Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.12.2009, 21:52:14
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Noi sarbatorim si cinstim invierea, nu odihna, Domnului.
Vechi 16.12.2009, 22:32:43
hoinarul
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Noi sarbatorim si cinstim invierea, nu odihna, Domnului.

Faptul ca cinstiti invierea, este un lucru bun. Dar asta nu schimba cu nimic ceea ce Dumnezeu a poruncit, a binecuvantat si a sfintit; adica, ziua a saptea ca zi de odihna inchinata Domnului.

P.S. Totusi, cand sarbatoriti invierea? Duminica sau de Paste? De ce reduceti sarbatoara invierii doar la anumite zile? Invierea Domnului si invierea noastra stau la baza nadejdii si credintei de zi cu zi.
Vechi 16.12.2009, 22:37:50
moshu's Avatar
moshu moshu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2008
Locație: Tg-Mures
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru moshu
Implicit

Inca o data despre sabat? Ma simt obosit... OK, adventistilor, voi ati castigat. Sambata este:
- ziua a 7-a care a sfintit-o si S-a odihnit Domnul
- numele ei inseamna odihna
- evreii tin sabatul de la inceputul formarii lor
- scrie in Biblie despre tinerea ei.

Dar niciuna din punctele de mai sus nu ma face sa cred ca noi, ortodocsii sarbatorim gresit invierea Domnului. nu ma intereseaza de fapt ceea ce sarbatoriti voi, sectarilor. Treaba voastra. Eu unul, sunt tolerant. Continuati sa va odihniti in ziua sfanta. Noi continuam sa sarbatorim invierea si invingerea mortii in ziua noastra cea sfanta.

Off-topic. Am totusi unele intrebari pentru adventisti. Cand Iisus a fost intrebat de poruncile divine, a raspuns ca sunt numai doua: prima, sa iti iubesti seamanul, iar a doua, cea mai importanta, sa il iubesti pe Dumnezeu cu tot cugetul tau inima ta. De unde voi adventistilor ati ajuns la concluzia ca Iisus vb si despre tinerea sabatului in aceste 2 porunci? Simplu. Ati interpretat un verset:cine il Iubeste pe Domnul asculta de poruncile Lui. Si ati bagat in cea de-a doua porunca si tinerea sabatului, ca fiind o porunca ce trebuie respectata odata ce Il iubesti pe Domnul. Nicio problema pana aici. Dar ati uitat cateva, stati sa vi le reamintesc:
- Când cineva dintre voi va aduce un dar Domnului, să-l aducă din vite, fie din cireadă fie din turmă.
- Când cineva, deci, se va face vinovat de unul din aceste lucruri, trebuie să-și mărturisească păcatul. Apoi să aducă lui Dumnezeu ca jertfă de vină, pentru păcatul pe care l-a făcut, o parte femeiască din turmă, și anume, o oaie sau o capră, ca jertfă ispășitoare. Și preotul să facă pentru el ispășirea păcatului lui.
- Și cine se va atinge de ceva necurat, fie de vreo spurcăciune omenească, fie de un dobitoc necurat, fie de o altă spurcăciune, și va mânca din carnea jertfei de mulțumire care este a Domnului, să fie nimicit din poporul său.
- Să mâncați orice dobitoc care are unghia despicată, copita despărțită și rumegă.
- Să nu mâncați iepurele de casă, care rumegă, dar n-are unghia despicată: să-l priviți ca necurat.
- Să nu mâncați porcul, care are unghia despicată și copita despărțită, dar nu rumegă; să-l priviți ca necurat.
- În ziua a opta, copilul să fie tăiat împrejur.
- Femeia să mai rămână încă treizeci și trei de zile, ca să se curețe de sângele ei; să nu se atingă de nici un lucru sfânt, și să nu se ducă la sfântul locaș, până nu se vor împlini zilele curățirii ei. Când se vor împlini zilele curățirii ei, pentru un fiu sau pentru o fiică, să aducă preotului, la ușa cortului întâlnirii, un miel de un an pentru arderea de tot, și un pui de porumbel sau o turturea pentru jertfa de ispășire.
- Când un om va avea pe pielea trupului o umflătură, o pecingine, sau o pată albă, care va semăna cu o rană de lepră pe pielea trupului lui, trebuie adus la preotul Aaron, sau la unul din fiii lui, care sunt preoți. [...] Dacă pe pielea trupului va fi o pată albă, care nu se arată mai adâncă decât pielea, și dacă părul nu s-a făcut alb, preotul să închidă șapte zile pe cel cu rana. (tocmai eu ma gandesc ca am o eczema asemanatoare; sa stau inchis de popa 7 zile?? :))
-Femeia care va avea o scurgere, și anume o scurgere de sânge din trupul ei, să rămână șapte zile în necurăția ei. Oricine se va atinge de ea, va fi necurat până seara. (voi va atingeti femeile?)
- aveti zi de ispasire? aia cu tapu? Ispășirea să fie făcută de preotul care a primit ungerea și care a fost închinat în slujba Domnului, ca să urmeze tatălui său în slujba preoției; să se îmbrace cu veșmintele de in, cu veșmintele sfințite. Să facă ispășire pentru Locul prea sfânt, să facă ispășire pentru cortul întâlnirii și pentru altar, și să facă ispășire pentru preoți și pentru tot poporul adunării. Aceasta să fie pentru voi o lege veșnică: odată pe an să se facă ispășire pentru copiii lui Israel, pentru păcatele lor. Aaron a făcut întocmai cum poruncise lui Moise Domnul.
- si mai sunt!!!!

