Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.05.2009, 14:28:30
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Poate tu, nu
Dar, in general, recunoaste ca aproape toata lumea da ochii pe spate cind vorbeste de morala crestina
Nu stiu depre ce vorbesti.

Citat:
Ce ti se pare ipocrit?
"morala atee". Nu are baze decat intr-un

Citat:
Am spus, morala a aparut ca rezultat al unui simplu argoritm care a dat rezultate mai bune
Chiar nu vad algoritmul asta in lumea atee. De rezultate ce sa mai vorbim.

Citat:
Nimeni, bineinteles. Asa cum nici organismelor ce au adoptat aceasta tactica nu le-a garantat nimeni sanse marite de supravietuire.
Serios? Care tactica care organisme. Exemple concrete.

Citat:
Deci nu o fac pentru ca mi-e teama ca nu voi fi ajutat, ci pentru ca e un algoritm extrem de simplu si cistigator.
Daca toata lumea l-ar practica da. Dar nu-l practica toata lumea.
Dimpotriva, majoritatea se pare ca nu vad nici un avantaj sa piarda ceva acum petru a fi rasplatiti probabil mai tarziu.
De altfel asta este si unul din reprosurile aduse credintei crestine, inteleasa rudimentar si primitiv astfel de catre ateu.

Citat:
Nu e vorba de frica, unde am vorbit eu de frica?
Baza sistemului moral ateu este un algoritm, aplicat cu succes de natura si in cazul organismelor simple. Nu spun ca sistemul trebuie mentinut la aceasta simpla regula, dar poate fi luata ca baza.
Exemple, exemple..eu cred ca vorbesti pe langa.
Reply With Quote
Vechi 25.05.2009, 14:31:44
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

PS. Corectie mai sus:

"morala atee". Nu are baze. Si atat.
Ceea ce invoci tu ca algoritm altruist nu exista in natura.
Dimpotriva, dupa unii, egoismul este cel care sta la baza instinctului social (ca un ateu nu poate crede in altceva decat instincte).

Ia matale si citeste cartea colegului matale "agnostic" ( adica ateu), Richard Dawkins si pe urma mai vorbim.

http://www.librarie.net/carti/62624/...ichard-Dawkins
Reply With Quote
Vechi 25.05.2009, 14:33:46
luchian
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Roadele se discuta in vesnicie nu in rezultate de moment.
Teologic vorbind, faptele facute fara credinta sunt cvasi-nule din perspectiva vesniciei.
Desi eu as indrazni sa sper pentru mantuirea unui ateu care isi risca viata pentru a o salva pe a altuia.
Teologic vorbind, Judecata oamenilor se va face diferit fie ei crestini, atei etc
Reply With Quote
Vechi 25.05.2009, 14:36:17
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de luchian Vezi mesajul
Teologic vorbind, Judecata oamenilor se va face diferit fie ei crestini, atei etc
Normal ca diferit, fiecare om e diferit. Nici toti ateii nu sunt la fel.
Sunti cei care n-au cunoscut pe Dumnezeu pentru ca n-au putut sa-L cunoasca, altii care n-au vrut..
Reply With Quote
Vechi 25.05.2009, 14:50:21
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Legile din VT erau 10 si cred ca le cunosti si tu.

Arata-mi concret de unde reies cele mentionate de tine.
Alea erau ale lui Moise
Sa inteleg ca celalalte porunci ale lui Dzeu din VT sint doar halucinatii ale oamenilor?
De exemplu cele din Deuteronom 13
Reply With Quote
Vechi 25.05.2009, 15:13:38
luchian
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Alea erau ale lui Moise
Sa inteleg ca celalalte porunci ale lui Dzeu din VT sint doar halucinatii ale oamenilor?
De exemplu cele din Deuteronom 13
Atunci erau alte vremuri si nu trebuie luat tot ad literam. Erau vremuri cand se discuta cu sabia nu cu creionul si mai cred ca atunci omul nu era in stare sa iubeasca.

