Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.02.2010, 18:10:30
danyel danyel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2006
Locație: Cluj Napoca, Ardeal ,Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de copacel Vezi mesajul
Domnul Iisus Hristos este Adevarul, in persoana.

Si totusi, daca luam in mod literar pilda bogatului nemilostiv (asa cum fac cei care se chinuie sa demonstreze "nemurirea sufletului", in timpul mortii), vom ajunge sa avem fantome sau strigoi.

Raspunde-mi la urmatoarele intrebari:
- ce erau bogatul si saracul Lazar, dupa ce murisera? erau trupuri sau erau "suflete nemuritoare"?
- daca erau spirite (ca suflet este omul in intregime- vezi Facerea 2:7), de ce aveau parti trupesti si suferinte trupesti? "trimite pe Lazar sa-si moaie varful degetului in apa si sa-mi racoreasca limba; caci grozav sunt chinuit de vapaia aceasta" (Luca 16:24)
- daca erau trupuri, inseamna ca de fapt nu murisera?

Cam incalcita treaba, daca este sa luam pilda literar. Probabil o sa raspunzi (la fel ca alt ortodox), ca bogatul si Lazar erau spirite dar aveau si simtaminte trupesti (suferinte sau nevoi trupesti). Si uite asa ajungem la niste inchipuiri gen fantome sau strigoi.

P.S. Daca Domnul Iisus Hristos ar veni la tine si ti-ar da o invatatura printr-o fabula (potrivita cu cultura noastra), ce ai intelege? Ca vaca si musca vorbesc? Sau ai intelege morala?

In pilda bogatului nemilostiv, Domnul Iisus Hristos a vrut sa ne spuna ca "daca nu asculta de Moise si prooroci, nu vor crede nici chiar daca ar invia cineva din morti" (Luca 16:31). Banuiesc ca, in disperarea de a demonstra "nemurirea sufletului" celui mort si neinviat, ti-a scapat invatatura de baza din pilda.
Nu-mi vine sa cred, fortam lucrurile si interpretam pildele lui Hristos numai sa ne iasa noua doctrinele religioase?:O
Doamne fereste pana unde am ajuns, o sa aud in curand ca fiul risipitor a facut bine ca a plecat din casa unui tata tiran care-l tinea doar in casa si nu-l lasa sa exploreze lumea

Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15)
Reply With Quote
Vechi 11.02.2010, 18:19:37
copacel
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de danyel Vezi mesajul
Nu-mi vine sa cred, fortam lucrurile si interpretam pildele lui Hristos numai sa ne iasa noua doctrinele religioase?
Fii mai explicit. Cine "forteaza si interpreteaza pildele", ca sa-i iasa doctrina religioasa?
Da un exemplu de fortare si interpretare.

Si, totodata am si o intrebare: daca iei literar pilda bogatului nemilostiv, cati kilometri patrati trebuie sa aiba "sanul lui Avram" ca sa-i incapa pe toti cei binecuvantati.
Reply With Quote
Vechi 11.02.2010, 21:45:25
danyel danyel is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Fii mai explicit. Cine "forteaza si interpreteaza pildele", ca sa-i iasa doctrina religioasa?
Da un exemplu de fortare si interpretare.

Si, totodata am si o intrebare: daca iei literar pilda bogatului nemilostiv, cati kilometri patrati trebuie sa aiba "sanul lui Avram" ca sa-i incapa pe toti cei binecuvantati.

Poi uita-te la explicatiile fantastice pe care le dai pildei
scrie ca bogatul era in iad constient da tu zici ca nu e asa
scrie ca imediat dupa moarte Lazar a fost dus in sanul lui Avraam (este o metafora referitoare la paradis,) si bogatul este dus in iad atunci dupa ce au murit nu la sfarsitul veacurilor deoarece in timp ce el este coinstient in iad, fratii lui traiesc in lume, deci lumea nu se sfarsise
Pilda mi se pare destul de clara, interpretarea voastra de-a dreptul fantezista deoarece nu iese dogma lui E White altfel

Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15)
Reply With Quote
Vechi 12.02.2010, 18:11:41
copacel
Guest

Implicit

Citat:
scrie ca bogatul era in iad constient da tu zici ca nu e asa
Dupa cum se vede din parabola, in "iad" (in acceptiunea ortodoxa) se afla, in stare constienta, bogatul (nu "sufletul lui nemuritor"). Este un adevar biblic ca omul este constient doar cand este cu trup si duh de viata (adica intreg).