Intrebarea mea este: daca voi, sectarilor, Il iubiti pe Domnul, de ce nu respectati aceste porunci? De ce nu aduceti oi si capre sa le jertifti si ardeti de tot? De ce nu sunteti taiati imprejur? Sa nu spuneti carecumva vreunul dintre voi: apoi astea sunt pentru poporul lui Israel, caci atunci si noi spunem de strainul din casa ta, acel strain care se refera la alte popoare, amintit in porunca a 4-a. Deci toate aceste legi sunt pentru toti, pentru copiii lui Israel si strainii din casa lor. Noi, ortodocsii, intelegem diferenta intre Legea cea Veche si Legea cea Noua, in sensul in care cea Veche s-a implinit si a luat sfarsit. Dar voi nu, culmea este ca marturisiti pe fata asta, insa... de ce nu o respectati?

Da, e adevarat, fie precum spuneti voi, noi ortodocsii incalcam o porunca. Dar voi incalcati zeci.

P.S. ce se intampla daca se bat doi adventisti de-ai vostri, si unul ii scoate doi dinti la celalalt? Ii scoateti si lui doi dinti?

http://www.youtube.com/watch?v=Q4027l_BsDE&NR=1 - it's supposed to be funny like me!

Last edited by moshu; 16.12.2009 at 22:47:59.
Vechi 17.12.2009, 00:07:22
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de moshu Vezi mesajul
Inca o data despre sabat?
Ce să vă fac, acesta-i subiectul topicului.

Citat:
Ma simt obosit...
Ce să vă fac, daca n-aveți odihnă...

Citat:
Dar niciuna din punctele de mai sus nu ma face sa cred ca noi, ortodocsii sarbatorim gresit invierea Domnului.
Nu sărbătoriți greșit învierea, dar ce autoritate vă cere așa ceva?

Citat:
Off-topic. Am totusi unele intrebari pentru adventisti. Cand Iisus a fost intrebat de poruncile divine, a raspuns ca sunt numai doua: prima, sa iti iubesti seamanul, iar a doua, cea mai importanta, sa il iubesti pe Dumnezeu cu tot cugetul tau inima ta. De unde voi adventistilor ati ajuns la concluzia ca Iisus vb si despre tinerea sabatului in aceste 2 porunci? Simplu.
Da, simplu. Primele patru porunci (între care și cea referitoare la ținerea sabatului) se referă la iubirea față de Dumnezeu, iar următoarele șase la iubirea față de aproapele. Aceasta este Legea Iubirii.

Citat:
ati bagat in cea de-a doua porunca si tinerea sabatului, ca fiind o porunca ce trebuie respectata odata ce Il iubesti pe Domnul.
Ați omis un lucru: nu noi "am băgat", ci Însuși Dumnezeu a băgat această poruncă în Decalog. Și dacă Dumnezeu a băgat, omul nu are dreptul să scoată!

Citat:
Intrebarea mea este: daca voi, sectarilor, Il iubiti pe Domnul, de ce nu respectati aceste porunci? De ce nu aduceti oi si capre sa le jertifti si ardeti de tot?
Pentru că Domnul Hristos a desființat aceste jertfe sângeroase prin jertfa Sa.

Citat:
Noi, ortodocsii, intelegem diferenta intre Legea cea Veche si Legea cea Noua, in sensul in care cea Veche s-a implinit si a luat sfarsit.
Dacă o înțelegeți v-aș pune întrebarea de ce țineți în continuare o serie de rânduieli ce chiar țin de acea "lege veche"? V-aș pune-o... da nu v-o pun să nu fiu off topic...

