Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos
Nu sint convins ca “mentalitatea, societatea si cultura s-au dezvoltat”, eu m-as limita la a spune ca s-au schimbat. Iar incepind cu umanismul as fi de parere ca s-a produs un regres din punct de vedere spiritual, accentuat si rapid mai ales in secolul XX. Lumea de astazi seamana foarte bine cu cea din vremurile Parintilor cind paginismul si ereziile “sminteau” omul. Invatatura Bisericii n-a smintit insa niciodata pe nimeni.
|
Probabil ca este regres, din multe puncte de vedere. Insa nu conteaza daca e regres sau nu, important este ca asta e lumea in care traim, nu cea dinainte de umanism, deci in ea trebuie sa se mantuie oamenii.
Cred ca lumea noasra nu seamana cu a parintilor din multe puncte de vedere chiar daca exista si asemanari.
O mare deosebre este ca este o lume din ce in ce mai deschisa, mai globala, unde fiecare poate intra in contact cu tot felul de idei si culturi diferite. Trebuie tinut seama de asta, trebuie educat omul crestin altfel decat atunci. Este si o lume in care a aparut stiinta, care nu exista in aceeasi forma in acele zile.
[quote=orthodoxia.i.thanatos;142033] O femeie cu frica lui Dumnezeu nu face atita caz de interdictia de a se impartasi sau apropia de altar in perioada menstruatiei. Pina la urma, indifferent de masurile de protectie si cosmetizare, vorbim despre mizerie fizica. Un om urinat s-ar abtine sa intre intr-o biserica chiar daca nu s-ar vedea nimic in exterior si nici nu s-ar simti. E o problema de bun-simt, dar se si educa.
Dar de unde stii de fapt de ce trebuie sa faca caz o femeie cu frica lui Dumnezeu?
Nu cred ca este adevarat ce zici: asta imi seeamana cu regulile de curatenie rituala ale evreilor si musulmanilor. La noi nu se mai aplica. Aminteste-ti de cei care il criticau pe Hristos si pe apostoli ca nu se spalau inainte sa manance.
Nu am auzit sa existe nici macar un canon care sa opreasca un om nespalat de la impartasanie.
De altfel, spalatul excesiv este o chestie aparuta in zilele noastre, ale apei curente. Pe vremuri nu se spalau oamenii atata.
Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos
Parintii vorbeau in limbaj filozofic elin, perfect inteligibil pina in ziua de azi cind folosim aceleasi concepte filozofice si terminologie, inclusiv in stiinta.
|
Este inteligibil partial pentru cine a invatat despre asta la teologie sau la filozofie. Si acolo se poarta discutii si se scriu carti despre interpretarea unor pasaje greu de inteles.
Dar pentru restul oamenilor?
Si nu vorbim doar de intelegerea rationala, ci de traire.
Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos
Indiferent de problemele si framintarile omului contemporan, intrebarile esentiale au ramas aceleasi: Ce e viata? Cine e Dumnezeu? Cum ma pot mintui?, iar Biserica detine raspunsurile – aceleasi ca si acum 1000 de ani. Nimic nu s-a schimbat.
|
Aici am mai raspuns - da, aceste intrebari raman, dar se mai pun si altele legate de ele care nu existau atunci.
Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos
Pe mine nu ma deranjeaza, nu stiu la cine tu te referi cind spui ca “dramatizeaza”. Sfintul Varsanufiu cel Mare a zis cu privire la Grigore de Nissa: “Sa nu credeti ca oamenii, chiar sfinti sa fie, pot intelege pe de-a-ntregul profunzimile lui Dumnezeu…”. Ce am sustinut, si continui sa o fac, e ca nu exista contradictie cu privire la credinta ortodoxa.
|
La dogme, da, nu exista. La aplicatiile lor practice si la puncte care atunci erau poate minore dar acum au capatat importanta, exista.
Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos
Nu cred ca-i chiar atit de complicat pe cit le faci sa para. Trebuie doar sa te gindesti la ce inseamana anticonceptional, transplant, etc si sa le intelegi consecintele, ca sa poti vedea ce-i bun si rau in termini universali si-atunci gasesti imediat si raspunsurile, aceleasi din totdeauna si tot acolo, in Scriptura si in invatatura Sfintilor Parinti.
|
Eu cred ca nu e chiar asa simplu.
Daca ar fi, nu s-ar scrie atatea carti si nu s-ar face congrese si nu s-ar purta atatea discutii pe temele astea. Dar banuiesc ca aici ai sa zici ca 'la ORTODOCSI avestea nu exista', epntru ca tu definesti ortodoxia intr-un anume fel si toti cei care nu intra in acest tipar nu sunt pur si simplu ortodocsi. Ei bine, ma incapatanez ca ma consider ortodoxa, si sa ii consider ortodocsi multi dintre ceilalti ortodocsi pe care ii cunosc.
Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos
Nu, vorbeste insa Apocalipsa despre insemnatatea lui 6-6-6.
|
Dar nu zice Apocalipsa unde este aplicabila cifra asta.
Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos
In Biserica Ortodoxa nu exista opinii diferite cu privire la credinta.
|
Vezi mai sus...