Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #871  
Vechi 01.01.2010, 20:50:51
Danut7 Danut7 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.543
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
Acuratețea explicațiilor tale lasă de dorit. Mai întâi de toate, verbul Shabath nu are doar sensul de "a înceta", "a termina". Pentru aceasta există verbul chadal (Gen.11,8 și 41,49 ca să dau doar două exemple). Shabath are mai ales sensul de a se odihni.
Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
Sâmbăta nu este "inovația" Ellenei White, ci instituția lui Dumnezeu (Facerea 2,3) și extensia de autoritate a lui Iisus, El fiind Domn al Sâmbetei (Marcu 2,28).
Am sa-ti raspund simultan la ambele.Cuvantul tradus ca Sabbath din Facerea 2:3 este verbul a inceta sau a termina.Iisus Hristos este Domn al Sabatului , nu al sambetei,adica Domnul odihnei.Putin diferit.Denumirea de sabat se refera strict la odihna si la "incetarea" muncii.Nu doar la o zi saptamanala sau la sambata pe care Hristos a decimat-o , si a dezlegat-o , inlocuind-o cu Duminica, odihna adusa de El si nu de Moise sau de alti oameni.Odihna care il are ca mijlocitor insusi pe El, prin Invierea Sa din morti, ziua adevarata de odihna, mai buna decat sabatul evreiesc, caci oricine cinsteste, iubeste si crede in aceasta zi, adica in <Invierea lui Hristos> pe care este si sumarizata intreaga Scriptura si Evanghelia Noului Testament intra cu adevarat in Odihna cea adevarata a lui Dumnezeu, in care prin ziua lui Moise "sambata" nu au intrat aceia, pana nu s-a implinit Ziua lui Iisus Hristos.


Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
.

Cât privește termenul Sabbatismos din Evrei 4,9, acesta are o situație mai specială ce n-a fost discutată încă pe acest topic, oricât de stufos a devenit el.
Cuvântul sabbatismos nu apare în altă parte, nici în Biblie, nici în literatura veche până în secolul al II-lea; cu o singură excepție posibilă: Plutarh în Moralia 166A. Prin urmare, unii au tras concluzia că scriitorul epistolei către Evrei a creat acest cuvânt atunci când a scris pasajul acesta.

Sabbatismos și sabbatizo sunt variantele grecești ale substantivului ebraic shabbath și respectiv ale verbului înrudit, shabath, iar înțelesul celui din urmă poate să arunce lumină asupra sensului celui dintâi. Shabbath apare de 101 ori în Vechiul Testament, unde de obicei înseamnă „Sabat” –ziua a șaptea a săptămânii– sau „săptămână”, o perioadă de șapte zile delimitată de Sabate succesive. Acest cuvânt este folosit și pentru anul sabatic (Levitic 25,6; 26,34.43; 2 Cronici 36,21). Verbul shabath apare de 70 de ori, de 7 ori cu referire la odihna de Sabat și de 63 de ori cu referire la alte feluri de odihnă. În ce privește acest ultimul sens, vezi Geneza 8,22; Iosua 5,12; Neemia 6,3; Plângeri 5,14; Isaia 14,4; 24,8; 33,8. Sensul de bază al verbului shabath este de „a înceta”, „a se odihni”. Uneori cuvântul face referire la odihna Sabatului săptămânal. Dar substantivul shabbath, derivat de la shabath, se referă de obicei la odihna Sabatului săptămânal, precum și la perioada de timp delimitată de Sabate succesive, adică săptămâna (Leviticul 23,15), și la anii sabatici (cap. 26,35; etc.). Se poate observa, de asemenea, că shabbathon, care este simplul shabbath cu terminația on, este folosit cu privire la Ziua Ispășirii (Leviticul 16,31; 23,32), la anul sabatic (Leviticul 25,4.5), la Sărbătoarea Trâmbițelor (Leviticul 23,24), și la prima și ultima zi a Sărbătorii Corturilor (Leviticul 23,39) – precum și pentru Sabatul zilei a șaptea.

Sabbatizo este folosit de șapte ori în Septuaginta, o dată cu privire la Sabatul zilei a șaptea (Exodul 16,30), o dată cu privire la alte sabate (Leviticul 23,32), și de cinci ori cu privire la odihna pământului în anul sabatic (Leviticul 26,34.35; 2 Cronici 36,21). În Septuaginta, la Exodul 16,30; Leviticul 23,32; 26,34.35, sabbatizo vine de la cuvântul ebraic shabath. Așadar ideea fundamentală exprimată de sabbatizo în Septuaginta este aceea de odihnă sau încetare a muncii sau a altei activități. De aceea, folosirea cuvintelor înrudite grecești și ebraice dă de înțeles faptul că substantivul sabbatismos poate să însemne fie „odihna” de Sabat, fie pur și simplu „odihnă” sau „încetare”, într-un sens mai general. În felul acesta, un studiu lingvistic al cuvântului sabbatismos din Evrei 4,9 nu clarifică dacă aici se face referire la „odihna” săptămânală de Sabat sau pur și simplu „odihnă” sau „încetare”, într-un sens general. Numai contextul poate decide asupra acestei probleme, context de care cu obstinație faceți excepție și tu, și ovidu-s.

Se pare că scriitorul Epistolei către Evrei folosește cuvintele katapausis și sabbatismos, mai mult sau mai puțin, ca sinonime:

1. Din cauză că Iosua nu a putut să-i conducă pe israeliți la „odihna” spirituală (katapausis, v. 8), rămâne un sabbatismos (v. 9) pentru creștini. Logic, înseamnă că ceea rămâne este aceeași cu ceea ce trebuie să se înceapă. Faptul că Iosua nu l-a condus pe Israel la „odihna” spirituală, nu ar fi un motiv pentru creștini să nu țină Sabatul.

