![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
LOL @ Bar-Mitzvah
Frate, eu cred ca ai luat-o pe miriste. La Bar-Mitzvah esti socotit "responsabil de faptele tale" in sensul: poti sa-ti iei femeie si sa faci copii cu ea. In practica vechilor evrei nu incepeau chiar de atunci, dar era considerata varsta de logodna. De altfel nu intamplator 12 ani la fete si 13 la baieti sunt media varstei pubertatii, la care poti lasa insarcinata o fata si poti ramane insarcinata cu un baiat. Sigur, in vremea moderna nu se aplica exact asa, dar sensul originar asta e si nu altul. Unde Doamne-iarta-ma gasiti "indreptari" din astea dupa ureche... |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Eu am spus ca pe vremuri era asociata varstei maturitatii sexuale si implicit insemna "membru cu drept de a intemeia familie al comunitatii", era de asemenea varsta la care erai responsabil juridic pe cont propriu (ceea ce pe vremuri insemna: justitiabil de pedepse capitale in cazul delictelor capitale la legea lui Moise). De aceea coincide cu varsta la care Iisus a predicat prima data in Templu. Nu are si nu a avut niciodata nici macar o vaga legatura cu botezul.
Insusirea botezului numai la varsta rationala este "apanajul" decaderii bisericilor neoprotestante in rationalism, adica "teologia" Minervei. Nu reprezinta crestinism sau respectarea Scripturii si reflecta si altceva: ca nu vede nimeni cu duhul la acesti rataciti. Isaac si Esau luptau inca din pantece pentru suprematie. Ioan Botezatorul a simtit Duhul in pantecele mamei lui. Cine sunt capetele seci care invata Duhul unde sa sufle si unde nu functie de "ratiune"? Care ratiune? |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Nici eu de aceea l-am pus in ghilimele...dar era un eveniment comparabil ca actiune duhovniceasca asupra unui copil. Normal ca sunt diferite ca fond.
|
|
|
|||
|
|||
|
Confirmare... Hm. La ce varsta a "confirmat" Daniel ca poate fi judecator in Israel ? Nu au indepartat oare protestantii cartea Suzanei din Biblie ca "necanonica" pentru ca nu le convenea sa existe text al scripturii care sa le contrazica balmajelile?
|
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Al saptelea Sinod Ecumenic | Ekaterina | Istoria bisericii | 0 | 13.10.2012 02:07:32 |
| Al optulea sinod ecumenic de la Florenta | Calin21 | Istoria bisericii | 3 | 08.10.2011 13:12:34 |
| Cuvantarea PF Bartolomeu patriarhul ecumenic la sedinta Sfantului Sinod al BOR | mihailt | Generalitati | 1 | 29.10.2010 00:47:48 |
| Sfantul Sinod al saptelea ecumenic | mihailt | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 17.06.2009 16:56:40 |
| Se pregateste un nou sinod ecumenic? | mihailt | Despre Biserica Ortodoxa in general | 3 | 11.11.2008 00:28:33 |
|
|