![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In totdeauna romanul ortodox a avut simpatie , sprijin si de multeori jetfa pt. conducatorii si mai ales ierarhii care au pastrat ,,saracia si nevoile si neamul" exact asa cum le-am primit de la stramosi (a se vedea spre exemplu preotii, ieromonahii si ierarhii din Ardeal in lupta de aparare a ortodoxiei dintre anii 1699-1770 impotriva ereziei). Nu ni s-a cerut sa infrumusetam credinta , sa o imbogatim , sa o academicizam sau sa o cozmosim(,,pesteuniversalizare" ca sa creez un nou cuvint special la situatie !) dar ni s-a dat in grija fiecaruia sa nu o schimbam pe nimic si cu nimic si asa sa o dam mai departe . Aici nu se aplica pilda talantului ci cea a saracului Lazar si a bogatului nemilostiv. Esenta ortodoxiei este neschimbabilitatea ei stricta sub nici un aspect . Frati , dupa invatatura ortodoxa , ii avem pe toti nascuti din oameni dar care nu ne batjocoresc neamul si credinta , dar ucenici ai lui Hristos nu ne sunt decit cei care marturisesc ca si noi , restul nu ne intereseaza ! Ortodoxia nu a dus razboaie pt. impunerea credintei , nu a facut victine in cei ce nu cred ca si noi , nu a fost implicata in lupta pt. putere sau averi, nu si-a ridicat patriarhii la rang egal cu Hristos...ci toti veneticii au taiat in carnea vie a ei pt. mofturile lor rasplatind astfel pacea si inima buna cu care au fost intimpinati . Deci frate , nu sta in ceata , fugi de ea ; eu vorbesc clar dar dumneata fie ca chiar nu poti pricepe fie ca nu ai ,,matale" chef . Indiferent cum ar fi , nu este treaba mea nepriceperea si anguasa dumitale . Stai matale frate cu acestea pe cap ! Mie imi sunt clare lucrurile . Eu am vorbit clar despre preotii si ierarhii nevrednici . Nevrednici se fac ei intrind in tot felul de prostii , eu ca si restul celor ce vad , nu fac decit a constata sau a vedea halul in care au ajuns punindu-i fata in fata cu sfintele canoane , cu juramintele lor de la hirotonii , cu prototipurile ierarhilor de marca, cu faptele lor si cu stinta teologiei din care mai citesc ori de cite ori am vreme !(grija mare la aceasta stiinta a teologiei care cuprinde extrem de multe lucruri si nu doar fragmente din anumiti autori !) Deci cei care sunt drepti in credinta , seriosi si de cinste sunt iubiti si plinsi de popor intrind in amintire, ne-o spune istoria , ceilalti sunt numiti doar pt. a se cunoaste tradatorii ! NB ![]() Si cu aceste cuvinte frate am spus tot ce mai aveam , de acum incolo judeca dumneata cum crezi de cuvinta ... desi noi va cunoastem cuviinta !
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul . Last edited by zaharia_2009; 13.10.2010 at 15:50:18. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez | Savonarola | Sfinti Parinti (Patrologie) | 15 | 20.07.2013 13:28:48 |
sa respectam parerile celorlalti | Mirela0110 | Generalitati | 68 | 12.12.2010 14:44:13 |
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei | tigerAvalo9 | Generalitati | 34 | 02.12.2010 15:37:16 |
Are budismul asemanari cu crestin ortodoxia?Parerile fratiilor voastre | mihailt | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 45 | 31.03.2010 19:37:22 |
|