2. Din v. 1 și v. 6 este clar că ceea ce rămâne pentru poporul lui Dumnezeu în timpurile NT este katapausis; în v. 9 se spune că rămâne un sabbatismos. A declara că ceea ce rămâne pentru „poporul lui Dumnezeu” este Sabatul săptămânal, înseamnă că Sabatul săptămânal este lucrul la care Iosua nu a reușit să-l conducă pe Israel.



3. Faptul că în Septuaginta, Biblia bisericii primare, katapauo (Geneza 2,2.3; Exodul 20,11) și sabbatizo (Exodul 16,30; Leviticul 23,32) sunt folosite unul în locul altuia pentru Sabatul zilei a șaptea, tinde să înlăture sugestia că scriitorul, în Evrei 3,4, ar fi intenționat să facă o distincție între aceste forme substantivale.

Se poate observa faptul că iudeii de pe timpul lui Pavel, creștini sau necreștini, erau minuțioși în ținerea poruncii a patra. Fără îndoială că, scriindu-le iudeilor, autorul acestei epistole n-a considerat necesar să le dovedească faptul că păzirea Sabatului „rămâne”. Dacă în urma acestei extinse argumentații (care începe la cap. 3,7) apostolul ajunge la concluzia că Sabatul rămâne pentru poporul lui Dumnezeu, atunci se pare că el este vinovat de un non sequitur, deoarece concluzia aceasta nu decurge logic din argumentație. N-ar fi existat nici un motiv pentru un efort atât de elaborat de a-i convinge pe iudei să facă ceea ce făceau deja – țineau Sabatul. În plus, în timpurile apostolice Sabatul zilei a șaptea era ținut de toți creștinii, atât dintre iudei cât și dintre neamuri, și orice argument pentru a dovedi valabilitatea Sabatului în acea perioadă de început a bisericii creștine, ar fi fost fără rost. În plus, se poate observa că secțiunea alcătuită din cap. 3 și 4 începe cu invitația de a privi „la Apostolul și Arhiereul mărturisirii noastre, adică Iisus” (cap. 3,1) și se încheie cu îndemnul călduros „să ne apropiem cu deplină încredere” de El „ca să căpătăm îndurare și să găsim har, pentru ca să fim ajutați la vreme de nevoie” (cap. 4,16). Ce legătură ar putea exista între o extinsă argumentare, menită să arate că Sabatul rămâne obligatoriu pentru biserica creștină și tema declarată a cap. 3 și 4 – lucrarea lui Hristos ca Marele nostru Preot în sanctuarul ceresc – este într-adevăr neclar.

Odihna de care se vorbește aici este odihna harului,este adevărata odihnă a credinței, odihna spirituală.

Noi intrăm în „odihna” lui Dumnezeu atunci când ne ațintim „privirile” la Iisus (cap. 3,1) și ascultăm de glasul Său (cap. 3,7.15; 4,7), când avem credință în El (cap. 4,2.3) când „rămânem tari în mărturisirea noastră” (v. 14) și când „ne apropiem … de scaunul harului (v. 16). Aceia care vor să intre în experiența aceasta trebuie să se ferească de „o inimă rea și necredincioasă” (cap. 3,12) și de împietrirea inimii (cap. 3,8.15; 4,7). Ei trebuie să se străduiască să intre în „odihna” lui Dumnezeu (cap. 4,11).

Aceia care intră în „odihna” lui Dumnezeu, vor rămâne „tari în mărturisirea” lor (v. 14). Ei se vor apropia „cu deplina încredere de scaunul harului”, ca să capete „îndurare” și să găsească „har”, ca să fie ajutați „la vreme de nevoie” (v. 16).


7.Dumnezeu hotărăște din nou o zi, astăzi rostind prin gura lui David, după atâta vreme, precum s-a zis mai sus: "Dacă veți auzi astăzi glasul Lui, nu învârtoșați inimile voastre".
8.Căci dacă Iosua le-ar fi adus odihnă, Dumnezeu n-ar mai fi vorbit, după acestea, de o altă zi.
9.Drept aceea, s-a lăsat o ținere de Sabat poporului lui Dumnezeu.


Bine ca incepi sa fi putin mai sincer.Evident ca din context din momentul in care zice in versetele 7 "Dumnezeu hotaraste din nou o zi" si 8 "o alta zi" automat nu mai vorbeste de aceiasi zi.Nu exista alt Sabat mai mare decat duminica.Fara duminica tot morti in pacatele noastre am fi.Sambata lui Moise a adus o eliberare pentru un singur popor, dintr-o robie pamanteasca si trupeasca, dar Duminica lui Hristos este cea care ne-a adus eliberarea din robia pacatului, a blestemului , a Iadului si a Mortii.Noua crestinilor, voua nu stiu ce v-a adus E.G.W, stiti voi mai bine.


Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
Pentru afirmația aceasta te râd și curcile nu numai teologii ortodocși.

