Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.04.2010, 16:57:59
penticostalulmantuit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Grabriella Vezi mesajul
Imi permit sa sa vorbesc ca una ce cunosc din interior aceste aspecte.
Sectele sunt( sau cel putin erau acum 20 de ani) foarte stricte.Cei ce aderau la acestea erau, de obicei, persoane fara nici o legatura cu Biserica sau cu Dumnezeu, atei sau doar botezati crestini,nepracticanti, care au ajuns la capatul puterilor in mocirla pacatelor si faradelegilor, sau a disperarii vietii fara Dumnezeu.In aceste conditii mesajul unor predicatori diplomati si a unor oameni 'intelepti' i-a miscat si i-a facut sa inteleaga Cuvantul de dragoste al Sfintei Scripturi care are putere de a invia sufletele(" Nici un cuvant nu se va intoarce la Mine fara rod") si asta i-a determinat pe oameni sa-si schimbe viata. Cei ce le-au castigat increderea i-au chemat la adunarile lor unde au inceput sa-i invete ideologia specifica fiecarei grupari ( nici una nu seamana cu alta).Acum depinde fiecare peste cine a dat si cat de credibil a fost.Experienta de convertire a oamenilor spre Dumnezeu este reala si de obicei majoritatea sunt de cea mai buna credinta si cred intocmai tot ceea ce li se cere in adunarea respectiva. Se straduiesc din rasputeri sa fie alti oameni, mai buni, mai corecti, sa se lase de pacatele grave care i-au secatuit pentru a putea sa fie primiti de Dumnezeu si de ceilalti membrii.Chiar li se conditioneaza aderarea la secta si ramanerea in ea doar celor ce s-au lasat de 'rautatile' lor.
La prima generatie de convertiti este simplu ! Ei o fac din convingere si alegerea sectei le apartine. Problema mare este cu copiii acestora. Ei nici nu sunt botezati si nici nu sunt convinsi. Cand cresc , cei mai multi se rusineaza de parintii lor, dar n-au nici o alta perspectiva religioasa decat ,poate , o alta secta, pentru ca sunt foarte drastic indoctrinati si speriati de parinti si vesnic primesc exemple de cat de ticalosi sunt ortodocsii.Pentru acestia ortodocsii sunt mai condamnati chiar decat paganii .O parte din tineri se intorc dupa ani de traire a placerilor ca si noi convertiti, altii raman fara nici o religie, bieti dezradacinati . Toti cei ce se abateau de la porunci si traiau in pacate erau exclusi ,sau inca nu erau membrii( acest lucru era posibil doar prin botez).
Pacatele sunt la fel de mari si la ei dar si-au gasit o modalitate sa le ascunda. Fie ii exclud pe cei ce pacatuiesc si atunci nu-i mai considera membrii, fie nu-i boteaza si pana atunci iarasi nu-i considera membrii.
De aceea au acesta aroganta sa ii condamne pe ortodocsi pentru ca ei sunt tot timpul amenintati cu excluderea daca gresesc .
Dezastrul incepe insa de la a treia si a patra generatie in sus, cand adunarile se multiplica , oamenii devin tot mai perfizi si mai greu de urmarit si controlat, mai vin influentele occidentale unde nu mai exista demult exigenta impusa la noi si atunci sa te tii..razboi intre generatii si grupari desprinse si schisme in randul cultelor mai vechi.Si culmea, fiecare grupare desprinsa din cultul vechi se vrea a fi sfanta , adica vrea a fi ADEVARATA urmasa a apostolilor. Si tot asa , la nesfarsit, trebuie sa faca o noua secta a sectei, de secta, ca sa se poata ei intitula 'sfinti', adica in mintea lor:"pusi de o parte pentru Dumnezeu" ei doar ei, cei ce sunt buni, mai buni decat ceilalti, care au ramas doar niste formalisti.
Îmi place analiza ta. Este pertinentă și obiectivă (atât cât poate fi din partea unei persoane care a plecat dintre NP la ortodocși și acum vorbește despre NP). Ai pus punctul pe „i” în ceea ce privește multe din problemele reale ce pot fi regăsite între NP.

