Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.05.2009, 21:26:05
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Sa ne gandim la efectul cuvintelor noastre inainte de a scrie; ca dup ce amdat drumul cuvintelor, efectul nu mai poate fi dirijat sau stapanit. Iar relativizarea nu e buna incredinta...
Eu nu zic ca toate vorbele mele sunt perfecte. Ma mai las dusa de disputa si mai exagerez, poate.

Relativizarea este buna daca este la locul ei. Nu relativizam credinta, ci anumite spuse ale parintilor care sunt din start relative, pentru ca exista mai multe pareri, pentru ca se refera la o situatie care nu mai exista, pentru ca s-au lasat si ei dusi cu discursul si au mai gresit. (sfantul Ioan Gura de Aur cu nunta din Cana... probabil s-a lasat dus de retorica sa zica ca Maica Domnului a gresit) Daca facem greseala sa nu relativizam aceste spunse, o sa ajunga copiii nostri sa 'arunce copilul dodata cu apa din baie' (cum se spune in germana, nu stiu daca si pe romaneste), adica sa arunce totul pe geam smintiti fiind de fundamentalismul nostru.

Daca nu avem dreapta socotinta sa citim cu minte aceste scrieri, nu vom mai putea transmite din ele nici esentialul, dumnezeiescul din ele.

De altfel, orice parinte inaintat in viata duhovniceasca iti va zice ca intotdeauna trebuie sa relativizezi ceva ca sa revii la esential.
Reply With Quote
Vechi 31.05.2009, 21:41:44
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
Dar oare acesti calugari isi dau ei singuri cu parerea, sau se inspira din texte patristice, avand o baza teoretica? Eu nu cred ca isi permit sa emita pareri personale, despre lucruri necunoscute lor, asa cum ne permitem noi, mirenii, uneori, bazandu-ne doar pe inteligenta noastra.
Despre nevointa Parintelui Cleopa.
http://video.crestinortodox.ro/iUjNA...romanilor.html
Reply With Quote
Vechi 31.05.2009, 23:19:32
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Regres, progres, anumite lucruri s-au schimbat.
Sunt mai multi oameni care stiu sa citeasca, oamenii sunt provocati sa gandeasca mai mult, sa analizeze, etc.
Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos
Nu sint convins ca “mentalitatea, societatea si cultura s-au dezvoltat”, eu m-as limita la a spune ca [size=+2]s-au schimbat[/size].

Citat:
Ereziile n-au existat doar "in vremurile Parintilor" (care ar fi acelea?).
Au fost dintotdeauna, de la Apostoli incoace.
Si chiar inainte daca stam sa ne gandim bine: saduchei, farisei, etc..
Citat:
Lumea de astazi seamana foarte bine cu cea din vremurile Parintilor cind [size=+2]paginismul[/size] si ereziile “sminteau” omul.
, adica in primele secole dupa Cristos.

Citat:
Da, dar din pacate in Biserica nu gasim doar invataturi ale Bisericii. Si unele chiar smintesc.
Interesant. Poti sa dai niste exemple?

Citat:
Adica se poate vorbi de mizerie fizica "indifferent de masurile de protectie si cosmetizare".

Cu alte cuvine daca tu ai facut pipi pe tine cand erai mic, "indiferent de masurile de protectie si cosmetizare" pe care ti le aplica parintii, ar fi bine sa nu te aduca la biserica.
Chestie de bun simt??!!
Citat:
Un [size=+2]om[/size] urinat s-ar abtine sa intre intr-o biserica
Cind spui "om" in general te referi la un adult.

Citat:
Nu e chiar asa.
Pentru ca sunt interpretabili. Sa nu uitam de cei care au facut din geocentrism dogma, invocand culmea ..Sfintii Parinti.
Chiar si in sec. XXI. Ortodocsi. Cica.
Asta e un subiect pe care nu sint sigur ca tu esti pregatit sa il discuti.

Citat:
Da, dar intre timp au aparut si alte intrebari..
Cum ar trebui sa ma imbrac in biserica? "decent" e un cuvant care s-a relativizat foarte mult.
In ce zile se cuvine (sau nu??) sa avem relatii sexuale?
Postul se tine cu ulei sau fara?
Femeia are voie sa intre in biserica in zilele...?
Sunt "cipusoarele" pacat impotriva Duhului Sfant cum sustin unii? Se cuvine a refuza ca preot impartasirea si spovedirea celor care au "acte cu cip"?
etc.
Citat:
Indiferent de problemele si framintarile omului contemporan, [size=+2]intrebarile esentiale[/size] au ramas aceleasi: Ce e viata? Cine e Dumnezeu? Cum ma pot mintui?, iar Biserica detine raspunsurile – aceleasi ca si acum 1000 de ani. Nimic nu s-a schimbat.

