Citat:
În prealabil postat de Decebal
Cei care de fapt vă faceți că nu pricepeți sunteți chiar voi cei care nu vedeți legăturile care există între fenomene, cei care vă faceți că nu înțelegeți sau poate chiar nu înțelegeți, mai știi?, legătura între viața spirituală și morală și viața socială. Cel care are într-adevăr are o viață spirituală și morală normală, sănătoasă, întemeiată în mod real pe Christos și nu pe fabule strămoșești, transformă sau măcar încearcă să transforme viața socială din jurul lui după chipul celei spirituale.
|
Da, dar transformarea autentica vine din plan duhovnicesc in plan social, nu invers cum propui tu sau cum cred protestantii ca vor face lumina in societate daca poarta tricouri cu inimioare "Jesus loves you".
Citat:
De fapt cei care neagă aceste lucruri se pun împotriva Tradiției, spre exemplu așa cum a fost exprimată de Stăniloaie care spunea că Biserica este pusă de Dumnezeu pentru transformarea lumii întregi; cei care tăgăduiesc că Biserica nu are misiunea de la Dumnezeu pentru a fi factor transformator al întregii societăți pentru ca aceasta să fie întemeiată și să trăiască după voia lui Dumnezeu și a lui Christos tăgăduiesc în fapt chiar teologia Părintelui Stăniloaie și voia lui Dumnezeu pentru ca toate să se supună lui Christos.
|
La fel ca mai sus, transformarea pentru care Biserica are mandat este cea de ordin duhovnicesc.
Daca are success in plan duhovnicesc, se vede si in social, daca esueaza in plan duhovnicesc, si socialul e dezastru.
Dupa cum se vede, la ora actuala vorbim mai degraba un esec, dar nu cred ca vina o poarta doar vladica daca vrei sa insinuezi asta.
A. si situatia nu se repara prin mobilizari comuniste gen: bagam la puscarie homosexualii, interzicem avortul, toata lumea la post cu legume si salam de soia.
Citat:
După cum ne arată Cartea Apocalipsei sau a Revelației, în eshaton toate neamurile vor umbla în lumina Noului Ierusalim și în lumina lui Dumnezeu și a Mielului; ori de vreme ce eshatonul nu este ceva ce va fi doar în viitor ci este o realitate care deja a început, Biserica, într-un fel sau altul, trebuie să încerce transformarea acestei lumi pentru ca lumea, neamurile, umanitatea să trăiască după voia lui Dumnezeu și a Mielului care transpare prin Biserică, adică prin Noul Ierusalim. Toți dar absolut toți trebuie să se supună Mielului și să Îi aducă slavă Dumnezeului-Cel-Adevărat, să se închine adevăratului Dumnezeu și să trăiască după voia Lui, în lumina voinței Sale să umble. Ca să se ajungă la împlinirea planului lui Dumnezeu, descoperit în Cartea Apocalipsei, dar nu doar acolo ci în toată Scriptura, Biserica trebuie să fie un factor transformator și călăuzitor pe drumul acestei transformări care este înscrisă în Planul lui Dumnezeu.
|
Personal nu subscriu la aceasta perspectiva care suna mai degraba a ceva umanist in genul "intemeiem noi imparatia lui Dumnezeu pe pamant".
Catolicii au alergat mult timp dupa himerea asta si stim f. bine ce au reusit sa realizeze de fapt si nu prea le face deloc cinste ci dimpotriva.
In rest chiar nu stiu vreo Biserica Ortodoxa sa aiba asa ceva in programul de guvernare duhovniceasca iar fanteziile personale nu se pun aici.
A, si mai aduce a milenarism pe undeva.
Citat:
Ori asta face necesar ca Biserica să se implice în formele ei specifice în viața politică, economică, socială, în societatea civilă, în educație, etc. Nu sunt toți oamenii poporul ales al lui Dumnezeu, dar asta nu anulează Planul lui Dumnezeu ca toți oamenii, într-un fel sau altul, să se supună lui Dumnezeu și Mielului biruitor. De aceea și spune: "Îndrăzniți, căci Eu am biruit lumea!" Deci nu este vorba despre îndoctrinare și lozinci ci de transformarea oamenilor și a instituțiilor.
|
Da, si ti-a scapat si liberul arbitru.
Iar formularea (care de altfel iti apartine), cea cu "intr-un fel sau altul" nu da mana libera unora care gandesc ca tine sa implementeze un soi de dictatura religioasa in plan politic cu
scuze in plan duhovnicesc.