Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 18.07.2013, 02:35:42
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.357
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Aici ai dreptate, asta am spus si eu in mesajul cu subiectivitatea. Dar aici apare si problema, pentru ca se baga si dogma, revelatia, la subiectivitatea aceasta. Dogma nu este ceva ce o percepe fiecare cum vrea, pentru ca si crearea unui zeu dupa imaginatia cuiva intra tot la idolatrie. Domnul este cel ce S-a revelat atat in Vechiul Testament, cat si in cel Nou. Proma porunca din Lege este sa nu creem alt zeu si sa ne inchinam lui. Nu trebuie sa fie ceva material (ca idolii), poate fi si ceva din imaginatia noastra.
E ca si cum am discuta aici tot timpul daca un lucru real e ceea ce este sau daca e fiecare cum il vede. Un leu este un leu, nu depinde de imaginatia cuiva, este un adevar absolut. Acest relativism este din hinduism, budism, pentru ca si ecumensimul este o ramura a new-age-ului, care incearca sa amestece toate religiile.
Dogma este ceea ce Domnul ne-a revelat, si ceea ce a clarificat si Biserica. Au fost si lucruri care probabil nu ni s-au revelat sau care sunt revelate dar nu sunt clarificate. Dar ceea ce s-a revelat si clarificat nu e ceva subiectiv, de aceea spunem ca dogma este infailibila, nu poate fi modificata, e perfecta. Dogma tine de credinta, modernismul propovaduieste un umanism ateu, bazat si pe "iubirea" oamenilor. S-a vazut iubirea oamenilor in regimurile atee, revolutia franceza sau comunism. Prima porunca este sa iubesti pe Domnul mai preusus de tine si ceilalti oameni, sunt primele porunci din decalog si dogma tine tot de acest lucru. Voi nu va dati seama, dar va axat exact pe acest umanism ateu, trecand in plan secund prima porunca, care de fapt e credinta. De ce e asa greu sa acceptati invatatura ortodoxa si va luati dupa nu stiu ce pastori de peste ocean care nestiind ce-i cu ei au inventat conceptiile acestea? Invatatura ortodoxa este frumoasa, perfecta, nu are nevoie de infuzie protestanta sau din nu stiu ce cult. Nu exista nicio inatvertenta, contradictie, numai la catolici sunt cu zecile, e si greu sa ramai catolic daca te apuci sa studiezi dogma catolica, daca ai dragoste de adevar si nu crezi orbeste. Si aceasta idee, ca ar conta doar credinta in Fiul lui Dumnezeu e tot de la protestanti si ecumenism. Totit ereticii in afara de Arie credeau in asta, sfintii nu aveau toleranta asta sa vada ca ei vad ceva diferit, probabil ar fi trebuit sa-i considere profeti, nu eretici.

Se pare ca problema e mult mai grava, daca nu mai este nimic adevarat, totul e relativ. Cum spuneam, e un mod diferit de gandire, bazat pe relativism, asemanator celui din religiile orientale. Daca cineva spune ca un tigru are zece picioare ori e dus cu capul ori e budist. Eu spun de realitatea de acum, nu ca in trecut capitala a fost la Targoviste. Nu cred ca e greu de inteles ce am vrut sa spun.

Arie nu Il marturisea pe Dumnezeu intr-un limbaj diferit, exact acesta e relativismul adus de ecumenism. In ecumensim nu exista erezie, ci diferite moduri de intleegere, cum ai spus si tu.

