Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.07.2009, 01:05:32
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Inseamna trairea lor, nu in mod individualist si autoerotic, ci personalist si de un eros transfigurat si transfigurator.
Adica, practic ce e de facut ca sa nu ne pierdem in termeni?
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 01:06:57
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Si eu cred ca se putea sa nu fi avut timp. Ca doar era in Rai, trebuia sa fie ceva fffffoarte sus, nu asa hopa tropa. Chiar si aici pe pamant cand vrem sa fie special dureaza mult, pana faci pregatirile, ambientul, preludiul etc D-apoi in Rai!

"Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski)
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 01:12:01
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anna Vezi mesajul
Si eu cred ca se putea sa nu fi avut timp. Ca doar era in Rai, trebuia sa fie ceva fffffoarte sus, nu asa hopa tropa. Chiar si aici pe pamant cand vrem sa fie special dureaza mult, pana faci pregatirile, ambientul, preludiul etc D-apoi in Rai!
glumesti, nu?
Am gasit in mai multe locuri "cresteti si va inmultiti" interpretata ca o sporire a virtutilor si ca o crestere catre asemanarea cu Dumnezeu. (nu prea am timp zilele astea sa caut prin carti.. de aceea am pus citat din Larchet)
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 01:12:13
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Eu am crezut ca tu te-ai inversunat in a-l sustine pe Andrei cu orgasmul ca gustare a raiului (in fine, tu ai gasit exprimari mai elegante, dar nu-mi vin in minte, doar aceea socanta mi-a amintesc) deoarece iti plac postarile lui, in general.. acum inteleg ca tu chiar crezi acelasi lucru! Sex in rai (gaseste tu cuvintele frumoase, daca vrei). Nu este complet ilogic?
(Adica moarte nu era ca sa fie nevoie de supravietuirea prin urmasi).

Apoi tu treci cu usurinta peste aceasta: "atrasă vei fi către bărbatul tău și el te va stăpâni". Aceasta a fost spusa dupa cadere..este parte din pedeapsa femeii.. pana atunci au fost egali si in stare de virtualitate sexuala (cum spui tu).
Nu m-am inversunat sa-l sustin pe andrei, am spus niste lucruri care se potriveau cu ce mai spusesem in alte locuri inainte. Poate m-am agatat un pic de formula socanta ca mi se pare corect sa mai spargem putin limbajul de lemn in care ne incorsetam adesea. Este absolut necesar in zilele noastre, altfel muzeul ne paste. Da, imi place tocmai de aia cum scrie andrei, si are talent literar. Cred ca multi nu il inteleg din cauza asta. Multe din afirmatiile lui socante cred ca pot fi citite in sensul asta, de spargere a formulelor. Nu sunt totusi intotdeauna de acord cu el.

Stiu ca 'cresteti si inmultiti-va' are si sens mai inalt, dar si casatoria are si sens mai inalt decat pura unire trupeasca, asta am spus si eu.
Este vorba si de o unire de tip trupesc inainte de cadere, care nu s-a realizat, deci nu stim cum ar fi fost, exista speculatii, doar. Dar ar fi fost o unire fertila.
De ce te socheaza expresia 'sex in rai'? Pentru ca pana la urma consideri sexul ca ceva intrinsec murdar si nedumnezeiesc, pur omenesc, anna, strabate asta din tot ce scrii. Incep si eu ca mihail acu sa te cert ca faci materia rea rad nu esti departe ;-)

""atrasă vei fi către bărbatul tău și el te va stăpâni". Aceasta a fost spusa dupa cadere..este parte din pedeapsa femeii.. pana atunci au fost egali si in stare de virtualitate sexuala (cum spui tu)."
spui tu.

Fraza asta se refera la relatiile dintre sexe dupa cadere, insa nu uita ca intre timp a venit Hristos si sensul unirii prin casatorie s-a schimbat si el, este complect intors spre Imparatie, transfigurat de ea, deci cu fata iarasi spre rai. Asta cu stapanirea este depasita de NT. Ca au ramas sechele, este o problema mai mult culturala - sau pur omeneasca.
Vechi 13.07.2009, 01:15:31
Anna Anna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
glumesti, nu?
Am gasit in mai multe locuri "cresteti si va inmultiti" interpretata ca o sporire a virtutilor si ca o crestere catre asemanarea cu Dumnezeu. (nu prea am timp zilele astea sa caut prin carti.. de aceea am pus citat din Larchet)
Ei uite, poate ca idealizez "a face dragoste" (nu sexul!), sa-mi spuna cei mai experimentati...idealizez?

Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 01:16:26
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
glumesti, nu?
Sigur, este legat si de asta, dar SI de inmultirea prin urmasi.

Larchet scrie bine, si mie imi place, dar nu cred ca se contrazice cu ce spuneam eu, vorbeste insa de mai multe lucruri.
Vechi 13.07.2009, 01:18:52
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Ei uite, poate ca idealizez "a face dragoste" (nu sexul!), sa-mi spuna cei mai experimentati...idealizez?
Nu ca as fi eu asa experimentata, ca uite, si anna21 si anca sunt casatorite si mai demult decat mine, dar eu nu vad nici o problema cu dragostea trupeasca in rai, daca nu ar fi avut loc caderea tare frumos si simplu ar fi fost, nu complicat ca acuma.. Ar fi fost asa cum doar intrezarim noi acuma prin dragostea noastra.
Vechi 13.07.2009, 01:27:14
Anna Anna is offline
Senior Member

Implicit

Si eu asa cred. Poate ca idealizez foarte mult, dar mie unirea trupeasca mi se pare incredibila totusi...sa-l accepti pe celalalt in totalitate, asa complet, sa poti trece peste chestiile alea trupesti care poate in alte conditii ti-ar provoca scarba Si intimitatea aceea trupeasca...
Eu de fapt merg pe rationamentul invers. Atata uratenie si pacat poate exista in sex incat cred ca de fapt acolo (nu in a face sex, in sexualitatea omului) exista ceva atat de minunat ca diavolul nu suporta si il strica cu orice pret. Eu cred ca cu cat ceva e mai urat, cu atat inversul trebuie sa fie mai minunat, atunci ganditi-va la cata uratenie si degradare poate exista in sexualitate si faceti inversul, iese ceva grozav, nu?

Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 01:28:42
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
Nu stiu cum percepi tu erotismul, dar eu nu de erotism am vorbit cand am spus tot ce am spus, ci de erosul transfigurat prin cununie.
Si nu contrazice cu nimic textul asta ce am spus eu.
Sigur, casatoria este pentru mantuire, am spus eu altceva? 'Curatenie maxima a trupului si a sufletului' nu inseamna lipsa sexului (sau orgasmului?), nu? Inseamna trairea lor, nu in mod individualist si autoerotic, ci personalist si de un eros transfigurat si transfigurator.
Citat:
Adica, dragostea dintre un barbat si o femeie este descrisa exhaustiv de Corinteni 13? Eu cred ca nu. Acolo e vorba de dragostea crestina, agapé. Dragostea 'erotica' este totusi alta forma de dragoste. Bineinteles, ar trebui sa fie legata de aia, dar contine si alte elemente care NU sunt efemere si perisabile, altfel nu am fi casatoriti pentru eternitate...
Intr-adevar nu ai zis erotism, ci dragoste erotica...si erosul transfigurat prin cununie.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 01:29:48
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Si eu asa cred. Poate ca idealizez foarte mult, dar mie unirea trupeasca mi se pare incredibila totusi...sa-l accepti pe celalalt in totalitate, asa complet, sa poti trece peste chestiile alea trupesti care poate in alte conditii ti-ar provoca scarba Si intimitatea aceea trupeasca...
Eu de fapt merg pe rationamentul invers. Atata uratenie si pacat poate exista in sex incat cred ca de fapt acolo (nu in a face sex, in sexualitatea omului) exista ceva atat de minunat ca diavolul nu suporta si il strica cu orice pret. Eu cred ca cu cat ceva e mai urat, cu atat inversul trebuie sa fie mai minunat, atunci ganditi-va la cata uratenie si degradare poate exista in sexualitate si faceti inversul, iese ceva grozav, nu?
Da, ce frumos spus, anna! parca ai deschis o fereastra.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dragostea de aproapele tau viviana Generalitati 9 28.07.2011 21:03:46
Dragostea de Hristos ! iustin10 Rugaciuni 1 18.03.2010 14:21:52
dragostea iuda Generalitati 3 20.09.2007 19:51:09
dragostea verona Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 127 23.11.2006 00:41:00
dragostea Saurian Generalitati 16 24.10.2006 16:34:48