Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.05.2009, 15:39:24
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Nu stiu depre ce vorbesti.
despre purecisme, care spun ca nu exista decit morala crestina
Citat:
"morala atee". Nu are baze
Are baze naturale
Citat:
Chiar nu vad algoritmul asta in lumea atee. De rezultate ce sa mai vorbim.
Uita-te in lumea animala, in lumea plantelor
Citat:
Serios? Care tactica care organisme. Exemple concrete.
Exemple sint cite doresti, am sa iti dau si eu cite doresti
Un exemplu din cel mai simplu este cooperarea dintre celule in organismul nostru. Altul este cooperarea mama-copil. Altul bacteriile din stomac si omul. Altul simbiotii. Altul florile si ginganiile sau pasarile. Altele zmeura si ursul. Sint nenumarate, bazate pe acelasi principiu.
Cred ca nu ai inteles ca acest comportament nu e constient, se bazeaza pe niste legi oarbe si supravietuirea cu succes mai mare a celor care il aplica
Citat:
Daca toata lumea l-ar practica da. Dar nu-l practica toata lumea.
Dimpotriva, majoritatea se pare ca nu vad nici un avantaj sa piarda ceva acum petru a fi rasplatiti probabil mai tarziu.
De altfel asta este si unul din reprosurile aduse credintei crestine, inteleasa rudimentar si primitiv astfel de catre ateu.
Intregul comportament uman se bazeaza pe aceasta regula. Trebuie doar sa largim cercul in care se aplica.
Citat:
Exemple, exemple..eu cred ca vorbesti pe langa.
Ti-am dat si pot sa iti mai dau cu miile
Reply With Quote
Vechi 25.05.2009, 16:39:37
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
despre purecisme, care spun ca nu exista decit morala crestina
Daca esti dragut sa te faci explicit, discutam, daca vorbesti de lucruri pe care doar tu le intelegi, atunci vorbeste cu tine si poate va lamuriti :)

Citat:
Are baze naturale

Uita-te in lumea animala, in lumea plantelor

Exemple sint cite doresti, am sa iti dau si eu cite doresti
Un exemplu din cel mai simplu este cooperarea dintre celule in organismul nostru.
Exemplu nepotrivit. La fel de bine puteai da exemplu de "cooperare" intre rotitele unui ceasornic.

Citat:
Altul este cooperarea mama-copil.
Serios? Unde este cooperarea? Un copil nu are optiuni pana la o anumita varsta si in general sunt limitate.
Mama in general este condusa de instinct (la nivelul cel mai de jos) sau dragoste (spiritual vorbind).

Citat:
Altul bacteriile din stomac si omul. Altul simbiotii. Altul florile si ginganiile sau pasarile. Altele zmeura si ursul. Sint nenumarate, bazate pe acelasi principiu.
Intr-un sens exemplele astea sunt bune, probabil la capitolul moralitate ateul se aseamana mai degraba cu o bacterie stomacala sau o zmeura, poate in unele cazuri mai evoluate cu ursul dar alea sunt rare.

Citat:
Cred ca nu ai inteles ca acest comportament nu e constient, se bazeaza pe niste legi oarbe si supravietuirea cu succes mai mare a celor care il aplica.
Se bazeaza pe instinct in cazurile enumerate de tine mai sus sau pur si simplu intamplare (bacteriile utile se dezvolta acolo "by design" pana la urma) si cum spuneam, in cazul omului exista ceea ce se numeste "instinctul binelui" pus de Dumnezeu, dar faptul ca ar avea vreun efect pozitiv asupra ratei de "supravietuire cu succes" in cazul celor care il manifesta mai trebuie sa demonstrezi daca vrei sa-i sugerezi origini alternative celei mentionate de mine.

Citat:
Intregul comportament uman se bazeaza pe aceasta regula. Trebuie doar sa largim cercul in care se aplica.
Pai largeste-l dar cu o logica din care sa se vada ca este mai mult decat un crez. Pana acum ai reusit doar sa demonstrezi ca esti un om tare credincios, chiar daca dumnezeul tau se numeste "instinctul" :)

Eu unul cel putin nu vad in lumea de azi nici macar urma de instinct altruist pe care il predici matale, ci dimpotriva, iar asta explica de ce ateismul este o catastrofa ecologica in plan moral cu repercursiuni directe in plan social.

