![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Atentiune, ca fratele Topcat a gasit pe net o colectie de locuri din Biblie care contesta bunatatea lui Dumnezeu. :)) Majoritatea din VT. Eu am vrut sa deschid un topic special pentru a clarifica aceste locuri, dar am renuntat ca sa nu-i smintesc pe unii. Dar am fost sigur ca se vor gasi altii care sa atinga subiectul... Deci, cine se pricepe sa-i talcuiasca omului Numerii 31.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
“Sa nu ucizi”, porunca a VI-a, in contextul biblic inseamna sa nu faci crima. Legea talionului prevedea clar judecatile si pedepsele pentru diverse infractiuni (vezi Exodul), iar “ochi pentru ochi, dinte pentru dinte” era deplin functionala. Femeile madianitilor, in Numeri 25, au atras premeditat barbatii lui Israel in orgii pagine facindu-i astfel sa se inchine lui Baal. Dumnezeu le-a cerut israelitilor sa se razbune si felul in care au facut-o a fost in masura vremurilor respective. Nu poti sa aplici normele de azi celor intimplate atunci. Fiecare epoca trebuie judecata in propriul ei context. Ca unii imping politically correctness-ul in ridicol, nu-i mai putin adevarat, dar genul asta de speculatii nu are nici un fel de legatura cu deontologia stiintifica, istoria si bunul simt. Fetele madianite tinere au fost crutate probabil ca sa fie facute sclave. Poporul de-abia intors inapoi la Lege nu putea sa pastreze fetele madianite pentru placerea barbatilor israeliti. Revenind la “sa nu ucizi” si legea talionului, Mintuitorul ne provoaca sa traim ca si sfintii. Chiar daca legea ne da dreptul sa ne razbunam, noi putem sa ne depasim conditia umana pe Pamint “intorcind si celalalt obraz”. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sincer, eu ma asteptam la altceva de la Dzeu, ceva care sa scoata omenirea din buda in care se afla. Dar omenirea a trebuit sa astepte pina la iluminism ca sa se destepte cit de cit... |
|
|||
|
|||
![]()
Sint nenumarate astfel de pasaje din care se poate deduce valoarea revelatiei ca metoda de aflare a adevarului
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sa nu idealizam. Crime oribile a adus cu toptanul secolul 20 mai ales prin sisteme politice atee. Masura vremurilor respective n-a fost 'creata de Dumnezeu'. Nu este asta credinta crestina (sau iudaica). Lumea devenise rea prin ea insasi, prin caderi treptate. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar de la Moise, care a vorbit direct cu Dzeu, eu ma asteptam mai mult. Sa ne intelegem, eu nu critic barbaria din VT si NT decit prin prisma asa-zisei legaturi privilegiate a unor oameni cu Dzeu si a sustinerilor cum ca acestia ar fi avut niste revelatii (ceea ce se intimpla si azi). Eu inteleg perfect ce s-a intimplat in acele vremuri si consider ca era ceva normal. Nu mi se pare normal insa sa sustii ca oamenii aia vorbeau cu Dzeu si aveau revelatii. Erau niste oameni normali, cu comportament normal pentru acele vremuri si singura lor legatura cu Dzeu era dorinta de a stapini lumea. |
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Dragostea vine tot din instinct. Exista si mame care nu isi iubesc copiii. Citat:
Citat:
Pai largeste-l dar cu o logica din care sa se vada ca este mai mult decat un crez. Pana acum ai reusit doar sa demonstrezi ca esti un om tare credincios, chiar daca dumnezeul tau se numeste "instinctul" :) Eu unul cel putin nu vad in lumea de azi nici macar urma de instinct altruist pe care il predici matale, ci dimpotriva, iar asta explica de ce ateismul este o catastrofa ecologica in plan moral cu repercursiuni directe in plan social. Da, dar sper sa fie ceva mai inspirate decat cele de sus.[/quote] |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Morala atee nu este o catastrofa de nici un fel, chiar si din simplul motiv ca nu a fost aplicata niciodata in mod constient. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Centrul acestor cercuri se gaseste in sine. Urmatorul este copilul si familia. A urmat tribul, apoi tara. Trebuie sa continuam sa largim cercul, pentru a include pe cit mai multi. Iar cercul nu trebuie sa cuprinda numai oameni. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
El a vorbit cu Dumnezeu pentru ca avea o curatenie sufleteasca pe care noi nu o avem. Evreii nu aveau atunci dorinta de a stapini lumea |
![]() |
Tags |
morala |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Lipsa de Dumnezeu in viata morala | Decebal | Morala Crestina | 9 | 06.08.2013 12:02:33 |
Constiinta morala si legea lui Dumnezeu. | georgeval | Generalitati | 20 | 15.02.2012 00:37:34 |
Morala Crestina - importanta ei | iRoDiOn | Morala Crestina | 8 | 28.09.2011 00:45:33 |
Bioetica, familia si morala crestina | corneliamate | Intrebari utilizatori | 10 | 31.05.2011 07:21:11 |
Morala ortodoxa - o morala a existentei, nu a legilor | NagyAttilaPuli | Intrebari utilizatori | 8 | 04.07.2010 18:44:22 |
|