Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 12.03.2015, 01:32:00
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Barsaumas Vezi mesajul
Chestia asta e tipic slava, mai exact ruseasca si sarba. Sunt eu filo-rus, din motive politice, dar credinta lor prea ardenta si fanatica, asa-numitul "suflet rus in credinta", imi produce scarba. La fel cum imi produce scarba lipsa de respect pentru ce este viu, fiind vazuta Creatia si insisi oamenii doar ca resurse economice si eventual militare, tipica Occidentului.
Devize precum "ortodoxia e suferinta" suna a masochism. Astfel incit sa indeparteze oamenii de credinta, Necuratul prezentind, prin slujitorii sai, intreaga credinta crestina ca un masochism bolnav. Evident, urmatorul pas ar fi "veniti la mINE, in Iad, nu vedeti ca ortodoxia crestina produce si propune suferinta?" (intentionat am scris mINE, in opozitie cu "Mine", cum ar fi vorbi Dumnezeu despre Sine, te-ai prins tu).
Sună a masochism, dar nu este.
Masochismul este o boală cu etiologie inconștientă. Nu este o asumare liberă și conștientă, ci o supunere obținută prin constrângere internă, percepută ca misterioasă și implacabilă. Masochistul alege durerea pentru că trebuie, nu pentru că vrea. El vede în durere o necesitate imperioasă, nu o valoare demnă de a fi cultivată peren.
Suferința creștină este calea tămăduirii și salvării omului. Biserica este bolniță. În bolnițe oamenii nu se distrează, nu cultivă plăceri, ci suferă pentru a se înzdrăveni. Pentru a trăi.
Suferința asumată și cultivată liber de către omul creștin este răsplătită, ici-colo, cu momente de sănătate - bucuria duhovnicească. Simpla bucurie neîntinată de vreun gând străin. În astfel de clipe, fulguiri ale Vieții în oameni, creștinul capătă dovada că efortul lui de a se lecui în mod dureros de patimi, de moarte, are sens și șansă de rodire. Mângâierea harului îmbărbătează și încununează suferințele deja asumate. Învinsul devine, treptat, învingător.

Când fugim de suferința jertfelnică, individul egoist din sămânța persoanei noastre își afirmă rezistența. Nu pe sufletul cel dăruit cu viață de Dumnezeu îl doare jertfa, ci pe omul vechi, pe individul căzut din comuniunea cu Viața.
Mintea noastră lumească, pervertită la toate relele, suferă când i se iau dulcețurile. Uitînd că după plăcere, urmează durere. Sau resemnîndu-se, prea ușor, cu aceasta.
Acest cerc vicios continuu al omului trupesc, plăcere-durere, este nimbul morții asupra noastră. Semnul și cununa deșertăciunii. El poate fi străbătut și depășit numai prin saltul eroic, cu adevărat bărbătesc, al asumării suferinței izbăvitoare. Scopul ascezei creștine este transfigurarea unei ființe care suferă pentru vanitatea ei lezată, într-o persoană, într-o conștiință vie care tânjește după bucurie și Viață.

Biserica ajută pe om să se elibereze din văicăreala putrejunii pentru a înainta și dura în bucuria Vieții. Acum, prin ocean de tristețe și picături de bucurie dăruite de Doctor, apoi prin nesfârșita pace și bucurie a celor vii în Hristos.

Dumnezeu să ne țină și să ne mângâie inimile!

Last edited by Ioan_Cezar; 12.03.2015 at 01:41:49.
Reply With Quote
 

Thread Tools
Moduri de afișare