Citat:
Ti-am dat si pot sa iti mai dau cu miile
Da, dar sper sa fie ceva mai inspirate decat cele de sus.
Reply With Quote
Vechi 26.05.2009, 10:40:22
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Daca esti dragut sa te faci explicit, discutam, daca vorbesti de lucruri pe care doar tu le intelegi, atunci vorbeste cu tine si poate va lamuriti :)
Vorbeam despre moda Daniel Puric, cu omul sau frumos

Citat:
Exemplu nepotrivit. La fel de bine puteai da exemplu de "cooperare" intre rotitele unui ceasornic.
Seamana destul de mult
Citat:
Serios? Unde este cooperarea? Un copil nu are optiuni pana la o anumita varsta si in general sunt limitate.
Mama in general este condusa de instinct (la nivelul cel mai de jos) sau dragoste (spiritual vorbind).
Pe linga cooperarea directa (copilul este protejat de mama, mama, prin supt, scapa de unele boli de sin), exista altruismul reciproc; mama nu poate fi numita altruista pentru ca ea este principala beneficiara a dragostei ei fata de copil.
Dragostea vine tot din instinct. Exista si mame care nu isi iubesc copiii.
Citat:
Intr-un sens exemplele astea sunt bune, probabil la capitolul moralitate ateul se aseamana mai degraba cu o bacterie stomacala sau o zmeura, poate in unele cazuri mai evoluate cu ursul dar alea sunt rare.
Moralitatea vine din instinct, asa cum din instinct ursul maninca zmeura

Citat:
Se bazeaza pe instinct in cazurile enumerate de tine mai sus sau pur si simplu intamplare (bacteriile utile se dezvolta acolo "by design" pana la urma) si cum spuneam, in cazul omului exista ceea ce se numeste "instinctul binelui" pus de Dumnezeu, dar faptul ca ar avea vreun efect pozitiv asupra ratei de "supravietuire cu succes" in cazul celor care il manifesta mai trebuie sa demonstrezi daca vrei sa-i sugerezi origini alternative celei mentionate de mine.
Instinctul moralei, asa cum este cel al mincatului sau al ingrijirii puilor, nu apare odata cu omul. El este o mostenire genetica, ca alte caracteristici. Pe linga aceasta, omul a avut nevoie sa coopereze pentru ca el nu se afla deasupra lantului trofic. Au supravietuit doar cei care cooperau in cadrul familiei si apoi a tribului.

Pai largeste-l dar cu o logica din care sa se vada ca este mai mult decat un crez. Pana acum ai reusit doar sa demonstrezi ca esti un om tare credincios, chiar daca dumnezeul tau se numeste "instinctul" :)

Eu unul cel putin nu vad in lumea de azi nici macar urma de instinct altruist pe care il predici matale, ci dimpotriva, iar asta explica de ce ateismul este o catastrofa ecologica in plan moral cu repercursiuni directe in plan social.

Da, dar sper sa fie ceva mai inspirate decat cele de sus.[/quote]
Reply With Quote
Vechi 04.08.2013, 11:35:49
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
Moralitatea vine din instinct, asa cum din instinct ursul maninca zmeura. Instinctul moralei, asa cum este cel al mincatului sau al ingrijirii puilor, nu apare odata cu omul. El este o mostenire genetica, ca alte caracteristici. Pe linga aceasta, omul a avut nevoie sa coopereze pentru ca el nu se afla deasupra lantului trofic. Au supravietuit doar cei care cooperau in cadrul familiei si apoi a tribului.
Dacă moralitatea ar fi sau ar fi fost un instinct, sau doar atât, atunci nu cred că mai poate fi numită moralitate. Moralitatea ține de alegere, de raționalitate, de responsabilitate, de te vedea pe tine și pe cel de lângă tine drept niște persoane, care trebuie respectate, nefiind vorba doar despre atingerea unor interese, a împlinirii unor nevoi. Moralitatea este deci moralitate și pentru că îl vede pe om ca om, ca scop, iar nu ca pe un mijloc, temporar sau permanent, de atingere a unor scopuri, de satisfacere a unor nevoi. Cred că o astfel de distincție a făcut Kant cu mult înaintea noastră. Cu alte cuvinte moralitatea din interes, care de multe ori este aruncată la gunoi pentru a face loc la tot felul de răzbunări și răbufniri instinctuale, nu este cu adevărat moralitate umană (poate o fi una "animală") și nici măcar nu poate fi, nu poate deveni, sau cel puțin nu fără o intervenție "demiurgică", divină, mult superioară nouă atât ontologic cât și moral.
Reply With Quote
Vechi 27.08.2013, 21:26:44
silviuchiric silviuchiric is offline
Junior Member

Data înregistrării: 02.12.2011
Implicit Moralitatea atee - exemplu de interpretare a Bibliei

Buna seara,

daca aveti timpul si disponibilitatea de a parcurge to forumul:
http://medlive.hotnews.ro/liberul-ar...comment-149520

veti gasi o postare virala/repetitiva a ateului ADAM versus SILE , George, AltVasile sau Mens Sana si alti crestini care posteaza despre

moraliatea atee si interpretarea Bibliei.

