Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.01.2011, 23:22:41
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotsman Vezi mesajul
Imposibil.Pe Petru il enumerasei deja.Al 4-lea nume.Nu stii ce spui ma.Ai mai zis una azi: ,,Hristos clar stia de medicina Ayurvedica deci si de reincarnare stia! ".Nu mai are rost sa comentez.
Pai nu ai avea ce comenta, deoarece a fost in mod convenabil scos din texte si din CONtexte!
Reply With Quote
Vechi 31.01.2011, 23:46:55
Fr.Guillaume de Ruszka Fr.Guillaume de Ruszka is offline
Member

Data înregistrării: 26.01.2011
Religia: Catolic
Implicit Ratiune si Credinta

Citat:
În prealabil postat de Pippo_ Vezi mesajul
Inchizitia sigur le intelege si este de acord. Din fericire pentru noi, vsovivi s-a nascut prea tarziu. Totusi ne trec fiori daca incercam sa ne imaginam sub puterea lui vsovivi in acele vremuri. In ce teroare si chinuri cumplite trebuie sa fi trait oamenii cu judecata in acele vremuri...
Nu va bazati va rog pe prejudecati, Inchizitia i-a tratat foarte dur pe cei care negau puterea ratiunii umane si necesitatea demonstrarii lui Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 31.01.2011, 23:48:35
Member

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Pai nu ai avea ce comenta, deoarece a fost in mod convenabil scos din texte si din CONtexte!
Reincarnarea se demonstreaza prin ratiune ca fiind imposibila.
Reply With Quote
Vechi 31.01.2011, 23:54:29
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.01.2011
Locație: Cu capul in nori si picioarele pe pamant.
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka Vezi mesajul
Nu va bazati va rog pe prejudecati, Inchizitia i-a tratat foarte dur pe cei care negau puterea ratiunii umane si necesitatea demonstrarii lui Dumnezeu.
Saracul vsovivi, daca nici la inchizitie nu il putem incadra... unde o fi un loc si pentru el? :)
Vechi 01.02.2011, 00:16:40
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka Vezi mesajul
Ma tem ca te aflii intr-o mare eroare. ADEVARUL este Obiectul propriu al Inteligentei, deci ratiunea umana poate cunoaste adevarul. Toma d'Aquinon defineste adevarul ca:"Adequatio rei ad intellectum." Deci este o acecuare intre cele doua elemente:Obiectul cunoscut si Inteligenta care cunoaste. Mai mult, daca nu ar exista nici o fiinta rationala, nu ar exista nici Adevar,fiindca ar lipsi unul dintra cele doua elemente mentionate mai sus.Deci adevarul depinde de Inteligenta.
Adevarul este unul singur SI NU DEPINDE DE NIMIC! De inteligenta depind multe, dar nu conditioneaza inteligenta,ADEVARUL...Nu stiu daca intelegeti ce spun stimabilule...:-)
Reply With Quote
Vechi 01.02.2011, 00:19:57
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
Nu-i adevarat. Eu nu ma invart in jurul cozii. Inaintez continuu spre necunoscut, spre o probabilitate tot mai mare. Nu am suficienta liniste si timp pentru a inainta pe cat as putea. Dar cu rabdare, in timp, se fac toate.
Vezi ca poti inainta si pe veriticala, nu doar pe orizontala.. ( nu tre` sa imi raspunzi,am inteles ca nu mai poti )
Reply With Quote
Vechi 01.02.2011, 00:44:50
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.01.2011
Locație: Cu capul in nori si picioarele pe pamant.
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
Adevarul este unul singur SI NU DEPINDE DE NIMIC! De inteligenta depind multe, dar nu conditioneaza inteligenta,ADEVARUL...Nu stiu daca intelegeti ce spun stimabilule...:-)
Da-mi exemplu de ADEVAR care sa nu depinda de inteligenta :)
Vechi 01.02.2011, 00:48:59
Member

