![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Relativizarea este buna daca este la locul ei. Nu relativizam credinta, ci anumite spuse ale parintilor care sunt din start relative, pentru ca exista mai multe pareri, pentru ca se refera la o situatie care nu mai exista, pentru ca s-au lasat si ei dusi cu discursul si au mai gresit. (sfantul Ioan Gura de Aur cu nunta din Cana... probabil s-a lasat dus de retorica sa zica ca Maica Domnului a gresit) Daca facem greseala sa nu relativizam aceste spunse, o sa ajunga copiii nostri sa 'arunce copilul dodata cu apa din baie' (cum se spune in germana, nu stiu daca si pe romaneste), adica sa arunce totul pe geam smintiti fiind de fundamentalismul nostru. Daca nu avem dreapta socotinta sa citim cu minte aceste scrieri, nu vom mai putea transmite din ele nici esentialul, dumnezeiescul din ele. De altfel, orice parinte inaintat in viata duhovniceasca iti va zice ca intotdeauna trebuie sa relativizezi ceva ca sa revii la esential. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
http://video.crestinortodox.ro/iUjNA...romanilor.html |
|
|||||||||||||||
|
|||||||||||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
|
||||||
|
||||||
![]() Citat:
Cred ca lumea noasra nu seamana cu a parintilor din multe puncte de vedere chiar daca exista si asemanari. O mare deosebre este ca este o lume din ce in ce mai deschisa, mai globala, unde fiecare poate intra in contact cu tot felul de idei si culturi diferite. Trebuie tinut seama de asta, trebuie educat omul crestin altfel decat atunci. Este si o lume in care a aparut stiinta, care nu exista in aceeasi forma in acele zile. [quote=orthodoxia.i.thanatos;142033] O femeie cu frica lui Dumnezeu nu face atita caz de interdictia de a se impartasi sau apropia de altar in perioada menstruatiei. Pina la urma, indifferent de masurile de protectie si cosmetizare, vorbim despre mizerie fizica. Un om urinat s-ar abtine sa intre intr-o biserica chiar daca nu s-ar vedea nimic in exterior si nici nu s-ar simti. E o problema de bun-simt, dar se si educa. Dar de unde stii de fapt de ce trebuie sa faca caz o femeie cu frica lui Dumnezeu? Nu cred ca este adevarat ce zici: asta imi seeamana cu regulile de curatenie rituala ale evreilor si musulmanilor. La noi nu se mai aplica. Aminteste-ti de cei care il criticau pe Hristos si pe apostoli ca nu se spalau inainte sa manance. Nu am auzit sa existe nici macar un canon care sa opreasca un om nespalat de la impartasanie. De altfel, spalatul excesiv este o chestie aparuta in zilele noastre, ale apei curente. Pe vremuri nu se spalau oamenii atata. Citat:
Dar pentru restul oamenilor? Si nu vorbim doar de intelegerea rationala, ci de traire. Citat:
Citat:
Citat:
Daca ar fi, nu s-ar scrie atatea carti si nu s-ar face congrese si nu s-ar purta atatea discutii pe temele astea. Dar banuiesc ca aici ai sa zici ca 'la ORTODOCSI avestea nu exista', epntru ca tu definesti ortodoxia intr-un anume fel si toti cei care nu intra in acest tipar nu sunt pur si simplu ortodocsi. Ei bine, ma incapatanez ca ma consider ortodoxa, si sa ii consider ortodocsi multi dintre ceilalti ortodocsi pe care ii cunosc. Citat:
Vezi mai sus... |
|
||||||||||
|
||||||||||
![]()
Imi pare rau ca trebuie sa o spun Fani71 si AlinB, ati devenit obositori.
Citat:
Citat:
Citat:
O femeie cu frica lui Dumnezeu respecta cuvintul lui Dumnezeu si invataturile Sfintilor Sai. Discutia noastra era strict la menstruatie, deci te rog sa ramii la subiect. Iti convine sau nu, Dumnezeu personal i-a instruit pe oameni cu privire la perioada de necuratie a femeii. Sfintii Parinti au considerat ca ceea ce a fost regula inainte sa se pastreze si in Biserica lui Cristos. Nu te obliga nimeni sa dai ascultare. Aici optiunile si consecintele lor au un caracter strict privat. Adica, te priveste si raspunzi pentru ceea ce faci... Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Drept s-ti zic, si pe mine ma ovoseste discutia asta, pt ca am impresia ca ne invartim in cerc. Am sza mai raspund numai cateva lucruri:
Citat:
Citat:
Nu sunt de acord ca 'sfintii parinti au considerat ca...' - am dat citate din parinti care spuneau ca nu rebuie oprita femeia la impartasanie si ca scurgerea sangelui nu e necuratie. Deci este una din acele probleme de fapt netransate. Citat:
Pe ei nu poti sa-i trimiti la orice intrebare sa citeasca din sf Vasile sau Maxim. Trebuie sa distilezi ce au spus acestia... sa le aplici .. spui pe intelesul lor. Nu, pentru a discerne ce este moral si ce nu pt un crestin. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Suces la cipuire, Aline!
|
|
|||
|
|||
![]()
Genial!!
Noi nu ne-am fi dat seama ca e parerea ei. ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Esentialul tot ti-a scapat: era o usoara dezaprobare.
Dar sa lasam mistocareala, Aline, ca nu are sens. Parerea mea. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
De ce este condusa BOR de calugari | idealist | Biserica Ortodoxa Romana | 296 | 07.12.2017 20:53:05 |
Imaginea ideala a femeii laice in biserica | sophia | Tinuta in Biserica | 55 | 22.01.2012 06:11:46 |
Lasata secului pentru Postul Sfintei Marii | mena2376 | Intrebari utilizatori | 0 | 01.08.2011 15:08:15 |
imbracamintea la calugari | gheorghie | Generalitati | 12 | 09.09.2010 14:30:20 |
|