Fiind și eu încă în interiorul NP aș putea spune că în ai câteva scăpări și mici răutăți care, de altfel, nu afectează foarte mult imaginea de ansamblu:
Citat:
In aceste conditii mesajul unor predicatori diplomati si a unor oameni 'intelepti' i-a miscat si i-a facut sa inteleaga Cuvantul de dragoste al Sfintei Scripturi
Pe vremea despre care vorbești predicatorii nu erau atât de diplomați cât sinceri și plini de foc.
Iar oamenii înțelepți nu aveau nevoie de ghilimele. Erau înțelepți și atât.
Citat:
...au inceput sa-i invete ideologia specifica fiecarei grupari ( nici una nu seamana cu alta).
Aici greșesti din neștiință sau din neatenție. Doctrina bisericilor NP este foarte asemănătoare. Diferențele sunt mici.
Citat:
Problema mare este cu copiii acestora. Ei nici nu sunt botezati si nici nu sunt convinsi. Cand cresc , cei mai multi se rusineaza de parintii lor, dar n-au nici o alta perspectiva religioasa
E incorect să spui asta fără să precizezi că foarte mulți dintre copiii NP citesc Biblia, se roagă, se apropie de Dumnezeu și la vârsta maturității se botează.
Citat:
Dezastrul incepe insa de la a treia si a patra generatie in sus, cand adunarile se multiplica , oamenii devin tot mai perfizi si mai greu de urmarit si controlat, atunci sa te tii..razboi intre generatii si grupari desprinse si schisme in randul cultelor mai vechi
Din spusele tale pare a fi catastrofă generalizată: în toate bisericile mai mari sau mai vechi oamenii sunt perfizi și sunt războaie. Nu e chiar așa. Sunt multe biserici cu pastori care știu să medieze diferențele dintre generații și să conducă cu înțelepciune.

Una peste alta lipsurile și problemele sesizate de tine sunt reale: pacatele sunt la fel de mari ca la ortodocși, mulți îi condamnă „in corpore” pe ortodocși, începând de la a treia generație râvna scade și e nevoie de o nouă revigorare, în destule biserici există tensiuni între generații.

Ortodocșii luptă cu alte probleme dar cele prezentate mai sus sunt ale noastre, eu mi le asum și caut soluții pentru ele.

Last edited by penticostalulmantuit; 16.04.2010 at 17:00:27.
Reply With Quote
Vechi 16.04.2010, 17:35:36
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuit Vezi mesajul
Aici greșesti din neștiință sau din neatenție. Doctrina bisericilor NP este foarte asemănătoare. Diferențele sunt mici.
Diferente mici?! La o adica mai conteaza cum sunt, sau cum sunt prezentate ca fiind...cand ele exista, si atat de multe?

In plus, diferentele sunt de fapt o marturie vie a contestarii sectelor/comunitatilor din care s-au tot desprins celelalte...deci eu nu vad in asta nicio comuniune, ci doar o "privire dispretuitoare" aruncata spre ceea ce s-a tot lasat in urma, ca fiind mereu corupt...si in consecinta acestea mi se par diferente mari si deloc de neglijat, sau minimalizat!

Deloc de neglijat este si faptul ca absolut fiecare biserica/cult NP are un profet la baza, si fiecare in parte cu o noua interpretare...sau cu un dar diferit.

Faptul ca s-au mai pastrat cateva principii, e fara doar si poate ceva normal, dar cred ca realitatea e ca diferentele caracterizeaza aceste denominatiuni, ele stand la baza infiintarii lor...si mai putin ce ar mai avea comun.
Reply With Quote
Vechi 16.04.2010, 17:51:25
penticostalulmantuit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Diferente mici?! La o adica mai conteaza cum sunt, sau cum sunt prezentate ca fiind...cand ele exista, si atat de multe?
Am spus că sunt diferențe mici dar am greșit, am vrut să spun că sunt puține. De exemplu între doctrina baptistă și cea penticostală diferențele sunt foarte puține

Așa cum, de exemplu între Biserica Ortodoxă și Biserica Ortodoxă pe Stil Vechi sunt mai puține diferente decât între BO și NP.

Citat:
In plus, diferentele sunt de fapt o marturie vie a contestarii sectelor/comunitatilor din care s-au tot desprins celelalte...deci eu nu vad in asta nicio comuniune, ci doar o "privire dispretuitoare" aruncata spre ceea ce s-a tot lasat in urma, ca fiind mereu corupt...si in consecinta acestea mi se par diferente mari si deloc de neglijat, sau minimalizat!
Modul în care puneți problema sugerează că în ortodoxie este o unitate de monolit. Nu este așa.
Desprinderea grupurilor de o biserică instituțională ste un fenomen general în creștinism. Și din biserica ortodoxă s-au desprins grupări care acum pretind că sunt adevărata ortodoxie.

