Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.01.2011, 13:23:52
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

@Anna - mereu vii cu ceea ce vrei tu, dar incearca sa-i intelegi si pe altii, inclusiv pe sotul si pe copiii tai si chiar si pe...Dumnezeu.
1. Incearca sa afli de ce copilul refuza cu indarjire sa-si stranga jucariile, macar intreaba-l. Poate ca are un motiv serios. Intrebarea asta "de ce?" are in orice domeniu importanta ei. Mai trebuie sa mai si afli lucruri si sa te intrebi ce e bun si ce e rau si de ce asa si nu altfel, sa mai aduci modificari, imbunatatiri, sa vii cu idei.

Incearca sa afli si dorintele celorlati si sa gasiti un compromis.

2. Poate ca si in cazul credintei gresesti, neintelegand bine. Nimeni nu poate stii exact voia lui Dumnezeu, pentru ca El nu vorbeste cu noi. A lasat anumite lucruri scrise, respectiv multe doar povestite. Altii le-au preluat si le-au mai "pieptanat" poate si nu stim exact ce si cum este de fapt de la El.
Adriana 3 spunea niste lucruri corecte.
Si nici Dumnezeu nu a spus clar: vreau asa si nu altfel, asta este pacat si asta nu si nu a dat indicatii in toate. A dat numai anumite idei.
Undeva raspundea cuiva la o intrebare "Tu cum gandesti?", il punea mereu si pe celalalt sa gandeasca.

Revenind la subiect:
1. Fiecare isi pune candva anumite intrebari de bun simt. Ce este rau in asta?
2. Intrebarea asta cu femeia si preotia este f.delicata si multi incearca sa o explice si au pareri diverse. Ma uitam intr-o zi si intr-o carte f.interesanta a lui Evdochimov. Si el pune cumva in discutie pozitia femeii in credinta, mai ales ortodoxie.
Cand o sa am timpul necesar o s-o citesc mai pe indelete.
Pe de o parte pare nefiresc savezi o femeie preot, nici mie nu cred ca mi-ar place,dar...in comparatie cu alte profesii unde femeia chiar nu are ce cauta si nu-mi place deloc s-o vad, parca in biserica mi se pare potrivita.
Adica intre front, armata, politie, excavator, politica si mai stiu eu (box, lupte si alte sporturi de bataie si extreme) si biserica, in ultima o vad pe femeie potrivita.
Barbatul si femeia nu sunt egali, pentru ca sunt din constructie diferiti. Punct.
Nimeni nu se revolta sa vada femeia batandu-se, omorand, uitand de casa si de copii, dar se revolta sa o vada intr-o profesie de suflet, pace, iubire de oameni, fara riscuri etc. Asta este paradoxul.
Asta cu zilele din luna si sarcina, poate fi un motiv, dar la fel de bun este si in cazurile celelalte. Ce face o femeie in zilele alea sau cu burta mare si mai apoi cu copii acasa, in armata, pe front, in politie, etc.?
Am vazut si auzit de cazuri de femei care s-au dus dupa cateva zile de la nastere (nu stiu daca si gravide, dar probabil ca da), in sedinte de inalt nivel (european chiar), cu copilul pe masa langa ele. Asta nu vi se pare absurd?
Nu mai comentez mai mult.
3. In fine, a pune intrebari si a dori (si ca femeie) sa stii mai multe despre Domnul si sa-I fi mai aproape, sa lucrezi si ajuti oamenii in numele Lui, in biserica sa, insemna totusi iubire si credinta.
Intreb din nou de ce nu mai exista diaconitele macar. Este nevoie de ele. Preotul barbat are anumite limite totusi.

4. Si ma intreb totusi si eu adeseori: de ce barbatul este intotdeauna cel bun, pozitiv in credinta mai ales, de ce el este din start potrivit pentru biserica si preotie? Sunt multi nepotriviti pentru asa ceva.
De ce ii duce Dumnezeu acolo si le dau harul preotiei? Numai El stie.