Eu am raspuns ca nu am afirmat eu acest lucru, dar asta nu inseamna ca cei enumerati de tine nu au conceptii asemanatoare si pe care eu le consider gresite. Iar cei ce spun acelasi lucru ca si mine nu sunt doar trei persoane, numai pe topic au intervenit si Paraschiva si antiecumensim, mai sunt Antonia, Anca dar si altii, multi au fost si care nu mai scriu pe forum (Anna21, de exemplu). Eu nu impartasesc deloc acele conceptii moderniste si consider ca ar fi si un pacat sa nu ma delimitez de ele, din moment ce sunt gresite. Dreapta credinta nu e o simpla afirmatie.
Da, Dumnezeu este Unul: Sfânta Treime! Adevărul absolut este unic și apofatic: Dumnezeu Sfânta Treime. Porunca I din Decalog rămâne întru totul valabilă în vecii vecilor!
Pot exista nu doar idoli materiali, ci și idei, concepții, produse ale imaginației noastre, chiar și idei greșite despre Dumnezeu Cel adevărat, idei, gânduri, impresii, planuri, idealuri pe care le iubim mai mult decât pe El! Și în această privință sunt întru totul de acord cu dvs. Inclusiv noi înșine ne putem deveni idoli. Chiar și cei apropiați Îl pot substitui, în inimile noastre, pe Cel unic. Să ne ferească Dumnezeu de asemenea subtile, dar reale forme de idolatrie!
În privința uturor acestor afirmații suntem, așadar, întru totul de acord.
Mai rămân doar câteva puncte în privința cărora nu știu dacă v-am înțeles corect punctul de vedere. De aceea, v-aș adresa următoarele întrebări:
1. Sunteți de acord cu mine în privința faptului că relația fiecăruia dintre noi cu Același unic Dumnezeu este unică, este trăită într-un mod unic, dată fiind unicitatea personalității noastre? Unică în sensul în care m-am referit, chiar pe prima pagină a topic-ului, la diferențele de trăire dintre Sfinții Apostoli Petru, Toma și Ioan.
2. Până la urmă, relația noastră cu Dumnezeu este un fapt obiectiv, sau subiectiv? În mesajul pe care l-ați citat parțial, am încercat să argumentez faptul că relația fiecăruia dintre noi cu Dumnezeu ține de subiectivitate, fiindcă atât Dumnezeu, Persoana supremă, cât și noi, ființe tot ipostatice, suntem subiecte/ persoane/ ipostasuri, nu obiecte. Totuși, m-aș bucura să aflu și opinia dvs.
"...si ecumensimul este o ramura a new-age-ului"
Aș ezita să formulez afirmații atât de radicale. Ecumenismul, ramură a new-age?... Pe baza căror argumente ați ajuns la această concluzie?
"...pentru ca se baga si dogma, revelatia, la subiectivitatea aceasta"
Da, se bagă peste tot subiectivitatea asta, chiar și-n dogmatică, fiindcă Revelația creștină e descoperirea unui Dumnezeu personal, iar nu a conceptului de "Divinitate" ("Dumnezeu al filosofilor", cum s-ar exprima Pascal), nici a unei esențe divine impersonale și depersonalizante pentru ființa umană, în care ne-am contopi în viața viitoare (ca în concepțiile religiilor orientale - impersonalism atât de frecvent criticat în scrierile părintelui Stăniloae). Hristos n-a spus: "pentru a vă mântui, e necesar să aderați la următoarea concepție teologico-filosofică despre lume și viață", ci ne-a propus CREDINȚA ÎN PERSOANA SA DIVINO-UMANĂ: "credeți în Mine". Mai departe, mă și intimidez să mai comentez ceva pe această temă a importanței persoanei în creștinism, nici nu mai am curaj să mai adaug ceva, după ce am citit mesajul excepțional al domnului profesor Cezar (la p. 25 a topic-ului, cred). Ce să mai formulezi după un asemenea mesaj, de o asemenea profunzime teologică și duhovnicească?
"Voi nu va dati seama, dar va axat exact pe acest umanism ateu, trecand in plan secund prima porunca, care de fapt e credinta"
Prin urmare, acum nu suntem doar ecumeniști și relativiști, ci și umaniști atei? Vai de noi! :) Dacă aș vrea, mi-ar fi ușor să vă atribui, la rândul meu, tot felul de erezii și atitudini neconforme Revelației. Evident, nu am intenția de a comite o astfel de nedreptate, mai ales pentru că, în general, dvs reușiți să păstrați o atitudine irenică în dialogul cu cei care exprimă opinii diferite față de dvs și vă felicit pentru această atitudine cu adevărat creștină (v-am mai spus-o).
În schimb, aici, în acest topic... mi-ați atribuit când relativismul, când umanismul ateu... Sper din toată inima să reveniți la atitudinea dvs obișnuită, aceea autentic ortodoxă, pentru care v-a felicitat și Vlad chiar aici, pe topic. :)
"Invatatura ortodoxa este frumoasa, perfecta, nu are nevoie de infuzie protestanta sau din nu stiu ce cult."
Amin!
"Nu exista nicio inatvertenta, contradictie..."
Desigur. Totuși, dogmele cuprind, adesea, formulări antinomice, tocmai datorită caracterului supralogic al adevărului revelat. Exemplul cel mai cunoscut: "Dumnezeu este unic în Ființă și întreit în Persoane".
"Daca cineva spune ca un tigru are zece picioare ori e dus cu capul ori e budist"
E "dus cu capul", nu buddhist. Am argumentat în mesajul anterior. :)
"Arie nu Il marturisea pe Dumnezeu intr-un limbaj diferit..."
Exact acest fapt am dorit să-l evidențiez! Arie nu-L mărturisea pe Dumnezeu într-un limbaj diferit, ci Îl nega, reducându-L la nivelul ontologic de ființă creată. De aceea, Sfântul Nicolae a reacționat atât de dur. Tocmai aceasta a fost ideea pe care am încercat s-o exprim: dacă Arie ar fi avut doar un limbaj diferit, un mod de trăire diferit etc, Sfântul Nicolae nu l-ar fi... corectat în plin Sinod ecumenic. Reacția Sfântului s-a datorat tocmai gravității ereziei ariene.
"Iar cei ce spun acelasi lucru ca si mine nu sunt doar trei persoane..."
Argumentul majorității?...
"Dreapta credinta nu e o simpla afirmatie"
Întru totul de acord! Asta tot încerc și eu să argumentez...
Doamne ajută!
__________________
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17)
"Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul)
"Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!"
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
 

Thread Tools
Moduri de afișare