Evit să dau exemple, le știți.

Last edited by penticostalulmantuit; 16.04.2010 at 17:54:36.
Reply With Quote
Vechi 16.04.2010, 18:15:07
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Am spus că sunt diferențe mici dar am greșit, am vrut să spun că sunt puține. De exemplu între doctrina baptistă și cea penticostală diferențele sunt foarte puține

Așa cum, de exemplu între Biserica Ortodoxă și Biserica Ortodoxă pe Stil Vechi sunt mai puține diferente decât între BO și NP.

Modul în care puneți problema sugerează că în ortodoxie este o unitate de monolit. Nu este așa.
Desprinderea grupurilor de o biserică instituțională ste un fenomen general în creștinism. Și din biserica ortodoxă s-au desprins grupări care acum pretind că sunt adevărata ortodoxie.

Evit să dau exemple, le știți.
Nu am afirmat deloc asa ceva, insa...noi ortodocsii avem o anumita opinie despre cei care o iau pe alte cai, si nu ne luam cu ei pe dupa gat...eliminand diferentele, si axandu-ne pe ceea ce mai avem in comun, pentru ca totusi lucrurile stau cam altfel...cam asta am vrut sa spun.

Eu cred ca diferentele sunt extrem de mari in absolut fiecare cult crestin NP...si care nu sunt doar 10, nici 20 macar...ci chiar mii, mii de denominatiuni NP, si mii de diferente implicit...si ma indoiesc ca acestea ar fi aparut daca chiar ar exista respectarea principiului Sola Scriptura...

Noi avem notiunea de erezie, NP o au?...pot spune despre cei care au plecat putin mai incolo...ca sunt eretici, sau ce afirma ei...cu sinceritate, si obiectivitate despre cei care au duhul tremurator, sarbatoresc Pastele, in timp ce ceilalti...nu consuma carne de porc, tin Sabatul, si nu sarbatoresc Pastele, si nici Craciunul?

Va respectati, ati fi dispusi sa treceti la un alt cult, tot NP...de moment ce afirmati ca diferentele sunt mici, si ca sunteti cu totii NP?

De exemplu am vazut ca dumneavoastra sarbatoriti Pastele, va adunati in Saptamana Mare, cantati "Hristos a inviat!"....deci mai semanati cu cei din SUA, sau aveti doar acelasi nume..dar de fapt exista diferente de care ei nu stiu? Cum ar privi comunitatile din alte tari aceste diferente?...ca pe ceva imprumutat din Sfanta noastra Traditie, ca pe niste erezii...ca pe niste inselari?
Reply With Quote
Vechi 16.04.2010, 18:29:41
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
Nu am afirmat deloc asa ceva, insa...noi ortodocsii avem o anumita opinie
Andrusca, nu esti persoana potrivita pentru a fi purtatoarea de cuvant a ortodocsilor.

Citat:
Noi avem notiunea de erezie, NP o au?...
Erezie este acea invatatura care contravine celor crestine (adica, invataturilor lasate de Domnul Iisus Hristos si Sfintii Sai Apostoli).
Reply With Quote
Vechi 16.04.2010, 19:12:56
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de vasalie Vezi mesajul
Andrusca, nu esti persoana potrivita pentru a fi purtatoarea de cuvant a ortodocsilor.
Tu esti chiar purtator de cuvant al cultului adventist, sau doar iti place sa iti petreci timpul pe acest forum, incercand sa intelegi mai bine Ortodoxia, si pe credinciosii ortodocsi...spun asta cu sincera speranta ca nu vezi in fiecare ortodox de pe acest forum un mare pacatos, pe care vrei sa il salvezi...
Citat:
În prealabil postat de vasalie Vezi mesajul
Erezie este acea invatatura care contravine celor crestine (adica, invataturilor lasate de Domnul Iisus Hristos si Sfintii Sai Apostoli).
Definitie corecta, si acestea fiind spuse, cel cu codita nu v-a incercat niciodata, nu v-ati confruntat deloc cu erezii, erori, greseli in ceea ce priveste intelegerea Sfintei Scripturi, nu ati avut ce vindeca, de unde va ridica?
Reply With Quote
Vechi 16.04.2010, 19:26:39
vasalie
Guest

Implicit

Citat:
Tu esti chiar purtator de cuvant al cultului adventist,
Nu sunt purtatorul de cuvant al nimanui.

