![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Intrucat in postarile anterioare, chiar in cea de adineauri, am spus exact ce ceri tu sa spun. Tocmai scriam ca exista o influenta dinspre yoga orientala in ceea ce priveste relaxarea, in sensul ca sunt preluate formele/formulele. Insa motivatia, cadrul teoretic, mecanismele vizate, scopurile, finalitatea sunt cu totul diferite. Nu facem hipnoza ca sa ajungem in Nirvana, omule drag! Nu vrem sa ne contopim cu constiinta cosmica, bunule om! Nu credem in ce cred si cum cred budistii si toate scolile orientale. In genere, nu amestecam lucruri ce tin de alte naturi si obarsii! De Liviu Filimon nu stiu nimic. Trebuia sa stiu? Daca da, mea culpa! Frate, Parintii vorbesc de imaginatie in alt duh si in alta acceptiune decat bag seama ca crezi tu. Ce intelegem noi prin imaginatie nu e totuna cu ce inteleg Parintii. Iar daca vrem totusi un inteles oarecum apropiat, ei vorbesc cam despre ce vorbim si noi in psihologie cand avertizam asupra reveriei patologice, asupra scenaritei si asupra altor forme de onirism care apar ca mecanism de aparare a eului in nevroze si alte tulburari psi. Poftim: imaginatie pacatoasa are gelosul, are paranoidul, are anxiosul. Acum pricepi in ce sens e pacatoasa imaginatia? Pacatoasa e si cand incep sa imi fac fel de fel de visuri, cu ochii inchisi sau larg deschisi, in legatura cu nu stiu care fata sau nu stiu ce avere su nu stiu ce mariri. Iata imaginatia pacatoasa, frate! Pacatoasa e si cand imi fac planuri de viitor, planuri de umplut hambarele, fara sa tin cont de voia lui Dumnezeu. iata cum e pacatoasa imaginatia! Dar cand proiectez un nou mecanism, un bec, un avion, o carte de povesti, un aparat medical, o casa, un pantalon, o furculita, un scaun, un nou sistem hidraulic etc. ... Asta nu mai e imaginatie pacatoasa ci pur si simplu manifestarea vocatiei creatoare a omului, cel dupa chipul lui Dumnezeu. Computerul de care te folosesti tu acum vine din imaginatie, ca doar nu a picat direct din Ceruri, bunule om... Iar hipnoza nu e bazata pe imaginatie, cat mai ales pe anumite alegeri voluntare si pe anumite asteptari, precum si pe un anumit grad de sugestibilitate, care e o trasatura d epersonalitate a fiecarui om in parte. Poate iti voi spune candva despre ce e vorba, daca renunti sa mai fii atat de speriat si de agresiv. Sunt gata sa iti spun tot ce stiu, daca voiesti cu onestitate sa ma intrebi. Nu e nici un miracol, nici o vraja, nici un mister: doar fiziologie si psihologie chioara. Asta e hipnoza de care va temeti atat si careia ii dati o importanta incredibil de mare! Doamne, cat proiectati propriile spaime si neintelegeri. Va rog frumos, dati-va seama... E copilareste ce faceti, oameni buni. Prietene, eu sunt psiholog ortodox. Ca vai de mine, pacatos cum sunt, insa prin Botez si prin credinta si poate, rareori, prin fapte, da, sunt crestin! Ortodox. Ar fi trebuit sa remarci asta din cele 2000 de postari de pana acum, din ultimii 2 ani de cand sunt pe forum. Ca nu sunt de acord cu rastalmacirile unora si cu o sama de erori flagrante in unele domenii unde am oarescari cunostinte, asta e altceva. Nu inseamna ca nu sunt ortodox, daca nu sunt de acord in nu stiu ce nuante cu alt ortodox. Nu suntem ortodocsi dupa cum vrea un ortodox sau altul. Ci suntem toti asa cum ne-a lasat Dumnezeu sa fim. Si nici nu cred ca e cazul sa avem buletin de ortodox, sa ni-l lipim in frunte. Dimpotriva! Se cuvine niscaiva discretie. Oare psihologii trebuie sa aiba stea in frunte sau alt tip de insemn ca sa crezi tu, in sfarsit, ca sunt ortodocsi? Uite ca din promotia mea, o multime mi-au spus mie ca sunt ortodocsi (oameni care se tin de Biserica, nu ca mine). Or fi fiind chiar mai multi, nu stiu, nu i-am numarat ca nu sunt curios. Tu de unde iti iei, bunule, datele despre realitate? Nu cumva, cu adevarat iti imaginezi? Last edited by cezar_ioan; 27.11.2012 at 03:12:56. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Acupunctura, Hipnoza, Reiki, Radiestezia reprezinta vrajitorie sau nu? | mihaisepo | Vrajitoria | 58 | 06.11.2018 01:27:29 |
Ierarh adevarat- mai exista la noi asa ceva | aurel1211 | Mari Duhovnici si predicile lor | 24 | 04.03.2013 19:26:09 |
"imoralitatea" lui Dumnezeu din Biblie? Nu exista asa ceva! | flying | Despre Sfanta Scriptura | 203 | 18.05.2010 20:31:10 |
Psihologie sau Ortodoxism | C-tin | Teologie si Stiinta | 93 | 10.04.2008 13:58:36 |
|