Astept sa-mi dovedesti contrariul : Adica , ca crestinismul nu a tinut din totdeauna duminica.
  #872  
Vechi 01.01.2010, 21:34:54
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned
 
Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 2.822
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Am sa-ti raspund simultan la ambele.Cuvantul tradus ca Sabbath din Facerea 2:3 este verbul a inceta sau a termina.Iisus Hristos este Domn al Sabatului , nu al sambetei,adica Domnul odihnei.Putin diferit.Denumirea de sabat se refera strict la odihna si la "incetarea" muncii.
Ai un talent deosebit în a da cu bățu-n baltă. Când Hristos se autodenumește "Domn al Sâmbetei"(Marcu 2,28 - versiunea ortodoxă actuală!!) se referă chiar la sabatul zilei a șaptea nu la odihnă în general, din două motive:

1. În Marcu 2, disputa cu fariseii era cu privire la sâmbătă. Ucenicii erau acuzați de aceștia că ar călca sâmbăta, și nu că dorm insuficient

2.
termenul în originalul grecesc este sabbaton (sâmbătă), și nu anapausis (odihnă).


Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Nu doar la o zi saptamanala sau la sambata pe care Hristos a decimat-o , si a dezlegat-o , inlocuind-o cu Duminica
Hristos n-a "decimat" nimic. Din 2 motive:

1. Săptămâna are doar 7 zile nu 10
2. Hristos nu a venit să strice Legea (Matei 5,17). Adevăratul "decimator" e diavolul cu toți ciracii lui (poți să-i enumeri aici pe Constantin și pe episcopul de Roma) care au încercat să decimeze (la propriu) Decalogul (Dan. 7,25).

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Sambata lui Moise a adus o eliberare pentru un singur popor, dintr-o robie pamanteasca si trupeasca
Exodul evreilor n-a avut loc sâmbăta, iar sărbătoarea în cinstea eliberării lor era anuală, nu săptămânală: Paștele


Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
dar Duminica lui Hristos este cea care ne-a adus eliberarea din robia pacatului, a blestemului , a Iadului si a Mortii.
Eliberarea din robia păcatului a fost adusă de Hristos nu de duminică. Iar învierea Lui a avut loc o dată, nu în fiece duminică.

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Astept sa-mi dovedesti contrariul : Adica , ca crestinismul nu a tinut din totdeauna duminica.
Tot asta ți se dovedește biblic de 88 de pagini încoace. Dacă a fost un moment când nu a ținut duminica, atunci acela a fost cu siguranță perioada apostolilor. În rest, documentele patristice falsificate și adnotate ulterior de către cei interesați, nu mă pasionează. Dumnezeu a sfințit și binecuvântat sâmbăta. Duminica nu a fost nici sfințită nici binecuvântată de El, oricât v-ați canoni să demonstrați contrariul.
  #873  
Vechi 01.01.2010, 22:50:51
Danut7 Danut7 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.543
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Ai un talent deosebit în a da cu bățu-n baltă. Când Hristos se autodenumește "Domn al Sâmbetei"(Marcu 2,28 - versiunea ortodoxă actuală!!) se referă chiar la sabatul zilei a șaptea nu la odihnă în general, din două motive:

1. În Marcu 2, disputa cu fariseii era cu privire la sâmbătă. Ucenicii erau acuzați de aceștia că ar călca sâmbăta, și nu că dorm insuficient

2.
termenul în originalul grecesc este sabbaton (sâmbătă), și nu anapausis (odihnă).

Hristos le spune iudeilor ca in mijlocul lor se afla Domnul a toate , in special Domnul care i-a scos din Egipt si care le-a dat o zi de odihna si carora ei se inchinau in fiecare sambata.Caci mai mare decat Templul se afla acolo, si mai mare decat slujirea in umbre inchipuita in Vechiul Testament,insusi Domnul Dumnezeu in carne si oase,Cel care avea sa puna capat umbrelor si sa aduca Odihna lui Dumnezeu, prin Invierea Sa din morti.Dupa cum si Scriptura arata :

Matei 12
6.Ci grăiesc vouă că mai mare decât templul este aici.
8.Că Domn este și al sâmbetei Fiul Omului.



Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul

Hristos n-a "decimat" nimic. Din 2 motive:

1. Săptămâna are doar 7 zile nu 10
2. Hristos nu a venit să strice Legea (Matei 5,17). Adevăratul "decimator" e diavolul cu toți ciracii lui (poți să-i enumeri aici pe Constantin și pe episcopul de Roma) care au încercat să decimeze (la propriu) Decalogul (Dan. 7,25).

Hristos a dezlegat , si a calcat sambata rupand-o din dregatoria sa si inlocuind-o cu duminica.Adu-ti aminte cand mergi maine la adunare de versetele astea, paganule :

Ioan 5:18 Deci pentru aceasta căutau mai mult iudeii să-L omoare, nu numai pentru că dezlega sâmbăta, ci și pentru că zicea că Dumnezeu este Tatăl Său, făcându-Se pe Sine deopotrivă cu Dumnezeu.

Ioan 9:16 Deci ziceau unii dintre farisei: Acest om nu este de la Dumnezeu, fiindcă nu ține sâmbăta. Iar alții ziceau: Cum poate un om păcătos să facă asemenea minuni? Și era dezbinare între ei.

Matei 12 :

1. În vremea aceea, mergea Iisus, într-o zi de sâmbătă, printre semănături, iar ucenicii Lui au flămânzit și au început să smulgă spice și să mănânce.
2. Văzând aceasta, fariseii au zis Lui: Iată, ucenicii Tăi fac ceea ce nu se cuvine să facă sâmbăta.
3. Iar El le-a zis: Au n-ați citit ce-a făcut David când a flămânzit, el și cei ce erau cu el?
4. Cum a intrat în casa Domnului și a mâncat pâinile punerii înainte, care nu se cuveneau lui să le mănânce, nici celor ce erau cu el, ci numai preoților?
5. Sau n-ați citit în Lege că preoții, sâmbăta, în templu, calcă sâmbăta și sunt fără de vină?


Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Exodul evreilor n-a avut loc sâmbăta, iar sărbătoarea în cinstea eliberării lor era anuală, nu săptămânală: Paștele

Evrei tineau sambata ca zi de odihna si pentru ca Dumnezeu i-a scos din Egipt.In fiecare sambata isi aduceau aminte de eliberarea din Egipt, vezi Deuteronom 5:15, din nou...

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Eliberarea din robia păcatului a fost adusă de Hristos nu de duminică. Iar învierea Lui a avut loc o dată, nu în fiece duminică.

1Corinteni 15 :

16. Căci dacă morții nu înviază, nici Hristos n-a înviat.
17. Iar dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este credința voastră, sunteți încă în păcatele voastre;

Fara duminica esti mort.Esti in pacatele tale, daca nu crezi in Iisus Hristos cel adevarat , in lucrarea Sa pe cruce si in Invierea Sa din morti.
Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Tot asta ți se dovedește biblic de 88 de pagini încoace. Dacă a fost un moment când nu a ținut duminica, atunci acela a fost cu siguranță perioada apostolilor. În rest, documentele patristice falsificate și adnotate ulterior de către cei interesați, nu mă pasionează. Dumnezeu a sfințit și binecuvântat sâmbăta. Duminica nu a fost nici sfințită nici binecuvântată de El, oricât v-ați canoni să demonstrați contrariul.
Eu cred ca ti se dovedeste de 88 de pagini ca , Sabatul adevarat e duminica.Ca apostolii au tinut duminica, ca ei au scris despre Duminica, ca intreaga evanghelie se bazeaza pe duminica(adica pe inviere), ca scrierile patristice si istorice confirma si ele si atesteaza tinerea duminicii de catre toti crestinii a tuturor timpurilor.Nu a fost absolut nici un moment in care nu s-a tinut duminica in crestinism.
  #874  
Vechi 02.01.2010, 09:19:11
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned
 
Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 2.822
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Hristos le spune iudeilor ca in mijlocul lor se afla Domnul a toate , in special Domnul care i-a scos din Egipt si care le-a dat o zi de odihna si carora ei se inchinau in fiecare sambata.Caci mai mare decat Templul se afla acolo, si mai mare decat slujirea in umbre inchipuita in Vechiul Testament,insusi Domnul Dumnezeu in carne si oase,Cel care avea sa puna capat umbrelor si sa aduca Odihna lui Dumnezeu, prin Invierea Sa din morti.Dupa cum si Scriptura arata :

Matei 12
6.Ci grăiesc vouă că mai mare decât templul este aici.
8.Că Domn este și al sâmbetei Fiul Omului.
Mă așteptam să pui în discuție cele două argumente (că Hristos vorbește de sabatul zilei a șaptea și nu de odihnă în general), și în loc de aceasta... aceleași platitudini.



Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Hristos a dezlegat , si a calcat sambata rupand-o din dregatoria sa si inlocuind-o cu duminica.Adu-ti aminte cand mergi maine la adunare de versetele astea, paganule :

Ioan 5:18 Deci pentru aceasta căutau mai mult iudeii să-L omoare, nu numai pentru că dezlega sâmbăta, ci și pentru că zicea că Dumnezeu este Tatăl Său, făcându-Se pe Sine deopotrivă cu Dumnezeu.

Ioan 9:16 Deci ziceau unii dintre farisei: Acest om nu este de la Dumnezeu, fiindcă nu ține sâmbăta. Iar alții ziceau: Cum poate un om păcătos să facă asemenea minuni? Și era dezbinare între ei.

Matei 12 :

1. În vremea aceea, mergea Iisus, într-o zi de sâmbătă, printre semănături, iar ucenicii Lui au flămânzit și au început să smulgă spice și să mănânce.
2. Văzând aceasta, fariseii au zis Lui: Iată, ucenicii Tăi fac ceea ce nu se cuvine să facă sâmbăta.
3. Iar El le-a zis: Au n-ați citit ce-a făcut David când a flămânzit, el și cei ce erau cu el?
4. Cum a intrat în casa Domnului și a mâncat pâinile punerii înainte, care nu se cuveneau lui să le mănânce, nici celor ce erau cu el, ci numai preoților?
5. Sau n-ați citit în Lege că preoții, sâmbăta, în templu, calcă sâmbăta și sunt fără de vină?
La fel și aici... în loc de a-mi contracara argumentele, îmi vi iarăși cu cele 3 acuzații fariseice de călcare a sabatului. Ți s-au epuizat argumentele de recurgi la spusele fariseilor? Încă puțin și vi cu argumentele diavolului...


Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Evrei tineau sambata ca zi de odihna si pentru ca Dumnezeu i-a scos din Egipt.In fiecare sambata isi aduceau aminte de eliberarea din Egipt, vezi Deuteronom 5:15, din nou...
Da, o țineau și pentru că... Tu când ții duminica faci tabula rasa de celelalte lucrări minunate ale Domnului?


Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Fara duminica esti mort.
Cine oare ne acuza că noi idolatrizăm o zi?...

