Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Decebal, vad ca stii multe despre unguri; dar cunosti personal niste unguri, ca sa stii din propria ta experienta ce fel de oameni sunt? Presupun ca nu; si atunci tot ce spui tu, desi in parte e adevarat, totusi e gresit, caci privesti problema din inaltul cerului, doar rational, fara inima. Ori si ungurii sunt oameni si sunt printre ei si oameni buni, si oameni cu probleme, dar cand le calci pragul sunt primitori.
Si atunci de ce sa-i improscam cu noroi, asa in general, pe toti de-a valma?!? Unii chiar nu merita si pentru aceia nu avem voie sa ii vorbim de rau.
Restul, cu teritoriul, e manipulare din vecini, stramosii lor, care viseaza la ce au avut odata si nu mai au.
Sa nu ne facem griji, ca Dumnezeu si Maica Domnului au grija de Romania!
|
Am citit acum ce scrie pe topicul "Facatura maghiara" si inteleg mai bine despre ce scrie aici Decebal.
Mesajul meu l-am scris in lumina propriei mele experiente cu ungurii din Ardeal, nu departe de zona Harghita, totusi foarte diferita de ea, precum si din Ungaria.
E o mare diferenta a vorbi despre unguri in general; aici isi fac loc f usor sentimentele de ura; sau a vorbi despre ei, avand in minte unguri pe care ii cunosti ca oameni. Cum eu ii stiu ca oameni, imi cade f greu sa spun lucruri grave la adresa tuturor ungurilor, de teama ca i-as putea rani si pe cei, pe care ii cunosc, pe care ii stimez si chiar le port recunostinta, pentru modul cum s-au purtat cu mine. Imi repugna orice gand rau despre ei, niste oameni calzi si primitori.
E bine, in concluzie sa analizam si
sa criticam ideea lor gresita, nu sa-i punem pe toti ungurii la zid, pentru ideile venite de peste granita.
Nu mica mi-a fost mirarea, cand am vazut in Ungaria harti cu Ungaria mare! Mie mi se pare o aberatie, dar lor ideea li se pare posibila, printr-o repetare a istoriei. In 1940, cred, partea de Transilvania a apartinut Ungariei. Ori se stie ca istoria nu se repeta.