Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 04.07.2015, 23:13:46
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Creștinismul copt este una dintre cele mai vechi cinci biserici creștine din lume, alături de Biserica
Romano-Catolică, Biserica Ortodoxă, Biserica din Ierusalim și Biserica din Antiohia. Începuturile sale datează din anul 55 d.Hr.
Adepții creștinismului copt susțin că fondatorul cultului este Marcu, unul din cei 72 de Apostoli trimiși de Iisus pentru a împărtăși oamenilor învățăturile Sale, autor dealtfel al Evangheliei care-i poartă numele. În activitatea sa apostolică, Marcu hirotonisește un episcop, pe nume Anianus se pare, și șase diaconi în Egipt, punând bazele astfel creștinismului în Alexandria.
Conform tradiției copte, Marcu este legat de către păgâni de un cal cu o funie și întins până ce moare în chinuri cumplite, în anul 68, în chiar ziua sărbătoririi Paștelui. Copții îl consideră ca fiind primul din cei 118 patriarhi ai istoriei lor.
Școala fondată de Marcu continuă să predea creștinismul ortodox și după moartea acestuia, ajungând prin anul 180 AD să fie un important centru de învățământ. Pe pângă teologie, profesorii școlii din Alexandria au oferit discipolilor învățături laice și cunoștiințe de spiritualitate timp de patru secole. Unul din liderii acestei școli a fost Atanasie, creatorul Crezului Atanasian, recitat și astăzi în bisericile creștine.
În secolul al treilea, un călugăr copt pe nume Ava Antonie a stabilit o tradiție ascetică prezentă până astăzi în creștinismul copt. El a fost primul dintre "părinții din deșert", o succesiune de pustnici care s-au retras din comunitățile umane practicând munca manuală, postul și rugăciunea permanentă.
Prima mănăstire coptă este acreditată a fi cea de la Tabennesi, în Egipt, fondată de Abba Pacomius (292 - 346). Tot atunci apare și primul set de reguli pentru călugări.
Imperiul Roman i-a persecutat pe creștinii copți în timpul secolului III și IV, împăratul Dioclițian făcându-se vinovat de martirizarea unui număr de aproximativ 800.000 de bărbați, femei și copii din Egipt, care urmau învățăturile lui Iisus.
Conciliul de la Calcedon, în 451 d.Hr., constituie momentul ruperii Bisericii Copte de Biserica Romano-Catolică. Cele două mari curente creștine, cel reprezentat de Roma și cel de la Constantinopol, i-au acuzat pe copți de faptul că-l consideră pe Iisus ca având o singură natură. Biserica Coptă recunoaște în egală măsură însă atât natura umană cât și natura divină a Mântuitorului, ca fiind unite inseparabil în "Unul Natura lui Dumnezeu Logosul întrupat."
Politica a jucat un rol major în schisma de la Calcedon și acuzarea de erezie aruncată asupra creștinilor copți. Patriarhul copt a fost exilat, Bizanțul instalându-și favoriții în Alexandria. Pentru credincioși au urmat persecuții severe, numărul celor uciși fiind estimat la aproximativ 30.000.
Cucerirea arabă a Egiptului în 645 d.Hr. vine cu noi legi pentru copți. Muhammad le permite creștinilor copți să-și practice religia lor cu condiția plății unui impozit "jizya", un fel de taxă de protecție.
Copții s-au bucurat de o pace relativă până la începutul mileniului II, când restricțiile au îngreunat practicarea creștinismului, ducând la convertirea lor în mare parte la islam. Prin secolul 12, Egiptul era o țară majoritar musulmană.
În 1855, taxa jizya a fost ridicată, copții primind dreptul de a servi în armata egipteană. În urma revoluției din 1919, drepturile de practicare a religiei le-a fost recunoscut pe deplin.
Școala teologică din Alexandria a fost restaurată în 1893. De atunci, aceasta a deschis campusuri în Cairo, Sydney, Melbourne, Londra, New Jersey și Los Angeles. Există mai mult de 80 de biserici copte în Statele Unite astăzi, și 21 în Canada.
Numărul creștinilor copți se ridică în zilele noastre la 12 milioane în Egipt și peste un milion în alte țări ca Franța, Australia, Italia, Germania, Elveția, Austria, Marea Britanie, Kenya, Zambia, Zair si multe altele.
Biserica Ortodoxă Coptă poartă discuții cu bisericile creștine pentru unificarea teologiei și unitatea credinței în Iisus.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
 

Tags
copți monofiziți nicodim