Citat:
sau doar iti place sa iti petreci timpul pe acest forum, incercand sa intelegi mai bine Ortodoxia, si pe credinciosii ortodocsi...spun asta cu sincera speranta ca nu vezi in fiecare ortodox de pe acest forum un mare pacatos, pe care vrei sa il salvezi...
Andrusca, inainte de a intra pe acest forum aveam o parere mai buna despre ortodoxie.

Citat:
Definitie corecta, si acestea fiind spuse, cel cu codita nu v-a incercat niciodata, nu v-ati confruntat deloc cu erezii, erori, greseli in ceea ce priveste intelegerea Sfintei Scripturi, nu ati avut ce vindeca, de unde va ridica?
Am avut destule experiente de genul expuse de tine, mai sus. Nu stiu cine nu le are. Iar greseli (inclusiv in intelegerea Sfintei Scripturi) cred ca fac destul de des (de unele poate nici nu sunt constient).

Cred ca nu am spus nimic cu asta. Ce vroiai de fapt sa afli? Formuleaza o intrebare mai directa.
Reply With Quote
Vechi 17.04.2010, 00:35:49
almaris
Guest

Implicit

Citat:
Tu esti chiar purtator de cuvant al cultului adventist, sau doar iti place sa iti petreci timpul pe acest forum
EU cred ca vrea sa atraga in secta lui pe ortodocsii mai slabi care se lasa smintiti usor
Reply With Quote
Vechi 16.04.2010, 18:43:15
penticostalulmantuit
Guest

Implicit

Citat:
Eu cred ca diferentele sunt extrem de mari in absolut fiecare cult crestin NP....duhul tremurator, sarbatoresc Pastele, in timp ce ceilalti...nu consuma carne de porc, tin Sabatul, si nu sarbatoresc Pastele, si nici Craciunul.
Ce ați enumerat:
1. Vorbirea în alte limbi la penticostali (cred că asta ați vrut să spuneți cu batjocura „duhul tremurator”
2. Neconsumarea cărnii de porc la adventiști
3. Ținerea sabatului la adventiști
4. Sărbătorirea Paștelui și a Crăciunului.

Păi, mai aveți încă pe atâtea și se termină lista.

Aceasta nu înseamnă diferente extrem de mari. Înseamnă extrem de puține. Și nu au nimic de a face cu mântuirea. Hai să mă hazardez să zic că reprezintă 1% din doctrine și manifestarea cultului. Celelalte 99% sunt la fel.

De altfel nici măcar între BO și NP diferențele doctrinare nu sunt extrem de mari sau de multe. Dacă tot am făcut prostia să dau procente continuu în ea. Probabil mai mult de 70% din doctrină este la fel.
Reply With Quote
Vechi 16.04.2010, 18:57:18
Grabriella Grabriella is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.05.2009
Locație: Cluj
Implicit

Citat:
Ce ați enumerat:
1. Vorbirea în alte limbi la penticostali (cred că asta ați vrut să spuneți cu batjocura „duhul tremurator”
2. Neconsumarea cărnii de porc la adventiști
3. Ținerea sabatului la adventiști
4. Sărbătorirea Paștelui și a Crăciunului.

Păi, mai aveți încă pe atâtea și se termină lista.

Aceasta nu înseamnă diferente extrem de mari. Înseamnă extrem de puține. Și nu au nimic de a face cu mântuirea. Hai să mă hazardez să zic că reprezintă 1% din doctrine și manifestarea cultului. Celelalte 99% sunt la fel.

De altfel nici măcar între BO și NP diferențele doctrinare nu sunt extrem de mari sau de multe. Dacă tot am făcut prostia să dau procente continuu în ea. Probabil mai mult de 70% din doctrină este la fel.
Domnul meu, ma uimiti !
oare chiar nu cunoasteti doctrinele acestor culte sau sunteti un fel de 'ecumenist"?
Nu cred ca pentru un penticostal este indiferent daca exista Sf. Treime, sau nu. Sau el are darurile Duhului Sfat sau nu? Daca este conditionata mantuirea de tinerea sambetei sau nu.
Daca exista iad , rai sau nu ,daca judecata se face dupa moarte sau nu.etc..etc..
Si asta doar intre 'cultele conservatoare'.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Definitie topcat Generalitati 9 28.09.2008 10:41:01
O definitie a singuratatii Ioan_Ciobota Generalitati 14 28.11.2007 09:03:32