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Esti in pacatele tale, daca nu crezi in Iisus Hristos cel adevarat , in lucrarea Sa pe cruce si in Invierea Sa din morti.
Credința aceasta o poți avea și fără a păzi duminica, și fără a te închina icoanelor, și fără a-ți face cruce, și fără a te confesa preotului și fără a pupa moaștele ori alte forme aberante de închinare.
  #875  
Vechi 02.01.2010, 11:48:41
Danut7 Danut7 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.543
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Mă așteptam să pui în discuție cele două argumente (că Hristos vorbește de sabatul zilei a șaptea și nu de odihnă în general), și în loc de aceasta... aceleași platitudini.





La fel și aici... în loc de a-mi contracara argumentele, îmi vi iarăși cu cele 3 acuzații fariseice de călcare a sabatului. Ți s-au epuizat argumentele de recurgi la spusele fariseilor? Încă puțin și vi cu argumentele diavolului...
Serios?Vezi ca in Ioan 5 nu sunt vorbele fariseilor.Si in Matei 12 Hristos nu ii corecteaza pe farisei zicand ca ucenicii Sai nu calca sambata, ba mai mult da exemplu si pe David care a mancat painile punerii inainte, si le spune ca si preoti sunt fara de vina cand dezleaga sambata in templu si ca mai mare decat toata slujirea Templului si decat insusi Templu se afla acolo, Hristos.Poate pentru tine vorbele lui Iisus si ale Sf Apostol Ioan sunt ca ale diavolului.



Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Cine oare ne acuza că noi idolatrizăm o zi?...
Am vorbit pe limbajul tau de netaiat imprejur, fara Invierea lui Hristos toti am fi pierduti, iar ziua Invierii este duminica.Daca duminica aia nu ar fi existat tot morti in pacatele noastre am fi.


Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Credința aceasta o poți avea și fără a păzi duminica, și fără a te închina icoanelor, și fără a-ți face cruce, și fără a te confesa preotului și fără a pupa moaștele ori alte forme aberante de închinare.
Tu(voi) credeti in alt Hristos, in alta inviere, in ziua sambetei a sasea a lui White.
  #876  
Vechi 02.01.2010, 13:11:54
hoinarul
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
ba mai mult da exemplu si pe David care a mancat painile punerii inainte,
Faptul ca Domnul Iisus Hristos l-a dat ca exemplu pe patriarhul David, care a pazit ziua a saptea (sabatul), nu-ti spune nimic? Domnul Iisus Hristos vrea sa ne arate cum sa pazim sabatul (incluzand in aceasta sarbatoare si legea dragostei). Nicidecum nu desfiinteaza singura zi, din saptamana, binecuvantata si sfintita de Dumnezeu si poruncita ca zi de odihna inchinata Domnului.


Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Tu(voi) credeti in alt Hristos, in alta inviere, in ziua sambetei a sasea a lui White.
Danut, ziua a saptea din saptamana este sambata pentru toti pamantenii. Chiar si pentru tine. Nu recunosti acest lucru? Sau, nici macar atat nu stii? Intreaba preotii.
  #877  
Vechi 02.01.2010, 13:24:59
Danut7 Danut7 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.543
Implicit

Citat:
În prealabil postat de hoinarul Vezi mesajul
Faptul ca Domnul Iisus Hristos l-a dat ca exemplu pe patriarhul David, care a pazit ziua a saptea (sabatul), nu-ti spune nimic? Domnul Iisus Hristos vrea sa ne arate cum sa pazim sabatul (incluzand in aceasta sarbatoare si legea dragostei). Nicidecum nu desfiinteaza singura zi, din saptamana, binecuvantata si sfintita de Dumnezeu si poruncita ca zi de odihna inchinata Domnului.
A binecuvantat si a sfintit Dumnezeu sambata, serios?Bagi tu mana in foc pentru asta?A desfiintat-o si a dezlegat-o, caci sambata lui Moise,adica Legea si odihna mijlocita de Moise nu i-a adus pe evrei unde trebuia, la cunostiinta lui Hristos.Atat sambata cat si legea veche , a fost blestemata si s-a uscat si in veac nu va mai fi rod in ea, vezi ce s-a intamplat cu smochinul fara rod.



Citat:
În prealabil postat de hoinarul Vezi mesajul
Danut, ziua a saptea din saptamana este sambata pentru toti pamantenii. Chiar si pentru tine. Nu recunosti acest lucru? Sau, nici macar atat nu stii? Intreaba preotii.
Pentru toti pamantenii ziua a saptea e duminica.Ziua intai e luni, ziua cand incepe saptamana, si ziua cand incepe si lucrul.Revino cu picioarele pe planeta Pamant.
  #878  
Vechi 02.01.2010, 16:36:07
cristian92 cristian92 is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 02.01.2010
Mesaje: 4
Implicit Șaizeci de dovezi biblice cu privire la ziua a șaptea

De ce sărbătorești sabatul? Care este scopul sabatului? Cine l-a instituit? Cînd și pentru cine a fost el instituit? Care zi este adevăratul sabat? Mulți oameni sărbătoresc ziua întîia a săptămînii, adică dumineca. Ce dovadă biblică au ei pentru aceasta? Unii sărbătoresc ziua a șaptea, adică sîmbăta. Pe care dovadă biblică se sprijină ei? În rîndurile de mai jos vom găsi menționările biblice în legătură cu ambele zile pe care le-am amintit:

1. După ce a terminat lucrarea de creațiune în cele șase zile ale săptămînii, Marele Dumnezeu s-a odihnit în ziua a șaptea (Geneza 2,1-3).

2. Acest fapt demonstrează că ziua de odihnă a lui Dumnezeu, sau ziua de Sabat, însemnează că această zi este zi de odihnă. Un exemplu: Cînd o persoană s-a născut într-o zi oarecare, acea zi devine ziua sa de naștere. Tot astfel cînd Dumnezeu s-a odihnit în ziua a șaptea, ziua aceasta este ziua Lui de odihnă sau ziua de Sabat.

