Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.06.2010, 22:51:48
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
La nivel mondial ? La nivel istoric ? Si mai greu de spus.
Chiar faptul că este "foarte greu de dat un răspuns" mi se pare inexplicabil. Cum se poate ca la un grup de oameni care pun un asemenea accent pe morală să nu putem remarca o mai mare altitudine morală decât la ceilalți ? Nu se poate, atunci, vorbi de o anumită sterilitate a vieții de credință, din moment ce virtutea și îndumezeirea sufletului este rodul la care ne-am aștepta ? Cum este posibil să văd cu ochii mei cum credincioase care țin posturi grele și bat mătănii multe pe la toate icoanele să bârfească și să folosească judecata prezumțioasă deîndată ce ies din biserica la care au auzit o predică despre exact asemenea lucruri ?

Citat:
In definitiv, legea naturala este uniersala, nu-i asa ?
Așa este. Universală însemnând "sădită de Dumnezeu în inima omului". De acolo este chemată să răsune, fenomen pe care îl numim "conștiință". Dar conștiința se formează (aș spune: se forjează). Ea poate fi bine formată sau rău formată. Legea este ea sădită în inimi, dar pe inimi se poate depune un jeg gros, încât atunci când vocea lui Dumnezeu răsună în inimi să nu auzim nimic.
Ei bine, te-ai aștepta ca acest fenomen, al depunerii de jeg gros pe inimi, să fie mai răspândit printre atei decât printre credincioși, care se presupune că au deprinderea curățării inimii și fac, măcar săptămânal înainte de a merge la liturghie, un examen de conștiință. Or, nu mi se pare evident că este așa. Pentru asta, nu am o explicație. Doar tristețe.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Apelul la autoritate. "Batalia" CU (utilizand) Sfintii (ca arme... nu ca exemplu!). Eugen7 Dogmatica 1 02.11.2012 17:23:33
Dincolo de ratiune OmuBun Teologie si Stiinta 51 01.08.2010 23:52:48
Ratiune si Treime naephius Teologie si Stiinta 36 29.07.2009 18:47:30