Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.07.2015, 20:20:14
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Vitiate Vezi mesajul
sincer, ii respect pe crestinii copti
http://www.e-communio.ro/stire2540-e...-de-distrugere

În Egipt, planurile de construcție a unei căi rutiere între orașul Fayoum și regiunea unei oaze, traversând teritoriul mănăstirii copte Sfântul Macarie, pune în pericol celebrul sit arheologic din jurul bisericii care datează din secolul al IV-lea. Proiectul pune în pericol și aprovizionarea cu apă a mănăstirii și a terenurilor cultivate pe domeniile acesteia.

Zilele trecute călugării copți au început o inițiativă de rezistență non-violentă. Mai mulți călugări s-au întins la pământ în fața buldozerelor conduse de muncitori care – potrivit surselor egiptene citate de agenția Fides – se apropiau de terenurile mănăstirii strigând ”Allah Akbar!”.
Reply With Quote
Vechi 06.07.2015, 21:48:16
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Religia: Ortodox
Implicit

Eu nu doar că îi respect pe copți, dar îi și iubesc. Sfânt din secolul IV:

http://lonews.ro/turism-pelerinaje/1...iloamului.html

Sfântul Onufrie a dus o viață ascetică dură, pentru mai mult de șaizeci de ani, în timpul secolului IV după Hristos, în adâncimea deșertului egiptean. Sfântul Pafnutie a fost cel care a descoperit trupul neînsuflețit al acestuia, cu hainele uzate, având o barbă foarte lungă, după cum arată și icoana sfântului.

La câteva zile după ce Sfântul Onufrie s-a mutat la Domnul, Pafnutie l-a îngropat, după ce și-a rupt propriul vesmânt pentru a-i acoperi goliciunea.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
Reply With Quote
Vechi 07.07.2015, 03:58:31
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Înțelegi acum? Așa-i cu Sfântul Isaac Sirul.
Un material destul de dens și, precum îmi pare, bine argumentat - aici: http://www.teologiepentruazi.ro/2015...rul-nestorian/
și aici: http://www.teologiepentruazi.ro/2015...i-isaac-sirul/
și un text "de suflet", aici:
http://acvila30.ro/cuviosul-paisie-a...cii-au-sfinti/

În ce mă privește, știu despre Sfântul Isaac mai întâi ceea ce am citit cu ochii mei în Filocalia X - o lucrare ascetică de excepțională densitate, un text care te răscolește până în adâncul minții și al inimii, o lucrare prin care nu poți trece cap-coadă decât dacă ești hotărât să te desăvârșești în curăție pe măsură ce te hrănești cu seva ei sfântă. Ori, de mai ai unele ezitări, o pui înapoi în raft așteptînd zile mai bune... Cu un amestec de rușine și nădejde, totuși...
Ca și Scara, ca și alte volume din Filocalia îți cere la schimb, pur și simplu,.... viața! Pentru a ți-o schimba, definitiv și fericit, deplin.
Ați citit-o careva?....:)

Last edited by Ioan_Cezar; 07.07.2015 at 04:12:10.
Reply With Quote
Vechi 07.07.2015, 08:30:10
Vitiate Vitiate is offline
Banned

Data înregistrării: 29.05.2015
Locație: Dromund Kaas
Religia: Alta confesiune
Implicit