Asa ca, teoria "sufletului nemuritor" nu poate fi sustinuta cu aceasta parabola (nici cu altceva din Sfanta Scriptura).

Citat:
scrie ca imediat dupa moarte Lazar a fost dus in sanul lui Avraam (este o metafora referitoare la paradis,)
Putem vedea, din parabola, ca si Lazar era prezent cu trup si duh de viata. Din nou, teoria "sufletului nemuritor" trebuie demonstrata cu altceva (poate cu basme).

Citat:
Pilda mi se pare destul de clara, interpretarea voastra de-a dreptul fantezista deoarece nu iese dogma lui E White altfel
Danyel, tu pareai un forumist mai cerebral. Ce s-a intamplat? Ti-a suflat si tie "Andrusca"(sau altii ca ea) in gura de ai inceput sa o dai cu "E White". Eu habar nu am cum interpreteaza E.W. parabola in discutie. In schimb, cunosc destul de bine ce spune Sfanta Scriptura referitor la starea omului in moarte (pana la inviere). Hai sa discutam numai pe baza Cuvantului lui Dumnezeu. Sau, daca ai tendinta sa devii obsedat de E.W. (ca alti cativa forumisti), macar da citate din lucrarile ei (ca sa arati ca stii ce spui).
Reply With Quote
Vechi 12.02.2010, 18:57:08
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
Danyel, tu pareai un forumist mai cerebral. Ce s-a intamplat? Ti-a suflat si tie "Andrusca"(sau altii ca ea) in gura de ai inceput sa o dai cu "E White". Eu habar nu am cum interpreteaza E.W. parabola in discutie. In schimb, cunosc destul de bine ce spune Sfanta Scriptura referitor la starea omului in moarte (pana la inviere). Hai sa discutam numai pe baza Cuvantului lui Dumnezeu. Sau, daca ai tendinta sa devii obsedat de E.W. (ca alti cativa forumisti), macar da citate din lucrarile ei (ca sa arati ca stii ce spui).
Dar de ce va luati unii dupa altii si recurgeti la textul asta ca si cum va deranjeaza faptul ca cineva pomeneste de White :" devii obsedat de White, esti obsedat de White"??? Care e logica acestei afirmatii...ce legatura are femeia asta cu mentalitatea noastra, a ortodocsilor, cand de fapt ea e cea care v-a modelat voua gandirea, sau nu iti place sa recunosti...simti ca nu ai credibilitate daca acest argument e adus in discutie, vrei sa eviti pomenirea ei pentru a putea fi credibil....sau ce sentimente te incearca???

Eu da, pur si simplu o aduc in discutie pentru ca va defineste, este fondatoarea acestei secte, singura fondatoare ( bine, exceptandu-l pe Miller saracul, care a fost parasit in camp de adepta lui...care i-a furat doctrina si puterile supranaturale si a mai si "imbogatit-o" pe ici pe colo).

White a interpretat Biblia asa, iar voi, adventistii credeti, la fel ca si cei care au urmat-o atunci cand i-a venit ideea de separare/parasire...in doctrina ei, mai simplu decat atat nici ca se poate!

Uite, poti enumera si tu pe toti Sfintii Parinti ai nostri, si zau daca ma supar...si nu ma bucur foarte tare chiar!

O seara placuta!

P.S. Tu nici nu ai nevoie sa stii cum interpreteaza White aceasta parabola, de fapt poate ca nici nu a citit-o vreodata in viata ei( NT era asa, mai prea complicat pentru ea, era dat la o parte)...dar tie si adventistilor va este foarte de ajuns atat, faptul ca vi s-a spus ca nu exista viata vesnica....si atunci te invarti in jurul acestui punct doctrinar " inteles" de ea...asa cum a dus-o boala...sau mai multe, cate o fi avut ea!!
Reply With Quote
Vechi 12.02.2010, 19:04:50
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Am uitat sa te salut Copacel!!! Numai bine...si sper sa nu te superi pe mine, dar cand aud de Adventisti...pur si simplu nu pot face abstractie de White, e ca si cum atunci cand as vedea un mar fara cotor, desi as sti ca e mar...in acelasi timp as constientiza si ca ii lipseste exact cotorul!!!
Reply With Quote
Vechi 12.02.2010, 20:00:14
danyel danyel is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Dupa cum se vede din parabola, in "iad" (in acceptiunea ortodoxa) se afla, in stare constienta, bogatul (nu "sufletul lui nemuritor"). Este un adevar biblic ca omul este constient doar cand este cu trup si duh de viata (adica intreg).

