Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.12.2010, 01:43:25
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 15.10.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Este foarte simplu și logic, nici nu mai este nevoie de interpretare:
Hristos le-a spus ucenicilor, iar Duhul Sfânt urma să le aducă aminte cuvintele Lui. Să luăm un exemplu. El a venit pe pământ ca Mediator, să ne împace cu Dumnezeu, iar acum este în cer tot în calitate de Mijlocitor. Duhul Sfânt, conform făgăduinței, le-a amintit apostolilor acest mare și important adevăr ce a fost și consemnat în epistolele lor:

"Copiii mei, acestea vi le scriu, ca să nu păcătuiți, și dacă va păcătui cineva, avem mijlocitor către Tatăl, pe Iisus Hristos cel drept." (1 Ioan 2,1)

"Căci unul este Dumnezeu, unul este și Mijlocitorul între Dumnezeu și oameni: omul Hristos Iisus" (1 Tim.2,5)

Avem pe de o parte adevărul Scripturii confirmat de Duhul Sfânt: este un singur Mijlocitor- Iisus Hristos; și avem în contrapartidă afirmația Tradiției: sunt mai mulți mijlocitori (maica Domnului, sfinți). În cazul acesta, cum mai stăm cu senina afirmație "Duhul Sfânt nu conduce la sau un adevăr exterior, ci în interiorul adevărului deja revelat prin Iisus Hristos."? Ori este ceva găunos în această Tradiție, ori nu Duhul Sfânt a revelat acest "adevăr" exterior și contrastant. Ori ambele...
Reply With Quote
Vechi 01.12.2010, 09:13:27
mihaila_alin
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
Hristos le-a spus ucenicilor, iar Duhul Sfânt urma să le aducă aminte cuvintele Lui. Să luăm un exemplu. El a venit pe pământ ca Mediator, să ne împace cu Dumnezeu, iar acum este în cer tot în calitate de Mijlocitor. Duhul Sfânt, conform făgăduinței, le-a amintit apostolilor acest mare și important adevăr ce a fost și consemnat în epistolele lor:

"Copiii mei, acestea vi le scriu, ca să nu păcătuiți, și dacă va păcătui cineva, avem mijlocitor către Tatăl, pe Iisus Hristos cel drept." (1 Ioan 2,1)

"Căci unul este Dumnezeu, unul este și Mijlocitorul între Dumnezeu și oameni: omul Hristos Iisus" (1 Tim.2,5)

Avem pe de o parte adevărul Scripturii confirmat de Duhul Sfânt: este un singur Mijlocitor- Iisus Hristos; și avem în contrapartidă afirmația Tradiției: sunt mai mulți mijlocitori (maica Domnului, sfinți). În cazul acesta, cum mai stăm cu senina afirmație "Duhul Sfânt nu conduce la sau un adevăr exterior, ci în interiorul adevărului deja revelat prin Iisus Hristos."? Ori este ceva găunos în această Tradiție, ori nu Duhul Sfânt a revelat acest "adevăr" exterior și contrastant. Ori ambele...
zi-se domnul trice dupa-ce mai bau un pahar cu apa.
Reply With Quote
Vechi 01.12.2010, 11:47:18
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul

De unde ai scos dumneata povestea că Sfânta Tradiție ar susține mai mulți mijlocitori (maica Domnului și sfinții) înaintea lui Dumnezeu-Tatăl ?
Reply With Quote
Vechi 01.12.2010, 21:33:09
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de doctor_faustus Vezi mesajul
De unde ai scos dumneata povestea că Sfânta Tradiție ar susține mai mulți mijlocitori (maica Domnului și sfinții) înaintea lui Dumnezeu-Tatăl ?
Că sunt numiți sau nu mijlocitori, mediatori, intermediari, e același lucru din moment ce lumea apelează la ei (maica Domnului, sfinți) mai ales că sunt morți.

Dincolo însă de aceste mici amănunte, rămâne întrebarea de referință: la ce raportăm Sfânta Tradiție pentru a ne convinge noi înșine și pentru a-i dovedi validitatea, de vreme ce nu numai că este ridicată la rang de „adevăr", dar a și înlocuit Adevărul revelat de Dumnezeu? Adică ceva transmis verbal a înlocuit ceva care a fost transmis prin scris! Paradoxul este cu atît mai mare, cu cît în viața cotidiană ori de cîte ori există două mărturii cu privire la un eveniment care a avut loc, una scrisă și alta verbală, dar nu sunt identice, totdeauna primează ceea ce este scris. Același principiu se aplică și în contextul temei propuse de topic. Consemnarea scrisă este totdeauna etalonul de verificare a ceea ce se spune despre același lucru.
Reply With Quote
Vechi 01.12.2010, 21:55:45
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Dincolo însă de aceste mici amănunte, rămâne întrebarea de referință: la ce raportăm Sfânta Tradiție pentru a ne convinge noi înșine ? .
La Duhul Sfant
Doar cei duhovnicesti pot auzi cuvintele Duhului lui Dumnezeu.
Duhul lui Dumnezeu a grait si in scris,prin evanghelisti ,si in viu grai, prin apostoli.
Atata timp cat veti judeca doar cu mintea Traditia,si nu o veti privi ca pe ceva venit prin Duhul lui Dumnezeu,nu veti putea vedea adevarul ei
Caci cel ce are i se va da,si de la cel ce nu are,se va lua si ceea ce are !!
Reply With Quote
Vechi 02.12.2010, 08:42:20
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
La Duhul Sfant
Hristos a făcut o promisiune:

"Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu." (Ioan 14,26)

Am cerut să mi se demonstreze că Hristos a spus vreodată ceva despre icoane, moaște, parastase, etc., adică toate elementele ne-biblice prezente în Sfânta Tradiție. Dacă nu puteți demonstra acest lucru, înseamnă că nu există niciun raport între Sfânta Tradiție și Duhul Sfânt. Duhul Sfânt nu poate învăța 97% Adevăr și 3% Minciună (am fost indulgent, raportul adevăr/minciună în Sf. Tradiție fiind mult mai mare)!
Reply With Quote
Vechi 02.12.2010, 09:11:24
Banned

Implicit

Citat:

"Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu." (Ioan 14,26)

Am cerut să mi se demonstreze că Hristos a spus vreodată ceva despre icoane, moaște, parastase, etc., adică toate elementele ne-biblice prezente în Sfânta Tradiție. Dacă nu puteți demonstra acest lucru, înseamnă că nu există niciun raport între Sfânta Tradiție și Duhul Sfânt. Duhul Sfânt nu poate învăța 97% Adevăr și 3% Minciună (am fost indulgent, raportul adevăr/minciună în Sf. Tradiție fiind mult mai mare)!
Iată o împlinire concretă a promisiunii Mântuitorului.
Plecasem de la computer și Duhul Sfânt mi-a adus aminte despre ce a spus Domnul Hristos privitor la Tradiție:

"Și le zicea lor: Bine, ați lepădat porunca lui Dumnezeu, ca să țineți datina (παράδοσις) voastră!" (Marcu 7,9)

Hristos nu doar că a încălcat Tradiția, dar a pus-o în contrast cu Legea lui Dumnezeu! De cine se cade să ascultăm? de Hristos și Legea lui Dumnezeu, ori de Tradiție (παράδοσις)?
Reply With Quote
Vechi 02.12.2010, 15:28:15
Banned

Implicit

Citat:
Că sunt numiți sau nu mijlocitori, mediatori, intermediari, e același lucru din moment ce lumea apelează la ei (maica Domnului, sfinți) mai ales că sunt morți.
Mort ești tu, mă fiule de satană; ești un om mort spiritual și te așteaptă o veșnicie neagră împreună cu Satana; bineînțeles că ți se va îngădui să mai și citești versete interpretate greșit în timp ce vei arde în focurile iadului pentru vecii vecilor. O să piei odată cu satana, fiul de diavol.
Reply With Quote
Vechi 02.12.2010, 15:33:25
Banned

Implicit

Citat:

Încă multe am a vă spune, dar acum nu puteți să le purtați. Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi și cele viitoare vă va vesti. Acela Mă va slăvi, pentru că din al Meu va lua și vă va vesti. Toate câte are Tatăl ale Mele sunt; de aceea am zis că din al Meu ia și vă vestește vouă. (Ioan 16:12-15)

Nota lui Bartolomeu Anania:

Duhul Sfânt nu conduce la sau un adevăr exterior, ci în interiorul adevărului deja revelat prin Iisus Hristos. Revelația însă e incompletă, din cauza neputinței omenești de „a purta“ adevărul divin în întregime și dintr'odată; ea se va desăvârși treptat și în timp, prin lucrarea Sfântului Duh în Biserică. Text fundamental pentru instituirea Sfintei Tradiții (Sinoade Ecumenice, opera Sfinților Părinți).
Reply With Quote
Vechi 02.12.2010, 15:39:24
Banned

Implicit

Citat:

Auzi, mă fiule de satană, unde sunt acele multe pe care Hristos mai avea să le spună apostolilor și Bisericii, și pe care le va transmite prin Duhul adevărului ??

Last edited by doctor_faustus; 02.12.2010 at 15:42:07.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfanta Traditie Iuliiiii Generalitati 4 07.06.2013 13:42:36
Sfanta traditie caiusltd Despre Sfanta Scriptura 9 18.10.2010 09:10:57
Sfanta Traditie Ioana-Andreea Secte si culte 5 26.07.2010 18:21:55
Cum explica Sfinta Scriptura sau Sfinta Traditie existenta oamenilor in div. locuri.. Narcis31 Generalitati 6 22.12.2009 00:09:32
Despre Sfanta Traditie strajeru Secte si culte 147 19.02.2009 15:15:04