Citat:
În prealabil postat de Golbi_
Apropo de diferențe de abordare... Există și între preoții ortodocși.. Unii pun accent mai mult pe predică directă, adică se adresează mulțimii de enoriași mai degrabă decât să țină o slujbă lungă și plictisitoare pe bună dreptate. Mi-a fost dat să iau parte la sat la o astfel de slujbă. Oamenii consider că au mai multă nevoie de cuvinte adresate lor, pentru a-i aduce pe căi bune, decât prea multe mătănii și închinăciuni care se fac mecanic într-o majoritate covârșitoare în rândul enoriașilor.
|
Da' de unde atata 'adus pe cai bune'! Caci multi, de indata ce ies din biserica, dupa predica, au si uitat toate invataturile rostite de preot in predica - le intra pe-o ureche si le iese pe alta! Doar din predicile preotilor, nu ar fi prea multi adusi la credinta, daca nu ar lucra Dumnezeu, prin diferite metode (de ex. unora le trimite unele necazuri si/sau intamplari care le misca sufletele atat de tare incat se schimba radical, isi schimba modul de viata, trairile s.a.m.d.).
Slujbele lungi nu vi s-ar mai parea atat de plictisitoare, daca ati incerca sa fiti mai atenti la cuvintele lor, sa le traiti, efectiv (macar atat cat se poate)... nici nu v-ati da seama cand a trecut/zburat timpul (si probabil ca ti putea afirma chiar contrariul, adica vi s-ar putea parea atunci, insuficient de lungi - lol). Dar unii s-ar parea ca nu reusesc sa dea dovada de o traire autentica; nici nu-i asa de usor, mai trebuie si ceva ajutor de la Domnul... In plus, rugaciunile din cadrul slujbelor au un efect benefic si o mai mare importantza pt. suflete (ele fac sa se pogoare Harul lui Dumnezeu asupra celor prezenti - participantilor, si asupra celor pomeniti) decat predicile (chiar daca nu ne dam noi seama, de multe ori), depinde...
Totul are o simbolistica, semnificatie aparte/anumita, in cadrul fiecarei slujbe, nimic nu se face intamplator, ci cu rost/sens (cu un scop anume, precis si special etc). Numai ca de cele mai multe ori, nu toata lumea pricepe/intelege pe deplin chiar totul (tot ce se intampla acolo), in detaliu amanuntzit etc.
Rugaciunile sunt (sau ar putea fi private ca fiind) formule speciale de invocare a Divinitatii, a lui Dumnezeu, de implorare sa reverse Harul Sau (binefacator, curatitor de lepra pacatelor, innoitor, vindecator etc) asupra noastra, sa ne trimita mila si indurarile Sale, dar mai ales, sa ne daruiasca iertarea multelor noastre pacate, sa nu ne piarda inainte de vreme din cauza pacatoseniei noastre s.a.m.d…
Mataniile si inchinaciunile au si ele rostul lor - exprima starea de pocaintza, penitentza, umilintza si cererea de iertare (indurare, mila) de la Dumnezeu, chiar daca se fac si numai (aparent) mecanic, totusi conteaza ca se fac - vointza, efortul, si tot ar merita luat in calcul... faptul ca macar unele pers. isi dau silintza, si tot ar fi de admirat, de apreciat etc… Si, in fond si la urma urmei, de unde stii tu ca "se fac mecanic într-o majoritate covârșitoare în rândul enoriașilor"?! Poti sa stii tu cumva, cu certitudine, trairile interioare ale fiecaruia, ceea ce se petrece in sufletele acelor persoane la momentul respectiv?! Nu te mai lua dupa aparentze, fiindca pot fi f. inselatoare, cel mai adesea (deseori). Sa nu mai tot judecam dupa aparentze, de fapt, sa nu mai judecam deloc (pe altii, mai ales) si sa ne judecam pe noi insine mai mult, sa invatam sa fim mai auto-critici decat critici.