Citat:
Ca dogma da, nu exista contradictii.
Intre diverse scrieri, cu privire la anumite aspecte particulare, fara pretentie de dogma, da, exista.
Ti s-au dat si exemple..
Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos Vezi mesajul
Nu stiu de ce tot insisti, dar nu exista dubii in ceea ce priveste credinta, dar pot, intr-adevar [size=+2]exista[/size] pareri diferite cu privire la unele aspecte minore, care nu pun in discutie adevarul si mintuirea.

Citat:
Nu la problemele astea se referea Fani.
Nu te contrazic. Tu intotdeauna pari sa stii in ce o priveste pe Fani...

Citat:
Serios? Care e insemnatatea? Nici pana in ziua de azi Biserica n-a venit cu o dogma in ceea ce priveste interpretarea lui "666".
Numarul Fiarei. Intreaba si o sa-ti raspund.

Citat:
Ma repet, la nivel de dogma nu. Dar intre diverse scrieri a unor diversi teologi, da.
Citat:
Nu stiu de ce tot insisti, dar nu exista dubii in ceea ce priveste credinta, dar pot, intr-adevar [size=+2]exista[/size] pareri diferite cu privire la unele aspecte minore, care nu pun in discutie adevarul si mintuirea.
Reply With Quote
Vechi 01.06.2009, 00:53:37
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu sint convins ca “mentalitatea, societatea si cultura s-au dezvoltat”, eu m-as limita la a spune ca s-au schimbat. Iar incepind cu umanismul as fi de parere ca s-a produs un regres din punct de vedere spiritual, accentuat si rapid mai ales in secolul XX. Lumea de astazi seamana foarte bine cu cea din vremurile Parintilor cind paginismul si ereziile “sminteau” omul. Invatatura Bisericii n-a smintit insa niciodata pe nimeni.
Probabil ca este regres, din multe puncte de vedere. Insa nu conteaza daca e regres sau nu, important este ca asta e lumea in care traim, nu cea dinainte de umanism, deci in ea trebuie sa se mantuie oamenii.
Cred ca lumea noasra nu seamana cu a parintilor din multe puncte de vedere chiar daca exista si asemanari.
O mare deosebre este ca este o lume din ce in ce mai deschisa, mai globala, unde fiecare poate intra in contact cu tot felul de idei si culturi diferite. Trebuie tinut seama de asta, trebuie educat omul crestin altfel decat atunci. Este si o lume in care a aparut stiinta, care nu exista in aceeasi forma in acele zile.

[quote=orthodoxia.i.thanatos;142033] O femeie cu frica lui Dumnezeu nu face atita caz de interdictia de a se impartasi sau apropia de altar in perioada menstruatiei. Pina la urma, indifferent de masurile de protectie si cosmetizare, vorbim despre mizerie fizica. Un om urinat s-ar abtine sa intre intr-o biserica chiar daca nu s-ar vedea nimic in exterior si nici nu s-ar simti. E o problema de bun-simt, dar se si educa.

Dar de unde stii de fapt de ce trebuie sa faca caz o femeie cu frica lui Dumnezeu?
Nu cred ca este adevarat ce zici: asta imi seeamana cu regulile de curatenie rituala ale evreilor si musulmanilor. La noi nu se mai aplica. Aminteste-ti de cei care il criticau pe Hristos si pe apostoli ca nu se spalau inainte sa manance.
Nu am auzit sa existe nici macar un canon care sa opreasca un om nespalat de la impartasanie.
De altfel, spalatul excesiv este o chestie aparuta in zilele noastre, ale apei curente. Pe vremuri nu se spalau oamenii atata.

Citat:
Parintii vorbeau in limbaj filozofic elin, perfect inteligibil pina in ziua de azi cind folosim aceleasi concepte filozofice si terminologie, inclusiv in stiinta.
Este inteligibil partial pentru cine a invatat despre asta la teologie sau la filozofie. Si acolo se poarta discutii si se scriu carti despre interpretarea unor pasaje greu de inteles.
Dar pentru restul oamenilor?
Si nu vorbim doar de intelegerea rationala, ci de traire.

