Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.11.2012, 16:21:02
N.Priceputu
Guest

Implicit

@catalin2:
Supărarea lui Cezar o găsesc justificată, având în vedere că el nu-și dă cu părerea, ci vorbește despre un domeniu pe care-l cunoaște, practicându-l. A explicat de mai multe ori - și sunt de acord cu punctul lui de vedere - că e greșit să se extindă competența cuiva peste domeniul altuia, că n-ar trebui să-i spună teologul psihologului ce este psihologia, după cum nici invers. Dacă sunt un bun tâmplar, n-o să te învăț cum se croiește o haină dacă tu asta faci de-o viață.

Tu demonizezi orice câștig al modernității, crezând că e de la cel rău, căutând binele, adevărul, ortodoxia în trecut. Respingi știința atunci când ți se pare că îți amenință soliditatea edificiului în care te-ai închis pentru a-ți proteja ceea ce consideri a fi dreapta credință. Vei ajunge, la limită, să respingi evidențele (așa cum destul de mulți deja o fac), optând pentru realitatea pe care ți-ai construit-o. Iar dacă ne e teamă că temelia ar putea să ne fie zdruncinată de adevărurile științei, ar trebui să ne gândim la ce a spus Domnul: poate am clădit pe nisip, poate nu ne-am pus temelia pe El.

O teologie care refuză știința, după cum cu mirare constat că se întâmplă adesea pe forum, e la fel de periculoasă ca și o știință care respinge teologia: ambele suferă de autosuficiență. În trecut n-a fost așa, teologii stăpânind bine știința vremurilor lor; de altfel, și astăzi adevărații teologi au un interes deosebit pentru știință, găsind în ea înțelesuri noi, confirmări ale credinței.

E bine știut, când e vorba de psihologie, omul e încercat de frică. Ne temem de psiholog ca de unul care știe despre noi ceea ce noi nu știm, care ne poate pune în față o oglindă în care nu vrem să ne vedem, care poate, eventual, să ne arate fundamentele șubrede ale unei false credințe pe care o avem. Și într-un fel cred că e justificată teama sau neîncrederea, atâta vreme cât nu-i cunoaștem intențiile eventual ascunse pe care le are, cât nu știm ce vrea să facă în sufletul nostru. Pentru că mulți, câștigând posibilitatea de a manipula, o fac fără scrupule - și mă gândesc aici mai ales la campaniile publicitare sau electorale.
Dar atunci când psihologul este credincios, când și-a închinat el însuși viața lui Hristos, cred că știința lui nu poate să ne fie decât de folos, ajutându-ne să ne cunoaștem mai bine fricile, bolile, patimile și să sporim duhovnicește.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Acupunctura, Hipnoza, Reiki, Radiestezia reprezinta vrajitorie sau nu? mihaisepo Vrajitoria 58 06.11.2018 01:27:29
Ierarh adevarat- mai exista la noi asa ceva aurel1211 Mari Duhovnici si predicile lor 24 04.03.2013 19:26:09
"imoralitatea" lui Dumnezeu din Biblie? Nu exista asa ceva! flying Despre Sfanta Scriptura 203 18.05.2010 20:31:10
Psihologie sau Ortodoxism C-tin Teologie si Stiinta 93 10.04.2008 13:58:36