Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.03.2010, 22:08:35
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Delirul Vezi mesajul

Nu idealizez acea perioada, insa nu-mi explic cum in acele vremuri de asuprire exista totusi mai mult bun simt, chiar si ceva mai multa frica de Dumnezeu as putea sa spun, decat acum cand este democratie si atata libertate.
Frică de Dumnezeu ? Să fim serioși ! Ateismul era în floare printre colegii mei de liceu și de facultate de atunci ! Frică era, dar nu de Dumnezeu. Ci de partid. Ăsta era dumnezeul oamenilor în vremea comunismului: Partidul. Lui i se închinau, de la el așteptau salvarea, în el căutau să ocupe loc, dacă se poate mai în față, cea mai bună metodă fiind turnarea și lucrătura pe la spate. La el se duceau acatiste: acatist pentru un televizor "Cromatic", acatist pentru un Trabant de handicapați, acatist pentru o repartiție mai aproape de județul în care muncea soția. Îngerul gardian era securistul, iar sfânt era secretarul de partid pe întreprindere (sau activistul ASC, în cazul tineretului studios al patriei). Preot era Responsabilul, iar diacon era Gestionarul: ei te hrăneau, lor trebuia să le aduci obol ca să te miluiască cu ceva.

Eu nu vorbesc aici de excepții: au fost oameni prin care credința a supraviețuit. Aceștia au fost excepțiile: au fost excepții atunci, sunt excepții și azi. În deplin anonimat: răul urlă și e strălucitor, binele e anonim. Să nu ne facem iluzii. Prințul acestei lumi domnește încă, deși împărăția lui e surpată. La a doua ispită, el îi oferă lui Cristos toate împărățiile lumii. Are ce să-I ofere, fiindcă sunt ale lui.

Mersul istoriei în țara aceasta și în toate țările a cunoscut suișuri și coborâșuri: dar, în linii mari, istoria e un șir de oscilații pe sumație coborâtoare. Țara asta, ca și toate țările din Răsărit și din Apus, e cenușa spirituală a ceea ce a fost. Să terminăm odată cu iluzia progresului: mersul omenirii e un coborâș continuu, care a început în Paradisul terestru și se va termina cu Armagheddonul văzut. Optimismul creștinului nu e legat de lume, e un optimism metafizic. Suntem conștienți că suntem pelerini și că ne vom întoarce, odată, în adevărata noastră Patrie.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre regimul comunist din Romania Florinvs Generalitati 562 16.09.2016 18:36:38
Fiara bolșevică, Holocaustul roșu, Genocidul comunist doctor_faustus Generalitati 28 12.02.2013 09:39:16
Imi cer iertare ca am laudat fostul regim ateisto-comunist mihailt Generalitati 44 29.09.2010 15:33:34
5 ore pe zi cu familia Ionelaangel Generalitati 2 02.02.2007 17:59:09
Familia maria55 Generalitati 10 01.11.2006 17:09:42