Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.02.2011, 01:26:21
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka Vezi mesajul
In primul rand,textul nu l-am trecut in ghilimele, fiindca nu este ad-literam Eu am dat o explicatie a gandirii Sfantului Toma,pe care am inteles-o citind relatia ratiune-credinta la Toma de Aquino expusa in "Filosofia in Evul Mediu" a lui E. Gilson.Citez:"Dimpotriva,avem datoria sa inaintam cat se poate de mult cu interpretarea rationalana datelor credintei,sa urcam prin ratiune la revelatie si sa coboram din nou de la revelatie la ratiune"-in cazul theologiei, si:"In invatatura Scripturii exista taina si nedemonstrabil,dar exista si inteligibil si DEMONSTRABIL.Or,atunci cand ni se lasa posibilitatea alegerii,e mai bine sa intelegem decat sa credem.
M-am liniștit atunci. Nu avea cum să afirme Sf Toma din Aquino asemenea raport între rațiune și credință. Gilson ? Are scuza că e filozof de formație. Pe când Toma este teolog. Acuma, nu e vorba că aș ține partea teologilor, dar trebuie observat un lucru simplu: cunoașterea rațională este cunoaștere naturală. Credința este cunoaștere supranaturală.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 01.02.2011, 10:23:40
Fr.Guillaume de Ruszka Fr.Guillaume de Ruszka is offline
Member

Data înregistrării: 26.01.2011
Religia: Catolic
Implicit Ratiune si Credinta

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
M-am liniștit atunci. Nu avea cum să afirme Sf Toma din Aquino asemenea raport între rațiune și credință. Gilson ? Are scuza că e filozof de formație. Pe când Toma este teolog. Acuma, nu e vorba că aș ține partea teologilor, dar trebuie observat un lucru simplu: cunoașterea rațională este cunoaștere naturală. Credința este cunoaștere supranaturală.
1. Toma d'Aquino este atat filosof,cat si teolog. Dar mai MULT filosof decat TEOLOG.Iarmarea parte a teologiei lui este teologie naturala,deci filosofie.
2.Credinta in conceptia tomista si a Bisericii Catolice NU este o "cunoastere supranaturala",ci o cunoastere a CELOR SUPRANATURALE,necesara doar in stadiul actual,nu in cel celestial in care ne vom bucura de "viziunea-directa."
Si repet, de la Sf. Augustin inca a ramas clara relatia ratiune-credinta:1.Credinta este superioara ratiunii din punct de vedere al Adevarului garantat de Autoritatea Divina.2.Ratiunea este superioara credintei din punct de vedere a naturii formei de cunoastere.
De aceea, Isus Cristos are ratiune,dar nu are credinta,fiind Dumnezeu.Iar autoritatea Adevarului revelat prin credinta este demonstrata tot prin filosofie,care prin argumentele ratiunii demonstreaza ca Dumnezeu nu poate nici minti ,nici gresi,nici face rau,fiindca ar fi in contradictie cu el insusi.
Si regret ca nu am la indemana tot textul "Suma contra Gentes",opera filosofica in care Sf. Toma demonstreaza relatia credinta-ratiune de mai sus
3.Gilson nu este filosof,ci doar istoric al gandirii filosofice.Faptul ca il vedeti pe toma ca teolog si nu ca filosof este influenta rea care o mai sufera inca in zilele noastre societatea din partea gandirii secolului al -XVIII-lea,care a tins sa desconsidere filosofia medievala.Or, ganditori precum Toma,Abelard,Albert cel Mare,Anselm,Scotus Eriugena........au fost mult mai filosofi decat Descartes,Spinoza,Malbranche,Leibnitz,Locke,Kant,J aspers,care au fost mult inclinati spre teologie,si de multe ori au amestecat cele doua, dar fara un rezultat compatibil.
Si repet,nu este doar parerea lui Gilson.Iau orice manual de filosofie tomista,de Epistemologie,Metafisica etc. si pune acelasi lucru referitor la Toma.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
A filosofa sau a crede? Seraphim7 Generalitati 38 18.07.2024 00:01:30
"Crede si nu cerceta!" ??? moro.d Despre Biserica Ortodoxa in general 20 03.09.2013 12:29:18
cauta cu inima si cu tot ce stii, nu cerceta cu ochii Man Teo Generalitati 15 15.08.2011 19:17:52
Cine nu crede in Dumnezeu ladyanda Generalitati 235 14.08.2011 14:08:26
Nevoia de a crede dorinastoica14 Pocainta 15 21.07.2009 12:41:01