Asa ca, teoria "sufletului nemuritor" nu poate fi sustinuta cu aceasta parabola (nici cu altceva din Sfanta Scriptura).

Putem vedea, din parabola, ca si Lazar era prezent cu trup si duh de viata. Din nou, teoria "sufletului nemuritor" trebuie demonstrata cu altceva (poate cu basme).

Mda acuma io cred ca pilda e destul de clara, da normal ca daca luam elemente secundare si le ridicam la rang de adevar absolut normal ca asa se intampla
Hristos nu facea aici o analiza teologica asupra vietii sau mortii sufletului , pur si simplu le spunea o pilda ca sa inteleaga ce-i asteapta pe pacatosi,

Refritor la White, am amintit-o intr-un context si fie ca accepti sau nu, interpretarea biblica in care crezi tu o ai de la ea, chiar nici eu nu inteleg de ce va e rusine cu E White din moment ce-i impartasiti invataturile?

Reply With Quote
Vechi 16.02.2010, 17:11:44
copacel
Guest

Implicit

Citat:
Mda acuma io cred ca pilda e destul de clara,
Sper ca este destul de clar si faptul ca in pilda bogatului nemilostiv nu este vorba de sufletele bogatului si saracului Lazar. Ai observat ca acestia doi erau in trup (aveau ochi, gura, degete, limba, etc). Asa ca, partizanii teoriei "sufletului nemuritor al mortilor" vor trebui sa caute in alta parte ceva care sa-i ajute.

Citat:
da normal ca daca luam elemente secundare si le ridicam la rang de adevar absolut normal ca asa se intampla
Ce nu ne convine catalogam ca fiind elemente secundare fara valoare de adevar ("absolut").

Citat:
Hristos nu facea aici o analiza teologica asupra vietii sau mortii sufletului , pur si simplu le spunea o pilda ca sa inteleaga ce-i asteapta pe pacatosi,
Corect. Domnul Iisus Hristos ne-a aratat ca daca nu credem in Sfanta Scriptura (Moise si proorocii) nu vom crede nici daca ar invia cineva din morti. Lucru dovedit. Minunile nu schimba omul (cu putine exceptii). Credinta in Cuvantul lui Dumnezeu produce schimbari aducatoare de mantuire. Cunosc multe persoane schimbate prin credinta in invataturile Sfintei Scripturi.

Citat:
Refritor la White, am amintit-o intr-un context si fie ca accepti sau nu, interpretarea biblica in care crezi tu o ai de la ea, chiar nici eu nu inteleg de ce va e rusine cu E White din moment ce-i impartasiti invataturile?
1.Daniel, poate ma ajuti cu unele citate din Ellene White, referitoare la pilda bogatului nemilostiv (despre care eu chiar nu cunosc nimic). Caci, din afirmatiile tale reiese ca esti un bun cunoscator ale acestor scrieri.

2. Sunt adventistii care o contesta pe Ellen White si scrierile sale; si nu este nici o problema; tot adventisti raman. O caracteristica generala a adventistilor este credinta fara rezerve in invataturile si suficienta Sfintelor Scripturi.

3. Cat despre rusine: nu-mi este deloc rusine cu ceea ce a scris Ellen White. Eu am citit doar unele lucrari despre Domnul Iisus Hristos si despre vietuirea crestina. Recomand oricui aceste scrieri. Ti le recomand si tie. Poate vei invata sa nu mai insinuezi lucruri nedevarate.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2010, 17:43:34
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Sper ca este destul de clar si faptul ca in pilda bogatului nemilostiv nu este vorba de sufletele bogatului si saracului Lazar. Ai observat ca acestia doi erau in trup (aveau ochi, gura, degete, limba, etc). Asa ca, partizanii teoriei "sufletului nemuritor al mortilor" vor trebui sa caute in alta parte ceva care sa-i ajute.
Vai vai vai, tot noi sa mai cautam???...altceva care sa mai vina in sprijinul sufletului nemuritor?????
Citat:
1.Daniel, poate ma ajuti cu unele citate din Ellene White, referitoare la pilda bogatului nemilostiv (despre care eu chiar nu cunosc nimic). Caci, din afirmatiile tale reiese ca esti un bun cunoscator ale acestor scrieri.
Hai ca inserez eu comentariile mele...nu te supara!

