Citat:
În prealabil postat de anna21
Nu cred ca punem "taciuni pe cap" prin botezarea copilului (chiar daca parintii sunt necredinciosi).
In primul rand, cred ca este mare pacat sa privezi copilul de botez.
Apoi, chiar cred ca harul este lucrator si nu se impiedica de nevrednicia noastra. Nu stiu in ce fel lucreaza daca parintii nu-i poarta de grija copilului.. dar cred ca lucreaza (sunt convinsa, chiar).
Apoi, din cat stiu fiecare om botezat este dat in grija unui inger al lui Hristos
Si chiar daca parintii nu sunt f credinciosi, mai duc copilul sa fie impartasit.. ceea ce nu s-ar putea fara botez..etc
Sunt argumente pentru botezul copilului, chiar daca parintii sunt crestini doar cu numele.
|
Nu ma refer la omanei care mai merg la biserica, isi mai duc copilul la impartasanie. Ma refer la unii care il boteaza si atat, ca de, e bine pt sanatatae copilului si asa o sa planga mai putin (cred ca ai auzit de aceasta superstitie). Sau ca asa se face, sau ca sa faca o petrecere.
Harul lui Dumnezue lucreaza in orice om, si orice om are posibilitatea sa il lase se lucreze si daca vrea, sa devina crestin.
Cele spuse de mine sunt totusi sprijinite de practica crestinilor dinainte de Constantin. Istoric, copiii au inceput sa fie botezati din motivele pe care le-am spus: pentru ca mai toatav lumea, si societatea, era crestina. Ei cresteau in crestinism in mod firesc. Nu mai este cazul acum.
De fapt, este responsabilitatea preotilor, nu a mea sau a ta, de a accepta (sau nu) sa boteze un copil cand se vede clar ca parintii nu au de gand sa mai calce cu el pe la biserica si ca nasii sunt alesi pur lumeste.
Nu cred ca botzezul lucreaza fara conlucrarea noastra (a nosatra personal si a celor din jur, cand suntem mici). Altfel ar fi ca un act magic. Tu de altfel, care crezi ca impartasania trebuie luata cu o pregatire foarte mare, nu crezi ca ea actioneaza si fara colaborarea noastra. Ba chiar sf Pavel spune ca o luam cu nevrednicie daca nu ne dam seama ce facem. Asa si cu botezul... Sfintele Taine nu pot actiona daca noi nu colaboram cat d ecat cu Dumnezeu.