Citat:
Indiferent de problemele si framintarile omului contemporan, intrebarile esentiale au ramas aceleasi: Ce e viata? Cine e Dumnezeu? Cum ma pot mintui?, iar Biserica detine raspunsurile – aceleasi ca si acum 1000 de ani. Nimic nu s-a schimbat.
Aici am mai raspuns - da, aceste intrebari raman, dar se mai pun si altele legate de ele care nu existau atunci.

Citat:
Pe mine nu ma deranjeaza, nu stiu la cine tu te referi cind spui ca “dramatizeaza”. Sfintul Varsanufiu cel Mare a zis cu privire la Grigore de Nissa: “Sa nu credeti ca oamenii, chiar sfinti sa fie, pot intelege pe de-a-ntregul profunzimile lui Dumnezeu…”. Ce am sustinut, si continui sa o fac, e ca nu exista contradictie cu privire la credinta ortodoxa.
La dogme, da, nu exista. La aplicatiile lor practice si la puncte care atunci erau poate minore dar acum au capatat importanta, exista.

Citat:
Nu cred ca-i chiar atit de complicat pe cit le faci sa para. Trebuie doar sa te gindesti la ce inseamana anticonceptional, transplant, etc si sa le intelegi consecintele, ca sa poti vedea ce-i bun si rau in termini universali si-atunci gasesti imediat si raspunsurile, aceleasi din totdeauna si tot acolo, in Scriptura si in invatatura Sfintilor Parinti.
Eu cred ca nu e chiar asa simplu.
Daca ar fi, nu s-ar scrie atatea carti si nu s-ar face congrese si nu s-ar purta atatea discutii pe temele astea. Dar banuiesc ca aici ai sa zici ca 'la ORTODOCSI avestea nu exista', epntru ca tu definesti ortodoxia intr-un anume fel si toti cei care nu intra in acest tipar nu sunt pur si simplu ortodocsi. Ei bine, ma incapatanez ca ma consider ortodoxa, si sa ii consider ortodocsi multi dintre ceilalti ortodocsi pe care ii cunosc.

Citat:
Nu, vorbeste insa Apocalipsa despre insemnatatea lui 6-6-6.
Dar nu zice Apocalipsa unde este aplicabila cifra asta.

Citat:
In Biserica Ortodoxa nu exista opinii diferite cu privire la credinta.
Vezi mai sus...
Reply With Quote
Vechi 01.06.2009, 04:04:46
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Implicit

Imi pare rau ca trebuie sa o spun Fani71 si AlinB, ati devenit obositori.

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Probabil ca este regres, din multe puncte de vedere. Insa nu conteaza daca e regres sau nu, important este ca asta e lumea in care traim, nu cea dinainte de umanism, deci in ea trebuie sa se mantuie oamenii.
Te rog sa revezi mesajele pe care le-am postat mai inainte. Am comparat perioada in care traim cu primele secole de dupa Cristos, cind crestinii traiau intr-o lume pagina si erau framintati de erezii, si nu cu evul mediu in care crestinismul a cunoscut o perioada de stabilitate si dezvoltare.

Citat:
Cred ca lumea noasra nu seamana cu a parintilor din multe puncte de vedere chiar daca exista si asemanari.
O mare deosebre este ca este o lume din ce in ce mai deschisa, mai globala, unde fiecare poate intra in contact cu tot felul de idei si culturi diferite. Trebuie tinut seama de asta, trebuie educat omul crestin altfel decat atunci. Este si o lume in care a aparut stiinta, care nu exista in aceeasi forma in acele zile.
Cred ca te inseli. Daca chiar insisti, exista doua diferente majore: tehnologie avansata si lipsa aparenta de violenta in zilele noastre. Nu vad in ce fel trebuie altfel educat un crestin ca sa poata conduce o masina sau sa foloseasca un computer.

