Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 21.12.2010, 16:04:14
Scotsman
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Logica Adevarului

,,Pentru a înțelege dacă există adevărul absolut/universal, trebuie să definim ce este adevărul. În conformitate cu dicționarul, adevărul este definit ca și “conformarea cu realitatea sau actualitatea; o afirmație ce s-a dovedit a fi adevărată sau care a fost acceptată ca fiind adevărată; “realitate sau actualitate”. În ziua de astăzi, unii oameni cred că nu există un adevăr absolut, ci există numai percepții și opinii. Pe de altă parte, alții argumentează că trebuie să existe un adevăr absolut. De aceea, când ne punem această întrebare, vedem că există două puncte de vedere opuse

1.Unul dintre aceste puncte de vedere este că nu există un adevăr absolut. Aceia care susțin acest punct de vedere cred că totul este relativ și că de aceea realitatea nu există. Din această cauză, în final, nu există o autoritate care să decidă dacă o acțiune este pozitivă sau negativă, corectă sau greșită. Acestă pespectivă nu reprezintă decât cea mai înaltă formă de “etică de conjunctură”. Nu există bine sau rău absolut și de aceea orice simțim că este bine la un moment dat înseamnă că este bine. Bineînțeles, acest tip de “etică de situație” conduce la “orice simt că vreau să fac este bine”, atât mental cât și în stilul de viață, ceea ce are un efect devastator la nivelul societății și indivizilor.

2.Celălalt punct de vedere este că există într-adevăr standarde absolute care să definească ce este adevărat și ce nu, ce este bine și rău. De aceea, se poate determina dacă acțiunile sunt corecte sau greșite, în funcție de cum se raportează la acele standarde absolute. Îți poți imagina ce haos ar fi dacă nu ar exista un adevăr absolut, nimic adevărat. De exemplu, să ne gândim la legea gravitației. Dacă legea gravitației nu ar fi o realitate absolută, în momentul când ai face din întâmplare un pas, te-ai trezi la următorul pas la kilometri distanță în cer, iar la următorul pas n-ai mai fi în măsură să îți miști corpul absolut deloc.

Sau să ne gândim la confuzia care s-ar crea dacă numerele nu ar mai avea valori absolute. De exemplu, 2+2 nu ar mai fi egal întotdeauna cu 4. Dacă nu ar exista niște adevăruri absolute, lumea ar fi în haos. Nu ar mai exista legi științifice, legi fizice, totul ar fi fără înțeles, nu ar mai exista unități de măsură și nu ar mai exista bine și rău. Ar fi o dezordine totală, dar, din fericire, există adevărul absolut și el poate fi găsit și înțeles.

Gândirea cuiva care afirmă că nu există adevărul absolut, este total ilogică. Totuși, în ziua de astăzi, mulți oameni îmbrățișează acest relativism cultural care respinge în esență orice fel de adevăr absolut. O întrebare bună pentru cei care fac această afirmație că ”nu există adevăr absolut” este: “Sunteți absolut sigur de acest lucru?”. Este total ilogic să faci o afirmație ca asta din moment ce există o afirmație absolută care neagă existența adevărului. În esență, este ca și cum ai spune că certitudinea că nu există adevăr absolut este singurul adevăr absolut.

Există câteva probleme logice care ar trebui lămurite înainte de a accepta sau de a crede că nu există adevăr absolut.

a).Prima problemă este cea a auto-contrazicerii. Aceasta se poate vedea în întrebarea pusă mai sus și în faptul că cei care insistă că nu există adevăr absolut, de fapt ei înșiși cred într-un adevăr absolut. Ei sunt absolut siguri că nu există adevăr absolut. Acest gen de filosofie este contrară propriilor păreri. Afirmația că nu există adevăr absolut este în ea însăși contradictorie cu ceea ce cred cei ce o folosesc

b).A doua problemă legată de negarea existenței adevărului absolut este faptul că toate ființele umane au cunoștințe limitate. Fiind ființe umane cu o minte limitată, nu putem face afirmații negative absolute. De exemplu, o persoană nu poate spune în mod logic “Nu există Dumnezeu” (chiar dacă mulți spun asta), deoarece pentru a spune asta ar trebui să aibă cunoștințe absolute despre întregul univers de la început până la sfârșit. Cel mult, ceea ce ar putea spune oamenii cu privire la negarea existenței lui Dumnezeu sau cu privire la negarea existenței adevărului absolut (care în esență este același lucru), în mod logic, este “Cu limitatele cunoștințe pe care le am, nu cred că există Dumnezeu”, sau “Cu limitatele cunoștințe pe care le am, nu cred că există adevăr absolut”.

