Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.10.2009, 23:22:03
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de totpeetor
Intr-adevar.Ceea ce nu inteleg multi este ca in fata Lui Dumnezeu,oamenii nu se impart in ortodocsi,catolici,penticostali,adventisti,baptist i etc.In fata lui Dumnezeu oamenii se impart in cei care fac voia Lui si cei care nu fac voia Lui.
Ai rezumat in câteva cuvinte învățătura de bază a pan-ereziei secolului nostru: ecumenismul.
Nu există comuniune de credință dacă nu există mărturisirea aceluiași adevăr. Din punct de vedere biblic nu există decât o singură Biserică și un singur adevăr. Restul sunt erezii!!
Vechi 24.10.2009, 23:24:06
Totpeetor Totpeetor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.10.2009
Implicit

Ovidiu -s iti stiu parerile si ti le respect desi nu sunt de acord cu ele.Nu mai insist pe aceasta tema,nu de alta dar ii dam satisfactie lui Gugustiucul ca ne deviem de la subiect.
Vechi 24.10.2009, 23:38:22
ovidiu-s's Avatar
Senior Member

Implicit

Ma bucur, vezi si tu ce "bine" împartasesc "evanghelicii" si adventistii acelasi Adevar. Dacă au Duhul, pentru ca ei sunt convinsi ca il au, chiar dacă sunt secte recente, de ce nu sunt de acord vizavi de mărturisirea credintei?
Vechi 24.10.2009, 23:41:19
Senior Member

Implicit

Nu pot sa iti raspund la aceasta intrebare.Cel mai bine ar trebui sa ii intrebi pe ei.Nu de alta,dar nu vreau sa vorbesc in necunostinta de cauza si sa fiu apostrofat ca mint.
Vechi 25.10.2009, 06:47:28
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 15.10.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s Vezi mesajul
dragul meu, ti-am mai spus cănu confund nimic
Dar nu mă supăr nici dacă âvoi folosiți termenul de duh.
Biblia ortodoxa:
Eclesiastul 12:7 "până nu se întoarce țărâna în pământ așa cum a fost, și sufletul la Dumnezeu, Cel care l-a dat."
Biblia sectantă:
Eclesiastul 12:7 "până nu se întoarce țărâna în pământ, cum a fost, și până nu se întoarce duhul la Dumnezeu, care l-a dat."
Nu există nici o diferenta de semnificatie intre cele două versete. Iar intrebarea mea nu era legata de termenul pe care il folositi voi, duh, suflet sau spirit.
DEX:
duh (dúhuri), s.n. – 1. Respirație, suflare. – 2. Suflet, spirit. – 3. Spirit, suflet fără trup
Reiau:

Răspuns:

Eu iti adresez o intrebare si divaghezi la modul absurd. Unde am pomenit eu de credinte africane animiste?
Eu nu am facut decat sa reiau ceea ce îi învață secta adventistă pe adeptii ei: adică pe de o parte le spune că sufletul (duhul) nu mai exista constient odata cu trupul, iar pe de alta parte adventistii evtă să afirme direct că ei cred ca sufletul (sau duhul) omului moare odată cu omul. In acest caz care e starea duhului după moartea trupului? Astept in continuare raspuns.
Între cele două versete este o diferență fundamentală, de substanță. Sunteți confuzi, deoarece nu înțelegeți un lucru: duhul (spiritul, suflarea de viață) nu este totuna cu sufletul (omul viu, ființa vie). Indiferent de cum definește DEX-ul duhul (termenul este laicizat și în plus după secole de ortodoxie!), în gândirea ebraică biblică însemna ceea ce am spus: suflare de viață, răsuflare [ruach]. Deci oricât v-ar displace, Enciclopedia Iudaică este mai aproape de definiția corectă (biblică) decât DEX-ul

Atâta vreme cât folosiți sintagma "sufletul (sau duhul)", nu voi putea să vă răspund la o întrebare care în context biblic pare absurdă.
Vechi 25.10.2009, 07:00:21
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Pe el l-am si intrebat.

Dumneata nu esti departe de credinta ortodoxa, cel putin din punctul meu de vedere.Chiar daca esti sau nu esti ortodox.Cine nu este impotriva noastra este pentru noi.
Bucurați-vă Aveți o susținere mai mare decât bănuiți, nu doar cultele protestante și neoprotestante (majoritatea), ci și: musulmanii, budhiștii, animiștii, spiritiștii și mai nou chiar și Biserica Satanei.
Vechi 25.10.2009, 07:22:33
Banned

Implicit Gândirea ebraică asupra morții

Persistă confuzia între felul cum prezintă Biblia problema și felul cum înțeleg bisericile istorice problema morții și a sufletului. Să ne oprim puțin la felul în care gândirea ebraică percepea moartea omului și ce se întâmpla după moartea acestuia. Micro-analiza va fi făcută în așa fel încât să se permită oferirea unui răspuns la întrebarea principală pe care o ridică acest topic: are omul o entitate care după moartea lui trăiește conștient și veșnic?