Scrierile aceste femei nu le prea cunosc decat adventistii....in rest, e cam anonima si total lipsita de importanta...cum era de altfel si in timpul vietii pentru cei care puteau gandi si analiza cele spuse de ea.

Ea poate ca nu a putut comenta aceasta parabola, tocmai pentru faptul ca nici nu a ajuns sa o cunoasca....te-ai gandit la asta? Cred ca e destul de bine cunoscut faptul ca ea a ramas blocata la studiul Vechiului Testament...Noul prezenta prea putina importanta.

Voi acum sunteti intr-o situatie foarte dificila, dupa cum se poate vedea, deoarece ea a emis niste aberatiuni...iar voi pe alea le respectati, iar ceea ce va este neclar...preferati sa lasati sa fie neclar in continuare...pentru a nu va tulbura SUFLETELE!!!!
Citat:
2. Sunt adventistii care o contesta pe Ellen White si scrierile sale; si nu este nici o problema; tot adventisti raman. O caracteristica generala a adventistilor este credinta fara rezerve in invataturile si suficienta Sfintelor Scripturi.
Adventisti care o contesta pe White, dar raman tot adventisti???...Doamne, asa o aberatie nici ca am mai auzit, pai ea nu era psiholog, nutritionist sau cercetator...din scrierile caruia puteati voi selecta, ea a interpretat in principal Biblia dupa modelul lui Miller....deci e fondatorul sectei, singura....care si-a atras adepti....ca doar Biblia era cunoscuta dintotdeauna, insa ea a " cunoscut-o" putin altfel intr-un anumit moment din viata ei ( impas financiar ca sa fiu mai explicita)....si exact din cauza aia va numiti de atunci si pana in acest moment ADVENTISTI!!!!!!!!

De scris, a a copiat asa in nestire si a plagiat pentru a face bani si a cunoaste faima, cu cat mai multa...cu atat mai bine, carti vandute, devenea cumva o figura mai culta cica...mai demna de luat in considerare...asta era scopul ei suprem!!!!
Citat:
3. Cat despre rusine: nu-mi este deloc rusine cu ceea ce a scris Ellen White. Eu am citit doar unele lucrari despre Domnul Iisus Hristos si despre vietuirea crestina. Recomand oricui aceste scrieri. Ti le recomand si tie. Poate vei invata sa nu mai insinuezi lucruri nedevarate.
Ca tu selectezi ce iti place, asta e treaba ta, esti infidel si lipsit de respectul pe care l-a avut White la inceputul " carierei"...insa ea este un fondator sectar, la fel ca si Miller in care a crezut si pe care l-a parasit, si la fel cu toti ceilalti... asta e ceea ce o defineste, numele dansei neavand nici un sens sau ecou in afara sferei adventiste!

Poti sa imi spui ce alta denominatiune o mai pomeneste printre scriitori demni de luat in seama...ca vorba aia femeia a scris frenetic si era doxa in toate cele, nu?
Reply With Quote
Vechi 12.02.2010, 20:37:49
danyel danyel is offline
Senior Member

Implicit

[quote=copacel;211434]

Interesanta opinie
da uite ca eu am deschis cartea Apocalipsei la capitolu 6 si am gasit urmatoarea descriere " Și când a deschis pecetea a cincea, am văzut, sub jertfelnic, sufletele celor înjunghiați pentru cuvântul lui Dumnezeu și pentru mărturia pe care au dat-o. . Și strigau cu glas mare și ziceau: Până când, Stăpâne sfinte și adevărate, nu vei judeca și nu vei răzbuna sângele nostru, față de cei ce locuiesc pe pământ?

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Biblia protestanta sau Bibila ''Cornilescu'' Templier Knight Despre Sfanta Scriptura 22 13.03.2015 18:43:49
Sinod pentru reforma BC posibil?! mihaiB Biserica Romano-Catolica 8 27.09.2012 15:32:03
Casa protestanta nicolae_nicolae Biserici Protestante 51 27.06.2010 20:39:55