Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.09.2010, 09:57:49
Scotianul
Guest

Implicit O teorie despre un geniu: Michelangelo Buonarotti

Citat:
În prealabil postat de codana Vezi mesajul
Stiinta adevarata nu are cum sa nege existenta Creatorului.Ceea ce noi numim stiinta sunt de fapt dezvaluiri pe care Dumnezeu le face omului.
S-ar putea sa te mire dar si Michelangelo Buonarotti (se pare),ca avea o conceptie similara pe anumite aspecte.Sau cel putin acesta este interpretarea cea mai recenta a celebrei sale picturi ,,Crearea lui Adam "(Capela Sixtina,Vatican).Articolul aparut in ,,Scientific American" http://www.scientificamerican.com/bl...the-2010-05-26 lanseaza acesta teorie prin vocea profesorului Richard Douglas Fields precum si a cercetatorilor Ian Suk si Rafael Tamargo,experti in neuroanatomie, de la Univ ,,John Hopkins".
Cei 2 cercetatori si-au publicat initial teoria aicihttp://journals.lww.com/neurosurgery...ngelo_s.1.aspx

O alta analiza si aici, in ,,Neurology Today"(Revista Academiei Americane de Neurologie) http://journals.lww.com/neurotodayon...ADx20100319xMP Daca va uitati pe a patra imagine(se numeste ,,A composite view of..),de sus in jos,aveti o optiune>,,Image Tools">click pe ea si apoi click pe ,,View Full-Size Image" pt o mai buna reprezentare a teoriei.

Cine este Richard Douglas Fields?>,,R. Douglas Fields, Ph. D. is the Chief of the Nervous System Development and Plasticity Section at the National Institute of Child Health and Human Development and Adjunct Professor at the University of Maryland, College Park. Fields, who conducted postdoctoral research at Stanford University, Yale University, and the NIH, is Editor-in-Chief of the journal Neuron Glia Biology and member of the editorial board of several other journals in the field of neuroscience."

In continuare traducerea in romana a articolului http://theologhia.wordpress.com/2010...-lui-dumnezeu/

Nu uitati>precizare importanta: inainte sa o luati,plini de entuziasm, pe urmele simpaticului dar aiuritului Dan Brown: este doar o teorie dar in definitiv..cine stie cum gandeste un geniu?

Last edited by Scotianul; 06.09.2010 at 10:33:27.
Reply With Quote
Vechi 06.09.2010, 10:16:58
IonelS IonelS is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.07.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Legat de Creatie si de Univers oricum exista multe necunoscute, pe care omul nu si le poate explica...Acest neexplicabil este exploatat de asa-zisi oameni de stinta..Unii chiar straluciti, dar foarte periculosi pt mintile slabe in credinta...Lovesc mai ales in intelectuali !
Reply With Quote
Vechi 06.09.2010, 10:23:59
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de codana Vezi mesajul
dumitru,sa consideram ca d-l hawking are dreptate.CINE A CREAT UNIVERSUL???
de ce nu da un raspuns plauzibil in acest sens?
adevarul,este o oglinda sparta,un puzzle,depinde de noi daca strangem toate cioburile,daca stim unde sa cautam sau daca ne place ce gasim.
daca nu exista dumnezeu, suntem mai buni,mai onesti,mai rabdatori,s.a.m.d.,se schimba viata in bine???
Cercetarea in domeniu este abia la inceput.
Pe Univers nu l-a creat nimeni. S-a creat singur.

Nu stiu daca am fi mai buni fara divinitate.
Iti dau un citat din Richard Dawkins:
„Imaginați-vă o lume lipsită de religie. Fără atentate sinucigașe, fără 11 septembrie sau 7 iulie, fără cruciade și vânători de vrăjitoare, comploturi, războaie și separatiști, fără războaie israeliano-palestiniene, masacre între sârbi, croați și musulmani, persecuții ale evreilor sau atacuri nord-irlandeze. Fără acei tele-evangheliști cu costume strălucitoare și coafuri bufante, care le spun oamenilor despre banii lor că «Dumnezeu vrea să dați, până la suferință». Fără talibani care să arunce în aer statui antice, fără execuții publice ale celor care proferează blasfemii și fără femei biciuite pentru crima de a-și fi arătat fața… O lume tolerantă și rațională, care să ia în calcul și posibilitatea că Dumnezeu nu există — sub nicio formă și pentru nicio religie“.