Citat:
Dar de unde stii de fapt de ce trebuie sa faca caz o femeie cu frica lui Dumnezeu?
Nu cred ca este adevarat ce zici: asta imi seeamana cu regulile de curatenie rituala ale evreilor si musulmanilor. La noi nu se mai aplica. Aminteste-ti de cei care il criticau pe Hristos si pe apostoli ca nu se spalau inainte sa manance.
Nu am auzit sa existe nici macar un canon care sa opreasca un om nespalat de la impartasanie.
De altfel, spalatul excesiv este o chestie aparuta in zilele noastre, ale apei curente. Pe vremuri nu se spalau oamenii atata.
Sper ca glumesti!
O femeie cu frica lui Dumnezeu respecta cuvintul lui Dumnezeu si invataturile Sfintilor Sai. Discutia noastra era strict la menstruatie, deci te rog sa ramii la subiect. Iti convine sau nu, Dumnezeu personal i-a instruit pe oameni cu privire la perioada de necuratie a femeii. Sfintii Parinti au considerat ca ceea ce a fost regula inainte sa se pastreze si in Biserica lui Cristos. Nu te obliga nimeni sa dai ascultare. Aici optiunile si consecintele lor au un caracter strict privat. Adica, te priveste si raspunzi pentru ceea ce faci...

Citat:
Este inteligibil partial pentru cine a invatat despre asta la teologie sau la filozofie. Si acolo se poarta discutii si se scriu carti despre interpretarea unor pasaje greu de inteles.
Dar pentru restul oamenilor?
Si nu vorbim doar de intelegerea rationala, ci de traire.
Daca nu te poti face inteleasa la clasa, de ce te mai duci acolo? Vezi ca ceva mai sus gasesti un thread pentru profesorii de religie. Sint sigur ca or sa se gaseasca destui sa-ti recomande material didactic pe intelesul tuturor.

Citat:
Aici am mai raspuns - da, aceste intrebari raman, dar se mai pun si altele legate de ele care nu existau atunci.
Ce e viata? Cine e Dumnezeu? Cum ma pot mintui? La asta raspunde ortodoxia. A facut-o acum o mie de ani si o face si astazi. Tu, daca vrei sa-ti complici inutil existenta, n-ai decit sa-ti pierzi vremea punind intrebari fara raspuns si umblind pe drumuri care nu duc nicaieri.

Citat:
La dogme, da, nu exista. La aplicatiile lor practice si la puncte care atunci erau poate minore dar acum au capatat importanta, exista.
Da-mi un exemplu.

Citat:
Eu cred ca nu e chiar asa simplu.
Daca ar fi, nu s-ar scrie atatea carti si nu s-ar face congrese si nu s-ar purta atatea discutii pe temele astea. Dar banuiesc ca aici ai sa zici ca 'la ORTODOCSI avestea nu exista', epntru ca tu definesti ortodoxia intr-un anume fel si toti cei care nu intra in acest tipar nu sunt pur si simplu ortodocsi. Ei bine, ma incapatanez ca ma consider ortodoxa, si sa ii consider ortodocsi multi dintre ceilalti ortodocsi pe care ii cunosc.
Intr-adevar, se depune efort imens, se scriu carti, se tin congrese, totul pentru a justifica imoralitatea vremurilor noastre. De exemplu, a trebuit inventat conceptul de moarte clinica sau cerebrala pentru a face acceptabil faptul ca e absoluta nevoie sa tai un om viu ca sa recoltezi o inima sau un plamin de schimb.

Citat:
Dar nu zice Apocalipsa unde este aplicabila cifra asta.
Ai spus undeva mai sus
Citat:
Ceea ce fac de ex. si prietenii nostri vorbind atata de cipuri, carduri si coduri de bare. Sa nu-mi spuna ca scrie sfantul Vasile despre ele. Si daca o sa spui ca nu sunt decat probleme minore, sunt sigura ca nici ei nu o sa fie de acord.
Ti-am raspuns exact la subiect:
Citat:
Nu, vorbeste insa Apocalipsa despre insemnatatea lui 6-6-6.
6-6-6, numarul Fiarei, e cuprins in codul de bare. Sper ca am incheiat subiectul.
Reply With Quote
Vechi 01.06.2009, 12:48:18
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Drept s-ti zic, si pe mine ma ovoseste discutia asta, pt ca am impresia ca ne invartim in cerc. Am sza mai raspund numai cateva lucruri:

Citat:
Cred ca te inseli. Daca chiar insisti, exista doua diferente majore: tehnologie avansata si lipsa aparenta de violenta in zilele noastre. Nu vad in ce fel trebuie altfel educat un crestin ca sa poata conduce o masina sau sa foloseasca un computer.
Nu e vorba de tehnica propriuzisa, ci de consecintele ei asupra culturii. Cultura globala, in care nu mai traieste nimeni izolat.

