Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 16.08.2014, 00:22:59
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit ( continuare )

Profeția pictată a părintelui Arsenie Boca - Biserica Drăgănescu

Ceea ce în anii ’70-’80 părea viziune subiectiv artistică și adaos îndrăzneț la erminia bizantină, astăzi, după aproape 30 de ani, ni se arată a fi un teribil strigăt de trezire - o manie profetică, plină de reproș și îngrijorare: imaginea apocaliptică a unor zgârie-nori incendiați, ca o prefigurare a zilei de 11 septembrie; imaginea unei navete cosmice, prefațând parcă dezastrul misiunii Apollo 13; imaginea lui Nietzsche și Platon, conversând probabil despre adevăr, despre genealogia moralei și „moartea” lui Dumnezeu, în timp ce fața cinic zâmbitoare a unui diavol șoptește la urechea umanității otrava spuselor lui paradoxale: „Eu nu exist”, împlinind astfel cea mai perfidă și mai ucigătoare ispită a lumii moderne: ignorarea celui rău; acceptarea lui prin indiferență, lene sau toleranță.
Ca să înțelegi ceva din mesajul părintelui, trebuie să te apropii atent și îndelung de fiecare trăsătură de penel. În parte, orice detaliu te uimește prin ceva: faptul că și diavolii au aură (una stricată, șerpească, desigur); faptul că în pictura părintelui nu există nici o tușă pregnantă de negru, iadul fiind desenat doar în pălălăi incendiare de roșu sau cărămiziu murdar; faptul că, în una din scene, însuși Hristos O ține în brațe pe Fecioara Maria ca pe o copilă și nu invers, cum o consacra erminia bizantină; faptul că cele două mari biserici creștine (Sf. Sofia de la Constantinopol și Sf. Petru de la Roma) stau împreună într-un semicerc cu raze, dar într-un loc nedecis încă - undeva între Iad și Rai.


„Sfânta Liturghie mai ține lumea”

Durează ceva până să observi marile scene și dezvoltări ideatice; să observi tulburătoarea tema a Călugărului răstignit (cu picioarele în iad și mintea în Rai) sau locul central oferit Nunții din Cana Galileei, uimitoare prin interpretarea părintelui, care adună la aceeași masă fără sfârșit - nu numai mirii, dimpreună cu cei 40 de mucenici de la Sevasta, în floarea vârstei, dar și cortegiul menit să-l petreacă pe starețul Zosima pe ultimul său drum, sugerându-ne astfel că la bucuria nunții cerești există doar trei cai de a ajunge: căsătoria creștină, călugări și mucenicia martirică.
Profeția pictată a părintelui Arsenie Boca

Cina cea de taină (fragment). Pe zidurile bisericii din Drăgănescu, semnificațiile se succed în straturi suprapuse. Nici un chip de sfânt nu seamănă cu altul. Chiar și în mulțime, în Ceata celor Drepți, privirile Cuvioșilor exprimă gânduri și voință proprie. Pictura nu fixează gesturi anume și nu oprește din drum pașii vreunui Apostol, cum se întâmplă pe zidurile altor biserici. Pictura de la Drăgănescu se unduiește, tresare, pâlpâie, respiră și se înalță din teluric, spre apoteoza Învierii pe Cruce și întărirea mesajului lăsat de părintele, ca o ultima avertizare: „Să nu credeți că veți intra după moarte în Împărăția în care nu ați trăit pe pământ”
.
Sunt multe „îndrăzneli” și actualizări tulburătoare în pictura bisericii și toate par să repete același strigăt de trâmbiță apocaliptică, adresat omului: „Cu știința ați dezlănțuit cataclismul stihiilor asupra voastră. Așa vă trebuie. Ați început sfârșitul lumii!”. O spune părintele Arsenie Boca, absolventul de medicină, teologie și bellearte - călugărul simplu și „omul îmbrăcat în haine de in”, care citea deopotrivă Filocaliile și ultimele cărți despre quasari sau unde cuantice, fără să vadă o contradicție între creștinism și știință, între iuțimea cunoașterii intelectuale și miracolul energiilor necreate ale lui Dumnezeu. Cu fiecare cadru pictural înscris pe perete, discursul părintelui pare să devina tot mai clar și ultimativ - să fugim de mândrie deșartă, de neadevărul și minciuna zilelor noastre, care ne repetă mereu că omul e stăpânul deplin al lumii, care ne îndeamnă să ne bucuram de plăcerile vieții și ne consolează perfid: „Fii pe pace. Ai destul timp să te mântuiești. La bătrânețe ce ai să faci?”