Să vedem care este modul în care evreii priveau moartea, viața fiind aceea care le-a fost dăruită de singurul Dumnezeu. „The Jewish Encyclopedia” sugerează câteva vederi cu privire la moarte, destul de diferite în esență unele de altele, dar având un punct comun – păcatul. Conform vederii evreilor, păcatul este cel care a făcut posibilă moartea oamenilor și pentru a înțelege moartea și modul în care ea a fost văzută de evreii consacrați lui Dumnezeu trebuie să mergem pentru început la raportul Creației. Am observat că omul a fost modelat de Dumnezeu din țărâna pământului, i s-a suflat în nări suflarea de viață și omul a devenit astfel un suflet viu. După ce a fost creată prima pereche, ea a fost așezată în grădina Edenului. Acolo, în mijlocul ei, spune Moise, se afla pomul vieții. Dar, în grădină, se afla și pomul cunoștinței binelui și răului. Pomul prin „care se poate cunoaște binele și răul” era interzis consumului. Mâncarea din acest pom urma să fie considerată neascultare de către Dumnezeu, iar dacă cei doi aveau să consume din el, le spune Dumnezeu, în ziua în care ar fi mâncat din pom „de moarte veți muri” . Astfel, scopul pomului prin care se putea cunoaște binele și răul era acela de a dovedi credincioșia celor doi față de Dumnezeu. Dar care era scopul pomului vieții? Înțelegem răspunsul la această întrebare doar după ce citim ispitirea celor doi relatată în cartea Genezei. Aflăm astfel că după izgonirea celor doi din grădina Edenului, ca urmare a intrării în păcat, Dumnezeu pune niște heruvimi la poarta grădinii pentru a păzi drumul care duce la pomul vieții , pentru ca omul să nu mănânce din pom și să trăiască. Adam și Eva nu au murit în ziua în care au călcat porunca lui Dumnezeu (de ce nu? Este o altă problemă care nu poate fi tratată aici, ar însemna să deschidem un nou topic), dar nemaiavând acces la pomul vieții moartea urma să devină pentru ei o realitate viitoare. Scripturile ebraice ne spun foarte lămurit faptul că primul care a mințit în privința nemuriri omului este Satana. „Nu veți muri de moarte” (Facerea 3,4 în traducerea literară a Septuagintei) au fost cuvintele pe care Satana le-a spus Evei în grădină. Dacă cei doi nu ar fi deschis poarta și nu ar fi acceptat să asculte mai degrabă de Satana decât de Dumnezeu, astăzi nu s-ar mai fi pus problema nemuriri sufletului în felul acesta, pentru că omul primise în dar nemurirea pe care o putea păstra numai cu condiția ascultării. "Nu veți muri" e șoapta care se rostește de-a lungul veacurilor și puțini sunt cei care nu o cred. Asta explică îndârjirea cu care se încearcă apărarea nemuririi sufletului pe aici.

Cât de diferită pare vederea morții în perspectiva celor două popoare. Dacă pentru greci moartea era privită ca o bucurie a eliberării sufletului din închisoarea trupului, pentru evrei moartea era ceva negativ, fiind consecința despărțirii prin păcat, de Cel care era sursa vieții.
În gândirea ebraică veche, viața și moartea erau în strânsă legătură cu Yahve. Aceste două aspecte aveau o însemnătate religioasă deosebită. Viața era darul pe care Dumnezeu îl oferise ființelor create, moartea era consecința care urma să fie adusă de neascultarea poruncilor lui Dumnezeu. Nu este astfel de mirat faptul că grecii, popor care nu avea cunoștința lui Dumnezeu privea moartea ca pe un aspect pozitiv, iar viața ca pe un impediment pentru suflet. Noi datorăm grecilor multe din concepțiile asupra morții și vieții și desigur și evreii postbiblici, după cum am amintit că spunea „The Jewish Encyclopedia”, au fost influențați de gândirea greacă. O altă lucrare afirmă:

Ideea de nemurire se datorează gândirii grecești, în timp ce speranța în înviere aparține gândirii ebraice” (Dictionnaire Encyclopédique de la Bible, vol. II, p. 557)