Citat:
Sper ca glumesti!
O femeie cu frica lui Dumnezeu respecta cuvintul lui Dumnezeu si invataturile Sfintilor Sai. Discutia noastra era strict la menstruatie, deci te rog sa ramii la subiect. Iti convine sau nu, Dumnezeu personal i-a instruit pe oameni cu privire la perioada de necuratie a femeii. Sfintii Parinti au considerat ca ceea ce a fost regula inainte sa se pastreze si in Biserica lui Cristos. Nu te obliga nimeni sa dai ascultare. Aici optiunile si consecintele lor au un caracter strict privat. Adica, te priveste si raspunzi pentru ceea ce faci...
Pai tu ai legat asta de problema igienii (un om care a facut pe el.. etc)

Nu sunt de acord ca 'sfintii parinti au considerat ca...' - am dat citate din parinti care spuneau ca nu rebuie oprita femeia la impartasanie si ca scurgerea sangelui nu e necuratie.
Deci este una din acele probleme de fapt netransate.

Citat:
Ce e viata? Cine e Dumnezeu? Cum ma pot mintui? La asta raspunde ortodoxia. A facut-o acum o mie de ani si o face si astazi. Tu, daca vrei sa-ti complici inutil existenta, n-ai decit sa-ti pierzi vremea punind intrebari fara raspuns si umblind pe drumuri care nu duc nicaieri.
Intrebarile nu le pun eu, le pun tinerii si adolescentii.
Pe ei nu poti sa-i trimiti la orice intrebare sa citeasca din sf Vasile sau Maxim.
Trebuie sa distilezi ce au spus acestia... sa le aplici .. spui pe intelesul lor.

Citat:
Intr-adevar, se depune efort imens, se scriu carti, se tin congrese, totul pentru a justifica imoralitatea vremurilor noastre.
Nu, pentru a discerne ce este moral si ce nu pt un crestin.
Reply With Quote
Vechi 01.06.2009, 14:55:53
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Eu nu zic ca toate vorbele mele sunt perfecte. Ma mai las dusa de disputa si mai exagerez, poate.

Relativizarea este buna daca este la locul ei. Nu relativizam credinta, ci anumite spuse ale parintilor care sunt din start relative, pentru ca exista mai multe pareri, pentru ca se refera la o situatie care nu mai exista, pentru ca s-au lasat si ei dusi cu discursul si au mai gresit. (sfantul Ioan Gura de Aur cu nunta din Cana... probabil s-a lasat dus de retorica sa zica ca Maica Domnului a gresit) Daca facem greseala sa nu relativizam aceste spunse, o sa ajunga copiii nostri sa 'arunce copilul dodata cu apa din baie' (cum se spune in germana, nu stiu daca si pe romaneste), adica sa arunce totul pe geam smintiti fiind de fundamentalismul nostru.

Daca nu avem dreapta socotinta sa citim cu minte aceste scrieri, nu vom mai putea transmite din ele nici esentialul, dumnezeiescul din ele.

De altfel, orice parinte inaintat in viata duhovniceasca iti va zice ca intotdeauna trebuie sa relativizezi ceva ca sa revii la esential.
Parerea ta.
Reply With Quote
Vechi 01.06.2009, 14:56:53
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
Eu cred ca isi permit sa-si dea cu parerea, invocand Sf. Parinti si Traditia Bisericii dar fiind pe langa si cu una si cu alta.

Mai ales in vremurile noastre, mai ales de cand cu criza "cipusoarelor".
Suces la cipuire, Aline!
Reply With Quote
Vechi 01.06.2009, 15:24:57
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Parerea ta.
Genial!!
Noi nu ne-am fi dat seama ca e parerea ei.
Reply With Quote
Vechi 01.06.2009, 15:45:50
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
Genial!!
Noi nu ne-am fi dat seama ca e parerea ei.
Esentialul tot ti-a scapat: era o usoara dezaprobare.

Dar sa lasam mistocareala, Aline, ca nu are sens. Parerea mea.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
De ce este condusa BOR de calugari idealist Biserica Ortodoxa Romana 296 07.12.2017 20:53:05
Imaginea ideala a femeii laice in biserica sophia Tinuta in Biserica 55 22.01.2012 06:11:46
Lasata secului pentru Postul Sfintei Marii mena2376 Intrebari utilizatori 0 01.08.2011 15:08:15
imbracamintea la calugari gheorghie Generalitati 12 09.09.2010 14:30:20