Foumul este inca deschis pentru dialog.

Silviu
Reply With Quote
Vechi 27.08.2013, 23:54:30
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Nu jucam in deplasare :)
Vechi 29.08.2013, 09:58:55
silviuchiric silviuchiric is offline
Junior Member

Data înregistrării: 02.12.2011
Implicit Moralitatea atee - exemplu de interpretare a Bibliei

Buna ziua,

din pilda "Toma necredinciosul" se poate gasi in textul Biblic sub orice forma:
sintactic sau semantic:
„Tomo”, i-a zis Isus, „pentru că M-ai văzut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au văzut, și au crezut.”

interpretarea conform careia Isus dezaproba cautarea de dovezi, asa cum i a cerut Toma.
este cea citata de un ateu - "ADAM" (http://medlive.hotnews.ro/liberul-ar...comment-150050) , de aceea intreb, daca ea are sens , in contextul in care Isus ai cere lui Toma sa puna degetul si sa se convinga.

Eu nu gasesc o negatie in textul Biblic, ci o completare ("Ferice de cei ce n-au văzut, și au crezut.”) ca si cei care nu vad (ca Toma , de exemplu) sa se poate mantui (prin credinta).

Si a doua intrebare, care vine tot din interpretare Bibliei de un ateu de pe acelasi link: Isus vindeca numai pe cei care credeau in EL?
Raspunsul meu este deja postat, prin exemple de lunatici, slabanogi care sunt vindecati .

Cum combatem erezia:
Cineva care “crede fara sa vada” isi construieste un model al realitatii doar pe baza afirmatiilor facute de altcineva, fara nici un fel de dovezi (ex. verificari experimentale reproductibile, facute personal sau de catre terte persoane).

Raspunsul meu : existenta istorica si Biblica a lui Isus, cu dovezile de vindecari, invieri si propria Inviere, asa cum Isus ni se arata ca Dumnezeu om in toata Biblia.
Ateii doresc dovezi, asa cum se vede in cererea lui "ADAM" de pe acelasi link.

Astept comentariile dumneavoastra, sper ca nu am suparat pe nimeni, sunt nou pe forum.
Reply With Quote
Vechi 29.08.2013, 11:40:21
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Dovada este sfanta lumina de la Sfantul Mormant care vine in ziua cand a inviat Hristos.
Mai este norul de pe muntele Tabor de Schimbarea la Fata si intoarcerea Iordanului de Boboteaza profetita si de prorocul David("Ce-ti este tie Iordane ca te-ai intors?")
Mai sunt si sfintele Evanghelii in care trebuie sa credem asa cum credem in relatarile istoricilor.
Pentru veridicitate au fost 4 evanghelisti si multe din relatari coincid ,desi au fost scrise in perioade diferite si locuri diferite.
Foarte greu o persoana patimasa se va converti deoarece nu-si poate hrani patima , credincios in fapta fiind. De altfel si diavolul il tine legat.

Last edited by anita; 29.08.2013 at 11:44:43.
Reply With Quote
Vechi 26.05.2009, 10:43:47
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Orice cooperare instinctuala implica altruismul reciproc.
Morala atee nu este o catastrofa de nici un fel, chiar si din simplul motiv ca nu a fost aplicata niciodata in mod constient.
Reply With Quote
Vechi 26.05.2009, 10:55:35
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Citat:
Cum spuneam, morala atee isi doreste sa creasca din ce in ce mai mult cercul in care se aplica altruismul reciproc.
Centrul acestor cercuri se gaseste in sine.
Urmatorul este copilul si familia.
A urmat tribul, apoi tara.
Trebuie sa continuam sa largim cercul, pentru a include pe cit mai multi.
Iar cercul nu trebuie sa cuprinda numai oameni.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
morala

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Lipsa de Dumnezeu in viata morala Decebal Morala Crestina 9 06.08.2013 12:02:33
Constiinta morala si legea lui Dumnezeu. georgeval Generalitati 20 15.02.2012 00:37:34
Morala Crestina - importanta ei iRoDiOn Morala Crestina 8 28.09.2011 00:45:33
Bioetica, familia si morala crestina corneliamate Intrebari utilizatori 10 31.05.2011 07:21:11
Morala ortodoxa - o morala a existentei, nu a legilor NagyAttilaPuli Intrebari utilizatori 8 04.07.2010 18:44:22