![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar nu despre asta vorbesc eu, ci despre alte lucruri. Cum ar fi, de pildă, ce înțelegem noi din ce scrie un sfânt. Sau Biserica, precum spui. Ce înțelegem de la "știutori"? Când ei ne explică, ne descriu, ne oferă un text - crezi că înțelegem la fel? Poți găsi doi oameni care să înțeleagă la fel, absolut la fel, învățătura oferită de Apostolul Ioan, de exemplu? Sau de Sfântul Siluan? Altfel spus, când citim unul și același text (poftim, 1 Ioan), crezi că dobândim amândoi aceeași învățătură? Chit că textul e unul! Crezi că e vreo diferență între text și întâlnirea cititorului/cititorilor cu textul? Oare învățătura depinde doar de autor? Nu oare și de cititor? Nu cumva la întâlnirea cu textul cititorul devine coautor? Fie și dacă e un text de catehism elementar... Și, neștiind cum să se apropie de text sau neputînd face asta, oare nu se întâmplă că el poate pica pe lângă mesajul autorului? De unde necesitatea instruirii, care e o cerință pentru toți creștinii, nu doar pentru unii. Asta vreau să îți tot comunic... De ce crezi că teologii dau atâta importanță exegezei și hermeneuticii? Dacă ar fi așa simplu cum spui tu, dacă învățătura trece mecanic și fără vreo fisură de la text la mintea și inima omului, ce tot se frământă ei? Și mă refer aici la teologii ortodocși, mai întâi. P.S. Revin cu o completare. Care mă și amuză. Să zicem cu tu vrei să mă ajuți iar eu accept asta. Zici așa: măi Cezar, tu ești prost (de acord!) față de Cleopa, care era om înduhovnicit (foarte de acord!). Nu are rost să te canonești singur cu Scriptura sau cu scrierile sfinților, ia mai bine și citește pe Cleopa, că el sigur scrie drept și tâlcuiește pre limba proștilor. (O.K.!) Și astfel, fiind de acord să îți urmez sfatul, citesc pe Cleopa. (Ca chestie, acum, uite că l-am citit vreun an, are cuviosul un text compilat din Sfinții Părinți; dar nu sunt sigur că am înțeles ce și cum trebuia...) Desigur, cu binecuvântarea duhovnicului! și cu rugăciune și cu toate cele - ca să fim încheiați la toți nasturii. Acuma tu ce crezi: când ne-om întâlni noi doi și om începe să punem cap la cap ce a înțeles/învățat fiecare prin intermediul lui Cleopa, va ieși cumva copie la indigo? Chiar crezi că vom avea măcar vreun punct în care să fim întru totul de acord între noi?... Eu cred că nici asupra cuvântului "măr" noi doi nu putem fi în deplin acord. Învățătura mea despre măr diferă sigur de învățătura ta, în ciuda lecturilor din același catehism. Dacă nu crezi, încearcă să te convingi!....:) Last edited by ioan67; 24.12.2016 at 18:25:47. |
|