Dar intrebarea care trebuie pusa, de fapt, este:
Vuntem mai buni, mai onesti, mai rabdatori, etc. pentru ca de mii de ani ne inchinam diferitelor divinitati?
Reply With Quote
Vechi 06.09.2010, 10:28:24
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Daca faci un studiu comparativ al religiilor lumii vei constata ca divinitatea nu este aceeasi. Cerceteaza si vei constata ca in nicio religie divinitatea nu se intrupeaza. Foarte multi contestatari ai divinitatii pierd din vedere multe lucruri in lipsa unei sociologii, fenomenologii si istorii a religiilor lumii.
Si in mitologia greaca avem zei care fac copii cu pamantence.
Acum stim cu totii ca erau doar niste povesti si le tratam ca atare.
Reply With Quote
Vechi 06.09.2010, 10:36:07
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotianul Vezi mesajul
In acest sens>un spectacol cosmic de exceptie:cele mai frumoase poze facute cu telescopul spatial Hubble: http://www.spacetelescope.org/images/archive/top100/
Hai sa ne intelegem.
Acele imagini surprind formatiuni aflate zeci de milioane, sute de milioane sau chiar miliarde de ani lumina.
Cum au ajuns la noi acele imagini in doar 7000-10000 de ani cat spune Biblia ca are Universul?
Reply With Quote
Vechi 06.09.2010, 10:36:47
haitchi haitchi is offline
Member

Data înregistrării: 25.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Daca traiam cu impresia asta , nu te consideram prieten , iar eu cred si sunt convins ca te-am respectat intru totul . Sunt oameni si oameni , dar chestia asta "voi si noi " e complet aiurea , doar sti ca am mai vorbit de treaba asta ! Revenind , Dumnezeu nu trebuie demonstrat , si nu are nevoie de demonstratia cuiva , iar cel ce crede , crede , iar cel ce nu crede , nu crede . Este atat de simplu draga Dumitru !
"Are religia nevoie de stiinta, cum am eu nevoie de balet." (Petre Tutea)
Reply With Quote
Vechi 06.09.2010, 10:48:51
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Din moment ce Dumnezeu ofera certitudinea ca orice om il gaseste daca il cauta din toata inima (adica minte treaza unita cu iubire sincera si corecta)... iar dumneavoastra in prezent va declarati ateu, exista doar o variante logica: (pana in prezent) nu ati cautat din toata inima.

“... și Mă veți căuta și Mă veți găsi, dacă Mă veți căuta cu toată inima voastră”
Ieremia 29,13.
Esti amuzant, pe bune. :)
Tu nu vezi ca nu are logica ce zici?
Pai daca nu crezi, dar ti-ar placea ideea de divinitate si incepi sa cauti, dar nu gasesti nimic.
Poate chiar iti pare rau ca nu ai gasit si te intorci la ateismul tau.
Si esti acuzat ca nu ai cautat cu toata inima? Ha!
Reply With Quote
Vechi 06.09.2010, 11:00:11
haitchi haitchi is offline
Member

Data înregistrării: 25.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Poate ești tu bolnav și vezi lucrurile pe dos. Oricum, contolează-ți ieșirile ca să nu zbori de pe forum.

Tu trăiești cu tot felul de impresii imaginare, că ai ști ce gândesc ceilalți și altele.

Snt destui cercetători care se zbat cu disperare să demonstreze inexistența lui Dumnezeu, în frunte cu dawkins. Și același lucru îl faci și tu și ceilalți atei de pe acest forum. Dacă nu ați fi disperați să demonstrați inexistența lui Dumnezeu n-ați sta toată ziua pe forumuri religioase, v-ați vedea de treburile voastre.

Concluzie de bun simț? E o prostie să crezi că știința poate surprinde existența sau inexistența lui Dumnezeu fiindcă ar însemna că El e o creatură, nu Creatorul.
Pentru Traditie1

Nu esti tu in masura sa apreciezi "limitele de exprimare" ale persoanelor care scriu pe acest forum deoarece nu esti cu nimic mai presus decat un muritor de rand care scrie cuvinte la nivelul lui de gandire si intelegere al lucrurilor. Problema nu este daca cel ce scrie pe un forum, indiferent de natura lui, este ateu sau nu. Poti sa fii foarte credincios si sa nu intelegi subiectul in discutie si sa faci afirmatii de 2 bani. Problema cea mai mare a oamenilor este una foarte clara: nu vom stii niciodata, care au fost stiintele sau care sunt stiintele ce sunt in acord cu adevarul divin. Si daca nu cunoastem acest lucru, inseamna ca "in corpore", suntem supusi greselilor, adica mai pe romaneste, nu-i nici unul mai destept decat altul.

Teoria asta cu privire la crearea universului au mai avut-o si altii, chiar daca nu au fost savanti. Si? Care a fost rezultatul? Nici unul. Lumea noastra merge mai departe si fara aceste teorii. Se vorbea pe acest forum de legea gravitatiei. Ei bine, tot savanti ai lumii spun ca aceasta lege e o eroare si ca de fapt se calculeaza altfel. Bun. Si? E important atata vreme cat noi o simtim tot in acelasi fel? Adica, nu levitam?