Citat:
P.S. ce se intampla daca se bat doi adventisti de-ai vostri, si unul ii scoate doi dinti la celalalt? Ii scoateti si lui doi dinti?
Încă n-am auzit de adventiști să scoată doi dinți (doar dacă nu sunt stomatologi), dar dacă totuși ar fi, trebuie să știți că legea talionului a fost desființată de la Domnul Hristos încoace.
Vechi 17.12.2009, 00:21:32
moshu's Avatar
moshu moshu is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Ce să vă fac, daca n-aveți odihnă...
Asta e amuzant!
Citat:
Pentru că Domnul Hristos a desființat aceste jertfe sângeroase prin jertfa Sa.
trebuie să știți că legea talionului a fost desființată de la Domnul Hristos încoace.
Asta nu e amuzant... Aici te-as intreba la fel cum m-ai intrebat si tu pe mine: unde scrie asta in biblie, sau cand o spune Iisus? (Vorbesc de jertfe) Voi, adventistii, tineti Biblia, nu? Ceea ce am scris mai sus, legile acelea de jertfe, erau porunci date de Domnul (porunci care eu cred ca sunt vesnice, nu?). unde scrie in Biblie ca a zis Domnul ca acestea sa nu le mai tineti? Ce autoritate a sters vesnicia acestor porunci?
Citat:
Dacă o înțelegeți v-aș pune întrebarea de ce țineți în continuare o serie de rânduieli ce chiar țin de acea "lege veche"? V-aș pune-o... da nu v-o pun să nu fiu off topic...
Pune fiule, caci raspundem bucurosi ca noi pretuim Vechiul Testament, prin umare au ramas unele ramasite de ritualuri din el, si ca prin Vechiul Testament il intelegem noi pe cel Nou. Dar... voi de ce nu il pretuiti si respectati, macar ca spuneti contrariul chiar pe fata? Inca nu mi-ai raspuns de ce nu tineti poruncile scrise de mine mai sus...

http://www.youtube.com/watch?v=Q4027l_BsDE&NR=1 - it's supposed to be funny like me!
Vechi 17.12.2009, 02:08:59
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 15.10.2009
Implicit

Citat:
Asta nu e amuzant... Aici te-as intreba la fel cum m-ai intrebat si tu pe mine: unde scrie asta in biblie, sau cand o spune Iisus? (Vorbesc de jertfe)
Dacă nu e amuzant, atunci hai să discutăm despre lucruri serioase:

"Ștergând zapisul ce era asupra noastră, care ne era potrivnic cu rânduielile lui, și l-a luat din mijloc, pironindu-l pe cruce." (Coloseni 2,14)

"Desființând vrăjmășia în trupul Său, legea poruncilor și învățăturile ei, ca, întru Sine, pe cei doi să-i zidească într-un singur om nou și să întemeieze pacea" (Efeseni 2,15)

Citat:
Inca nu mi-ai raspuns de ce nu tineti poruncile scrise de mine mai sus...
Dacă te chinuie chiar atât de mult întrebarea, pune-o pe un nou topic. Am divagat destul pe aici...
Vechi 17.12.2009, 02:52:38
valy72001
Guest

Implicit

B][quote=moshu;191969]
Asta nu e amuzant... Aici te-as intreba la fel cum m-ai intrebat si tu pe mine: unde scrie asta in biblie, sau cand o spune Iisus? (Vorbesc de jertfe) Voi, adventistii, tineti Biblia, nu? Ceea ce am scris mai sus, legile acelea de jertfe, erau porunci date de Domnul (porunci care eu cred ca sunt vesnice, nu?). unde scrie in Biblie ca a zis Domnul ca acestea sa nu le mai tineti? Ce autoritate a sters vesnicia acestor porunci?

3El, care este oglindirea slavei Lui și întipărirea Ființei Lui, și care ține toate lucrurile cu Cuvântul puterii Lui, a făcut curățirea păcatelor, și a șezut la dreapta Măririi în locurile prea înalte,

14Astfel, fiindcă avem un Mare Preot însemnat, care a străbătut cerurile - pe Isus, Fiul lui Dumnezeu - să rămânem tari în mărturisirea noastră.

12În nimeni altul nu este mântuire: căci nu este sub cer nici un alt Nume dat oamenilor, în care trebuie să fim mântuiți."

Dar Acela, pe care L-a înviat Dumnezeu, n-a văzut putrezirea.

38Să știți dar, fraților, că în El vi se vestește iertarea păcatelor

39și oricine crede, este iertat prin El de toate lucrurile de care n-ați putut fi iertați prin Legea lui Moise.