3. De aceea ziua a șaptea trebuie să rămînă pentru totdeauna ziua de Sabat a lui Dumnezeu. Poți tu să schimbi ziua ta de naștere cu altă zi în care nu te-ai născut? Desigur că nu. Tot astfel tu nu poți schimba ziua de odihnă a lui dumnezeu cu o altă zi în care el nu s-a odihnit. Pentru acest motiv, ziua șaptea este ziua de Sabat a lui dumnezeu.

4. Creatorul a binecuvîntat ziua a șaptea (Gen.2,3).

5. El a sfințit ziua a șaptea (Exod 20,11).

6. Dumnezeu a instituit ziua Sabatului încă din grădina Edenului (Gen.2,1-3).

7. Ea a fost instituită înainte de căderea omului în păcat; de aceea ea nu este ceva simbolic. Simbolurile au fost introduse numai după căderea omului în păcat.

8. Isus a declarat că "Sabatul a fost făcut pentru om" (Marcu 2,27) adică pentru orice om, indiferent de rasă, atît pentru Iudei cît și pentru Neamuri.

9. Sabatul este un memorial al creațiunii (Exod 20,11; 31,17). Ori de cîte ori ne odihnim în ziua a șaptea, așa după cum a făcut Dumnezeu, noi comemorăm marele act al creațiunii.

10. Sabatul a fost dat lui Adam ca părinte al rasei umane (Marcu 2,27).

11. Adam este reprezentantul nostru, al oricărei națiuni (Fap.Ap. 17,26).

12. Sabatul nu este o instituție iudaică pentru că el a fost instituit cu 2300 de ani înainte de a exista poporul Evreu.

13. Biblia nu-l numește "sabatul Evreilor", ci "Sabatul domnului Dumnezeului tău". (Exod 20,11)

14. În perioada patriarhală găsim referințe evidente cu privire la Sabat (Gen.2,1-3; 8,10.12; 29,27.28, etc.)

15. Sabatul a fost sărbătorit înainte de a fi fost dată Legea celor Zece porunci pe Sinai (Exod 16,4.27-29).

16. Sabatul a fost așezat în inima Legii Sale morale (Exod 20,1-17).

17. Sabatul Zilei a Șaptea a fost poruncit de Dumnezeu cu vocea Sa din mijlocul focului (Deut. 4,12.13).

18. Sabatul Domnului împreună cu celelalte porunci ale sale, a fost scris apoi cu degetul lui Dumnezeu (Exod 31,18).

19. Domnul a săpat poruncile sale pe table de piatră arătînd natura lor neschimbătoare (Exod 32,15.16).

20. Poruncile erau păstrate cu sfințenie în chivot (Deut. 10,1-5).

21. Domnul interzice activitatea în ziua sabatului chiar în perioadele cele mai urgente de lucru ale anului. (Ex.34,21).

22. Dumnezeu a avut de gînd să nimicească pe Israel din cauza profanării sabatului (Ezech. 20,12.13).

23. Sabatul este semnul dintre Dumnezeu și poporul Său. (Ezech. 20,20)

24. Dumnezeu a făgăduit ocrotirea Ierusalimului cu condiția sfințirii Sabatului (Ier. 17,24.25).

25. Captivitatea Babiloniană a fost urmarea profanării Sabatului (Neemia 13,18).

26. Distrugerea Ierusalimului prin foc a fost urmarea profanării Sabatului (Ier. 17,27).

27. Dumnezeu a făgăduit o binecuvîntare specială pentru străinii care vor păzi Sabatul (Isaia 56,6.7).

28. În capitolul 56 din Isaia este profeția făcută pentru dispensațiunea creștină care va păzi cu sfințenie Sabatul Domnului.

29. Dumnezeu a făgăduit că va binecuvînta pe toți cei care vor păzi Sabatul. (Is.56,2).

30. Domnul numește Sabatul "Ziua Mea cea sfîntă" (Is. 58,13)

31. După spărtura făcută în Legea lui Dumnezeu (porunca a patra) timp de mai multe secole, Sabatul avea să fie restatornicit în zilele de pe urmă (Is. 58,12.13).

32. Toți profeții Domnului au sfințit ziua Sabatului.

33. Isus, Fiul lui Dumnezeu, a respectat Sabatul cînd a fost pe pămînt (Luca 4,16; Ioan 15,10). El a urmat exemplul Tatălui Său.

34. Ziua Domnului este ziua a șaptea (Apoc. 1,10; Marcu 2,28; Is. 58,13; Exod 20,10).

35. Isus se intitulează "Domnul sabatului" (Marcu 2,28) pentru că El îl iubește și îl ocrotește de atacurile Vrăjmașului așa cum un soț își ocrotește și iubește soția lui. (1Petru 3,6).

36. Isus a apărat Sabatul ca fiind o instituție făcută spre binele omului (Marcu 2,23-28).

37. Isus nu a desfințat Sabatul dar a arătat că este îngăduit a face bine în zilele de Sabat (Mat. 12,1-13).

38. El a învățat pe oameni că nu este o călcare (profanare) a Sabatului dacă faci bine în ziua de Sabat. (Mat. 12,12)

39. Isus a îndemnat pe urmașii Săi să se roage pentru sfințirea Sabatului chiar și după învierea Sa (Mat. 24,20).

40. Femeile evlavioase care au urmat pe Isus au ținut cu grijă ziua a șaptea chiar după moartea Sa (Luca 23,56).

41. La 30 de ani după învierea lui Isus, Duhul Sfînt ne raportează că Pavel și tovarășii lui au respectat ziua Sabatului (Fap.Ap. 13,14).