Si inca o data va rog sa nu mai luati etalon in argumente pe Iisus (pentru barbat) si pe Maica sa.
El nu a fost un barbat, ca om. Unii spun chiar ca Dumnezeu nu are sex/gen, la fel si Fiul sau. Iisus a fost doar personificat ca om, dar in rest era nu stiu cum sa spun, fiinta divina, la fel ca Dumnezeu Tatal.
Maica Sa nu a fost femeie obisnuita. A fost aleasa si sprijinita sa fie asa cum a fost, a avut puteri supraomenesti etc. Si chiar ca femeie a fost la acelasi nivel cu Fiul Ei.
Ea a fost in biserica, in altar, si mai este. Nu stiu, de la voi am auzit de fraza "a stat in Sfanta Sfintelor", adica in altar. Am inteles ca Sfanta Sfintelor este ceva in altar.
Vechi 22.01.2011, 13:55:53
codana's Avatar
codana codana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.06.2008
Locație: Botosani
Implicit salut,sophia

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
@Anna - mereu vii cu ceea ce vrei tu, dar incearca sa-i intelegi si pe altii, inclusiv pe sotul si pe copiii tai si chiar si pe...Dumnezeu.
1. Incearca sa afli de ce copilul refuza cu indarjire sa-si stranga jucariile, macar intreaba-l. Poate ca are un motiv serios. Intrebarea asta "de ce?" are in orice domeniu importanta ei. Mai trebuie sa mai si afli lucruri si sa te intrebi ce e bun si ce e rau si de ce asa si nu altfel, sa mai aduci modificari, imbunatatiri, sa vii cu idei.

2. Poate ca si in cazul credintei gresesti, neintelegand bine. Nimeni nu poate stii exact voia lui Dumnezeu, pentru ca El nu vorbeste cu noi. A lasat anumite lucruri scrise, respectiv multe doar povestite. Altii le-au preluat si le-au mai "pieptanat" poate si nu stim exact ce si cum este de fapt de la El.
Si nici Dumnezeu nu a spus clar: vreau asa si nu altfel, asta este pacat si asta nu si nu a dat indicatii in toate. A dat numai anumite idei.
Undeva raspundea cuiva la o intrebare "Tu cum gandesti?", il punea mereu si pe celalalt sa gandeasca.

Revenind la subiect:
2. Intrebarea asta cu femeia si preotia este f.delicata si multi incearca sa o explice si au pareri diverse. Ma uitam intr-o zi si intr-o carte f.interesanta a lui Evdochimov. Si el pune cumva in discutie pozitia femeii in credinta, mai ales ortodoxie.
Pe de o parte pare nefiresc savezi o femeie preot, nici mie nu cred ca mi-ar place,dar...in comparatie cu alte profesii unde femeia chiar nu are ce cauta si nu-mi place deloc s-o vad, parca in biserica mi se pare potrivita.
Adica intre front, armata, politie, excavator, politica si mai stiu eu (box, lupte si alte sporturi de bataie si extreme) si biserica, in ultima o vad pe femeie potrivita.
Barbatul si femeia nu sunt egali, pentru ca sunt din constructie diferiti. Punct.
Nimeni nu se revolta sa vada femeia batandu-se, omorand, uitand de casa si de copii, dar se revolta sa o vada intr-o profesie de suflet, pace, iubire de oameni, fara riscuri etc. Asta este paradoxul.
Asta cu zilele din luna si sarcina, poate fi un motiv, dar la fel de bun este si in cazurile celelalte. Ce face o femeie in zilele alea sau cu burta mare si mai apoi cu copii acasa, in armata, pe front, in politie, etc.?
Am vazut si auzit de cazuri de femei care s-au dus dupa cateva zile de la nastere (nu stiu daca si gravide, dar probabil ca da), in sedinte de inalt nivel (european chiar), cu copilul pe masa langa ele. Asta nu vi se pare absurd?
3. In fine, a pune intrebari si a dori (si ca femeie) sa stii mai multe despre Domnul si sa-I fi mai aproape, sa lucrezi si ajuti oamenii in numele Lui, in biserica sa, insemna totusi iubire si credinta.
Intreb din nou de ce nu mai exista diaconitele macar. Este nevoie de ele. Preotul barbat are anumite limite totusi.