Daca nu noi am inventat lumea in care traim,ci doar traim prin efectele gandirii, ratiunii si credintelor noastre, nu am creat universul pentru ca nici acum nu stim de fapt ce este el, cum putem sa avem pretentia de a dezbate aceste subiecte?
"Mai usor cu pianul, ca se varsa clapele".
Reply With Quote
Vechi 06.09.2010, 11:02:32
Scotianul
Guest

Post Despre Societatea Regala,telescopul Planck si intelegerea umana

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
Hai sa ne intelegem.Acele imagini surprind formatiuni aflate zeci de milioane, sute de milioane sau chiar miliarde de ani lumina.Cum au ajuns la noi acele imagini in doar 7000-10000 de ani cat spune Biblia ca are Universul? .
Raspunsul,poate predictibil,este urmatorul:avem o capacitate de intelegere limitata.In mod normal,bazandu-ne exclusiv pe ratiune vom ajunge la o limita care nu este aceiasi cu ceea a Universului.Este diferenta dintre finit vs infinit.Sau cel putin acesta este opinia Lordului Rees,Presedintele Royal Society ( http://royalsociety.org) care a spus :,,Asa cum un peste inoata in apa fara a fi constient de ceea ce se intampla cu mediul in care traieste, asa si microstructura spatiului este mult prea complexa pentru ca noi, oamenii, sa o intelegem.Unele aspecte ale realitatii - asa cum este si legatura dintre cele doua teorii(relativitatii si teoria cuantumului) - ne poate minuna asa cum ideile lui Einstein ar minuna un cimpanzeu, si asta pentru ca noi si creierul nostru ne-am atins limitele".Articolul pe larg aici: http://www.dailymail.co.uk/sciencete...-universe.html

Ori The Holy Bible atrage atentie asupra acestui aspect:ratiunea,in intelegerea lui Dumnezeu,nu va fi suficienta.Iti trebuie Credinta,care,prin definitie,nu poate fi obtinuta decat prin anumite cai si care,nota bene,nu poate fi inteleasa decat din interior,niciodata din exterior.Ratiunea este limitata pentru ca noi suntem limitati.Aici incepe o intreaga discutie intre intelegerea data de Dumnezeu si intelegerea umana care ar dori sa se rupa de Dumnezeu.

Cumva as inclina spre opinia din articolul cu Michelangelo>,,Poate că picturile lui Michelangelo din Capela Sixtină nu arată că Dumnezeu îi dă inteligență lui Adam, ci că inteligența umana, observația și organul care le face posibile, sunt conduse direct de catre Dumnezeu". S-ar mai pune problema daca acesta cunoastere este limitata si daca limitele ei pot fi extinse.Eu cred ca da dar doar prin Credinta.Ratiunea te calauzeste pina la un punct.Dupa aceea,fiind limitata si tributara tocmai limitatului tau sistem de gandire,trebuie continuata dar continuarea poate fi doar in Credinta.

Am folosit in mod intentionat triplul raport Cunoastere-Credinta-Ratiune.

Acesta este opinia mea,nu doresc o polemica inutila.In alta ordine de idei>altii deja spun ca ,,Agentia Europeana Spatiala a reusit sa creeze prima imagine a Universului cu ajutorul telescopului Planck"> http://www.hotnews.ro/zoom.html?desc...niversului.jpg

As cita la final o idee in care cred cu toata taria:,,Cunoașterea e poarta pe care se ajunge la adevăr, dar de la care s-au pierdut cheile; încă suntem în căutarea lor." Daca este sa ma intrebi pe mine,cheile sunt la Cel de Sus.Avem cateva linkuri si pe acesta tema^^dar sunt un pic in graba si le voi posta cu proxima ocazie.Sper sa fiu inteles.

Toate cele bune Dumitru

Last edited by Scotianul; 06.09.2010 at 11:31:11.
Reply With Quote
Vechi 06.09.2010, 11:03:40
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de IonelS Vezi mesajul
Legat de Creatie si de Univers oricum exista multe necunoscute, pe care omul nu si le poate explica...Acest neexplicabil este exploatat de asa-zisi oameni de stinta..Unii chiar straluciti, dar foarte periculosi pt mintile slabe in credinta...Lovesc mai ales in intelectuali !
Si este mult mai simplu sa pui aparitia universului si a vietii pe seama unei divinitati si sa spui ca actiunea divinitatii este peste putea de intelegere a mintii umane, nu-i asa?
De ce crezi ca ii loveste mai ales pe intelectuali?
Sa aiba legatura cu faptul ca ei sunt mai obisnuiti cu lectura, cu studiul, cu stiinta, cu filozofia, cu faptul ca au mintea mai deschisa spre nou?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
De ce ne-a creat Dumnezeu? Templier Knight Generalitati 6 17.03.2011 17:56:39
Papa: Dumnezeu s-a aflat in spain spatele Big Bang. Universul n-a aparut intamplator. Eugen7 Teologie si Stiinta 15 09.01.2011 17:42:36
De ce Dumnezeu ne a creat? KittyNou Generalitati 186 13.09.2010 21:47:09
Fizicianul Stephen Hawking spune ca stiinta invinge yawbaj Teologie si Stiinta 122 30.06.2010 19:07:30
Fizicianul Stephen Hawking spune ca stiinta invinge yawbaj Teologie si Stiinta 1 23.06.2010 15:35:14