42. Pavel, apostolul Neamurilor, amintește în cuvîntarea sa despre ziua Sabatului (Fap.Ap. 13,27).

43. Neamurile au rugat pe Pavel să le predice în Sabat (Fap.Ap. 13,42).

44. În Sabatul următor, aproape toată cetatea s-a adunat să audă Cuvîntul lui Dumnezeu (Fap.Ap. 13,44). Era anul 62 d.Hr.

45. În conciliul de la Ierusalim, în prezența apostolilor și a multor discipoli, Iacob amintește despre ziua Sabatului (Fap.Ap. 15,21).

46. Chiar acolo unde era o sinagogă, într-o colonie romană, la Filipi, Pavel și Timotei au serbat Sabatul (Fap.Ap. 16,12.13).

47. Ziua de odihnă și de cult a lui Pavel era Sabatul (Fap.Ap. 17,2).

48. Pavel predica în ziua Sabatului (Fap.Ap. 17,2.3).

49. În cartea Faptele Apostolilor ni se raportează despre 84 adunări ținute în ziua Sabatului (Fap.Ap. 13; 14.44; 16,13; 18,4.11).

50. Nu găsim în Noul Testament nici o dispută între creștini și Iudei în legătură cu serbarea zilei de Sabat. Aceasta este o dovadă puternică care ne arată că toți creștinii respectau aceeași zi ca și Iudeii.

51. În toate acuzațiile aduse de Iudei lui Pavel, niciodată ei nu l-au învinuit cu privire la respectarea Sabatului. Dacă el nu ar fi păzit Sabatul, de ce nu l-au acuzat Iudeii așa după cum au făcut cu privire la circumciziune?

52. Pavel mărturisește despre sine însuși că a păzit Legea și prin urmare el a respectat Sabatul. (Fap.Ap. 25,8)

53. Sabatul este menționat în Noul Testament de 59 de ori, întotdeauna cu respect, purtînd același titlu pe care îl are în Vechiul Testament, adică "Ziua Sabatului".

54. Nu găsim nici un cuvînt în toate cărțile Noului Testament cu privire la schimbarea sau desfințarea Sabatului.

55. Dumnezeu nu a dat niciodată permisiunea vreunei persoane să lucreze în ziua Sabatului. Cu ce drept majoritatea creștinilor de azi folosesc ziua de Sabat pentru lucrări obișnuite?

56. Nici un creștin care a trăit înainte sau după învierea Mîntuitorului, nu a lucrat în ziua a șaptea ca în celelalte zile ale săptămînii.

57. Nu ni se raportează în Biblie că Dumnezeu a mutat binecuvîntarea și sfințirea zilei a șaptea de la creațiune, în altă zi.

58. Deoarece Sabatul a fost instituit în Eden înainte de căderea omului în păcat, el va fi serbat pe vecie pe noul pămînt.

59. Sabatul zilei a șaptea este o poruncă importantă din Legea lui Dumnezeu, deoarece El însuși a rostit-o cu gura Sa și a săpat-o cu degetul Său pe tablele de piatră la Sinai. Cînd Isus a început activitatea Sa pe acest pămînt, El a declarat că nu a venit să desfințeze Legea.

60. Isus a condamnat cu severitate pe Farisei de ipocrizie pentru că ei pretindeau că iubesc pe Dumnezeu în timp ce ei anulau o poruncă din Decalog și anume porunca a cincea (Marcu 7,6-13) ținînd în locul ei tradiția sau datina omenească (v.9). Toți cei care serbează astăzi dumineca țin o tradiție sau o datină omenească ce nu are nici o valoare înaintea lui Dumnezeu (v.7).
  #879  
Vechi 02.01.2010, 16:49:44
cristian92 cristian92 is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 02.01.2010
Mesaje: 4
Implicit Patruzeci de argumente biblice împotriva serbării zilei întîia a săptămînii

1. În ziua întîia a săptămînii, Dumnezeu a făcut prima Sa lucrare potrivit raportului Scripturii (Gen. 1,1-5).

2. Dumnezeu a poruncit omului să lucreze în prima zi a săptămînii (Exod 20,8-11).

3. Niciunul dintre patriarhi nu a serbat ziua întîi a săptămînii.

4. Niciunul dintre profeți nu a serbat-o.

5. Potrivit poruncii lui Dumnezeu, poporul Său a lucrat în ziua întîi a săptămînii.

6. Prin profetul Ezechiel, Domnul o numește "zi de lucru" (Ezech.46,1).

7. Dumnezeu nu s-a odihnit în ziua întîia a săptămînii.

8. El nu a binecuvîntat-o.

9. Isus nu s-a odihnit în ziua întîia.

10. Isus a lucrat ca tîmplar pînă la vîrsta de 30 de ani în fiecare zi din săptămînă cu excepția zilei a șaptea în care El s-a odihnit (Luca 4,16).

