ca pt. a avea sansa mintuirii trebuie sa faci parte din biserica ortodoxa . Dar daca nu faci parte din ea atunci nici macar nu mai ai conditia minima si obligatorie de a purcede la mintuire !
Faptul ca imi spui ca eu sustin o teorie a predestinarii in ortodocsie imi arata ca habar nu ai in mod absolut precis cum suna teoria predestinarii si ce implicatii are asupra sustinatorilor .
Daca botezul sau credinta crestin-ortodoxa ar fi, cum zici, conditiile minime pentru mantuire, atunci zeci de miliarde de oameni ar fi predestinati Iadului. Da, predestinati, pentru ca ortodoxia nu a ajuns decat in putine locuri in lume si, deci, extrem de putini oameni au avut acces la botez si la celelalte Sfinte Taine.

Se vede ca tu nu intelegi ce inseamna chipul divin imprimat in orice om nascut sau nenascut pe pamantul asta. Nu intelegi ce inseamna liberul arbitru, vointa proprie, adica LIBERTATEA cu care suntem noi inzestrati PENTRU TOTDEAUNA. Noi, ingerii buni si ingerii rai deopotriva. Or, asta este baza teologiei ortodoxe si imi pare rau ca sunt absolventi de seminar si de facultate de profil care au sarit peste aceste lucruri fundamentale care tin de propria religie studiata in scoala.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
"Fiul Omului" - "Cel Vechi de zile" Daniel 7,13 georgeval Din Vechiul Testament 25 25.10.2016 06:31:20
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42