Drept s-ti zic, si pe mine ma ovoseste discutia asta, pt ca am impresia ca ne invartim in cerc. Am sza mai raspund numai cateva lucruri:
Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos
Cred ca te inseli. Daca chiar insisti, exista doua diferente majore: tehnologie avansata si lipsa aparenta de violenta in zilele noastre. Nu vad in ce fel trebuie altfel educat un crestin ca sa poata conduce o masina sau sa foloseasca un computer.
|
Nu e vorba de tehnica propriuzisa, ci de consecintele ei asupra culturii. Cultura globala, in care nu mai traieste nimeni izolat.
Citat:
Sper ca glumesti!
O femeie cu frica lui Dumnezeu respecta cuvintul lui Dumnezeu si invataturile Sfintilor Sai. Discutia noastra era strict la menstruatie, deci te rog sa ramii la subiect. Iti convine sau nu, Dumnezeu personal i-a instruit pe oameni cu privire la perioada de necuratie a femeii. Sfintii Parinti au considerat ca ceea ce a fost regula inainte sa se pastreze si in Biserica lui Cristos. Nu te obliga nimeni sa dai ascultare. Aici optiunile si consecintele lor au un caracter strict privat. Adica, te priveste si raspunzi pentru ceea ce faci...
|
Pai tu ai legat asta de problema igienii (un om care a facut pe el.. etc)
Nu sunt de acord ca 'sfintii parinti au considerat ca...' - am dat citate din parinti care spuneau ca nu rebuie oprita femeia la impartasanie si ca scurgerea sangelui nu e necuratie.
Deci este una din acele probleme de fapt netransate.
Citat:
Ce e viata? Cine e Dumnezeu? Cum ma pot mintui? La asta raspunde ortodoxia. A facut-o acum o mie de ani si o face si astazi. Tu, daca vrei sa-ti complici inutil existenta, n-ai decit sa-ti pierzi vremea punind intrebari fara raspuns si umblind pe drumuri care nu duc nicaieri.
|
Intrebarile nu le pun eu, le pun tinerii si adolescentii.
Pe ei nu poti sa-i trimiti la orice intrebare sa citeasca din sf Vasile sau Maxim.
Trebuie sa distilezi ce au spus acestia... sa le aplici .. spui pe intelesul lor.
Citat:
Intr-adevar, se depune efort imens, se scriu carti, se tin congrese, totul pentru a justifica imoralitatea vremurilor noastre.
|
Nu, pentru a discerne ce este moral si ce nu pt un crestin.