Scrierile lui Moise, cunoscute sub numele de Pentateuh, sunt pline de pasaje care vorbesc despre moarte ca despre o completă încetare a existenței. Avertizarea asupra morții a sunat de-a lungul paginilor Scripturilor evreiești, dar odată cu ea, speranța unei vieți fără moarte, a unei vieți în care omul va exista în modul în care l-a creat Dumnezeu este speranța unui popor care a avut privilegiul să fie națiunea care a purtat cunoștința de Dumnezeu. Noi, cei de astăzi, am moștenit această speranță de la ei.
Vechi 25.10.2009, 12:39:37
ovidiu-s's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus
Bucurați-vă Aveți o susținere mai mare decât bănuiți, nu doar cultele protestante și neoprotestante (majoritatea), ci și: musulmanii, budhiștii, animiștii, spiritiștii și mai nou chiar și Biserica Satanei.
Mda, nu stiu de ce nu v-au dat afară administratorii, si să stea cu ochii pe voi după aceea să nu mai consumnati spațiul aici degeaba.
De atâta timp ne spuneți că sufletul vesnic viu este o învățătură satanică (desi Biblia spune in sute de cazuri ca sufletul nu moare niciodată), fără să aduceți nici o dovadă biblică în susținerea aberațiilor voastre, decât ieșirile voastre paranoice, încât ați exasperat pe toată lumea.

Last edited by ovidiu-s; 25.10.2009 at 14:18:23.
Vechi 25.10.2009, 14:47:18
Banned

Implicit

Citat:
Mda, nu stiu de ce nu v-au dat afară administratorii, si să stea cu ochii pe voi după aceea să nu mai consumnati spațiul aici degeaba.
De atâta timp ne spuneți că sufletul vesnic viu este o învățătură satanică (desi Biblia spune in sute de cazuri ca sufletul nu moare niciodată), fără să aduceți nici o dovadă biblică în susținerea aberațiilor voastre, decât ieșirile voastre paranoice, încât ați exasperat pe toată lumea.
V-ați exasperat tocmai pentru că nu aveți fundament biblic la o așa susținere...

Citat:
Biblia spune in sute de cazuri ca sufletul nu moare niciodată
Nu trebuie să aduceți "sute de cazuri", aduceți doar un singur verset, însă acela să spună chiar ce susțineți dvs., nu altceva... Ei bine, dintre "sutele de cazuri" nu sunteți în stare să aduceți măcar o singură probă...
Vechi 25.10.2009, 14:51:29
Senior Member

Implicit

tricesimusseptimus ne zabacesti cu „The Jewish Encyclopedia”.Da-mi voie sa iti spun ceva:„The Jewish Encyclopedia” nu face nici 2 bani pe langa biblie la fel ca de altfel si alte carti.Tu tot continui cu aceste explicatii.Noi nu suntem evrei.Apropo,ce spune „The Jewish Encyclopedia” despre Isus?Daca te iei dupa gandirea ebraica vei afla ca Isus inca nu a venit si Cel in care credem noi a fost un impostor.Asta e,asa gandesc cei de religie mozaica.Acum ce facem ar trebui sa ii credem?Plictisesti cu atatea explicatii fara sens.Ti-am adus in prim plan niste cuvinte ale unui evreu convins care nu a dorit sa puna in gura nimic "spurcat" chiar si cand i s-a poruncit in acea vedenie sa manance.Acest evreu vorbea despre niste "duhuri in inchisoare" si ca Evanghelia a fost predicata celor"morti" ca sa "traiasca dupa Dumnezeu,in duhul".Asta imi spune mai mult despre gandirea ebraica decat toate enciclopediile la un loc.Demonteaza-mi aceste pasaje ale lui Petru daca te tine,ca ai incercat tu niste interpretari dar erau de-a dreptul puerile(duhuri-persoane vii). Dar tu ce faci?O dai la vale cu „The Jewish Encyclopedia”.Ce tu nu vezi ce scrie in biblie trebuie sa iti spuna altii?Nu mai veni cu enciclopedii care contrazic biblia.Daca ai ceva de spus si de contrazis trebuie sa o faci cu biblia,daca nu tot ce spui nu are nici o valoare.Biblia vorbeste despre existenta sufletului dupa moarte si nici o gandire omeneasca nu poate desfiinta ce spune biblia.Tu driblezi intrebarile noastre si asta spune multe(ca si Condor).Daca ai fi avut dreptate,ar trebui sa raspunzi.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (3) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 3 04.05.2010 21:29:27
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (4) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 1 04.05.2010 19:53:57
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (2) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 0 04.05.2010 18:55:25
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (1) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 0 04.05.2010 18:26:17