12Pe când era Galion cârmuitor al Ahaiei, Iudeii s-au ridicat cu un gând împotriva lui Pavel, l-au dus înaintea scaunului de judecată,

13și au zis: "Omul acesta ațâță pe oameni să se închine lui Dumnezeu într-un fel care este împotriva Legii."

14Pavel voia să înceapă vorba, când Galion a zis Iudeilor: "Dacă ar fi vorba de vreo faptă rea sau de vreo blestemăție, v-aș asculta după cuviință, Iudeilor!

Fapt 23.29;Fapt 25.11-19;

15Dar dacă este vorba de neînțelegeri asupra unui cuvânt, asupra unor nume și asupra Legii voastre, treaba voastră: eu nu vreau să fiu judecător peste aceste lucruri."

28și au început să strige: "Bărbați Israeliți, dați ajutor! Iată omul, care propovăduiește pretutindeni și în toată lumea împotriva norodului, împotriva Legii și împotriva locașului acestuia; ba, încă a vârât și pe niște Greci în Templu, și a spurcat acest locaș sfânt."

3Atunci Pavel i-a zis: "Te va bate Dumnezeu, perete văruit! Tu șezi să mă judeci după Lege, și poruncești să mă lovească, împotriva Legii!" 29Am găsit că era pârât pentru lucruri privitoare la Legea lor, dar că nu săvârșise nici o nelegiuire, care să fie vrednică de moarte sau de lanțuri.

29Am găsit că era pârât pentru lucruri privitoare la Legea lor, dar că nu săvârșise nici o nelegiuire, care să fie vrednică de moarte sau de lanțuri.

14Îți mărturisesc că slujesc Dumnezeului părinților mei după Calea, pe care ei o numesc partidă; eu cred tot ce este scris în Lege și în Prooroci,

8Pavel a început să se apere, și a zis: "N-am păcătuit cu nimic, nici împotriva Legii Iudeilor, nici împotriva Templului, nici împotriva Cezarului."

12Pentru că, [u]odată schimbată preoția, [/U]trebuia numaidecât să aibă loc și o schimbare a Legii. 13În adevăr, Acela despre care sunt zise aceste lucruri, face parte dintr-o altă seminție, din care nimeni n-a slujit altarului.

15Lucrul acesta se face și mai luminos când vedem ridicându-se, după asemănarea lui Melhisedec, un alt preot,

16pus nu prin legea unei porunci pământești, ci prin puterea unei vieți nepieritoare.

17Fiindcă iată ce se mărturisește despre El: "Tu ești preot în veac, după rânduiala lui Melhisedec".

18Astfel, pe deoparte, se desființează aici o poruncă de mai înainte, din pricina neputinței și zădărniciei ei -

19căci Legea n-a făcut nimic desăvârșit - și pe de alta, se pune în loc o nădejde mai bună, prin care ne apropiem de Dumnezeu.

24Dar El, fiindcă rămâne "în veac", are o preoție, care nu poate trece de la unul la altul.
25De aceea și poate să mântuiască în chip desăvârșit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentru că trăiește pururea ca să mijlocească pentru ei.

27care n-are nevoie, ca ceilalți mari preoți, să aducă jertfe în fiecare zi, întâi pentru păcatele sale, și apoi pentru păcatele norodului, căci lucrul acesta l-a făcut odată pentru totdeauna, când S-a adus jertfă pe Sine însuși.

4Dacă ar fi pe pământ, nici n-ar mai fi preot, fiindcă sunt cei ce aduc darurile după Lege. 5Ei fac o slujbă, care este chipul și umbra lucrurilor cerești, după poruncile primite de Moise de la Dumnezeu, când avea să facă cortul: "Ia seama", i s-a zis, "să faci totul după chipul care ți-a fost arătat pe munte".

Recomand citirea integrala a Epistolei catre Evrei. Observati accentul vechiului legamant, a vechii Legi, care privea curatirea pacatelor. Dupa vechea Lege curatirea pacatelor se facea prin jertfe de animale si exista un intreg ceremonial si un set intreg de obiecte de cult. Dupa Noua Lege suntem curatiti de pacat intr-un alt mod. Asta isi doreste cartea adresata Evreilor sa dmonstreze.
Curatirea de pacat.

12Așa că Legea, negreșit, este sfântă, și porunca este sfântă, dreaptă și bună

In contextul pacatului Isus a explicat si a intarit Decalogul :
17. Sa nu socotiti ca am venit sa stric Legea sau proorocii; n-am venit sa stric, ci sa implinesc.
18. Caci adevarat zic voua: Inainte de a trece cerul si pamantul, o iota sau o cirta din Lege nu va trece, pana ce se vor face toate.
19. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, si va invata asa pe oameni, foarte mic se va chema in imparatia cerurilor; iar cel ce va face si va invata, acesta mare se va chema in imparatia cerurilor.

