Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Voi aveti biserica romaneasca proprie, de poti merge in fiecare saptamana, sau o aveti imprumutata odata pe luna? Sa fie chiar atat de multi romani in Olanda? Stiu ca merg multi la lucru si acolo, ca si aici, dar noi tot nu avem biserica noastra ortodoxa, ci o inchiriem. Iar in bisericile protestante, chiar sa vrei sa saruti icoanele, tot nu poti, ca nu le ai. Alta e situatia cu Biserica Rusa. Lipsa Bisericii, iata un motiv pentru care regret plecarea din tara.
|
In orasul in care sunt eu nu sunt biserici ortodoxe de nici o culoare. Merg la o biserica catolica, dar care are deasupra altarului si in capela icoane foarte bizantine (Maica Domnului, Hristos si Sf Ioan Botezatorul, Sf Arhangheli, etc), ca si compensatie vizuala.

Preotul este de esenta mai traditionalista (genul care tine Missa Tridentina...), ceea ce mie imi place, foarte ortodox (nu, nu Ortodox) in ceea ce spune si face, ceea ce e un lucru mare pentru Olanda. Dar cred ca am povestit mai in detaliu despre asta zilele trecute pe un alt thread.
Sigur, sigur, au sa sara gurile rele -- asa se explica unele din neconcordantele mele cu ortodoxia romaneasca, dar sincer, vad multa credinta si respect fata de Dumnezeu in jurul meu acolo.
Si nu, nu prea ma atrage ideea de biserica romaneasca. In experienta mea se tranforma in cluburi sociale...eu vreau altceva. Si nu sunt de opinie cum ca un roman trebuie sa mearga la o biserica romaneasca, si la cea rusa, de exemplu, numai in caz de urgenta. Cred ca daca exista o biserica ortodoxa acolo unde este o comunitate de ortodocsi, nu este nevoie si de una romaneasca, si de una sarbeasca, si de una greaca, si de una rusa. Una mai mare e de ajuns pentru toti. Cred ca asa se pierd si resurse financiare si spirituale, si din nou, se fragmenteaza si mai mult ortodoxia.