11. Apostolii au lucrat în ziua întîi a săptămînii.

12. Apostolii nu s-au odihnit niciodată în această zi.

13. Hristos nu a binecuvîntat-o niciodată.

14. Ea nu a fost binecuvîntată de nici o autoritate dumnezeiască.

15. Ea nu a fost sfințită niciodată.

16. Nu a fost dată niciodată vreo lege divină care să ceară oamenilor respectarea ei. Pentru acest motiv nu este păcat să lucrezi în ziua întîia a săptămînii după cum este scris: "Unde nu este lege, acolo nu este nici călcare de lege". (Rom. 4,15; 1Ioan 3,4)

17. Nicăieri în Noul testament nu se spune să nu lucrăm în ziua întîia a săptămînii.

18. Nu este prevăzută în Biblie vreo pedeapsă pentru cei ce lucrează în ziua aceasta.

19. Nu găsim făgăduită în Biblie vreo binecuvîntare pentru cei ce serbează ziua întîi a săptămînii.

20. Nicio directivă nu a fost dată în Cuvîntul lui Dumnezeu cum trebuie să respectăm ziua întîia. Dacă Domnul ar fi dorit ca ea să fie păzită de creștini, nu ar fi spus El aceasta?

21. Nu găsim nicăieri în Biblie că ea ar fi numită sabatul creștinilor.

22. Niciodată nu este numită zi de Sabat.

23. Nu este niciodată numită ziua Domnului.

24. Niciodată nu este numită zi de odihnă.

25. Nu are nici un titlu sacru. atunci, cum poate fi considerată de oameni ca zi sfîntă?

26. În Noul Testament ea este numită doar "ziua întîia a săptămînii".

27. Isus nu a menționat-o niciodată, nu a luat vreodată numele ei pe buzele Sale.

28. Cuvîntul "duminecă" nu se află nicăieri în Biblie.

29. Dumnezeu nu a inspirat vreodată vreun profet al Său să rostească măcar un cuvînt despre duminecă drept zi sfîntă.

30. Ziua întîia a săptămînii este menționată doar de 8 ori în Noul Testament fără însă a fi numită zi de odihnă (Mat.28,1; Marcu 16,2.9; Luca 24,1; Ioan 20,1; Fap.Ap. 20,7; 1Cor. 16,2; Ioan 20,19).

31. Șase din versetele de mai sus se referă la aceeaș primă zi a săptămînii.

32. Pavel sfătuia pe credincioși ca în ziua întîi a săptămînii să pună deoparte acasă din cîștigul lor ca să se strîngă ajutoarele pentru cînd va veni el (1Cor. 16,2).

33. În toate cărțile Noului Testament nu ni se raportează decît despre o singură întîlnire religioasă ținută în seara zilei întîi a săptămînii, cu ocazia despărțirii lui Pavel de credincioși. (Fap.Ap. 20,7-12)

34. Nu ni se mai raportează nicăieri că s-ar mai fi ținut vreo altă adunare, înainte sau după aceasta, în ziua întîi a săptămînii.

35. Nu era un obicei al primilor creștini de a se întîlni în ziua întîia a săptămînii pentru a oficia un cult divin.

36. Nu ni se raportează că ei frîngeau pîinea doar în acea zi.

37. Nu ni se relatează în Noul Testament că aceasta a fost singura împrejurare specială cînd Pavel trebuia să plece a doua zi și a fost nevoie să se adune ca să frîngă pîinea în seara zilei întîia a săptămînii (Fap.Ap. 20,7).

38. Aceasta a avut loc după miezul nopții (v.7-11). Isus a frînt pîinea joi seara (Luca cap.22) și primii creștini făceau lucrul acesta în fiecare zi (Fap.Ap. 2,42-46).

39. Nicăieri în Biblie nu ni se spune că prima zi a săptămînii comemorează învierea lui Hristos. Aceasta este o tradiție omenească contrară Legii lui Dumnezeu (Mat. 15,3.9). Botezul comemorează învierea lui Isus (Rom. 6,4).

40. În final, putem spune că în Noul Testament nu găsim nici măcar o singură declarație cu privire la schimbarea zilei Sabatului cu prima zi a săptămînii.

Prin urmare, atît în Vechiul Testament cît și în Noul Testament ni se raportează că ziua a șaptea este Sabatul Domnului, pe care El a binecuvîntat-o și a sfințit-o pentru vecie, ca să fie o binecuvîntare pentru toți oamenii care o vor păzi cu sfințenie (Is. 56,1-8; 58,13). (Trad. din "Review and Herald Publishing Association").
  #880  
Vechi 02.01.2010, 18:38:46
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.112
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit pentru cristian 92

Mai draga, ziua duminicii este ziua Sfintei Treimi! Ai zis bine faptul ca in prima zi Dumnezeu a inceput creatia=> in aceasta zi il cinstim pe Dumnezeu Tatal! In prima zi a sapatamanii a inviat Domnul nostru Iisus Hristos=> il cinstim pe Dumnezeu Fiul. Si tot in aceasta zi S-a pogorat Duhul Sfant peste Sfintii Apostoli=> il cinstim pe Dumnezeu Sfantul Duh!
Ti se pare putin sau coincidenta?
Logic ca Mantuitorul a respectat sabatul dar era legea veche atunci, Mantuitorul a completat Legea Veche prin Legea Noua- in zi de sabat Mantuitorul a facut multe minuni fapt ce ii deranja pe iudei!

Last edited by gabriela8; 02.01.2010 at 18:43:31.
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez Savonarola Sfinti Parinti (Patrologie) 15 20.07.2013 13:28:48
Limba ebraica a VT. Aplicatie pentru cuvantul Sabat. AdrianAamz Din Vechiul Testament 9 08.02.2011 10:02:02
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei tigerAvalo9 Generalitati 34 02.12.2010 15:37:16
Despre ziua de sabat a adventistilor Iustin32 Secte si culte 747 04.06.2009 15:32:12