21. Ati auzit ca s-a zis celor de demult: “Sa nu ucizi”; iar cine va ucide, vrednic va fi de osanda.
22. Eu insa va spun voua: Ca oricine se manie pe fratele sau vrednic va fi de osanda; si cine va zice fratelui sau: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului.

27. Ati auzit ca s-a zis celor de demult: “Sa nu savarsesti adulter”.

Prin jertfa Domnului nostru Isus Hristos s-a anulat Legea jertfelor pentru pacat, ea fiind implinita, insa oglinda care te arata cat de pacatos esti (DECALOGUL) a ramas in picioare.
20. Pentru ca din faptele Legii nici un om nu se va indrepta inaintea Lui, caci prin Lege vine cunostinta pacatului.

Legea jertfelor (mai intai a Vechiului Legamant apoi prin Isus a Noului Legamant) ramane deci in picioare, exact cum a spus ”fratele MOSHU”.
Vechi 17.12.2009, 10:37:39
dani2004 dani2004 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.10.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Da, simplu. Primele patru porunci (între care și cea referitoare la ținerea sabatului) se referă la iubirea față de Dumnezeu, iar următoarele șase la iubirea față de aproapele. Aceasta este Legea Iubirii.
Si unde scrie ca Legea Iubirii sunt aceste porunci?
Vechi 17.12.2009, 11:13:15
moshu's Avatar
moshu moshu is offline
Senior Member

Implicit

tricesimusseptimus si valy72001, este incredibil cata ilogicitate pot avea unii oameni. Voi insasi spuneti de reformularea Legii Vechi, de noua lege a lui Hristos, de implinirea si luarea sfarsit a Legii Vechi, si tot ramaneti la tinerea sabatului. Este senzational. Voi adventistii, daca luati un capitol sau o tema anume, sunteti in stare sa descoperiti cele mai profunde intelesesuri si adevaruri (ceea ce e bine, totusi); insa, cum le puneti toate laolalta, in intelegere unitara, rezulta un sofism.

Inca o data, multumesc tricesimusseptimus, pentru lamuririle tale, si tie, valy72001, care ai furnizat un material potrivit, toate acestea lucruri nu au facut decat sa... demonteze, practic, sabatul, ca lege veche a evreilor. tricesimusseptimus, te-am adus exact unde am vrut, cu deosebirea ca nu mi-a reusit pe deplin, dat fiind ca tu nu mi-ai raspuns concret de ce nu esti crestat la putzuca.

danutz si dani si alti dani: nu are rost sa incercati sa ii contraziceti; lasat-i sa se contrazica ei insasi. Daca nu ma credeti, cititi ultimele lor doua posturi, mai ales cel al lui valy72001. Contine un material suficient pentru demontarea unei zile de odihne nedesavarsite pana la Hristos.

19căci Legea n-a făcut nimic desăvârșit - și pe de alta, se pune în loc o nădejde mai bună, prin care ne apropiem de Dumnezeu.

Last edited by moshu; 17.12.2009 at 11:16:11.
Vechi 17.12.2009, 13:20:42
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Implicit

Citat:
tricesimusseptimus si valy72001, este incredibil cata ilogicitate pot avea unii oameni. Voi insasi spuneti de reformularea Legii Vechi, de noua lege a lui Hristos, de implinirea si luarea sfarsit a Legii Vechi, si tot ramaneti la tinerea sabatului. Este senzational. Voi adventistii, daca luati un capitol sau o tema anume, sunteti in stare sa descoperiti cele mai profunde intelesesuri si adevaruri (ceea ce e bine, totusi); insa, cum le puneti toate laolalta, in intelegere unitara, rezulta un sofism.
Nu e nici un sofism aici. Încearcă tu să demonstrezi că Legea lui Dumnezeu (când spun asta mă gândesc la Decalog, la cele 10 porunci) ține de "legea veche" pe care a desființat-o Hristos și o să realizezi la ce travaliu anevoios te înhami.

Dacă dorești să vezi sofisme și ilogicitate, citește postul acesta al lui Danut7:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=667
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez Savonarola Sfinti Parinti (Patrologie) 15 20.07.2013 13:28:48
Limba ebraica a VT. Aplicatie pentru cuvantul Sabat. AdrianAamz Din Vechiul Testament 9 08.02.2011 10:02:02
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei tigerAvalo9 Generalitati 34 02.12.2010 15:37:16
Despre ziua de sabat a adventistilor Iustin32 Secte si culte 747 04.06.2009 15:32:12