Cred ca si cainii pana sa fie complet domesticiti si-au mai mancat din stapani :)
Reply With Quote
Vechi 25.05.2009, 15:21:18
topcat
Guest

Implicit

Citat:
In cel mai bun caz, o face dintr-un instinct al binelui.
Crestinul stie ca acest instinct a fost pus in om de Dumnezeu, ateul nu are o explicatie pentru asa ceva, zice ca "pur si simplu asa i-a venit", invoca o lege a altruismului (vezi putin mai inainte) care de fapt n-are baze serioase sau cel putin in cazul asta nu e deloc fundamentata (individul renunta la propria siguranta pentru a salva pe altul, asa ceva este anti-darwinist) etc.
nu este anti-darwinist, din contra, exista multiple exemple in natura de altruism reciproc
Reply With Quote
Vechi 25.05.2009, 15:30:06
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Atunci erau alte vremuri si nu trebuie luat tot ad literam. Erau vremuri cand se discuta cu sabia nu cu creionul si mai cred ca atunci omul nu era in stare sa iubeasca.

Cred ca si cainii pana sa fie complet domesticiti si-au mai mancat din stapani :)
si? asta e un argument? vorbim de niste revelatii aici
sau nu?
Reply With Quote
Vechi 25.05.2009, 15:39:24
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Nu stiu depre ce vorbesti.
despre purecisme, care spun ca nu exista decit morala crestina
Citat:
"morala atee". Nu are baze
Are baze naturale
Citat:
Chiar nu vad algoritmul asta in lumea atee. De rezultate ce sa mai vorbim.
Uita-te in lumea animala, in lumea plantelor
Citat:
Serios? Care tactica care organisme. Exemple concrete.
Exemple sint cite doresti, am sa iti dau si eu cite doresti
Un exemplu din cel mai simplu este cooperarea dintre celule in organismul nostru. Altul este cooperarea mama-copil. Altul bacteriile din stomac si omul. Altul simbiotii. Altul florile si ginganiile sau pasarile. Altele zmeura si ursul. Sint nenumarate, bazate pe acelasi principiu.
Cred ca nu ai inteles ca acest comportament nu e constient, se bazeaza pe niste legi oarbe si supravietuirea cu succes mai mare a celor care il aplica
Citat:
Daca toata lumea l-ar practica da. Dar nu-l practica toata lumea.
Dimpotriva, majoritatea se pare ca nu vad nici un avantaj sa piarda ceva acum petru a fi rasplatiti probabil mai tarziu.
De altfel asta este si unul din reprosurile aduse credintei crestine, inteleasa rudimentar si primitiv astfel de catre ateu.
Intregul comportament uman se bazeaza pe aceasta regula. Trebuie doar sa largim cercul in care se aplica.
Citat:
Exemple, exemple..eu cred ca vorbesti pe langa.
Ti-am dat si pot sa iti mai dau cu miile
Reply With Quote
Vechi 25.05.2009, 15:44:52
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Cea cu "uciderea necircumcisilor" este o obsesie a ta, ignori contextul in care a fost data si este problema parintilor in sarcina caroa cadea respectarea acestei reguli.

Iar cu "violarea" inca mai astept exemple.
Deuteronom 20

[COLOR=#ccccaa]16[/COLOR][SIZE=1] Dar în cetățile popoarelor acestora, a căror țară ți-o dă ca moștenire Domnul, Dumnezeul tău, să nu lași cu viață nimic care suflă.
[/SIZE][COLOR=#ccccaa]17[/COLOR][SIZE=1] Ci să nimicești cu desăvârșire popoarele acelea, pe Hetiți, pe Amoriți, pe Canaaniți, pe Fereziți, pe Heviți, și Iebusiți, cum ți-a poruncit Domnul, Dumnezeul tău[/SIZE]

Asta e o revelatie?
Reply With Quote
Răspunde

Tags
morala

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Lipsa de Dumnezeu in viata morala Decebal Morala Crestina 9 06.08.2013 12:02:33
Constiinta morala si legea lui Dumnezeu. georgeval Generalitati 20 15.02.2012 00:37:34
Morala Crestina - importanta ei iRoDiOn Morala Crestina 8 28.09.2011 00:45:33
Bioetica, familia si morala crestina corneliamate Intrebari utilizatori 10 31.05.2011 07:21:11
Morala ortodoxa - o morala a existentei, nu a legilor NagyAttilaPuli Intrebari utilizatori 8 04.07.2010 18:44:22