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
V-aș ruga să aveți amabilitatea să precizați unde anume spune Sf. Toma acest lucru.
In primul rand,textul nu l-am trecut in ghilimele, fiindca nu este ad-literam Eu am dat o explicatie a gandirii Sfantului Toma,pe care am inteles-o citind relatia ratiune-credinta la Toma de Aquino expusa in "Filosofia in Evul Mediu" a lui E. Gilson.Citez:"Dimpotriva,avem datoria sa inaintam cat se poate de mult cu interpretarea rationalana datelor credintei,sa urcam prin ratiune la revelatie si sa coboram din nou de la revelatie la ratiune"-in cazul theologiei, si:"In invatatura Scripturii exista taina si nedemonstrabil,dar exista si inteligibil si DEMONSTRABIL.Or,atunci cand ni se lasa posibilitatea alegerii,e mai bine sa intelegem decat sa credem.Dumnezeu a zis:Ego sum qui sum.Acest cuvabt este de ajuns ca sa-i impuna nestiutorului credinta in existenta lui Dumnezeu;dar el nu-l scuteste pe metafisician,al carui obiect propriu este fiinta ca fiinta,sa caute ce ne invata un asemenea cuvant despre ceea ce este Dumnezeu."Acuma faptul ca cunoasterea prin ratiune este superioara prin natura ei celei prin credinta, este un adevar epistemologic atat in cazul lui Toma cat si in cazul lui Augustin.Exact textul nu-l cunosc momentan.In cazul lui Toma ar putea fi si "De Veritate", dar in mod sigur prezinta inconvenientele cunoasterii prin credinta in"Summa de Gentes".Imi amintesc sigur ca in aceasta ultima am gasit o Questiune in acest sens.Si in manualul meu de Epistemologie pune acest lucru, mai ales in diferenta dintre credinta-oarba de tip Luther-Kant-Jaspers si credinta-rationala de tip Toma d'Aquino.
Acum, credinta are o suprematie in fata ratiunii din punctul de vedere al adevarului afirmat, fiind garantat de catre insusi autoritatea divina,dar repet este inferioara ratiunii prin natura cunoasterii: Adica pe langa motive rationale, credinta presupune si o adeziune voluntara:"nu credem daca nu vrem". De aceea,in Cer fiind viziunea directa a lui Dumnezeu,nu exista credinta,fiindca nu si-ar avea rostul si ar fi semn de imperfectiune. De aceea din nou Toma d'Aquino referiindu-se la Isus Cristos,spune ca fiind Dumnezeu nu avea nici CREDINTA si nici SPERANTA,ci doar DRAGOSTE(ma refer la virtutile theologale).
Reply With Quote
Vechi 01.02.2011, 00:50:55
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
Da-mi exemplu de ADEVAR care sa nu depinda de inteligenta :)
Adevarul despre care eu vorbesc este Iisus Hristos!
Dar iti pot da si un alt exemplu de adevar.Afara PLOUA.E un adevar neconditionat de inteligenta.
Reply With Quote
Vechi 01.02.2011, 01:00:03
Member

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
Pentru a fi ADEVAR trebuie sa se dea relatia intre INTELIGENTA si OBIECT.Deci adevarul,consista intr-o relatie in care se afirma sau se neaga ceva. Sf. Toma d'Aquino se intreaba:Dacanu ar exista nici o creatura inteligenta,ar exista Adevar? Raspunde:Da,Adevarul divin ,Dumnezeu fiind INTELIGENTA ABSOLUTA.Dar apoi zice:Iar daca am face o abstractie zicand ca daca nu ar exista nici Dumnezeu,atunci ar exista vre-un Adevar. Raspuns:NU,fiindca ADEVARUL in fond se afla in INTELIGENTA,care face relatia de afirmatie,negatie.
Asa daca nu afirmi si nu negi, nu are cum sa existe adevar.De exemplu:"Caine", "Porc","Carte"..........Adevarat sau fals?..........pffffffffffffffff...........nici una,nici alta.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
A filosofa sau a crede? Seraphim7 Generalitati 38 18.07.2024 00:01:30
"Crede si nu cerceta!" ??? moro.d Despre Biserica Ortodoxa in general 20 03.09.2013 12:29:18
cauta cu inima si cu tot ce stii, nu cerceta cu ochii Man Teo Generalitati 15 15.08.2011 19:17:52
Cine nu crede in Dumnezeu ladyanda Generalitati 235 14.08.2011 14:08:26
Nevoia de a crede dorinastoica14 Pocainta 15 21.07.2009 12:41:01