4. Si ma intreb totusi si eu adeseori: de ce barbatul este intotdeauna cel bun, pozitiv in credinta mai ales, de ce el este din start potrivit pentru biserica si preotie? Sunt multi nepotriviti pentru asa ceva.

Si inca o data va rog sa nu mai luati etalon in argumente pe Iisus (pentru barbat) si pe Maica sa.
El nu a fost un barbat, ca om. Unii spun chiar ca Dumnezeu nu are sex/gen, la fel si Fiul sau. Iisus a fost doar personificat ca om, dar in rest era nu stiu cum sa spun, fiinta divina, la fel ca Dumnezeu Tatal.
Maica Sa nu a fost femeie obisnuita. A fost aleasa si sprijinita sa fie asa cum a fost, a avut puteri supraomenesti etc. Si chiar ca femeie a fost la acelasi nivel cu Fiul Ei.
Ea a fost in biserica, in altar, si mai este. Nu stiu, de la voi am auzit de fraza "a stat in Sfanta Sfintelor", adica in altar. Am inteles ca Sfanta Sfintelor este ceva in altar.
sophia,ptr.mine singurul etalon este iisus hristos
Vechi 22.01.2011, 14:03:10
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

@codana
S-ar putea sa confunzi niste termeni.
Iisus poate fi modelul tau, al meu etc.
Model = ceva dupa care sa te orientezi, sa faci, sau sa fii.

Etalon = termen de comparatie
Pui ceva (sau pe cineva chiar) langa un etalon de ceva (bunatate, frumusete, lungime, inaltime, etc.) si compari.

Noi nu ne putem compara cu Iisus si nici cu Maica Sa, nu putem sa ne comparam decat cu oameni ca si noi.
Nu poti compara un mar cu o para. Da?
Asa nu poti compara un sfant, un Dumnezeu, cu un om.
Vechi 22.01.2011, 14:15:38
codana's Avatar
codana codana is offline
Senior Member

Implicit salut,sophia

Citat:
@codana

Pui ceva (sau pe cineva chiar) langa un etalon de ceva (bunatate, frumusete, lungime, inaltime, etc.) si compari.

Noi nu ne putem compara cu Iisus si nici cu Maica Sa, nu putem sa ne comparam decat cu oameni ca si noi.
sophia,dex-ul are ceva explicatii referitor la acest cuvant si rugamintea mea e sa le citesti si apoi sa-mi spui parerea ta.oricum io raman la a me parere pana la proba contrarie.
Vechi 22.01.2011, 14:19:05
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Implicit

Citat:

Revenind la subiect:

