Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.07.2013, 11:24:25
N.Priceputu
Guest

Cam asta vreau să spun și eu: Nici părintele Stăniloae n-a schimbat, nici părintele Galeriu sau părintele Noica, nici alții care sunt socotiți de către unii mai ecumeniști. Cel puțin despre părintele Galeriu am citit părerea asta. Cineva îi scuza „ecumenismul” (îi numea pe catolici frați) pentru bunătatea sa extraordinară.

Nu l-a înțeles nici pe sfinția sa, la fel ca nici pe alți mari teologi și trăitori profunzi ai creștinismului ortodox. Puțini i-au cunoscut pe Sfinții Părinți așa ca acești teologi neo-patristici, de care am mai discutat.

Lupta actuală a ortodoxiei împotriva ecumenismului sau a catolicismului este într-un fel o luptă cu imaginea sa din oglindă. Vreau să spun că tocmai din occident i-a venit Ortodoxiei viziunea scolastică, gândirea tehnică, mecanică a mântuirii. Se vorbește și la noi despre har în același fel ca și la ei, detașându-l, adesea, de Persoanele Sfintei Treimi.
Chiar dacă teologic se consideră ca fiind energie divină necreată, se sistematizează și este considerat ca și cum ar fi o energie desprinsă de Dumnezeu, care acționează cumva automat, nu prin voință divină.

Or, la părintele Stăniloae toată teologia ține cont de raportul dintre persoane. Ortodoxia, așa cum o înțelege Părintele, este diferită de Catolicism tocmai prin această viziune. Iar viziunea asta nu se poate naște decât ducând o viață de rugăciune, de relație în Duhul Sfânt cu Dumnezeu.

În general, consideri că eu sau cei care au opinii asemănătoare gândim după mintea noastră și de aceea ne depărtăm de Dreapta credință. Ți-am dat, însă, câteva citate din Dogmatica de seminar. Citește-o și tu, citește și Dogmatica Părintelui Stăniloae, poate și alte cărți ale Părintelui, și vei vedea care este izvorul gândirii așa-zis ecumeniste.

Last edited by N.Priceputu; 10.07.2013 at 11:26:56.
Reply With Quote