Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.05.2009, 10:18:18
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Se spune ca daca nu ar fi venit Domnul Iisus omenirea ar fi trebuit sa piara ,atat de mare era nelegiuirea in acele vremuri.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 10:26:20
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Morala nu inseamna nici norme de convietuire nici etica. Morala inseamna bine si rau. Nu va mai luati dupa DEX ca e scris cu picioarele. Daca nu aveti maturiattea sa intelegeti sensul unor cuvinte si notiuni, cautati in dictionare online straine.

Binele si raul si-l defineste fiecare dupa cum crede, unii in legatura cu divinitatea, altii nu. Iti dau dreptate ca binele facut de ateu e egeal cu binele facut de crestin sau alt credincios.

Morala este ceva relativ. Crestinul artrebui sa evalueze lucrurile din punct de vedere al finalitatii lor. Este si un pericol al faptelor bune în exces, în care dupa parerea mea a cazut, de pilda, maica Tereza. Pentru ca scopul vietuirii crestine nu este o cantitate cât mai mare de fapte bune (ca în catolicism, unde mântuirea rezulta dintr-un troc cu Dumnezeu, în schimbul faptelor bune) ci dobândirea Duhului Sfânt prin asceza si viata contemplativa.
Ma bucur ca esti de acord cu mine si ai inteles ce am vrut sa spun.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 10:27:08
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Se spune ca daca nu ar fi venit Domnul Iisus omenirea ar fi trebuit sa piara ,atat de mare era nelegiuirea in acele vremuri.
Oameni buni, voi chiar nu puteti face un exercitiu de imaginatie?
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 10:40:29
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Chiar nu poti sa imi spui ca ar arata omenirea azi daca ar fi respectat intru totul legile din VT?
Chiar daca sa zicem prin absurd si utopie ca le-ar fi respectat, tot s-ar fi intrupat Logosul, tot ar fi venit Hristos, pentru ca el nu venea ca sa implineasca oamenii legea. Deci lumea nu ar fi fost un imens chibut, nu te teme ;-)
Poate mai mult evrei ar fi devenit crestini?
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 10:51:16
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Chiar daca sa zicem prin absurd si utopie ca le-ar fi respectat, tot s-ar fi intrupat Logosul, tot ar fi venit Hristos, pentru ca el nu venea ca sa implineasca oamenii legea. Deci lumea nu ar fi fost un imens chibut, nu te teme ;-)
Poate mai mult evrei ar fi devenit crestini?
Dar de ce venea Hristos?

Nu intelegi sau nu vrei sa intelegi intrebarea la care as vrea eu sa imi raspunzi?
O repet, ca sa fie mai clar: cum ar arata lumea azi daca oamenii ar fi respectat intru totul legile poruncite de Dzeu in VT?
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 10:56:40
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Dar de ce venea Hristos?

Nu intelegi sau nu vrei sa intelegi intrebarea la care as vrea eu sa imi raspunzi?
O repet, ca sa fie mai clar: cum ar arata lumea azi daca oamenii ar fi respectat intru totul legile poruncite de Dzeu in VT?
Pai am mai raspuns la ambemle intrebari:
1) Hristos venea ca sa-l uneasca pe om cu Dumnezeu. Ca sa-i dea posibilitatea indumnezeirii. Legea nu ajungea pt asta.
2) Lumea nu se stie cum ar fi aratat, pt ca Hristos tot ar fi venit. Nu ar fi fost in orice caz un Israel ideal. Ar fi fost poate o lume crestina mai buna... Dar daca e sa incepem cu daca si cu parca; atunci sa ne intrebam cum ar fi fost lumea fara cadere. Se pot face niste speculatii, dar nu mai mult.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 11:13:22
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Pai am mai raspuns la ambemle intrebari:
1) Hristos venea ca sa-l uneasca pe om cu Dumnezeu. Ca sa-i dea posibilitatea indumnezeirii. Legea nu ajungea pt asta.
2) Lumea nu se stie cum ar fi aratat, pt ca Hristos tot ar fi venit. Nu ar fi fost in orice caz un Israel ideal. Ar fi fost poate o lume crestina mai buna... Dar daca e sa incepem cu daca si cu parca; atunci sa ne intrebam cum ar fi fost lumea fara cadere. Se pot face niste speculatii, dar nu mai mult.
1) Sa inteleg ca inainte de Hristos omul nici macar nu avea POSIBILITATEA indumnezeirii?
2) Nu am zis ca stii sigur cum ar fi aratat, dar sint sigur ca mintea iti permite sa folosesti niste ipoteze din care sa tragi niste concluzii logice, chair daca aceste concluzii nu iti convin.
Ca sa simplificam si sa te ajut, cum crezi ca ar fi aratat lumea daca nimeni nu incalca porunca cu circumcizia?
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 11:24:26
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
Dar de ce venea Hristos?

Hristos a venit pentru ca lumea era cum era ,pacatoasa ,si am spus ,si pentru ca sa-i scoata pe cei morti din raul iadului in care erau incatusati.
Asta e valabil si pentru noi ,sa inviem din moartea spirituala.
Fani are dreptate ,era necesara venirea lui Hristos ca sa elibereze lumea din stapinirea celui rau ,sa devenim Dumnezei .
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 11:26:25
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Hristos a venit pentru ca lumea era cum era ,pacatoasa ,si am spus ,si pentru ca sa-i scoata pe cei morti din raul iadului in care erau incatusati.
Asta e valabil si pentru noi ,sa inviem din moartea spirituala.
Fani are dreptate ,era necesara venirea lui Hristos ca sa elibereze lumea din stapinirea celui rau ,sa devenim Dumnezei .
Anita, o intrebare simpla: daca lumea nu era pacatoasa, mai trebuia sa vina Hristos?
Te rog fumos sa raspunzi la obiect
Reply With Quote
Vechi 22.05.2009, 11:48:42
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
1) Sa inteleg ca inainte de Hristos omul nici macar nu avea POSIBILITATEA indumnezeirii?
Asa se spune... Nu o avea inca.
Din cauza caderii.

Citat:
2) Nu am zis ca stii sigur cum ar fi aratat, dar sint sigur ca mintea iti permite sa folosesti niste ipoteze din care sa tragi niste concluzii logice, chair daca aceste concluzii nu iti convin.
Ca sa simplificam si sa te ajut, cum crezi ca ar fi aratat lumea daca nimeni nu incalca porunca cu circumcizia?
De ce sa nu imi convina concluziile?
de fapt am dat un raspuns atata cat ma duce pe mine mintea. Un teolog mai avizat ar putea zice mai multe. Am zis ca probabil mai multi sau toti evreii ar fi devenit crestini si s-ar fi pus o baza mai buna pentru crestinism de la inceput. Este o idee.
dar din intrebarea ta de acum tu vad ca vrei sa zici: nu daca toti evreii respectau legea, ci toti oamenii de pe lume?
Adica daca toti barbatii erau circumcisi?
Nu prea inteleg unde vrei sa ajungi...
Reply With Quote
Răspunde

Tags
morala

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Lipsa de Dumnezeu in viata morala Decebal Morala Crestina 9 06.08.2013 12:02:33
Constiinta morala si legea lui Dumnezeu. georgeval Generalitati 20 15.02.2012 00:37:34
Morala Crestina - importanta ei iRoDiOn Morala Crestina 8 28.09.2011 00:45:33
Bioetica, familia si morala crestina corneliamate Intrebari utilizatori 10 31.05.2011 07:21:11
Morala ortodoxa - o morala a existentei, nu a legilor NagyAttilaPuli Intrebari utilizatori 8 04.07.2010 18:44:22