Sophia,
La evrei Templul era constituit din mai multe parti. Era curtea Templului unde aveau voie sa intre toti oamenii si apoi templul propriu-zis unde aveau voie sa intre doar perotii, si in acest Templu exista Sfanta Sfintelor unde avea voie sa intre doar marele preot o data pe an. La un moment dat nu mai imi aduc aminte cine, a dat ordin sa se distruga toate templele si sa ramana numai cel de la Ierusalim, obligandu-i astfel pe evrei sa mearga in pelerinaj la Ierusalim. Si acest Templu apoi a fost daramat si construit de mai multe ori, cred ca de doua ori, daca imi aduc aminte bine. Iar acum, templul este disparut iar pe locul unde a fost Templul se afla moscheele arabe. Asta asa, ca un scurt istoric, si asta se poate verifica. Eu am fost in Israel si ghidul evreu ne-a povestit foarte multe lucruri legate de traditia lor si de Vechiul Testament.
Revenind acum la Sfanta Sfintelor. In Biblie nu scrie despre Sfanta Fecioara ca ar fi intrat in Sfanta Sfintelor, si vezi ca doar mai marele preot avea voie sa intre o data pe an. Si la fel nu scrie povestea parintilor Ioachim si Ana. M-am intrebat mereu de unde Traditia romaneasca cunoaste povestea. Recent am cumparat Evangheliile apocrife, si practic ceea ce noi stim din Traditie despre acestea le-am regasit identic in aceste Evanghelii. Si astfel scrie cum Sfanta Fecioara a fost promisa de parintii ei lui Dumnezeu inca dinainte de nastere si ca atare a fost oferita la Templu la varsta de 3 sau 4 ani (nu imi mai amintesc exact, cred ca scrierea apocrifa zice ar fi trebuit la 3 ani, insa au dat-o la 4 ani, ca cica parintii au vrut sa o mai tina un an acasa ca sa nu ii fie apoi prea dor de ei, in timp ce Traditia noastra spune 3 ani, in fine, nu-i asa important). Si astfel apare scris ca era considerata un copil atat de sfant incat era crescuta in Sfanta Sfintelor, acolo unde nici un preot obisnuit nu intra. Acum imagineaza-ti un copil singur intr-o incapere unde doar marele preot putea intra o data pe an. Irealist, asa-i? Cam asta-i treaba cu Sfanta Sfintelor. Acolo nici macar Iisus nu a pus piciorul vreodata, nici macar in Templu nu a intrat vreodata pentru ca doar preotii puteau sa intre iar El nu era preot, sau mai bine zis noi stim ca era preot dupa legea lui Melchisedec, insa pentru oamenii din timpul sau, era un simplu fiu de tamplar in timp ce preoti erau leviticii. Si ca atare, de fiecare data cand in Biblie apare ca Iisus predica la Templu, de fapt El predica in curtea Templului unde, incepand cu varsta de 12 ani, TOTI baietii erau obligati sa citeasca si sa interpreteze textele sfinte, era ritul de initiere in religia ebraica rezervata doar baietilor si care se pastreaza pana in ziua de astazi, doar ca acum se face la sinagoga, pentru ca nu mai exista Templul. De aceea il vedem si pe Iisus la 12 ani predicand la Templu.
Iisus insa, predicand de atatea ori si femeilor, si chiar cazuri in care le-a predicat in particular, vezi Marta si Maria, a aratat clar ca religia este si pentru femei. Si este foarta importanta aceasta scena pentru ca, conform legii iudaice, femeia avea obligatia sa se ocupe de musafiri si numai barbatii erau cei care isi intretineau musafirii cu conversatii. Iisus ajunge in casa Martei si Mariei si incepe sa predice. Marta, conform legii/traditie, se apuca sa Ii slujeasca, insa Maria face ceva cu totul iesit din comun pentru societatea ebraica, sta la picioarele lui Iisus si il asculta in loc sa ii slujeasca. Asa ca Marta ii atrage atentia Domnului ca uite ce face Maria, sa ii spuna sa o ajute. Nu vi se pare exact discursul de azi, sa stea femeia la cratita si sa serveasca musafirii, ca asta-i rolul ei? Iata insa ce zice Iisus: Marto, Marto, de toate de ingrijesti, dar un singur lucru trebuie, si Maria si-a luat partea cea buna. (parafrazat din memorie). Iata ca Iisus nu numai ca a dat religia si femeii, ba inca zice ca asta este partea cea buna. Asa ca vezi ca nu Dumnezeu vrea sa fie doar barbatii preot, ci suntem private pe nedrept de partea cea mai buna care a fost data si femeii...
Vechi 22.01.2011, 14:21:12
Banned