c).A treia problemă legată de negarea adevărului absolut este eșecul de a trăi la nivelul a ceea ce știm că este adevărat în propriile noastre conștiințe, propriile noastre experiențe și ceea ce se întâmplă în “lumea adevărată”. Dacă nu există adevăr absolut, atunci, în final, nu se poate spune despre nimic că este bun sau rău. Ceea ce ar putea să fie “bine pentru tine” nu înseamnă că este “bine pentru mine”. Deși la suprafață acest tip de relativism pare foarte atrăgător, dacă se analizează în mod logic ceea ce susține, curând se va dovedi a fi dezastruos. Să luăm în considerare pentru o clipă situația în care cu adevărat nu ar exista adevăr absolut și că totul este relativ (nu există nici un fel de standarde). În esență, ceea ce se întâmplă este că fiecare își stabilește propriile reguli după care să trăiască și face ceea ce crede el că este bine. Acest lucru provoacă probleme deoarece simțul unei persoane despre ce este corect în curând se va ciocni cu al altuia care crede altfel. De exemplu, ce ar fi dacă este “bine pentru mine” să ignor semafoarele, chiar și atunci când sunt pe roșu? În felul acesta aș pune viața altora în pericol. Sau, aș putea gândi că este bine să fur de la tine iar tu ai putea crede că nu este bine. În același fel, o persoană ar putea decide că a ucide oameni este un lucru permis și ca urmare ucide pe oricine îi iese în cale.

Dacă nu există standarde/adevăruri absolute și toate lucrurile sunt relative, atunci a ucide este același lucru cu a nu ucide. A fura este la fel de corect ca și a nu fura. Violența este egală cu non-violența. Negarea existenței adevărului absolut poate conduce foarte ușor la rezultate dezastruoase. Pentru că, dacă nu există adevăr absolut, atunci nimeni nu poate spune “Ar trebui să faci asta” sau “Nu ar trebui să faci asta”. Dacă nu există adevăr absolut atunci nici chiar guvernul nu ar putea sau nu ar trebui să impune reguli în societate. Vedeți ce anume implică această afirmație, că nu există adevăr absolut? Se ajunge la haos total deoarece fiecare persoană face ceea ce este bine în proprii săi ochi. Dacă nu există adevăr absolut și nici un standard care să spună ce este bine și rău, pentru care toți suntem răspunzători, atunci nu putem fi siguri niciodată de nimic. Oamenii ar fi liberi să facă orice ar dori—crimă, viol, hoție, minciună, înșelăciune etc. și nimeni nu ar putea să spună că aceste lucruri sunt rele. Ar fi posibil să nu existe guvern, legi și justiție, deoarece nimeni nu ar putea să spună că majoritatea oamenilor ar avea dreptul să stabilească sau să impună reguli peste cei care se află în minoritate. O lume fără adevăruri ar fi cea mai oribilă lume pe care ți-o poți imagina.

În zilele noastre, adesea auzim fraze de genul “lucrul ăsta poate fi adevărat pentru tine, dar nu este adevărat pentru mine”. Acelora care susțin că nu există adevăr absolut, adevărul li se pare ca nimic altceva decât o preferință sau o percepție, și astfel pentru ei adevărul nu trece de limitele individuale. Datorită acestui lucru, acești oameni nu au răspunsuri finale la întrebările legate scopul vieții și legate de existența vreunei vieți după moarte. Acest tip de relativism îi conduce pe oameni în confuzie religioasă, pentru că având această logică nu se poate ști dacă există vreo religie adevărată, și deci nici o cale de a avea o relație adevărată cu Dumnezeu. Toate religiile, deci, ar fi false pentru ca fiecare dintre ele pretind să învețe sau să creadă în existența unei forme de viață după moarte, sau a unui tip de adevăr absolut. Iată de ce este atât de neobișnuit pentru oamenii de astăzi să creadă că două religii diametral opuse ar putea fi în mod egal adevărate, chiar dacă ambele pretind să reprezinte singura cale către cer sau să învețe două “adevăruri” total opuse."
Reply With Quote