Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.11.2010, 13:33:50
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Stați liniștită nu mai victimizați în numele ortodoxiei, nu am asemenea intenții barbare. Și de altfel, ortodoxia nu e chiar preș în ușă de biserică...

Cine vă garantează că reprezentarea iconografică a lui Hristos corespunde realității? Un mozaic la distanță de trei secole, ori o iluzorie pictură pierdută a doctorului Luca? Hai să fim serioși! Ca să nu mai vorbim că pretinsa cinstire a acestor reprezentări înaintea cărora (exact cum spune porunca să nu se facă) se pleacă, se fac temenele, se tămâiază, se fac slujbe, reprezintă un grav prejudiciu adus lui Dumnezeu căruia trebuie să ne închinăm în duh și adevăr.
Cum v-ar cădea să-l vedeți pe iubitul dvs. stând cu spatele și pupând de zor o caricatură ce vă seamănă vag? Și asta în timp ce repetă continuu că vă iubește? Și asta ani și ani la rând... Acum înțelegeți de ce inima Lui sensibilă de Dumnezeu e afectată și L-a determinat să dăltuiască în piatra Decalogului cuvântul omenesc "gelozie" (Ieșirea 20,5)?

Da Delia, totuși mi se pare o exagerare să faci temenele, să tămâiezi și să săruți imaginația imaginii imaginii. Căci în fond, asta este icoana: imaginația (bogată sau săracă din punct de vedere artistic- nu discutăm acum) iconarului cu privire la felul cum ar trebui să arate imaginea (reprezentarea grafică) imaginii [είκών] nevăzutului Dumnezeu- adică Hristos!
Tricesimus, tu ai auzit de akeiropita (icoane nefacute de mana omeneasca) pe care le-a lasat Insusi Hristos tocmai pt. ca omenirea sa stie peste veacuri ce chip (eikon) a avut Acest Dumnezeu nevazut care s-a facut totusi vazut?

El insusi ne-a lasat eikon-ul Lui, nefacut de vreo mana omeneasca impregnat pe mandylion, pe mahrama Sf. Veronica si pe giulgiu ca sa stim si noi cei de azi cum arata, nu doar contemporanii Lui.
In ortodoxie, consideram ca ( ) Chipul lui Hristos -akeiropita- imprimat pe acele tesaturi si ramas ca model dupa care se picteaza icoanele (dupa reguli stricte care nu trebuie sa interfereze cu fantezia lumeasca a iconarului), merita sa fie cinstit si respectat.
Daca ar fi existat aparate foto pe vremea Lui si ar fi fost fotografiat, tu ai pune la loc de cinste poza Celui-cu-Care-trebuie sa ne asemanam? te-ai uita din cand in cand la ea? ai strange-o la piept de dorul Lui? te-ai gandi mai des la El, avand-o in fata?

Pune in paralel Cuvantul-scris, daltuit in piatra pe Sinai cu Cuvantul cu Chip de Om, imprimat nu pe piatra (ca nu se putea),ci pe tesatura pe care i-a trimis-o chiar El regelui Avgar al Edesei, prin care acesta s-a vindecat.

Tocmai pt. asta cinstim imaginea (chipul, eikon-ul) lui Hristos transpus pe suport material, pt. ca Dumnezeu lucreaza prin harul care transcende materia – avem atata nor de marturii de icoane prin care Dumnezeu face minuni.
Ramane sa explici cum de a facut Dumnezeu atatea minuni de-a lungul istoriei prin harul care transcende din icoane, daca zici ca El se simte ofensat de asta. Ai vreo explicatie pentru icoanele din care izvoraste mir tamaduitor sau in care Maica Domnului plange?

Tricesimus, zic si eu asa frateste, sa-ti mai iei o pauza in care sa vorbesti mai mult CU Dumnezeu decat DESPRE El. (asta mi-o zic si mie).
Intreaba-L pe Hristos, printre altele cum se simte (ca tot ziceai ca-I ranim sensibilitatea), dupa ce ai facut acele insinuari tendentioase (btw, ziceai ca nu ai intentii barbare vizavi de invatatura ortodoxa) ce frizeaza blasfemia despre Mama Lui, despre care speculezi pe alt topic ideea de logodna-concubinaj si hulele aferente ce decurg de aici.
Intreaba-L si despre viziunea ta cu ,,vampirii,, de ortodocsi care ,,sug,, sangele euharistic si despre sfintii ale caror moaste provoaca repulsie.
Ia vezi ce zice Cel-ce-S-a-unit-tainic-cu-aceia-incat-nu-mai-traiau-ei-ci-Hristos-cel-viu-care-nu-moare, El deci, traieste-vesnic-in-ei (vorbesc de meta-timpul prezentul continuu, fara intreruperi). Ia intreaba-L, Lui II provoaca repulsie cei in care s-a salasluit Duhul Sfant?

Cei uniti inca din timpul vietii cu Cel-vesnic-Viu, nu mai pot fi despartiti de El dupa moartea biologica. Numai daca ar pacatui dupa moartea biologica ar mai putea fi despartiti de El (ceea ce e un nonsens) pt. ca doar pacatul e cel care provoaca despartire a sufletului de Dumnezeu. Iar sufletele nedespartite de Dumnezeu, n-au cum sa fie altfel decat vii duhovniceste, de vreme ce sunt unite prin har cu Cel-viu.
asteptand la sfarsitul veacului si invierea trupurilor.

In rest, be blessed tricesimus.
Kirie eleison!

Last edited by delia31; 19.11.2010 at 13:47:11.
Reply With Quote
Vechi 20.11.2010, 20:30:48
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Ramane sa explici cum de a facut Dumnezeu atatea minuni de-a lungul istoriei prin harul care transcende din icoane, daca zici ca El se simte ofensat de asta. Ai vreo explicatie pentru icoanele din care izvoraste mir tamaduitor sau in care Maica Domnului plange?
Nu eu trebuie să explic... btw. va veni și vremea când vor trebui să dea explicații cei îndrituiți în fața unei Instanțe care știe tot și de care nu se vor mai putea ascunde. Atunci vor ieși la iveală multe... până atunci mă abțin să mai comentez aspectul, pentru mine Scriptura rămâne singura dovadă. Mă întreb oare ce te vei face în momentul când va apărea însuși hristos (remarcă te rog minusculele) și cei aflați pe calea largă vor merge puhoi după el uimiți de minunile pe care le va face...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mica intrebare despre casatorie cred_cu_adevarat Nunta 5 21.11.2012 22:35:44
O mica intrebare ! Darkanian Generalitati 1 02.03.2011 22:29:30
O mica intrebare evika_evita Generalitati 21 16.09.2009 02:39:33
Despre icoane alecsandru Pictura si Sculptura Bisericeasca 44 29.05.2008 10:58:01
O mica intrebare... Andragel Generalitati 11 23.02.2008 15:46:57