Implicit

Citat:
@codana

Nu ne putem compara cu Maica Sa, sunt deacord, DAR Iisus a zis ca oricine asculta cuvantul Tatalui din Cer si il face, ii este Lui si MAMA, si frate si sora Si vezi ca nu a zis si tata, pentru ca ne-a spus in alta parte sa nu numim pe nimeni altul Tata decat pe cel ceresc, si pe nimeni altul Invatator decat pe El
Si Iisus zice: Invatati de la Mine ca sunt bland si smerit cu inima :)
Vechi 22.01.2011, 14:21:23
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de codana Vezi mesajul
sophia,dex-ul are ceva explicatii referitor la acest cuvant si rugamintea mea e sa le citesti si apoi sa-mi spui parerea ta.oricum io raman la a me parere pana la proba contrarie.
http://dexonline.ro/definitie/etalon

http://dexonline.ro/definitie/model

http://dexonline.ro/definitie/comparație

Tu poti sa vrei sa fii sau sa faci, precum Iisus, sau Maica Lui.
Nu te poti compara cu Ei insa, pentru ca nu esti sfanta, nu poti face minuni ca ei, nu ai puterile lor, etc.
Vechi 22.01.2011, 14:29:58
Banned

Implicit

Citat:

Nu te poti compara cu Ei insa, pentru ca nu esti sfanta, nu poti face minuni ca ei, nu ai puterile lor, etc.
Toti suntem bucata de pamant si aici doar Iisus facea exceptie, maica Sa insa nu. Sfintirea apoi vine prin Harul Duhului Sfant si ingerul i-a zis: "bucura-te cea plina de Har". Ca atare, daca noi primim Har de la Duhul Sfant, ne sfintim, daca nu, nu. Iar in Evanghelie zica ca cei care cred in Iisus si se boteaza, rauri de Duh Sfant vor curge din pantecele lor (parafrazat din memorie). Asa ca toti suntem chemati spre sfintenie, si daca suntem cu adevarat crestini ar trebui sa avem si noi Har, ca altfel am fi niste mladite uscate pe care le arunca Domnul in foc, nu ar mai avea nici un sens sa zicem ca suntem Templu al Duhului Sfant daca nu avem Harul Lui in noi. Masura Harului insa este diferita, la masura Sfintei Fecioare nu s-a ridicat inca nimeni, asta este diferenta...
Vechi 22.01.2011, 14:33:34
codana's Avatar
codana codana is offline
Senior Member

Implicit salut,sophia

Citat:

ca sa fiu cum imi cere dumnezeu trebe sa lupt, iar sprijin sa-l am pe dumnezeu ca de unul singur sunt un nimic.pe tine te deranjeaza folosirea unui termen,pe mine ma intereseaza sa ajung cum si unde vrea dumnezeu
Vechi 22.01.2011, 15:51:43
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Ma deranjeaza ideea in sine, asa cum o exprimati voi.
Eu stiu bine ca nu pot sa ma compar cu Iisus, Maica Sa, sau alti sfinti. Nu am cum sa fiu asa. Si nu am de ce sa ma stradui sa fiu asa. Sunt doar un om.

Stiu doar ca ar trebui sa fiu cum spune El in pildele sale, referitor la oameni. El nu spune niciodata sa fim ca El, sau sfinti. Asta hotaraste El, cand este cazul sa devina cineva sfant si cine anume. El spune doar cum sa fim ca oameni obisnuiti, cum sa ne purtam fiecare si unii cu altii.
Pentru asta da, ma stradui. Si asta pot sa ajung sa fiu, dupa puterile mele.
Este o diferenta. Nu?

@Adriana 3 - imi place cum (ce) scrii tu. Cam asa inteleg si eu...
Dar eu mai zica ceva: moderatie in toate. Femeia trebuie sa fie si la cratita si la copii cat trebuie si sa faca si altceva. Nu numai cratita, sau numai cariera.
Femeia ar trebui sa fie ceva intre Maria si Marta.
Iar barbatii - putin mai smeriti, chiar si preotii si calugarii, in sensul ca lumea nu este numai a lor.

Last edited by sophia; 22.01.2011 at 16:04:00.
Subiect închis

Tags
din ospățul credinței

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul pentru femeile insarcinate anculina Postul 202 27.04.2016 09:39:32
Sfaturi pentru un prea-pacatos laur_3440 Pocainta 6 16.05.2010 20:02:26
(Cum) sunt informate femeile inainte de avort? andreicosmovici Generalitati 10 11.08.2008 08:29:04