„Începe timpul mucenicilor”

Neîndoielnic, părintele își cunoștea sfârșitul. Ucenicul său, Preasfințitul Daniil, episcopul ortodox din Vârșețul Voivodinei, își amintește că, în decembrie 1988, la ultima lor întâlnire de la Prislop, părintele a plâns pentru prima și ultima oară, în fața obștii adunate să celebreze apropierea sfintelor sărbători de Crăciun. Anul următor, în prag de iarnă, părintele va cădea nemișcat la pat și se va stinge sfielnic și tăcut, ca pâlpâirea unei lumânări suflate de boarea unui vânt. Nimeni nu poate ști cui anume îi erau adresate lacrimile de la Prislop. Cu siguranță, era un semn de despărțire, dar și de întărire a ceea ce se spune că profețise pentru ultima oară poporului român, cu puțin timp înainte de căderea comunismului: „Îmi pare rău pentru voi. Frica e de la diavol... Îmi pare rău pentru voi. Vor cădea mulți dintre cei aleși. Vă vor pune impozite, taxe și alte dări. Nu veți mai putea fi sfinți... Acum nu mai e timpul sfinților. Acum începe timpul mucenicilor”.
Profeția pictată a părintelui Arsenie Boca


Previziunea viitorului. Părintele Arsenie trebuie să se fi despărțit de noi cu regret și amărăciune. Nu numai că vedea în duh ce o să ni se întâmple, dar ne iubea pe toți atât de mult, încât ar fi vrut să-i pună pe făgărășeni, dimpreună cu tot poporul credincios, într-o icoană a neamului românesc, întruchipată sub forma unui țăran simplu și îmbrăcat în in, ce stă în rugăciune cu brațele spre cer, ca Moise pe munte, având deasupra culmile carpatine, pe care se ridică crucea de pe Caraiman, cu o ceată de cuvioși dincolo de zare, sub profilul celor trei mari lăcașuri ale neamului: Cozia, Voroneț, biserica de lemn a lui Horea.
În cei aproape 80 de ani ai săi, părintele nu a mai avut timp să ne lase decât niște însemnări și niște schițe, desenate înfrigurat în minuscula sa chilie de la Sinaia. Cercetându-le cu atenție, vom descoperi cu uimire că, în recluziunea meditativă de la Drăgănescu, părintele nici nu a profețit și nici nu a transpus dogmatic Scriptura în desene, ci a încercat, după cum singur recunoaște, să picteze ceva mult mai important: zborul și tăcerea. E limpede că nu poți să-l iubești pe Dumnezeu și să I te apropii cu o câtime măcar, dacă nu ești un pic vizionar și poet, dacă nu repeți și nu crezi odată cu părintele ca prezentul nici nu ne domină și nici nu ne aparține. Atunci când ne ocupam prea mult de el, prezentul e o iluzie și o capcana. Să nu-l preamărim niciodată. „Prezentul”, spunea cuviosul Arsenie Boca, „e doar viitorul trecutului”.


__________________
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)

Last edited by cristiboss56; 16.08.2014 at 00:25:13.
 

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
ma poate ajuta cineva sa cumpar o rasa("vesmant"pt. Protopsalti)? inclusiveu Generalitati 9 02.07.2012 15:08:55
Ceva frumos..."invata" ioana30 Generalitati 1 29.11.2010 17:23:12
Cum pot "aduce" pe cineva drag la credinta? lourdes19 Generalitati 2 19.10.2010 12:06:29
"imoralitatea" lui Dumnezeu din Biblie? Nu exista asa ceva! flying Despre Sfanta Scriptura 203 18.05.2010 20:31:10