Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.05.2009, 21:26:05
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Sa ne gandim la efectul cuvintelor noastre inainte de a scrie; ca dup ce amdat drumul cuvintelor, efectul nu mai poate fi dirijat sau stapanit. Iar relativizarea nu e buna incredinta...
Eu nu zic ca toate vorbele mele sunt perfecte. Ma mai las dusa de disputa si mai exagerez, poate.

Relativizarea este buna daca este la locul ei. Nu relativizam credinta, ci anumite spuse ale parintilor care sunt din start relative, pentru ca exista mai multe pareri, pentru ca se refera la o situatie care nu mai exista, pentru ca s-au lasat si ei dusi cu discursul si au mai gresit. (sfantul Ioan Gura de Aur cu nunta din Cana... probabil s-a lasat dus de retorica sa zica ca Maica Domnului a gresit) Daca facem greseala sa nu relativizam aceste spunse, o sa ajunga copiii nostri sa 'arunce copilul dodata cu apa din baie' (cum se spune in germana, nu stiu daca si pe romaneste), adica sa arunce totul pe geam smintiti fiind de fundamentalismul nostru.

Daca nu avem dreapta socotinta sa citim cu minte aceste scrieri, nu vom mai putea transmite din ele nici esentialul, dumnezeiescul din ele.

De altfel, orice parinte inaintat in viata duhovniceasca iti va zice ca intotdeauna trebuie sa relativizezi ceva ca sa revii la esential.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
De ce este condusa BOR de calugari idealist Biserica Ortodoxa Romana 296 07.12.2017 20:53:05
Imaginea ideala a femeii laice in biserica sophia Tinuta in Biserica 55 22.01.2012 06:11:46
Lasata secului pentru Postul Sfintei Marii mena2376 Intrebari utilizatori 0 01.08.2011 15:08:15
imbracamintea la calugari gheorghie Generalitati 12 09.09.2010 14:30:20