Poate ai dreptate, poate ca nu...dar imi pare ca nu se compara uriasa opera si eruditie a celor doi preoti Ica de la Sibiu cu parintele Piciorus. Prefer sa merg pe mana parintelui Ica jr. La urma urmei, trebuie sa primeze adevarul, nu agatarea de o traditie. Argumentul cu evlavia este emotional. Faptul ca eu imi amintesc in detaliu si cu emotie unele locuri din Bucurestiul de pana in 1989, distruse ulterior de nebunia capitalista, nu inseamna ca acele locuri mai exista in planul fizic. Ele sunt in alt plan acum. Evlavia ne poate determina sa cinstim anume persoane ca sfinti ai confesiunii noastre, si cu toate ca evlavia poate fi autentica ca si traire, asta nu inseamna ca faptele nu ii pot fi impotriva. Adevarul, istoric sau de viata personala, e adevar, indiferent cine il descopera si il face public: un ortodox, catolic, ateu, neoprotestant, extra-confesional.
Iar chestia cu Paisie Aghioritul imi pare a fi argument de baba evlavioasa care a visat noaptea trecuta ca ii spunea parintele de la biserica ceva, deci e musai adevarat si asteapta sa se implineasca acel ceva. :))) Vise, vedenii, etc. Nu e clar ca "vedenia" aceea era cu scop propagandistic? Normal ca grecii veniti la chilia staretului Paisie au crezut imediat ca e semn dumnezeiesc.
Uneori parintii ne mai "mint", cand suntem mici, ca sa luam o doctorie amara. Spre binele nostru. Chestia asta cu minciunelele hagiografic-vizionare, e ceva similar, dar nu identic. Caci in primul caz parintii sunt incredintati ca fac bine copilului, incredintare intarita si de medic, fireste. In al doilea caz, diversii ieromonahi, stareti, preoti, ierarhi, etc. compun si dau mai departe acele povesti pioase cu viziuni si sfinti in scop pur si simplu de propovaduire. Intarire a credintei, a atasamentului fata de dogma, practica, etc. Nu e vorba de mai-binele, concret definit, al persoanei/persoanelor.

Last edited by Vitiate; 07.07.2015 at 12:08:22.
Reply With Quote
Vechi 07.07.2015, 12:18:57
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Vitiate Vezi mesajul
Uneori parintii ne mai "mint", cand suntem mici, ca sa luam o doctorie amara. Spre binele nostru.
Și?.... Și? .......:)
Reply With Quote
Vechi 07.07.2015, 12:23:51
Banned

Implicit

Si citeste mai departe. :) Nu, frate, degeaba, niciodata nu voi crede in sensul cu adevarat bisericesc al acestui verb. Voi simtiti aceasta chemare, si i va daruiti cu totul, fiindca o chemati cu totul in inima. La mine, credinta nu trece si nu va trece vreodata de nivelurile "livresc/filosofic" si "revelatie naturala".
P. S. Am o curiozitate: arata-i postarile mele, cele mai reprezentative, adica cele mai sceptice (ma las pe mana ta de psiholog la selectia asta :) ) lui Tudor, si intreaba-l. Apoi raspunde-mi in privat.
Reply With Quote
Vechi 07.07.2015, 21:23:56
Igor_Paslusnik's Avatar
Senior Member

Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Daca-i crede prin "revelație naturală", precum spui, ai crede ca noi, poate mai puternic și mai frumos, nevoindu-te minunat spre puteri mai mari. Dar ești încă tânăr. Și fratele Ioan, la vârsta ta, era la fel. Nădăjduim să înțelegi mai multe cu timpul, frate Adrian.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
Reply With Quote
Vechi 07.07.2015, 21:51:16
Banned

Implicit

Nu, nu. "Revelatie naturala" = "Revelatie provenita din natura". Pentru mine, Natura este Biserica Nefacuta de Maini.
Reply With Quote
Vechi 07.07.2015, 22:14:26
Igor_Paslusnik's Avatar
Senior Member

Implicit

Da, da. Dute trăiește printre lei și tigri neîmblânziți, fără să fi creștin. Sau printre urși. Abea te așteaptă ăia mici a lor, să le fi adus hrană de părinții lor. Dar mulțime de Sfinți din Egipt trăiau printre lei și lângă ei, și leii le slujeau. Sau la fel Sfântul Serafim de Sarov din Rusia și mulțime de pustnici ruși, hrăneau urșii sălbatici și ursoaicele cu pui, din palma lor. Așa e omul îndumnezeit, nu numai că primește natura care a avut-o în Eden, dar primește Împărăția Cerurilor înăuntrul lui, încă din viața aceasta. Așa devine făcător de minuni și alte lucruri minunate. Acestea pentru tine... sunt departe. Poate nici nu le vei atinge vreodată. Totuși e un început bun, să contemplezi natura. Dumnezeu să te ierte și să ne ierte pe toți pentru înstrăinarea noastră de El.

Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 07.07.2015 at 22:16:31.
Reply With Quote
Vechi 08.07.2015, 08:15:59
Banned

Implicit Time out, please!

................:)

Last edited by Ioan_Cezar; 08.07.2015 at 10:34:29.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
copți monofiziți nicodim